Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Tak oczywiscie słyszałem o pękających głowicach , siadających turbo i innych dolegliwosciach.

Ale jak piszesz 80 tys km to mało i to pewnie po gwarancji sie stało.

Jednak to nic co działo sie w kupionej w 2003 Vectrze 2,2 dti

to była masakra 4 x do roku w serwisie na grybe naprawy :(

audi jezdze od 2008 roku kwietnia jeszcze na pompowtryskach mam 5 lat gwarancji i jak narazie złego słowa nie powiem.

Byc moze po gwarancji jak to w zyciu bywa cos sie zacznie tfu tfu odpukać.

Nie sprawdzałem numerow silinka bo srednio sie na tym znam leję i jezdzęto wsio.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale nawet jak zrodlo ciepla nie pracuje od 2 dni?

Przegiecie w zadna strone nie jest korzystne. Taka przesadna bezwladnosc cieplna systemu ogrzewania moze wcale nie byc w pewnych okresach komfortowa a na pewno bedzie nieco drozsza. :)

I to się załatwia buforem CO (coś na zasadzie sprzęgła h.)

Tak oczywiscie słyszałem o pękających głowicach , siadających turbo i innych dolegliwosciach.

Ale jak piszesz 80 tys km to mało i to pewnie po gwarancji sie stało.

Jednak to nic co działo sie w kupionej w 2003 Vectrze 2,2 dti

to była masakra 4 x do roku w serwisie na grybe naprawy :(

audi jezdze od 2008 roku kwietnia jeszcze na pompowtryskach mam 5 lat gwarancji i jak narazie złego słowa nie powiem.

Byc moze po gwarancji jak to w zyciu bywa cos sie zacznie tfu tfu odpukać.

Nie sprawdzałem numerow silinka bo srednio sie na tym znam leję i jezdzęto wsio.

Tak zazwyczaj bywa, ze grube rzeczy siadaja po gwarancji. Wtedy VW byly objete 2 letnia gwarancja. Bezawaryjnie przejechalem 3 lata.

Pierwsze silniki 170 PS w poczatkowych latach produkcji-2006 tez mialy problemy. Pozniej zostaly poprawione.

Nie czuje żadnego dyskomfortu:)

Bufor ładuje sie w taniej taryfie i odbiera z niego tyle ile w danym momencie potrzeba.

Kwestia tylko jak zoptymalizować objetość tego zbiornika.

My nie o tym zupelnie mowimy.

Mam wrazenie, ze za wszelka cene starasz sie byc (dla odmiany?) merytoryczny, ale tutaj akurat "bredzisz" do rzeczy ;)

Gość Arturo72
Z tą instalacja to dopiero będzie ciekawie na wiosnę jak w dzień ciepełko już, a w nocy zimno jeszcze, jak tym sterować - 120 ton ???

Wszak jesteś debeściakiem to powinieneś wiedzieć...

Znasz firmę i system Legalett ?

Debeściak powinien znać,rzuć im zapytanie jak sterują ogrzewaniem a nie farmazony pociskasz.

Innych zdziwionych tyloma m3 betonu w płycie także zachęcam do googlowania na temat systemu legalett,będzie prościej zrozumieć zagadnienie i będzie mniejsze zdziwienie a przy okazji człowiek czegoś nowego się nauczy a nie tylko tego,że bakterie w WM są szkodliwe dla zdrowia i legionella wytruje społeczeństwo,będzie jak znalazł na następny dom ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo 72.... omijasz w tym jak i w innym watklu pytania...hm... dlaczego...

Ale o co chodzi ? Dlaczego wybrałem powietrzną zamiast COP1 ?

Przecież Ci odpowiedziałem,dlatego,ze będzie tylko wanna i dlatego,że powietrzną miałem tanią.

Powyżej 20tys.zł nie kupiłbym jakiejkolwiek pompy ciepła.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Poczytaj wszystko i do konca... ;) W super cieplym domu mogles sie zamknac w 6000:- PLN Zamiast 16000:- ( - instalacja podlogowki )

Niby liczysz wszystko a wiec?

;)

4700kWh za c.o+5000kWh za cwu=9700kWh przy COP1 =3500zł przy inwestycji 4tys.zł

Przy COP2,5 =1400zł przy inwestycji 16tys.zł(normalna cena to 23-24tys.zł)

Gdybym miał natrysk zamiast wanny to zużycie na cwu byłoby ok.3000kWh a wtedy przy 7700kWh nie opłacało by mi się instalować nawet COP2,5

Rachunki za COP1 w kwocie 2800-3000zł rocznie byłyby do udźwignięcia a 20tys.zł byłoby w kieszeni np na opłacenie rachunków za ogrzewanie przez 7 najbliższych lat.

Edytowane przez Arturo72