Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponizej statystyki Szwedzkich firm ubezpieczeniowych 1999-2010. Usterki PC, ilosc zgloszonych usterek, ktore podzespoly padaly etc.

Ciekawe zestawienie, bardzo dziękuję.

PS

Gdyby jeszcze była informacja o ilości danego modelu na rynku, to by można jakieś wnioski o awaryjności wyciągać. Bez tego, cóż..

Edytowane przez wihajster

podsumowując 514 stron wątku co możemy powiedzieć o pompach p-w? ogrzeją dom? mogą grzać w niskich temperaturach? są ekonomiczne?

Mozna "gadac" i 1000 stron, ale niewiele to zmieni sposob dzialania tych urzadzen. One byc moze nawet nic nie wiedza, ze sie o nich pisze.

Jesli sobie do tej pory nie wyrobiles zdania, to znaczy, ze zmarnowales duuuzo czasu na czytanie tego watku. :)

Mozna "gadac" i 1000 stron, ale niewiele to zmieni sposob dzialania tych urzadzen. One byc moze nawet nic nie wiedza, ze sie o nich pisze.

Jesli sobie do tej pory nie wyrobiles zdania, to znaczy, ze zmarnowales duuuzo czasu na czytanie tego watku. :)

no wlasnie zle piszesz. ktos kto przychodzi na forum i wchodzi do tego watku to nic sensownego nie znajdzie. czytam ten watek od roku praktycznie codziennie lukam tutaj co sie dzieje. i rzeczywiscie pol roku temu bylo cos sensowengo, wtedy jeszcze nie bylo dochodzen kto kim jest, komisji sledczych i takie tam. Tutaj wiecej sie znajdzie czemu gruntowe sa lepsze od powietrznych a malo o samych powietrznych. moje zdanie jest takie ze spokojnie powietrzne ogrzeja dom, sa minimalnie tansze, maja spore problemy z odszranianiem i wazne jest aby do nich wybrac bardzo dobrego instalatora. tak naprawe o ich zywotnosci to kazdy moze sobie tu gdybac bo malo jest osob co je uzytkuje pare lat. powetrzne maja swoje plusy i minusy i trzeba sobie zdawac z nich sprawe w momencie podjecia decyzji o ich zakupie. pozdrawiam :)

doszliśmy do konca historii

po pierwsze

zakładamy że pompy już nie będą tanieć

po drugie

zakładamy że pompy nie będą się rozwijać technologicznie

po trzecie

jedno i drugie

te 15 tyś które teraz włożyłem jakoś tak mniej mnie będzie uwierać przy zmianie za 10-15 lat

niż 30-40 tyś[to jest coś takiego jak hipoteka -zero szans na rozwód]

panowie ziemniarze nie miejcie mi za złe że sobie tak kalkuluję

oczywiście jak ktoś nie bardzo ma zaizolowaną chałupę to radzę myśleć o gruncie

ale np jak ktoś i tak będzie miał płaszcz w kominku to tylko i wyłącznie powietrzna

a może jest już koniec historii

grodzki na papieża - takie klimaty

Ja wyciagnalem, ale non stop sa obalane :p a chcialbym zrobic pewnego rodzaju podsumowanie, aby i innym pomoc. inna sprawa, ze czytajac ten watek moglem dowiedziec sie kto jak sie nazywa i od kogo ma nazwisko. zadko kiedy bylo tutaj metytoryczne wypowiedzie dotyczace tematu watku. glownie przekrzykiwanie gruntowcow na powietrznych i odwrotnie.

Moje wnioski sa takie, ze P-W może ogrzać dom. dla ludzi, ktorzy nie maja mozliwości zrobienia kolektora poziomego jest to jakas alternatywa. oczywistym jest, ze gruntowa bedzie wydajniejsza, bo DZ ma stala temperature, ktora nie spada ponizej pewnych wartosci, jednak do pewnych warunkow p-w jej nie ustepuje, a dni z warunkami gorszyymi jest w roku bardzo malo.

Moje wnioski sa takie, ze P-W może ogrzać dom. dla ludzi, ktorzy nie maja mozliwości zrobienia kolektora poziomego jest to jakas alternatywa. oczywistym jest, ze gruntowa bedzie wydajniejsza, bo DZ ma stala temperature, ktora nie spada ponizej pewnych wartosci, jednak do pewnych warunkow p-w jej nie ustepuje, a dni z warunkami gorszyymi jest w roku bardzo malo.

I masz wnioski z ktorymi sie prawie zgadzam. Sprawa dotyczy tych "dni z warunkami gorszymi". To stala gadka instalatorow pomp PW. Policz nie ilosc dni a ilosc energii ktora pompa musi dostarczyc w tych gorszych warunkach. Nie bedzie to "bardzo malo". Przy 20 dniach z temp -10*C dom potrzebuje pewnie tyle energii co w ciagu 90 dni z tempe +10*C

Statystyka to bardzo kreatywna dziedzina. :)

Tutaj moze sie smialo asolt wtracic i sprosrtowac moje "gdybania" swoimi obliczeniami.

PS.

Jeszcze podpowiem jeden temat. Przy kolektorze poziomym ktory startuje z temp +17*C temperatura powietrza jest nizsza juz od polowy pazdziernika. Lepsze warunki pracy pompa PW bedzie miala gdzies od marca. Nie wczesniej. Bledem jest przyjmowanie temperatury DZ przy gruntowych ok. 0*C o odnoszenie sie do tej wartosci.

Edytowane przez Pyxis

I masz wnioski z ktorymi sie prawie zgadzam. Sprawa dotyczy tych "dni z warunkami gorszymi". To stala gadka instalatorow pomp PW. Policz nie ilosc dni a ilosc energii ktora pompa musi dostarczyc w tych gorszych warunkach. Nie bedzie to "bardzo malo". Przy 20 dniach z temp -10*C dom potrzebuje pewnie tyle energii co w ciagu 90 dni z tempe +10*C

Statystyka to bardzo kreatywna dziedzina. :)

Tutaj moze sie smialo asolt wtracic i sprosrtowac moje "gdybania" swoimi obliczeniami.

Naturalnie. Dodatkowo kazda zima jest inna. Jeden sezon moze sie znaczaco roznic od innego i to daje przewage gruntowym. mozna sobie z bardzo duza dokladnoscia oszacowac koszty ogrzewania w sezonie. przy p-w nie wiadomo, czy sredni cop w lutym bedzie 1,6 czy 2,8.

Ja ze wzgledu na wielkosc dzialki rozwazam P-W w baaaardzo rozsadnej cenie lub bede musial isc w odwierty i pompe gruntowa, rozwiazanie lepsze, ale drozsze.

O wszystkim zadecyduje OZC i informacja ile dom bedzie zarl energii. jezeli malo to nie bedzie sensu pakowac sie w drozsze wiercenia.

Jeszcze podpowiem jeden temat. Przy kolektorze poziomym ktory startuje z temp +17*C temperatura powietrza jest nizsza juz od polowy pazdziernika. Lepsze warunki pracy pompa PW bedzie miala gdzies od marca. Nie wczesniej. Bledem jest przyjmowanie temperatury DZ przy gruntowych ok. 0*C o odnoszenie sie do tej wartosci.

Pyxis zaraz wyjdzie że poziome będzie lepsze od pionowego - broń boże nie mówię tu o aspekcie finansowym.:)

Pyxis zaraz wyjdzie że poziome będzie lepsze od pionowego - broń boże nie mówię tu o aspekcie finansowym.:)

W srodku sezonu patrzac na watek o tempertaurach DZ nie wiedze jakos w tym wzgledzie przewagi odwiertow. W cieplejszej czesci sezonu temperaturowo sa nizej. Biorac pod uwage temperatury DZ, jakie zalety widzisz w odwiertach?