Liwko 25.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Z posrod wycen, ktore otrzymalem na gruntowke bylo pare z buforem za jedyne 7k extra. Staralem sie polemizowac z instalatorem nad sensem takiej instalacji przy ogrzewaniu podlogowym. Wyszlo na to, ze jest on konieczny do odciazania sprezarki. Ci sami instalatorzy oferuja na te pompy 5 lat gwarancji w przypadku pompy a 10 na sprezarke, przy corocznym jej serwisowaniu Wychodzi na to, ze wydajac dodatkowe 7k mamy wydluzona gwarancje. Dochodza do tego coroczny wydatek w kwocie 350 zl na serwis. Reklama dzwignia handlu (10 lat gwarancji na sprezarke za jedyne 7k+zmartwienia czy bufor wytrzyma przynajmniej 5 lat co przy emaliowanych byloby dobrym wynikiem). Omijać takie firmy z daleka. Są zwyczajnie nieuczciwe. W jaki sposób bufor ma odciążyć sprężarkę, skoro trzeba go ładować do wyższych temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 żeby uzyskać gwarancję Dimplexa trzeba zastosować w układzie, bufor minimum 100 l.taki jest wymóg producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 żeby uzyskać gwarancję Dimplexa trzeba zastosować w układzie, bufor minimum 100 l. taki jest wymóg producenta Czyli jednego już można wyeliminować. Kogo jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Chociaż z drugiej strony co to za bufor 100l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 mówicie o powietrznych ?nie jestem pewien ale buderus conajmniej zaleca bufor do swoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 żeby uzyskać gwarancję Dimplexa trzeba zastosować w układzie, bufor minimum 100 l. taki jest wymóg producenta A co się stanie jak powiesz że już masz trochę większy bufor w postaci np. 30m3 betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.02.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czyli jednego już można wyeliminować. Kogo jeszcze? Ciekawa sprawa z tym buforem. Wyceny dostalem od instalatorow IVT- bylo ich z pieciu, tylko jeden z nich wspomnial o koniecznosci montarzu bufora i co sie z tym wiaze utrzymaniu gwarancji. W przeciwnym razie gwarancji niet:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.02.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 czasem bufor jest potrzebny .Magazyn ciepła do defrostu.Dotyczy to PC z wymiennikami płytowymi ,podłączonych do instalacji wyposażonych w siłowniki na wszystkich pętlach podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Wiele rzeczy mowil. Pianki tam NIE ma. Rura idzie od stacji pionowo do ziemii. Czyli jak tam sie dostala woda to lipa ? i dupa/ zas mnie gruntowcy zasypali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.02.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Pewnie jakbym spytal o glembokosc odwiertow.... dlugosc petli.... forme ukladania... szerokosc rowu. Albo spytal dlaczego G/W sa o niebo lepsze od P/W. Czy mozna miec kompletna instalacje G/W za 12999:- Czy oplaca sie klasc dolne zrodlo pod ogrzewanym podjazdem? Czy jak posadze egzotyczna roslinnosc to bede mial cieplej w gruncie...?. to pewnie bym sie doczekal odpowiedzi w watku "Pompy Ciepla Powietrze Woda"..... A tak nic.... Wiedza tu nie mala..... fachowcow i fuckowcow tez troche pewnie sie przewija... Ale jak nie to trudno, moze trzeba chwile jeszcze poczekac Tak to juz jest niestety bywa. Ja ci nie pomogę bo jestem swieżym uzytkownikiem, ale ciekawy jestem odpowiedzi na twoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 i dupa/ zas mnie gruntowcy zasypali Jesli masz tam izolacje ktora - obrazowo piszac - nasiaka woda, to dupa. Mokra izolacja to juz nie izolacja. Lepiej jak by jej wcale nie bylo. Jesli bedzie tam sama woda, to sie jej musisz pozbyc i zapianowac konce rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.02.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 i dupa/ zas mnie gruntowcy zasypali A na cóż to liczyłeś. Ze zasypia cię radami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) A na cóż to liczyłeś. Ze zasypia cię radami Kysz im. Juz mowilem W pi...u taki interers. Ale moze Miki starego klienta nie opusci ? SE sam zrobie jak mi ktos uczciwie powie jak ? Ja chcialem rurki odpinac ( ale to zas czynnik i ingerencja ) a obilo mi sie o uszy ze rure ino. Tu zas ... Wiem wiem wolac M od Any badz MKM badz innego magika i .. w plecy jak za samochod eeee chyba , ze reklame SE chcecie zrobic Edytowane 25 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Bardzo Cenna porada. Dziekuje.Bez urazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Moim zdaniem, jak już pisałem, chyba nie warto tego ruszać? Jeśli chcesz zrobić dobrze (mieć świadomość co, gdzie i jak jest wykonane) i żeby taka akcja nie zabiła finansowo, to najlepiej samemu. Chłodniarza musisz tylko zaprosić dwa razy, na opróżnienie instalacji i po akcji na napełnienie. Wywalasz wszystko wp...du, kupujesz rury chłodnicze w kręgu bez izolacji, na grubszą zakładasz izolację kauczukową o jak najgrubszej ściance, następnie zakładasz kolejną drugą izolację kauczukową odpowiednio większej średnicy. Z cieńszą rurą (cieczową) robisz tak samo, najlepiej też 2x kauczuk ale może niekoniecznie.Na tak przygotowany zestaw nakładasz kolejno odcinki osłonówki PCV od strony jednostki zewnętrznej, wkładając "wypórki" z kauczuku czy nawet styropianu. Żeby rury freonowe biegły możliwie blisko środka osłonówki. Na końcu odcinka podziemnego dajesz łagodne kolana i w pion. Na górze przed połączeniem z jednostką dajesz 3 kolanka PCV 45* aby koniec "patrzył" lekko w dół, nie dostanie się wtedy woda.Można co kilkadziesiąt cm nawiercić osłonówkę do wprowadzenia pianki montażowej, po zaschnięciu otwory oczyścić i owinąć dobrą taśmą, np. elektryczną samowulkanizującą.Nie jest to szybka akcja i wbrew pozorom jest dość kosztowna, jak policzysz materiały to nieźle się uzbiera. Dlatego firmy standardowo tak nie robią, bo przegrają z konkurencją (jeśli kryterium wyboru wykonawcy jest jedynie cena). Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.02.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Kysz im. Juz mowilem W pi...u taki interers. Ale moze Miki starego klienta nie opusci ? SE sam zrobie jak mi ktos uczciwie powie jak ? Ja chcialem rurki odpinac ( ale to zas czynnik i ingerencja ) a obilo mi sie o uszy ze rure ino. Tu zas ... Wiem wiem wolac M od Any badz MKM badz innego magika i .. w plecy jak za samochod eeee chyba , ze reklame SE chcecie zrobic Tu znajdziesz i otuliny i dobre kleje do tych otulin i całą galanterię - taśmy klejące farby do otulin (ochrona uv) wkładki do uchwytów itd itp http://k-flex.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.02.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Bardzo Cenna porada. Dziekuje. Bez urazy. To nie byla "porada" tylko odpowiedz na pytanie, "czy woda to dupa". Dupa i to blada. Ja bym zabezpieczyl przed woda i w mysl starej indianskiej zasady postapil: "Dziala - nie ruszaj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 To nie byla "porada" tylko odpowiedz na pytanie, "czy woda to dupa". Dupa i to blada. Ja bym zabezpieczyl przed woda i w mysl starej indianskiej zasady postapil: "Dziala - nie ruszaj". Jak dziala widziales na obrazku ... @ wihajster w zesz ... Tak pi razy oko. ile ? dwa. co mi to da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 25.02.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Pyx to co moge 'sam' i wiem to nie pytam i to bede robil ... w ziemi babranie generalnie zonie zostawiam ale nie przy rurach Ona raczej rzodkiewki chyba racz zauwazyc. jak sie staram byc SWIADOMYM inwestorem Edytowane 25 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 dwa. co mi to da ? Efekt inny niż na obrazku,przynajmniej powinno. Ile? Policz ile masz rur i jakich, weź ceny np. stąd: http://www.berling.pl/pl/cenniki-asortyment/on-line (i kalkulator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts