Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

dzisiejszy odczyt z obiektu 230m2 (+30m2 antresola więc kubatura jak 250m2) + c.w.u. (mieszka na razie jedna osoba) + rekuperator z elektryczną nagrzewnicą wstępną + potrzeby typu oświetlenie gotowanie elektronarzędzia wynik od 1.02 do dzisiaj 1030kwh (ogólny licznik - nie ma podlicznika pompy) pierwszy sezon grzewczy pompa PW w okolicy Arturo 72

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki Ty masz cel w robieniu ludziom wody z mózgu?

daj mi namiar na chociaż jedną (powtórzę JEDNĄ) firmę, która jest w stanie zrobić podłogówkę za 50 zł (jak rozumiem brutto)

Chyba tylko TA jedna. Bedziesz mial za 50 zl/m2, tylko musisz miec szczescie w losowaniu, zeby akurat u Ciebie bylo robione ;)

DOUCZ SIĘ a potem wyśmiewaj.

Książki se kup, internet poczytaj.

(MOP - mówi ci to coś???)

mop w średniotemperaturowym urządzeniu ciekawa idea ale co jak tam wiem mnie uczono że zawory mop to do niskich odparowań a do średniotemperaturowych to zwykłe z wyrównaniem cieczowym albo absorbcyjnym ale co ja tam wiem

Jak tak czytam co piszecie... o cenach podlogowki... ( bo jestem bardziej sklonny wierzyc w te 80:- PLN ) lub jak kukam na

ceny klimakonwektorow.... niemowiac juz o kosztach remontu ... i nowych podlogach...

To jednak wybor mojej PC byl poprawny.... nawet przy tych 7300kWh / rok

Napewno byla to mniejsza inwestycja anizeli LT P/W i co z tym idzie lub nawet G/W nawet gdyby byla mozliwosc...

A potem mozna twierdzic ze grzejniki i PC to glupota :rolleyes: :p

Dziala... dziala :)

to też zależy kto jaki komfort lubi

Gość Arturo72
tez chcialbym wiedziec gdzie robia podlogowke za 50zl/m2 na markowych produktach.

To policz ile te markowe produkty będą kosztowały i znajdź kogoś do złożenia tego do kupy(ok.15zł/m2).

Wyjdzie taniej niż 50zł/m2 podłogówki.

Edytowane przez Arturo72

Moze tez ze 0%. W takich granicach sie wlasnie poruszamy.

A realnie czy to bedzie 30% czy 50 czy 70 to dalej nic nie wiemy. Sensu to nie ma dla mnie. Podlicznik i realne zuzycie. To nie gadki z klientami. Konkrety Panie, konkrety ;)

spoko mam obiekt z pod licznikami jak klient wróci z urlopu w poniedziałek to na pewno poda mi odczyt na razie wychodziło tam (styczeń)900kwh układ chłodniczy i 120 hydrobox grudzień podobnie 240m2 660m3 bez c.w.u.

Gość Arturo72
Po 28h od momentu wyłączenia pompy temperatura w domu spadła o ok.2st.C do 21,1-22,9st.C.

Po dzisiejszym włączeniu pompy temperatura zasilania to 32st.C a powrotu 22st.C ale jak przewidywałem i wcześniej zauważyłem włączenie się grzałki ma zwłokę czasową,tylko nie wiedziałem jaką i pompa pracowała narazie bez grzałki.

Czekałem i obserowałem podnoszącą się temperaturę powrotu,po 13min od załączenia temperatura powrotu wzrosła do 25st.C no i całe szczeście grzałka się nie włączyła ;)

Po 45min. od załączenia pompy temperatura powrotu podniosła się do 27st.C a zasilanie na 35st.C bo tak mam ustawione.

Moim zdaniem pokazuje to,że płyta przyjęła już wystarczająco dużo ciepła nie dopuszczając do zbytniego wychłodzenia się nawet przez 28h.

Powróćmy do tematu pomp powietrznych,wczoraj po godzinie pracy wyłączyłem pompę z ustawieniami jw.

Dzisiaj po 22h od wyłączenia pompy temperatura w domu 19,8-21,6st.C,po włączeniu pompy na powrocie 20st.C za zasilaniu 30st.C i obserwuje efekt.

Po 20min od włączenia temperatura na powrocie wzrosła do 24st.C ale załączyła się grzałka,grzałka pracowała 8min zanim temperatura powrotu wzrosła do 25st.C.

Dzisiaj pompa pracowała 2,5h co skutkowało temperaturą w domu wyższą o ok.1st.C od zastanej a zanim wyłączyłem pompę na powrocie było 27st.C a na zasilaniu 34st.C.

Brakuje mi sterownika pokojowego,żeby odpowiednio dozować pracę pompy,narazie jest to mechaniczne włączanie i wyłączanie.

Edytowane przez Arturo72

żeby uzyskać gwarancję Dimplexa trzeba zastosować w układzie, bufor minimum 100 l.

taki jest wymóg producenta

Ja mam dimplexa i podłogówkę. Nie możesz mieć zaworów odcinających ogrzewanie od pc.Jeśli je masz to musisz mieć bufor. Brak zaworów powoduje że buforem jest podłoga. Dimplex ma 100 lub 200 l bufor. Podłoga wody ma więcej

mop w średniotemperaturowym urządzeniu ciekawa idea ale co jak tam wiem mnie uczono że zawory mop to do niskich odparowań a do średniotemperaturowych to zwykłe z wyrównaniem cieczowym albo absorbcyjnym ale co ja tam wiem

Miałem już nie komentować debilnych uwag ale bardzo przepraszam, tylko wrzucę coś dla fachowca mkm silesia:

MOP mkm silesia.jpg