Tromsø 24.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Piszecie tutaj o podłogówce że tak źle a tak niedobrze A jak ma to się do ofert WAVINA Tempower? Zaproponowano mi takie rozwiązanie i instalacja jest zrobiona nie w ślimaka tylko w tą drugą dre http://pl.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305530496&middleTemplateName=oc_middle_left_content&bmLocale=pl Więc jak to się ma dlaczego Wavin źle projektuje systemy ogrzewania podłogowego bo już sam nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Piszecie tutaj o podłogówce że tak źle a tak niedobrze A jak ma to się do ofert WAVINA Tempower? Zaproponowano mi takie rozwiązanie i instalacja jest zrobiona nie w ślimaka tylko w tą drugą dre http://pl.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305530496&middleTemplateName=oc_middle_left_content&bmLocale=pl Więc jak to się ma dlaczego Wavin źle projektuje systemy ogrzewania podłogowego bo już sam nie rozumiem. Można podwójny meander ale mnie nie pytaj skoro wiesz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 24.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie wiem dlatego pytam. Dostałem podobne oferty na danfosie i tam też meandry Więc chciałbym się dowiedzieć dlaczego tylko ślimak a nie meandra? Bo z jednej strony duże firmy robią takie systemy a z drugiej strony wszyscy na forum mówią że ślimaki są lepsze. I bądź tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.02.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 widziałem dzisiaj ciekawą realizacje PC PW *wymiennik cwu bez zaworu bezpieczeństwa,*PC podłączona do wężownicy,a CO do zbiornika podgrzewanego tą wężownicą.*Kominek podłączony poprzez zespół wymiennika płytowego do zbiornika (bufora),(a była wężownicaPonadto nie zamontowano zaworu 3 drogowego przełączającego co na cwu.Przewody chłodnicze 3m zamiast minimum 5 m.Generalnie masa błędów. Nie będę bronił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie wiem dlatego pytam. Dostałem podobne oferty na danfosie i tam też meandry Więc chciałbym się dowiedzieć dlaczego tylko ślimak a nie meandra? Bo z jednej strony duże firmy robią takie systemy a z drugiej strony wszyscy na forum mówią że ślimaki są lepsze. I bądź tu mądry W systemach do suchej zabudowy przeważnie jest meander ale to ze względu na blachy - radiatory, jak masz projekt to jest podana delta więc sprawdź sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.02.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) W Panasonic odcięcie zasilania grzałki skutkuje błędem "na sterowniku" zrób sobie dobrze kotłownię to ograniczysz grzałkę bo instalacji już nie poprawisz grzałka nie służy do poprawy żadnych współczynników załącza się jak pompa nie potrafi utrzymać zasilania wyliczonego z krzywej i to o 6K i 20min(więc zależy od doboru punktu biwalencji i bezwładności ) oraz zabezpiecza sprężarkę przed zbyt niskim ciśnieniem skraplania poniżej 25oC woda w c.o. W takim układzie najprościej byłoby wykonać bypass pomiędzy zasilaniem i powrotem pompy ciepła otwierany zaworem z termostatem nastawionym na 26 st. C (mierzone na powrocie). Można też przełączyć na krótki czas pompy ciepła na grzanie ciepłej wody (przełączyć zawór trójdrogowy albo włączyć pompę obiegową CWU). Edytowane 25 Lutego 2013 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.02.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 W takim układzie najprościej byłoby wykonać bypass pomiędzy zasilaniem i powrotem pompy ciepła otwierany zaworem z termostatem nastawionym na 26 st. C (mierzone na powrocie). Można też przełączyć na krótki czas pompy ciepła na grzanie ciepłej wody (przełączyć zawór trójdrogowy albo włączyć pompę obiegową CWU). Wyglada na to, ze jak by dal polowe mniej rury w wylewke i zrobil z rozstawem 25cm, to bylaby szansa na nieuzywanie grzalek przy starcie. Co to k..wa za porazka z tym urzadzeniem? Nie dosyc, ze ma gowniany SPF z samej racji ze to PW, to jeszcze trzeba ten parametr "zabijac" albo grzala, albo bypasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Wyglada na to, ze jak by dal polowe mniej rury w wylewke i zrobil z rozstawem 25cm, to bylaby szansa na nieuzywanie grzalek przy starcie. Co to k..wa za porazka z tym urzadzeniem? Nie dosyc, ze ma gowniany SPF z samej racji ze to PW, to jeszcze trzeba ten parametr "zabijac" albo grzala, albo bypasem. Czasem odnoszę wrażenie że to forum to zawody w pisaniu głupot w celu nabicia ilości postów i zostania pseudo ekspertem. Przecież już udowodniłeś że nie wiesz jak działa układ chłodniczy pompy - falownik to nawijanie makaronu klientom - tylko po co zaczynają go wciskać do gruntowych. Rozumiem marketing szeptany udajemy - zadowolonego klienta z pompa gruntową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.02.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Wyglada na to, ze jak by dal polowe mniej rury w wylewke i zrobil z rozstawem 25cm, to bylaby szansa na nieuzywanie grzalek przy starcie. Co to k..wa za porazka z tym urzadzeniem? Nie dosyc, ze ma gowniany SPF z samej racji ze to PW, to jeszcze trzeba ten parametr "zabijac" albo grzala, albo bypasem. Przy pompach gruntowych nie ma z tym problemu. Ostatnio uruchamiałem instalację, gdzie na powrocie z podłogówki było 10 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czasem odnoszę wrażenie że to forum to zawody w pisaniu głupot w celu nabicia ilości postów i zostania pseudo ekspertem. Przecież już udowodniłeś że nie wiesz jak działa układ chłodniczy pompy - falownik to nawijanie makaronu klientom - tylko po co zaczynają go wciskać do gruntowych. Rozumiem marketing szeptany udajemy - zadowolonego klienta z pompa gruntową. Nie masz racji. W gruntowej pompie ciepła jest podobny układ chłodniczy, a bez problemu radzi sobie ze startem przy niskich temperaturach na powrocie. Oczywiście mówimy o poprawnie skonstruowanej gruntowej pompie ciepła. Podejrzewam, że ten problem da się także rozwiązać w pompach ciepła powietrze-woda. Może nawet nie ma o czym dyskutować, bo w droższych pompach ciepła PW taki problem nie występuje. Może to być chwyt marketingowy zachęcający do zakupu droższych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Przy pompach gruntowych nie ma z tym problemu. Ostatnio uruchamiałem instalację, gdzie na powrocie z podłogówki było 10 st. C. Pompa pompa a to jest cała instalacja w dodatku w konkretnym obiekcie wytłumacz mi sens wykonania odwiertu za 15k zł i oszczędność z tego tytułu 500zł/sezon Mam opomiarowany budynek 240m2 (660m3) układ chłodniczy brał w tą zimę średnio 30kwh/doba hydrobox z grzałkami i obiegówką 4kwh/doba zero załączenia demonicznych grzałek którymi tak tu straszycie jak dzieci złym wilkiem wiosna idzie i cop będzie 4,5 Odwiert miał kosztować tyle co zainstalowana pompa PW czy nawet 3k więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 25.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a jaką masz pompę ? PC PW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Pompa pompa a to jest cała instalacja w dodatku w konkretnym obiekcie wytłumacz mi sens wykonania odwiertu za 15k zł i oszczędność z tego tytułu 500zł/sezon Mam opomiarowany budynek 240m2 (660m3) układ chłodniczy brał w tą zimę średnio 30kwh/doba hydrobox z grzałkami i obiegówką 4kwh/doba zero załączenia demonicznych grzałek którymi tak tu straszycie jak dzieci złym wilkiem wiosna idzie i cop będzie 4,5 Odwiert miał kosztować tyle co zainstalowana pompa PW czy nawet 3k więcej Odwiert robisz raz, PC PW możesz w tym czasie wymienić trzy razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Pompa pompa a to jest cała instalacja w dodatku w konkretnym obiekcie wytłumacz mi sens wykonania odwiertu za 15k zł i oszczędność z tego tytułu 500zł/sezon Tyle, że te 500zł nie jest "rozbite" na cały sezon, tylko max 2 najzimniejsze miesiące, a i możliwe że tylko za jeden. A to z kolei, może oznaczać wybór - buty dla dziecka, czy zapłata za energie elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Odwiert robisz raz, PC PW możesz w tym czasie wymienić trzy razy. Obie wytrzymają 15 - 20 lat i zamiast powietrznej sprężarkowej będziesz mógł zainwestować w powietrzną gazową absorpcyjną - bo rząd obiecał tani gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Tyle, że te 500zł nie jest "rozbite" na cały sezon, tylko max 2 najzimniejsze miesiące, a i możliwe że tylko za jeden. A to z kolei, może oznaczać wybór - buty dla dziecka, czy zapłata za energie elektryczną. Tak Andersen - dziewczynka z zapałkami łza w oku już mi się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a jaką masz pompę ? PC PW ? Nie mogę napisać bo mnie Arturo 72 zadenuncjuje do UOP albo ABW albo wszystko naraz i jeszcze się okaże że też byłem w grupie przygotowującej wybuch w sejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Obie wytrzymają 15 - 20 lat i zamiast powietrznej sprężarkowej będziesz mógł zainwestować w powietrzną gazową absorpcyjną - bo rząd obiecał tani gaz Głupoty opowiadasz. Gruntowa wytrzyma dużo dłużej i jest to bardzo logiczne. Ja nie mam zamiaru już inwestować w system grzewczy do końca mego życia. A jak będzie, czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Zużycie kWh poza sezonem grzewczym to tylko 10-15% rocznego zużycia. Nie ma o czym pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 dobrze prawisz....pompa i instalacja.... u mnie pompa kosztowała 11tys, Dz poziome 8tys (wiem, przepłaciłem) ile kosztowała ta twoja do tego opomiarowanego budynku? podaj sumaryczną ilośc kwh za konkretny okres, ale moja PC na pewno wzieła mniej... i nie ekscytuj się tak cop 4,5 tylko napisz ile ci idzie kwh za cały rok latem też mam COP wysoki, bo temperatura DZ>20C Nie wiem bo odpaliłem na koniec listopada klient odczytywał licznik co 10 dni wychodziło średnio 300kwh ukł. chłodniczy i 40kwh hydrobox Pompa kosztowała na gotowo 22k + 8%vat mniejsza była tańsza o 1600zł netto - odwiert w skale to sobie policz ile by kosztował Kto Ci dołożył do tego że twoja kosztowała 11k nie piszę o lecie tylko o jesieni i wiośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts