Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Z posrod wycen, ktore otrzymalem na gruntowke bylo pare z buforem za jedyne 7k extra. Staralem sie polemizowac z instalatorem nad sensem takiej instalacji przy ogrzewaniu podlogowym. Wyszlo na to, ze jest on konieczny do odciazania sprezarki. Ci sami instalatorzy oferuja na te pompy 5 lat gwarancji w przypadku pompy a 10 na sprezarke, przy corocznym jej serwisowaniu Wychodzi na to, ze wydajac dodatkowe 7k mamy wydluzona gwarancje. Dochodza do tego coroczny wydatek w kwocie 350 zl na serwis. Reklama dzwignia handlu (10 lat gwarancji na sprezarke za jedyne 7k+zmartwienia czy bufor wytrzyma przynajmniej 5 lat co przy emaliowanych byloby dobrym wynikiem).

Omijać takie firmy z daleka. Są zwyczajnie nieuczciwe. W jaki sposób bufor ma odciążyć sprężarkę, skoro trzeba go ładować do wyższych temperatur?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jednego już można wyeliminować. Kogo jeszcze?

Ciekawa sprawa z tym buforem. Wyceny dostalem od instalatorow IVT- bylo ich z pieciu, tylko jeden z nich wspomnial o koniecznosci montarzu bufora i co sie z tym wiaze utrzymaniu gwarancji. W przeciwnym razie gwarancji niet:D

Pewnie jakbym spytal o glembokosc odwiertow.... dlugosc petli.... forme ukladania... szerokosc rowu.

Albo spytal dlaczego G/W sa o niebo lepsze od P/W. Czy mozna miec kompletna instalacje G/W za 12999:-

Czy oplaca sie klasc dolne zrodlo pod ogrzewanym podjazdem?

Czy jak posadze egzotyczna roslinnosc to bede mial cieplej w gruncie...?. to pewnie bym sie doczekal odpowiedzi

w watku "Pompy Ciepla Powietrze Woda".....:???: :D

A tak nic....:p

Wiedza tu nie mala..... fachowcow i fuckowcow tez troche pewnie sie przewija... ;)

Ale jak nie to trudno, moze trzeba chwile jeszcze poczekac ;)

Tak to juz jest niestety bywa. Ja ci nie pomogę bo jestem swieżym uzytkownikiem, ale ciekawy jestem odpowiedzi na twoje pytanie.

A na cóż to liczyłeś. :yes: Ze zasypia cię radami :lol2:

Kysz im. Juz mowilem

W pi...u taki interers. Ale moze Miki starego klienta nie opusci ?

SE sam zrobie jak mi ktos uczciwie powie jak ? Ja chcialem rurki odpinac ( ale to zas czynnik i ingerencja ) a obilo mi sie o uszy ze rure ino. Tu zas ...

Wiem wiem

wolac M od Any badz MKM badz innego magika

i .. w plecy jak za samochod :D

eeee chyba , ze reklame SE chcecie zrobic :D

Edytowane przez Magnolia18

Moim zdaniem, jak już pisałem, chyba nie warto tego ruszać?

Jeśli chcesz zrobić dobrze (mieć świadomość co, gdzie i jak jest wykonane) i żeby taka akcja nie zabiła finansowo, to najlepiej samemu. Chłodniarza musisz tylko zaprosić dwa razy, na opróżnienie instalacji i po akcji na napełnienie.

Wywalasz wszystko wp...du, kupujesz rury chłodnicze w kręgu bez izolacji, na grubszą zakładasz izolację kauczukową o jak najgrubszej ściance, następnie zakładasz kolejną drugą izolację kauczukową odpowiednio większej średnicy. Z cieńszą rurą (cieczową) robisz tak samo, najlepiej też 2x kauczuk ale może niekoniecznie.

Na tak przygotowany zestaw nakładasz kolejno odcinki osłonówki PCV od strony jednostki zewnętrznej, wkładając "wypórki" z kauczuku czy nawet styropianu. Żeby rury freonowe biegły możliwie blisko środka osłonówki. Na końcu odcinka podziemnego dajesz łagodne kolana i w pion. Na górze przed połączeniem z jednostką dajesz 3 kolanka PCV 45* aby koniec "patrzył" lekko w dół, nie dostanie się wtedy woda.

Można co kilkadziesiąt cm nawiercić osłonówkę do wprowadzenia pianki montażowej, po zaschnięciu otwory oczyścić i owinąć dobrą taśmą, np. elektryczną samowulkanizującą.

Nie jest to szybka akcja i wbrew pozorom jest dość kosztowna, jak policzysz materiały to nieźle się uzbiera. Dlatego firmy standardowo tak nie robią, bo przegrają z konkurencją (jeśli kryterium wyboru wykonawcy jest jedynie cena). Coś za coś.

Kysz im. Juz mowilem

W pi...u taki interers. Ale moze Miki starego klienta nie opusci ?

SE sam zrobie jak mi ktos uczciwie powie jak ? Ja chcialem rurki odpinac ( ale to zas czynnik i ingerencja ) a obilo mi sie o uszy ze rure ino. Tu zas ...

Wiem wiem

wolac M od Any badz MKM badz innego magika

i .. w plecy jak za samochod :D

eeee chyba , ze reklame SE chcecie zrobic :D

Tu znajdziesz i otuliny i dobre kleje do tych otulin i całą galanterię - taśmy klejące farby do otulin (ochrona uv) wkładki do uchwytów itd itp

http://k-flex.pl/