Magnolia18 25.02.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Ja kbys mowil do Arturo badz Pyksia pewnie by SE policzyli Ja moge krokami policzyc odeglosc badz miara 3m Edytowane 25 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2013 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Ponizej statystyki Szwedzkich firm ubezpieczeniowych 1999-2010. Usterki PC, ilosc zgloszonych usterek, ktore podzespoly padaly etc. Ciekawe zestawienie, bardzo dziękuję. PS Gdyby jeszcze była informacja o ilości danego modelu na rynku, to by można jakieś wnioski o awaryjności wyciągać. Bez tego, cóż.. Edytowane 26 Lutego 2013 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 ale głupie te Szwedy PW montują i grippenami latająa przecież wiadomo że tylko gruntowe dobrze działają a najlepiej latają f 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.02.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 ale głupie te Szwedy PW montują i grippenami latają a przecież wiadomo że tylko gruntowe dobrze działają a najlepiej latają f 16 blabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ja kbys mowil do Arturo badz Pyksia pewnie by SE policzyli Rozwazniej dobieraj mi "towarzystwo". OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 blabla taa a zawór rozprężny najlepiej z kapilarą od lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.02.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 taa a zawór rozprężny najlepiej z kapilarą od lodówki DOUCZ SIĘ a potem wyśmiewaj. Książki se kup, internet poczytaj. (MOP - mówi ci to coś???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 26.02.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 podsumowując 514 stron wątku co możemy powiedzieć o pompach p-w? ogrzeją dom? mogą grzać w niskich temperaturach? są ekonomiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.02.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jeżeli o mnie chodzi to przepraszam za offtopy, postaram się nie reagować na debilne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 podsumowując 514 stron wątku co możemy powiedzieć o pompach p-w? ogrzeją dom? mogą grzać w niskich temperaturach? są ekonomiczne? Mozna "gadac" i 1000 stron, ale niewiele to zmieni sposob dzialania tych urzadzen. One byc moze nawet nic nie wiedza, ze sie o nich pisze. Jesli sobie do tej pory nie wyrobiles zdania, to znaczy, ze zmarnowales duuuzo czasu na czytanie tego watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 26.02.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Mozna "gadac" i 1000 stron, ale niewiele to zmieni sposob dzialania tych urzadzen. One byc moze nawet nic nie wiedza, ze sie o nich pisze. Jesli sobie do tej pory nie wyrobiles zdania, to znaczy, ze zmarnowales duuuzo czasu na czytanie tego watku. no wlasnie zle piszesz. ktos kto przychodzi na forum i wchodzi do tego watku to nic sensownego nie znajdzie. czytam ten watek od roku praktycznie codziennie lukam tutaj co sie dzieje. i rzeczywiscie pol roku temu bylo cos sensowengo, wtedy jeszcze nie bylo dochodzen kto kim jest, komisji sledczych i takie tam. Tutaj wiecej sie znajdzie czemu gruntowe sa lepsze od powietrznych a malo o samych powietrznych. moje zdanie jest takie ze spokojnie powietrzne ogrzeja dom, sa minimalnie tansze, maja spore problemy z odszranianiem i wazne jest aby do nich wybrac bardzo dobrego instalatora. tak naprawe o ich zywotnosci to kazdy moze sobie tu gdybac bo malo jest osob co je uzytkuje pare lat. powetrzne maja swoje plusy i minusy i trzeba sobie zdawac z nich sprawe w momencie podjecia decyzji o ich zakupie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.02.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 doszliśmy do konca historiipo pierwszezakładamy że pompy już nie będą tanieć po drugiezakładamy że pompy nie będą się rozwijać technologiczniepo trzecie jedno i drugie te 15 tyś które teraz włożyłem jakoś tak mniej mnie będzie uwierać przy zmianie za 10-15 lat niż 30-40 tyś[to jest coś takiego jak hipoteka -zero szans na rozwód]panowie ziemniarze nie miejcie mi za złe że sobie tak kalkulujęoczywiście jak ktoś nie bardzo ma zaizolowaną chałupę to radzę myśleć o gruncieale np jak ktoś i tak będzie miał płaszcz w kominku to tylko i wyłącznie powietrzna a może jest już koniec historiigrodzki na papieża - takie klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 26.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Mozna "gadac" i 1000 stron, ale niewiele to zmieni sposob dzialania tych urzadzen. One byc moze nawet nic nie wiedza, ze sie o nich pisze. Jesli sobie do tej pory nie wyrobiles zdania, to znaczy, ze zmarnowales duuuzo czasu na czytanie tego watku. Ja wyciagnalem, ale non stop sa obalane a chcialbym zrobic pewnego rodzaju podsumowanie, aby i innym pomoc. inna sprawa, ze czytajac ten watek moglem dowiedziec sie kto jak sie nazywa i od kogo ma nazwisko. zadko kiedy bylo tutaj metytoryczne wypowiedzie dotyczace tematu watku. glownie przekrzykiwanie gruntowcow na powietrznych i odwrotnie. Moje wnioski sa takie, ze P-W może ogrzać dom. dla ludzi, ktorzy nie maja mozliwości zrobienia kolektora poziomego jest to jakas alternatywa. oczywistym jest, ze gruntowa bedzie wydajniejsza, bo DZ ma stala temperature, ktora nie spada ponizej pewnych wartosci, jednak do pewnych warunkow p-w jej nie ustepuje, a dni z warunkami gorszyymi jest w roku bardzo malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Moje wnioski sa takie, ze P-W może ogrzać dom. dla ludzi, ktorzy nie maja mozliwości zrobienia kolektora poziomego jest to jakas alternatywa. oczywistym jest, ze gruntowa bedzie wydajniejsza, bo DZ ma stala temperature, ktora nie spada ponizej pewnych wartosci, jednak do pewnych warunkow p-w jej nie ustepuje, a dni z warunkami gorszyymi jest w roku bardzo malo. I masz wnioski z ktorymi sie prawie zgadzam. Sprawa dotyczy tych "dni z warunkami gorszymi". To stala gadka instalatorow pomp PW. Policz nie ilosc dni a ilosc energii ktora pompa musi dostarczyc w tych gorszych warunkach. Nie bedzie to "bardzo malo". Przy 20 dniach z temp -10*C dom potrzebuje pewnie tyle energii co w ciagu 90 dni z tempe +10*C Statystyka to bardzo kreatywna dziedzina. Tutaj moze sie smialo asolt wtracic i sprosrtowac moje "gdybania" swoimi obliczeniami. PS. Jeszcze podpowiem jeden temat. Przy kolektorze poziomym ktory startuje z temp +17*C temperatura powietrza jest nizsza juz od polowy pazdziernika. Lepsze warunki pracy pompa PW bedzie miala gdzies od marca. Nie wczesniej. Bledem jest przyjmowanie temperatury DZ przy gruntowych ok. 0*C o odnoszenie sie do tej wartosci. Edytowane 26 Lutego 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 26.02.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 I masz wnioski z ktorymi sie prawie zgadzam. Sprawa dotyczy tych "dni z warunkami gorszymi". To stala gadka instalatorow pomp PW. Policz nie ilosc dni a ilosc energii ktora pompa musi dostarczyc w tych gorszych warunkach. Nie bedzie to "bardzo malo". Przy 20 dniach z temp -10*C dom potrzebuje pewnie tyle energii co w ciagu 90 dni z tempe +10*C Statystyka to bardzo kreatywna dziedzina. Tutaj moze sie smialo asolt wtracic i sprosrtowac moje "gdybania" swoimi obliczeniami. Naturalnie. Dodatkowo kazda zima jest inna. Jeden sezon moze sie znaczaco roznic od innego i to daje przewage gruntowym. mozna sobie z bardzo duza dokladnoscia oszacowac koszty ogrzewania w sezonie. przy p-w nie wiadomo, czy sredni cop w lutym bedzie 1,6 czy 2,8. Ja ze wzgledu na wielkosc dzialki rozwazam P-W w baaaardzo rozsadnej cenie lub bede musial isc w odwierty i pompe gruntowa, rozwiazanie lepsze, ale drozsze. O wszystkim zadecyduje OZC i informacja ile dom bedzie zarl energii. jezeli malo to nie bedzie sensu pakowac sie w drozsze wiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jeszcze podpowiem jeden temat. Przy kolektorze poziomym ktory startuje z temp +17*C temperatura powietrza jest nizsza juz od polowy pazdziernika. Lepsze warunki pracy pompa PW bedzie miala gdzies od marca. Nie wczesniej. Bledem jest przyjmowanie temperatury DZ przy gruntowych ok. 0*C o odnoszenie sie do tej wartosci. Pyxis zaraz wyjdzie że poziome będzie lepsze od pionowego - broń boże nie mówię tu o aspekcie finansowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Pyxis zaraz wyjdzie że poziome będzie lepsze od pionowego - broń boże nie mówię tu o aspekcie finansowym. W srodku sezonu patrzac na watek o tempertaurach DZ nie wiedze jakos w tym wzgledzie przewagi odwiertow. W cieplejszej czesci sezonu temperaturowo sa nizej. Biorac pod uwage temperatury DZ, jakie zalety widzisz w odwiertach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Biorac pod uwage temperatury DZ, jakie zalety widzisz w odwiertach? Dokładnie takie same jak przy jeździe samochodem po płaskim terenie - w obu przypadkach pracuje maszyna cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dokładnie takie same jak przy jeździe samochodem po płaskim terenie - w obu przypadkach pracuje maszyna cieplna. NIe gmattwaj prostych z natury spraw takimi porownaniami. Widziasz zalety czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.02.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 co do wyboru odwiertów - czyli kolektora pionowego - to pewnie to wynika z chęci pozostawienia działki w stanie prawie nienaruszonymw swoim przypadku też rozważam albo PC PW albo PC gruntową z kolektorem pionowym, ogródka nie chcę ruszać poza tym jest stosunkowo mały dla kolektora poziomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts