Liwko 25.02.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jesień i wiosna? Grzanie zaczynam jak na zewnątrz przez dłuższy czas temperatura jest poniżej +10. Wtedy temperatura mojego DZ ma podobną temperaturę. Kończę drastycznie, widać to po spadku zużycia kWh na wiosnę. Jest niemal z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Obie wytrzymają 15 - 20 lat I to mówi fachowiec? Piękna ściema. A jeśli mówisz poważnie i w to głęboko wierzysz, to część osób zacznie Cię traktować jeszcze mniej poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Dlaczego? Kup dwa nowe samochody (co my z tymi samochodami:D), jeden wstaw do ogrzewanego garażu a drugi na zewnątrz i potrzymaj je tam przez 20 lat. Ten w garażu będzie jak nowy (zdmuchnąć trzeba będzie kurz), natomiast po tym co stoi na zewnątrz niewiele zostanie. Zobacz po prostu w jakich warunkach obie PC pracują. Do tego gruntowa jest znacznie bardziej prosta a więc i trwalsza. Nawet jak ci się gruntowa zepsuje to odwiert zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Dlaczego? Opiszesz jasniej... ta sprezarke gazowa? Czy juz sa... czy dopiero beda? Slyszalem o nich ale nigdy nie dowiedzialem sie wiecej. Mowie zupelnie powaznie Już są ale na razie przemysłowe 35kw działają ja stare lodówki absorpcyjne - producenci poszli w sprężarkowe bo absorpcyjne były bezawaryjne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Kup dwa nowe samochody (co my z tymi samochodami:D), jeden wstaw do ogrzewanego garażu a drugi na zewnątrz i potrzymaj je tam przez 20 lat. Ten w garażu będzie jak nowy (zdmuchnąć trzeba będzie kurz), natomiast po tym co stoi na zewnątrz niewiele zostanie. Zobacz po prostu w jakich warunkach obie PC pracują. Do tego gruntowa jest znacznie bardziej prosta a więc i trwalsza. Nawet jak ci się gruntowa zepsuje to odwiert zostanie. Pompą nie jeżdżę po dziurawych solonych drogach na paliwie ochrzczonym na stacji. Sprężarki copellend już nie te co dawniej - dlatego pompy też tańsze. W zasadzie układ chłodniczy różni się tylko zaworem trój-drogowym bo do gruntówek też już wchodzą elektroniczne zawory rozprężne i układy z falownikiem i sprężarką rotacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Już są ale na razie przemysłowe 35kw działają ja stare lodówki absorpcyjne - producenci poszli w sprężarkowe bo absorpcyjne były bezawaryjne!!! Znowu fachowiec się odezwał. Nie przypadkiem dlatego, że sprężarkowe mają o wiele wyższą efektywność??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Pompą nie jeżdżę po dziurawych solonych drogach na paliwie ochrzczonym na stacji. Sprężarki copellend już nie te co dawniej - dlatego pompy też tańsze. Te samochody nie muszą nawet jeździć, wystarczy że sobie postoją w skrajnie innych warunkach. Sprężarki dziś są lepsze bo rotacyjne a nie tłokowe. Nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji, bo wyższa żywotność gruntowych powinna być bezdyskusyjna i dla wszystkich logiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Te samochody nie muszą nawet jeździć, wystarczy że sobie postoją w skrajnie innych warunkach. Sprężarki dziś są lepsze bo rotacyjne a nie tłokowe. Nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji, bo wyższa żywotność gruntowych powinna być bezdyskusyjna i dla wszystkich logiczna. widzę że nie odróżniasz sprężarki rotacyjnej od spiralnej więc masz rację nie ma sensu dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Najważniejsze że to nie są już tłokowe. Ja się nie muszę na tym aż tak znać, ja jestem tylko zwyczajnym użytkownikiem. Natomiast wihajster dowodzi, że to ty gadasz głupoty. Czyli marny z ciebie "fachofiec" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Znowu fachowiec się odezwał. Nie przypadkiem dlatego, że sprężarkowe mają o wiele wyższą efektywność??? W porównaniu do czego bo w ogrzewaniu to chyba trzeba porównywać z kotłem kondensacyjnym Sprężarkowe z napędem gazowym też są - silnik zasilany gazem - ale awaryjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 W zasadzie układ chłodniczy różni się tylko zaworem trój-drogowym bo do gruntówek też już wchodzą elektroniczne zawory rozprężne i układy z falownikiem i sprężarką rotacyjną. 1. Nie 3-drogowym a jak już 4-drogowym. 2. Rotacyjna? Chyba tylko najtańsza chińszczyzna z COP=2,xx Szanujący się producenci dają scrolle. 3. Nie copellend a Copeland. 4. Parownikiem też się nie różnią? Jak wygląda działanie parownika gruntowej i powietrznej po 5, 10, 15 latach? Śmiem twierdzić że płytowy w gruntówce będzie miał te same parametry i taką sprawność co na początku. Nie grozi korozja i dziwna nieszczelność bo skąd? (AISI 316) A w powietrznej co się dzieje na styku cienkościennej rury miedzianej z aluminiowymi lamelami w wilgotnym środowisku? Z cyklicznym zamrażaniem i rozmrażaniem? Czy to przypadkiem nie mkm silesia pisał o nieszczelnościach rur miedzianych??? 5. Różnica ciśnień na jakiej pracuje sprężarka w PW też jest korzystna? Nie pisz głupot Kolego, bo jak przesadzasz to stajesz się mało wiarygodny. Rozumiem Twoje parcie na sprzedaż P-W ale zachowaj choć trochę obiektywizmu dla swojego lepszego wizerunku na forum. Jak piszesz tylko o zaletach a złą stronę PW zamiatasz pod dywan to czytającym przy dalszych dyskusjach zaczną się automatycznie zapalać ostrzegawcze pomarańczowe lampki na widok "mkm silesia". Jeśli nie od razu czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.02.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 W zasadzie układ chłodniczy różni się tylko zaworem trój-drogowym bo do gruntówek też już wchodzą elektroniczne zawory rozprężne i układy z falownikiem i sprężarką rotacyjną.Tego typu "wynalazki" można spotkać głównie w tanich chińskich pompach ciepła. Zdarza się, że zamiast zaworu rozprężnego jest w nich kapilara, zamiast sprężarki spiralnej rotacyjna. Warto o to zapytać, bo nie tylko cena jest wyznacznikiem ekonomicznej opłacalności danej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 bo rząd obiecał tani gaz Ten argument to tak dla rozweselenia dyskutantów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Najważniejsze że to nie są już tłokowe. Ja się nie muszę na tym aż tak znać, ja jestem tylko zwyczajnym użytkownikiem. Natomiast wihajster dowodzi, że to ty gadasz głupoty. Czyli marny z ciebie "fachofiec" Jak dzieci z przedszkola - a mój tata to powiedział ze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 teraz to wygląda tutaj jak życzenie śmierci dla powietrznychjak u mnie wytrzyma tylko 10 lat nie będzie tragediipo 15 latach sam chętnie ją wymienięnie żenię się z nią i jej parametrami na wiecznośćliwko piszesz że powietrzna pracuje w sezonie z dobrym copem w 10 % [zakładam nie czasu sezonu ale zapotrzebowania]u mnie z praktyki wiem że to będzie może nawet 50%fakt że przy powietrznej dom musi być dobrze zaizolowanygruntową można nadgonić brakizakładam że jednostka wewn jest tak samo trwała jak przy gruntowych na obecne czasy wymiana zewnętrznej to z 7-8 tyś [przypuszczam]oczywiście możemy przypuszczać że skandynawowie to nawiedzeni są i zakładają ją na 5 lat.jeżeli gruntowe są tak bezproblemowe to ocz\ywiście klienci dostają pisemną gwarancję bez ograniczeń na dajmy 25-35 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jak dzieci z przedszkola - a mój tata to powiedział ze Od lat czytam posty wihajstra i twoje. Wystarczy by wyrobić sobie zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ten argument to tak dla rozweselenia dyskutantów ? dokładnie dla tych co wierzą politykom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jeżeli gruntowe są tak bezproblemowe to ocz\ywiście klienci dostają pisemną gwarancję bez ograniczeń na dajmy 25-35 lat? Mogę bez problemu "zaryzykować" dożywotnią gwarancję na pompę gruntową na piśmie, oczywiście. Pod warunkiem obowiązkowego corocznego płatnego przeglądu za cenę NIEWIELE wyższą od obowiązkowych przeglądów w pompie P-W. I co, będzie to jakaś rewolucja? Nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 teraz to wygląda tutaj jak życzenie śmierci dla powietrznych jak u mnie wytrzyma tylko 10 lat nie będzie tragedii po 15 latach sam chętnie ją wymienię nie żenię się z nią i jej parametrami na wieczność liwko piszesz że powietrzna pracuje w sezonie z dobrym copem w 10 % [zakładam nie czasu sezonu ale zapotrzebowania] u mnie z praktyki wiem że to będzie może nawet 50% fakt że przy powietrznej dom musi być dobrze zaizolowany gruntową można nadgonić braki zakładam że jednostka wewn jest tak samo trwała jak przy gruntowych na obecne czasy wymiana zewnętrznej to z 7-8 tyś [przypuszczam] oczywiście możemy przypuszczać że skandynawowie to nawiedzeni są i zakładają ją na 5 lat. jeżeli gruntowe są tak bezproblemowe to ocz\ywiście klienci dostają pisemną gwarancję bez ograniczeń na dajmy 25-35 lat? To już było wałkowane wiele razy. Czy gruntowe mają wyższy COP od powietrznych? Tak Czy gruntowe są trwalsze od powietrznych? Tak (i tu nie ma nad czym dyskutować) Czy gruntowe są droższe od powietrznych? Nie zawsze Czy gruntowe mogą być zamontowane wszędzie? Nie Czy powietrzne mogą być zamontowane wszędzie? Niemal wszędzie Co wybrać? Wolny kraj, wolny wybór. Ja wybrałem gruntową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ok jestem skłonny przyjąć argument że powietrzna się rozsypie po 10 latacha jeżeli nie [a czemu nie?] to nam się pewne prównania rypnąale oczywiście nic na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts