rewo66 25.02.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Magnolia na jakiej głębokosci idą ci te rurki? Podejrzewam że 30cm max do 50cm. Do rurek miedzianych najlepiej stosować otuliny z kauczku spienionego. Tylko jak masz je w rurze kanalizacyjnej to pozostaje ci ocieplic tę rure kanal. Bo troche problem z dostępem do miedzianych rurek. Jaki przekrój ma ta rura kanalizowa.? Edit: Jesli opcja ocieplania rury kanalizacyjnej to najprościej obsypać to warstwą keramzytu. Mozna kupić workowany w formie granulatu. Edytowane 25 Lutego 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.02.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 czy nalezaloby jednak te rurki miedziane 'wyjac' i te wlasnie izolowac? A może do tej rury kanalizacyjnej po zaizolowaniu rurek za pomocą długiego wężyka napsikać pianki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Piankę miki już napsikał, i to by było dobre.Gdyby tylko na czas wiązania zawiesił rury pośrodku i wyłączył grawitację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a te rury to poziome czy pionowe żródło dolne ? magnolia jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A może do tej rury kanalizacyjnej po zaizolowaniu rurek za pomocą długiego wężyka napsikać pianki ? Wlasnei pianka miala byc napsikana pierwotnie. Ida w ziemi 'na kolano' cytujac instalatora. Rura? 100 chyba na oko Jak wyglada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 25.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 widziałem dzisiaj ciekawą realizacje PC PW *wymiennik cwu bez zaworu bezpieczeństwa, *PC podłączona do wężownicy,a CO do zbiornika podgrzewanego tą wężownicą. *Kominek podłączony poprzez zespół wymiennika płytowego do zbiornika (bufora),(a była wężownica Ponadto nie zamontowano zaworu 3 drogowego przełączającego co na cwu. Przewody chłodnicze 3m zamiast minimum 5 m. Generalnie masa błędów. Nie będę bronił To ciekawe co piszesz a może powiesz czy to było robione przez instalatora forumowicza FM? Może być pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A może do tej rury kanalizacyjnej po zaizolowaniu rurek za pomocą długiego wężyka napsikać pianki ? Ale ileż by musiał napsikać tej pianki przy iluś tam metrach tej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.02.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ale ileż by musiał napsikać tej pianki przy iluś tam metrach tej rury. Nie wiem, może 5 ? Pianka dobrze rośnie. Masz lepszy pomysł na rurę ? Może zamiast pianki nasypać granulatu styropianu, albo założyć kilka otulin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Do rur 110 są otuliny. Koszt ok. 35 zł /mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 25.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Kup dwa nowe samochody (co my z tymi samochodami:D), jeden wstaw do ogrzewanego garażu a drugi na zewnątrz i potrzymaj je tam przez 20 lat. Ten w garażu będzie jak nowy (zdmuchnąć trzeba będzie kurz), natomiast po tym co stoi na zewnątrz niewiele zostanie. Zobacz po prostu w jakich warunkach obie PC pracują. Do tego gruntowa jest znacznie bardziej prosta a więc i trwalsza. Nawet jak ci się gruntowa zepsuje to odwiert zostanie. mój samochód ma 19 lat i nie to że stoi ale cały czas jeździ i nie zamierza przestać. u ciebie zostanie odwiert a u mnie powietrza też chyba nie zabraknie:D wszyscy mówicie o trwałości czy koś już przeżył koniec którejś z pomp:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jak pokazywali szkody po meteorycie na syberii to rzuciła mi się ściana zburzona , jedynie fragment z jednostką zewn, klimatyzatora[choć kto wie u rusków]się ostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Do rur 110 są otuliny. Koszt ok. 35 zł /mb No i wlasnie. Ale to cos da czy jednak trzeba rurki