Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego?

Kup dwa nowe samochody (co my z tymi samochodami:D), jeden wstaw do ogrzewanego garażu a drugi na zewnątrz i potrzymaj je tam przez 20 lat. Ten w garażu będzie jak nowy (zdmuchnąć trzeba będzie kurz), natomiast po tym co stoi na zewnątrz niewiele zostanie. Zobacz po prostu w jakich warunkach obie PC pracują. Do tego gruntowa jest znacznie bardziej prosta a więc i trwalsza.

Nawet jak ci się gruntowa zepsuje to odwiert zostanie.

Dlaczego?

Opiszesz jasniej... ta sprezarke gazowa? Czy juz sa... czy dopiero beda? :)

Slyszalem o nich ale nigdy nie dowiedzialem sie wiecej.

Mowie zupelnie powaznie

Już są ale na razie przemysłowe 35kw działają ja stare lodówki absorpcyjne - producenci poszli w sprężarkowe bo absorpcyjne były bezawaryjne!!!

Kup dwa nowe samochody (co my z tymi samochodami:D), jeden wstaw do ogrzewanego garażu a drugi na zewnątrz i potrzymaj je tam przez 20 lat. Ten w garażu będzie jak nowy (zdmuchnąć trzeba będzie kurz), natomiast po tym co stoi na zewnątrz niewiele zostanie. Zobacz po prostu w jakich warunkach obie PC pracują. Do tego gruntowa jest znacznie bardziej prosta a więc i trwalsza.

Nawet jak ci się gruntowa zepsuje to odwiert zostanie.

Pompą nie jeżdżę po dziurawych solonych drogach na paliwie ochrzczonym na stacji.

Sprężarki copellend już nie te co dawniej - dlatego pompy też tańsze.

W zasadzie układ chłodniczy różni się tylko zaworem trój-drogowym bo do gruntówek też już wchodzą elektroniczne zawory rozprężne i układy z falownikiem i sprężarką rotacyjną.

Pompą nie jeżdżę po dziurawych solonych drogach na paliwie ochrzczonym na stacji.

Sprężarki copellend już nie te co dawniej - dlatego pompy też tańsze.

Te samochody nie muszą nawet jeździć, wystarczy że sobie postoją w skrajnie innych warunkach.

Sprężarki dziś są lepsze bo rotacyjne a nie tłokowe.

Nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji, bo wyższa żywotność gruntowych powinna być bezdyskusyjna i dla wszystkich logiczna.

Te samochody nie muszą nawet jeździć, wystarczy że sobie postoją w skrajnie innych warunkach.

Sprężarki dziś są lepsze bo rotacyjne a nie tłokowe.

Nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji, bo wyższa żywotność gruntowych powinna być bezdyskusyjna i dla wszystkich logiczna.

widzę że nie odróżniasz sprężarki rotacyjnej od spiralnej więc masz rację nie ma sensu dyskutować

W zasadzie układ chłodniczy różni się tylko zaworem trój-drogowym bo do gruntówek też już wchodzą elektroniczne zawory rozprężne i układy z falownikiem i sprężarką rotacyjną.

1. Nie 3-drogowym a jak już 4-drogowym.

2. Rotacyjna? Chyba tylko najtańsza chińszczyzna z COP=2,xx Szanujący się producenci dają scrolle.

3. Nie copellend a Copeland.

4. Parownikiem też się nie różnią? Jak wygląda działanie parownika gruntowej i powietrznej po 5, 10, 15 latach? Śmiem twierdzić że płytowy w gruntówce będzie miał te same parametry i taką sprawność co na początku. Nie grozi korozja i dziwna nieszczelność bo skąd? (AISI 316)

A w powietrznej co się dzieje na styku cienkościennej rury miedzianej z aluminiowymi lamelami w wilgotnym środowisku? Z cyklicznym zamrażaniem i rozmrażaniem?

Czy to przypadkiem nie mkm silesia pisał o nieszczelnościach rur miedzianych???

5. Różnica ciśnień na jakiej pracuje sprężarka w PW też jest korzystna?

Nie pisz głupot Kolego, bo jak przesadzasz to stajesz się mało wiarygodny.

Rozumiem Twoje parcie na sprzedaż P-W ale zachowaj choć trochę obiektywizmu dla swojego lepszego wizerunku na forum.

Jak piszesz tylko o zaletach a złą stronę PW zamiatasz pod dywan to czytającym przy dalszych dyskusjach zaczną się automatycznie zapalać ostrzegawcze pomarańczowe lampki na widok "mkm silesia". Jeśli nie od razu czerwone.

Tego typu "wynalazki" można spotkać głównie w tanich chińskich pompach ciepła.

Zdarza się, że zamiast zaworu rozprężnego jest w nich kapilara, zamiast sprężarki spiralnej rotacyjna.

Warto o to zapytać, bo nie tylko cena jest wyznacznikiem ekonomicznej opłacalności danej inwestycji.

teraz to wygląda tutaj jak życzenie śmierci dla powietrznych

jak u mnie wytrzyma tylko 10 lat nie będzie tragedii

po 15 latach sam chętnie ją wymienię

nie żenię się z nią i jej parametrami na wieczność

liwko piszesz że powietrzna pracuje w sezonie z dobrym copem w 10 % [zakładam nie czasu sezonu ale zapotrzebowania]

u mnie z praktyki wiem że to będzie może nawet 50%

fakt że przy powietrznej dom musi być dobrze zaizolowany

gruntową można nadgonić braki

zakładam że jednostka wewn jest tak samo trwała jak przy gruntowych

na obecne czasy wymiana zewnętrznej to z 7-8 tyś [przypuszczam]

oczywiście możemy przypuszczać że skandynawowie to nawiedzeni są i zakładają ją na 5 lat.

jeżeli gruntowe są tak bezproblemowe to ocz\ywiście klienci dostają pisemną gwarancję bez ograniczeń na dajmy 25-35 lat?

jeżeli gruntowe są tak bezproblemowe to ocz\ywiście klienci dostają pisemną gwarancję bez ograniczeń na dajmy 25-35 lat?

Mogę bez problemu "zaryzykować" dożywotnią gwarancję na pompę gruntową na piśmie, oczywiście.

Pod warunkiem obowiązkowego corocznego płatnego przeglądu za cenę NIEWIELE wyższą od obowiązkowych przeglądów w pompie P-W.

I co, będzie to jakaś rewolucja? Nie sądzę.

teraz to wygląda tutaj jak życzenie śmierci dla powietrznych

jak u mnie wytrzyma tylko 10 lat nie będzie tragedii

po 15 latach sam chętnie ją wymienię

nie żenię się z nią i jej parametrami na wieczność

liwko piszesz że powietrzna pracuje w sezonie z dobrym copem w 10 % [zakładam nie czasu sezonu ale zapotrzebowania]

u mnie z praktyki wiem że to będzie może nawet 50%

fakt że przy powietrznej dom musi być dobrze zaizolowany

gruntową można nadgonić braki

zakładam że jednostka wewn jest tak samo trwała jak przy gruntowych

na obecne czasy wymiana zewnętrznej to z 7-8 tyś [przypuszczam]

oczywiście możemy przypuszczać że skandynawowie to nawiedzeni są i zakładają ją na 5 lat.

To już było wałkowane wiele razy.

Czy gruntowe mają wyższy COP od powietrznych? Tak

Czy gruntowe są trwalsze od powietrznych? Tak (i tu nie ma nad czym dyskutować)

Czy gruntowe są droższe od powietrznych? Nie zawsze

Czy gruntowe mogą być zamontowane wszędzie? Nie

Czy powietrzne mogą być zamontowane wszędzie? Niemal wszędzie

Co wybrać? Wolny kraj, wolny wybór. Ja wybrałem gruntową.