Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

wichajster w teorii dawanie gwarancji tu nic nie daję

chodzi o praktykę.

no bo jeśli mi bez płatnych pompa wytrzyma z 10-15 lat to pewnie będę odłoże na jed. zewn

liwko ja się z twoimi argumentami zgadzam -tylko to wszystko dla mnie nie jest warte oszczędzonych rocznie 500zł.

ps . ja nie mam potrzeby płacić 360zł za serwis.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Nie 3-drogowym a jak już 4-drogowym.

2. Rotacyjna? Chyba tylko najtańsza chińszczyzna z COP=2,xx Szanujący się producenci dają scrolle.

3. Nie copellend a Copeland.

4. Parownikiem też się nie różnią? Jak wygląda działanie parownika gruntowej i powietrznej po 5, 10, 15 latach? Śmiem twierdzić że płytowy w gruntówce będzie miał te same parametry i taką sprawność co na początku. Nie grozi korozja i dziwna nieszczelność bo skąd? (AISI 316)

A w powietrznej co się dzieje na styku cienkościennej rury miedzianej z aluminiowymi lamelami w wilgotnym środowisku? Z cyklicznym zamrażaniem i rozmrażaniem?

Czy to przypadkiem nie mkm silesia pisał o nieszczelnościach rur miedzianych???

5. Różnica ciśnień na jakiej pracuje sprężarka w PW też jest korzystna?

Nie pisz głupot Kolego, bo jak przesadzasz to stajesz się mało wiarygodny.

Rozumiem Twoje parcie na sprzedaż P-W ale zachowaj choć trochę obiektywizmu dla swojego lepszego wizerunku na forum.

Jak piszesz tylko o zaletach a złą stronę PW zamiatasz pod dywan to czytającym przy dalszych dyskusjach zaczną się automatycznie zapalać ostrzegawcze pomarańczowe lampki na widok "mkm silesia". Jeśli nie od razu czerwone.

1 literówka -ważne

2 to pomysły producentów nie moje

3 literówka - bardzo ważne

4 wymienniki też już wymieniałem i płytowe i powietrzne mały problem - gorzej jak zakopany

5 a różnica ciśnień w gruntówce z grzejnikami

wichajster w teorii dawanie gwarancji tu nic nie daję

chodzi o praktykę..

Praktycznie była i jest firma, która daje (dawała?) dożywotnią gwarancję na PCi (niedźwiedź - opisywana też na FM)) - oczywiście pod warunkiem płatnych przeglądów.

ja uważeam że za 10 lat

1 powietrzne to będzie koszt obecnych 2tyś euro

2 gruntowe ale jednak takie firmowe max z robocizną max 5 tyś euro.

chętnie mówicie przy gruntowych o copie 4 [kużwa miałem pecha jak rozmawiałem ze sprzedawcami to zwracali uwagę że realnie należyliczyć 3,5]

u mnie to różnica 350 kwh

Ja nie bardzo wiem w czym problem.

Przecież wszystko rozbija się nie o PCi, tylko DZ. A DZ powietrzne jest takie jakie jest, kapryśne i niestabilne. Niesie to za sobą konsekwencję, że aby dorównać najprostszej PCi gruntowej, powietrzna musi być kosztowniejszej "konstrukcji" - reszta to tylko marketing.

Ja nie bardzo wiem w czym problem.

Przecież wszystko rozbija się nie o PCi, tylko DZ. A DZ powietrzne jest takie jakie jest, kapryśne i niestabilne. Niesie to za sobą konsekwencję, że aby dorównać najprostszej PCi gruntowej, powietrzna musi być kosztowniejszej "konstrukcji" - reszta to tylko marketing.

Ale GZ też ma znaczenie

z tym przeżyciem - to nie ma co przesadzać....20-30 lat temu to bym może w to uwierzył...

dzisiaj w czasach globalizmu i częstego przemieszczania się, zanika coraz bardziej przywiązanie do jednego miejsca przez całe życie...różne są koleje losu, naprawdę najrózniejsze, życie jest zupełnie inne niż kiedyś....nie wybiegam aż tak daleko z planami w przyszłość....nie ma najmniejszego sensu....

A skąd ty wiesz ile ja będę żył? :D

ja nie mam powodu liwko twierdzić że prawdopodobnie cię przeżyję

równie dobrze mogę zakładać że prawdopodobnie powietrzna u mnie wytrzyma 15 lat.

jeszcze jedno - z ostatnich rozmów prywatnych z forumowiczami wynika że przepłaciłeś[żart głupi]

ludzie mają już do domów[ale jednak dobrze zaizolowanych] propozycję kompleksowo na 13-15 tyś zł.

to co panowie pożyjemy zobaczymy

albo jeszcze inaczej.

ZOBOWIĄZUJĘ SIĘ W TRYBIE NATYCHMIASTOWYM ZAŁOŻYĆ POMPĘ GRUNTOWĄ O STABILNEJ KONDYCJI SERWISOWEJ POMPĘ DO 20 TYŚ BRUTTO Z FAKTURĄ NA USŁUGĘ I GWARANCJĄ NA 15 LAT.

moje zobowiązanie proszę traktować serio

tzn ja wierzę że cie przeżyję-jaki stan wątroby?

Edytowane przez malux20

ZOBOWIĄZUJĘ SIĘ W TRYBIE NATYCHMIASTOWYM ZAŁOŻYĆ POMPĘ GRUNTOWĄ O STABILNEJ KONDYCJI SERWISOWEJ POMPĘ DO 20 TYŚ BRUTTO Z FAKTURĄ NA USŁUGĘ I GWARANCJĄ NA 15 LAT.

moje zobowiązanie proszę traktować serio

jak na odwiertach to proszę liczyć już 2 sztuki. Przy czym mogę dołożyć kolejne kilka wykonań w 2014/1015 pod warunkiem że mi zamontujecie pompę w 2013 (jesień).

I ja mogę dać netto 20 000 plus 8% VAT.

p.s. czekam tez na konkurencyjne oferty na PC PW bazując na założeniu że jest tańsza.

bez jaj - ja po odzewie zainteresowanych wyrobię sobie opinie

zobowiązuję się umieszczać info o walorach gruntowej.

ja wiem w czym problem

powietrzni mają kłopot przyznać ziemniakom że ci ostatni mają lepsze pompy

ci ostatni mają kłopot przyznać klimatyzatorom powiedzieć że ich powietrzne być może , wręcz zapewne mają większy sens ekonomiczny

siwy właśnie mam stabilną sytuację z dolnym żódł.- okolice 0 stop są dla mnie ok

Stabilna czasowo i dla CIebie, a nie dla PCi i jej DZ.

Ona bidulka musi sobie dać radę od (skrajnie) -25 (a może i niżej) do +35 stopni, a gruntowa raczej i tylko w 1/3 tych temperatur (też skrajnie dla poziomego).:D

A maszyny cieplne nie lubieją, oj bardzo nie lubieją, takich "wyskoków".

Bardzo jestem ciekaw jak te teoretyczne obliczenia zapotrzebowania na ciepło zweryfikuje życie. Przy tak niskim zapotrzebowaniu zwykłe niezamknięcie drzwi wejściowych zimą podczas wnoszenia zakupów z samochodu może zwiększyć straty 2x.

Hehhe, myslalem, ze tylko tak u mnie ... :) + pies ktory uhahany powraca z ogrodu otwierajac sobie drzwi balkonowe

Pytanie brzmi.

Rurki, ktore ida od jednostki zewnetrzej w ziemii w rurze kanalizacyjnej, jak odkopie te rure i zaizoluje dobrze ( jakkolwiek to brzmi i co znaczy ) to bedzie OK? czy nalezaloby jednak te rurki miedziane 'wyjac' i te wlasnie izolowac?

Wiosna za pasem i czas jakowes decyzje podjac ;)

Jak masz odpowiedziec w stylu 'spytaj instalatora' :D prosze odpusc. Staram sie stac 'swiadomym' inwestorem :D - brzmi niezle :)