bezposrednio izolowac ? Bo na te kanalizacyjna mozna i te otuline dac i obsypac i szmatami oblozyc a w koncu i pianke zapodac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Izolacja wtedy jest izolacją gdy jest sucha.I po to właśnie ta kanalizacyjna osłonowa. Izolacja powinna być w maksymalnej ilości wewnątrz osłonowej.Miki chyba mówił że dawał piankę o ile pamiętam? Ja bym chyba teraz nic nie robił, trawka posiana a znowu kopać i koszty ponosić, nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Jutro zobaczymy,zauważyłem,że załączenie się grzałki ma zwłokę czasową ok.10min,być może jest tak,że przez te 10min temperatura powrotu podniesie się do 25st.C i grzała się nie włączy. No to już wiem na czym stoję Po 28h od momentu wyłączenia pompy temperatura w domu spadła o ok.2st.C do 21,1-22,9st.C. Po dzisiejszym włączeniu pompy temperatura zasilania to 32st.C a powrotu 22st.C ale jak przewidywałem i wcześniej zauważyłem włączenie się grzałki ma zwłokę czasową,tylko nie wiedziałem jaką i pompa pracowała narazie bez grzałki. Czekałem i obserowałem podnoszącą się temperaturę powrotu,po 13min od załączenia temperatura powrotu wzrosła do 25st.C no i całe szczeście grzałka się nie włączyła Po 45min. od załączenia pompy temperatura powrotu podniosła się do 27st.C a zasilanie na 35st.C bo tak mam ustawione. Moim zdaniem pokazuje to,że płyta przyjęła już wystarczająco dużo ciepła nie dopuszczając do zbytniego wychłodzenia się nawet przez 28h. Edytowane 25 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.02.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 U mnie przy 40cm odcinku od jedn. zewn. do ściany to dodatkowa otulina g.... da ale i tak zamierzam jakąś otulinkę zapodac. Ale u ciebie jest to jednak ładne parę metrów jak widać z fotki. Uważam ze na pewno coś to da. Daj otulinę obsyp keramzytem (styro zmielonego bym nie dawał) zrób małe dziurki w rurze kanalizacyjnej i przez nie napsikaj pianki. Moze niewiele to da ale nastrój niewątpliwe poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Izolacja wtedy jest izolacją gdy jest sucha. I po to właśnie ta kanalizacyjna osłonowa. Izolacja powinna być w maksymalnej ilości wewnątrz osłonowej. Miki chyba mówił że dawał piankę o ile pamiętam? Ja bym chyba teraz nic nie robił, trawka posiana a znowu kopać i koszty ponosić, nie wiem czy warto. Wiele rzeczy mowil. Pianki tam NIE ma. Rura idzie od stacji pionowo do ziemii. Czyli jak tam sie dostala woda to lipa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Z posrod wycen, ktore otrzymalem na gruntowke bylo pare z buforem za jedyne 7k extra. Staralem sie polemizowac z instalatorem nad sensem takiej instalacji przy ogrzewaniu podlogowym. Wyszlo na to, ze jest on konieczny do odciazania sprezarki. Ci sami instalatorzy oferuja na te pompy 5 lat gwarancji w przypadku pompy a 10 na sprezarke, przy corocznym jej serwisowaniu Wychodzi na to, ze wydajac dodatkowe 7k mamy wydluzona gwarancje. Dochodza do tego coroczny wydatek w kwocie 350 zl na serwis. Reklama dzwignia handlu (10 lat gwarancji na sprezarke za jedyne 7k+zmartwienia czy bufor wytrzyma przynajmniej 5 lat co przy emaliowanych byloby dobrym wynikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 25.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a nie lepiej bufor z nierdzewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 10 lat gwarancji na sprezarke za jedyne 7k+zmartwienia czy bufor wytrzyma przynajmniej 5 lat co przy emaliowanych byloby dobrym wynikiem). Chętnie Ci wymienię sprężarkę za 7k - razem ze wszystkimi elementami układu chłodniczego w gratisie, oprócz wymienników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 a nie lepiej bufor z nierdzewki? A nie lepiej "po co bufor"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts