Pyxis 26.02.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 co do wyboru odwiertów - czyli kolektora pionowego - to pewnie to wynika z chęci pozostawienia działki w stanie prawie nienaruszonym w swoim przypadku też rozważam albo PC PW albo PC gruntową z kolektorem pionowym, ogródka nie chcę ruszać poza tym jest stosunkowo mały dla kolektora poziomego Dokladnie. To sa wielkie zalety odwiertow. Jesli jednak brac pod uwage czynnik jakosci pracy (temperatury), to nie ma jakiejs wielkiej przewagi. Sa bardzo zblizone i wiecej zalezy od przewymiarowania/niedowymiarowania DZ niz od jego rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 NIe gmattwaj prostych z natury spraw takimi porownaniami. Widziasz zalety czy nie? Widzę i napisałem. DZ w przypadku powietrznych, to jak jazda samochodem po drodze w górach (strome podjazdy i mocno "pofałdowany" teren), DZ w przypadku poziomego jak jazda po drodze z lekkimi wzniesieniami (łagodne podjazdy i zjazdy) , a DZ pionowe jak jazda po płaskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Widzę i napisałem. DZ w przypadku powietrznych, to jak jazda samochodem po drodze w górach (strome podjazdy i mocno "pofałdowany" teren), DZ w przypadku poziomego jak jazda po drodze z lekkimi wzniesieniami (łagodne podjazdy i zjazdy) , a DZ pionowe jak jazda po płaskim. Siwy, mamy tu kolejnu OT na temat poziomego i pionowego kolektora. Powietrzne tradycyjnie zostawiamy z boku Poziome to jak jazda czesciej z gorki. Pod gorke jest naprawde rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 26.02.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ja używam Pci P/W od listopada i w zupełności potwierdzają się moje szacunki które robiłem przed wyborem sposobu ogrzewania.Przy temperaturach jakie mam od kilku dni 0-2* i moim zużyciu pompa gruntowa wzięłaby mniej o około 1 zł dziennie w tanim prądzie (COP czysto teoretycznie dla gruntowej przyjmuję 4, dla mojej 3).Licząc dla temp -10* na zawnątrz i przyjmując COP 4 dla gruntowej, 2 dla mojej przy moim zużyciu to ok 5 zł na korzyść gruntowej.Znowu przyjmując że takich temp mamy 2 miesiące a więc 60 *5 = 300zł i niech kolejne 300 dni mam 1 zł straty to rocznie daje 600zł oszczędności przy gruntowej.W tym sezonie dni w których miałem poniżej -10* było 5 (słownie PIĘĆ) a rekord zimna u mnie to -12,6* - więc warunki jakie przyjąłem do wyliczeń są bardzo na korzyść gruntówek. do tego myślę że do kwietnia do września tą złotówkę też będzie można pominąćbiorąć pod uwagę cenę mojej instalacji oraz najniższej oferty jaką miałem na gruntówkę i zaokrąglając zysk roczny nawet do 1000 zł zwrot nastąpiłby po 27 latach. Ktoś powie że albo bardzo tanią pompę kupiłem albo miałem bardzo drogie wyceny na gruntowe ale nawet zakładając że gruntówkę jakimś cudem zrobię za 30k to i tak nadal będzie to kilkanaście lat pomijając koszt kredytu na budowę itp. Co do żywotności się nie wypowiem, ale usterki mogą zdarzyć się wszędzie.Ja mam mały domek średnio izolowany więc przy większych metrażach i cenach jakie niektórzy tutaj podają za pompy P/W oczywiście ta różnica będzie się zmniejszała ale jak ktoś mówi że zrobiłem błąd biorąc P/W zamiast gruntowej to się tylko uśmiecham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 26.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ja używam Pci P/W od listopada... Jakiej mocy masz PC P-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 26.02.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dom to 140 m grzanych podłóg, pod tym nieogrzewana piwnica. Konstrukcja szkieletowa z 15 cm wełny i 18 cm styro zwykłego białego, w dachu 30 cm wełny. okna 3-szybowe, wentylacja mechaniczna jeszcze nie uruchomiona.Temp w domu to 21-23*. Już mieszkam ale cały czas jest to stan wykańczania.W domu 2 osoby (do lipca:yes:) ale poza weekendami przyjeżdżamy tam właściwie na ciepła kolację, kąpiel i spanie. Cały styczeń to 640 kWh zużyte przez pompę. Pompa 10kW.Koszt: podłogówka, pompa, zasobnik 300 l i cała instalacja na gotowo 28k.Najniższa oferta jaką dostałem na gruntówkę to 55kMoże ja nie umiem się targować ale w moim rejonie za samą podłogówkę najmniej liczyli sobie ponad 80 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 26.02.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 leone;Cały styczeń to 640 kWh zużyte przez pompę. Pompa 10kW. jedna czy dwie taryfy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dom to 140 m grzanych podłóg, pod tym nieogrzewana piwnica. Konstrukcja szkieletowa z 15 cm wełny i 18 cm styro zwykłego białego, w dachu 30 cm wełny. okna 3-szybowe, wentylacja mechaniczna jeszcze nie uruchomiona. Temp w domu to 21-23*. Już mieszkam ale cały czas jest to stan wykańczania. W domu 2 osoby (do lipca:yes:) ale poza weekendami przyjeżdżamy tam właściwie na ciepła kolację, kąpiel i spanie. Cały styczeń to 640 kWh zużyte przez pompę. Pompa 10kW. Koszt: podłogówka, pompa, zasobnik 300 l i cała instalacja na gotowo 28k. Najniższa oferta jaką dostałem na gruntówkę to 55k Może ja nie umiem się targować ale w moim rejonie za samą podłogówkę najmniej liczyli sobie ponad 80 zł/m2 Masz maly w sumie i bardzo cieply dom w ktorym malo mieszkasz a wychodzi Ci 600 zl roznicy ogrzewania na korzysc gruntowej. Twoje warunki do instalowania pompy PW moge smialo uznac jako bliskie "idealu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 26.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) leone; Cały styczeń to 640 kWh zużyte przez pompę. Pompa 10kW. jedna czy dwie taryfy ? narazie jedna C11, dlatego też mogłem sobie eksperymentować z ustawieniami i wiem że bez problemu mogę grzać tylko w taniej taryfie i wybiegi w drogą będą sporadyczne.. Tego sie najbardziej bałem bo mój dom powinien się szybko wychładzać ale nie jest to aż tak szybko. EDIT: pompa to atlantic S10 ale myślę że to nie ma znaczenia bo każda jedna chodziłaby podobnie. Niektórzy tylko twierdzą że jest stanowczo za duża do takiego domu. Edytowane 26 Lutego 2013 przez leone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 26.02.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Koszt: podłogówka, pompa, zasobnik 300 l i cała instalacja na gotowo 28k. Najniższa oferta jaką dostałem na gruntówkę to 55k to chyba wiem jaki instalator Ci to robil bo za taka cene tylko jeden byl w stanie wykonac instalacje. Instalator z Zywca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 to chyba wiem jaki instalator Ci to robil bo za taka cene tylko jeden byl w stanie wykonac instalacje. Instalator z Zywca ? Na S10 to jest normalna cena z instalacją.Wystarczy dobrze poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 26.02.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Na S10 to jest normalna cena z instalacją.Wystarczy dobrze poszukać. ale on tam pisze ze w tej cenie jest podlogowka. po podlodze ma 140m x 80 zl ( cena bardzo dobra) daje 11200 do tego pompa, zbiornik, instalacji i robocizna to jak za darmo. jak ktos mi zrobi to za taka cene to prosze o kontakt dostalem juz pare wycen i zadna nie schodzi ponizej 45 tys za powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 ale on tam pisze ze w tej cenie jest podlogowka. po podlodze ma 140m x 80 zl ( cena bardzo dobra) daje 11200 do tego pompa, zbiornik, instalacji i robocizna to jak za darmo. jak ktos mi zrobi to za taka cene to prosze o kontakt dostalem juz pare wycen i zadna nie schodzi ponizej 45 tys za powietrzna Na jakich pompach takie wyceny ? Na jakich zasobnikach cwu ? Podlogowka max.50zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 26.02.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 wyceny na pompach panasonic i daikin. wiekszosc chce robic na panasonicach mniej wiecej wyglada to tak ze 28 tys wychodzi za pompe z kotlownia i 17 tys za podlogowke (ok.100 zl/m). Arturo ta cena za podlogowke co podales to robocizna + material ? szczerze to dla mnie troche duzo wychodzi ten biznes i dlatego jak widze cene 28 tys za taka sama usluge to cos tu nie gra. Pytanie do leone kto mu to robil za taka kase ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 26.02.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Nieistotne kto mi to robił, bo nie jest moim celem reklamowanie jakiegokolwiek producenta czy instalatora, ale jeśli miałbym zapłacić 40 czy 50 tys za P/W to bardziej bym się przychylał do gruntówki ale najprawdopodobniej całkowicie bym zrezygnował z pompy ciepła i szarpałbym się z kotłem na ekogroszek. Bezobsługowość mojego ogrzewania jest nie do przecenienia ale tyle kasy do tej bezobsługowości w mojej sytuacji bym nie dołożył.Chciałem tylko pokazać na podstawie moich wyliczeń że jest to bardzo indywidualna sprawa i nie można powiedzieć że jak ktoś wybrał pompę P/W to jest to skończony idiota który dał się naciągnąć Co do ceny za podłogówkę to poczułem się jak jakiś nieudacznik bo dostłem dzisiątki wycen i żadna nie zbliżyła się nawet do 50 zł. Tak samo mam jak czytam o odwiertach za 50 zł/m. EDIT:fcb zaintrygowałeś mnie trochę i przejrzałem maila żeby znaleźć oferty i np firma z którą miałem podpisywać umowę proponowała Panasonica z zasobnikiem montażem i wszystkim co potrzeba za 22 k, plus podłogówka za 12 k i zapewnili mnie że jeszcze coś da się urwać przy podpisaniu umowy. oferta na mitsubishi 14 k wiecej. Zakładałem na ogrzewanie 35k i miałem conajmniej kilka ofert które się mieściły w tym. Edytowane 26 Lutego 2013 przez leone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.02.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Arturo przyjdź do mnie, już nie masz firmy,dam Ci 65 zł/m2 na gotowo z fakturą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Coś mi się zdaje że takie ceny niedługo mogą być w standarcie za PW. Gruntówki poleciały mocno w duł więc i powietrzne też powinny. Chyba coś się kroi nowego bo to w naszym kraju normalne nie jest. Patrzyłem dziś na Vailanta i miesiąc temu standardem była cena za 82 33K a dziś bez problemu 25 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Arturo przyjdź do mnie, j uż nie masz firmy, dam Ci 65 zł/m2 na gotowo z fakturą, Jeśli zagwarantujesz mi min.500m miesięcznie to wchodzę w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Patrzyłem dziś na Vailanta i miesiąc temu standardem była cena za 82 33K a dziś bez problemu 25 brutto ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Podlogowka max.50zł/m2. Jaki Ty masz cel w robieniu ludziom wody z mózgu? daj mi namiar na chociaż jedną (powtórzę JEDNĄ) firmę, która jest w stanie zrobić podłogówkę za 50 zł (jak rozumiem brutto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts