mkm silesia 26.02.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 dzisiejszy odczyt z obiektu 230m2 (+30m2 antresola więc kubatura jak 250m2) + c.w.u. (mieszka na razie jedna osoba) + rekuperator z elektryczną nagrzewnicą wstępną + potrzeby typu oświetlenie gotowanie elektronarzędzia wynik od 1.02 do dzisiaj 1030kwh (ogólny licznik - nie ma podlicznika pompy) pierwszy sezon grzewczy pompa PW w okolicy Arturo 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 26.02.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 U mnie koszt podłogówki to 80 zł /m2. Też uwazam że 50 zł za m2 to nierealne. Najniższą wycene jaką miałem to 75 złociszy za m2. Gdybym robił sam to przy moich 150 m2 wyszło by ok 45zł /m2 przy markowych komponentach podłogówki pomijając chińszczyznę i inne badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 26.02.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 tez chcialbym wiedziec gdzie robia podlogowke za 50zl/m2 na markowych produktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jaki Ty masz cel w robieniu ludziom wody z mózgu? daj mi namiar na chociaż jedną (powtórzę JEDNĄ) firmę, która jest w stanie zrobić podłogówkę za 50 zł (jak rozumiem brutto) Chyba tylko TA jedna. Bedziesz mial za 50 zl/m2, tylko musisz miec szczescie w losowaniu, zeby akurat u Ciebie bylo robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 DOUCZ SIĘ a potem wyśmiewaj. Książki se kup, internet poczytaj. (MOP - mówi ci to coś???) mop w średniotemperaturowym urządzeniu ciekawa idea ale co jak tam wiem mnie uczono że zawory mop to do niskich odparowań a do średniotemperaturowych to zwykłe z wyrównaniem cieczowym albo absorbcyjnym ale co ja tam wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jak tak czytam co piszecie... o cenach podlogowki... ( bo jestem bardziej sklonny wierzyc w te 80:- PLN ) lub jak kukam na ceny klimakonwektorow.... niemowiac juz o kosztach remontu ... i nowych podlogach... To jednak wybor mojej PC byl poprawny.... nawet przy tych 7300kWh / rok Napewno byla to mniejsza inwestycja anizeli LT P/W i co z tym idzie lub nawet G/W nawet gdyby byla mozliwosc... A potem mozna twierdzic ze grzejniki i PC to glupota Dziala... dziala to też zależy kto jaki komfort lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 zawsze można zrobić ścienne i jeszcze lepiej chłodzi niż podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) tez chcialbym wiedziec gdzie robia podlogowke za 50zl/m2 na markowych produktach. To policz ile te markowe produkty będą kosztowały i znajdź kogoś do złożenia tego do kupy(ok.15zł/m2). Wyjdzie taniej niż 50zł/m2 podłogówki. Edytowane 26 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 zawsze można zrobić ścienne i jeszcze lepiej chłodzi niż podłogówka A sufitowe to juz pewnie odlot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A sufitowe to juz pewnie odlot. no tak jak kiedyś podłogowe albo sprężarka do grzania niektórym do teraz się nie mieści że powietrzne działają cóż taki naród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 tynk drożej wychodzi a chleb wszyscy jemy ten sam i wszyscy chcą posmarowany chyba że ktoś robi za flaszkę jak zdaje się Pan na A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 bez podlicznika...to prawie wróżenie z fusów zawsze możesz przyjąć że 100% zużyła pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 zawsze możesz przyjąć że 100% zużyła pompa Moze tez ze 0%. W takich granicach sie wlasnie poruszamy. A realnie czy to bedzie 30% czy 50 czy 70 to dalej nic nie wiemy. Sensu to nie ma dla mnie. Podlicznik i realne zuzycie. To nie gadki z klientami. Konkrety Panie, konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Moze tez ze 0%. W takich granicach sie wlasnie poruszamy. A realnie czy to bedzie 30% czy 50 czy 70 to dalej nic nie wiemy. Sensu to nie ma dla mnie. Podlicznik i realne zuzycie. To nie gadki z klientami. Konkrety Panie, konkrety spoko mam obiekt z pod licznikami jak klient wróci z urlopu w poniedziałek to na pewno poda mi odczyt na razie wychodziło tam (styczeń)900kwh układ chłodniczy i 120 hydrobox grudzień podobnie 240m2 660m3 bez c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 To policz ile te markowe produkty będą kosztowały i znajdź kogoś do złożenia tego do kupy(ok.15zł/m2). No właśnie, żeby za 15zl ostatecznie nie wyszło to, co wytłuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Po 28h od momentu wyłączenia pompy temperatura w domu spadła o ok.2st.C do 21,1-22,9st.C. Po dzisiejszym włączeniu pompy temperatura zasilania to 32st.C a powrotu 22st.C ale jak przewidywałem i wcześniej zauważyłem włączenie się grzałki ma zwłokę czasową,tylko nie wiedziałem jaką i pompa pracowała narazie bez grzałki. Czekałem i obserowałem podnoszącą się temperaturę powrotu,po 13min od załączenia temperatura powrotu wzrosła do 25st.C no i całe szczeście grzałka się nie włączyła Po 45min. od załączenia pompy temperatura powrotu podniosła się do 27st.C a zasilanie na 35st.C bo tak mam ustawione. Moim zdaniem pokazuje to,że płyta przyjęła już wystarczająco dużo ciepła nie dopuszczając do zbytniego wychłodzenia się nawet przez 28h. Powróćmy do tematu pomp powietrznych,wczoraj po godzinie pracy wyłączyłem pompę z ustawieniami jw. Dzisiaj po 22h od wyłączenia pompy temperatura w domu 19,8-21,6st.C,po włączeniu pompy na powrocie 20st.C za zasilaniu 30st.C i obserwuje efekt. Po 20min od włączenia temperatura na powrocie wzrosła do 24st.C ale załączyła się grzałka,grzałka pracowała 8min zanim temperatura powrotu wzrosła do 25st.C. Dzisiaj pompa pracowała 2,5h co skutkowało temperaturą w domu wyższą o ok.1st.C od zastanej a zanim wyłączyłem pompę na powrocie było 27st.C a na zasilaniu 34st.C. Brakuje mi sterownika pokojowego,żeby odpowiednio dozować pracę pompy,narazie jest to mechaniczne włączanie i wyłączanie. Edytowane 26 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 To w sumie tak jakbys do pieca dokladal... tylko czysciej No faktycznie ale nie tylko czyściej ale i zdecydowanie szybciej bo tylko za jednym naciśnięciem guziczka robi się cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 żeby uzyskać gwarancję Dimplexa trzeba zastosować w układzie, bufor minimum 100 l. taki jest wymóg producenta Ja mam dimplexa i podłogówkę. Nie możesz mieć zaworów odcinających ogrzewanie od pc.Jeśli je masz to musisz mieć bufor. Brak zaworów powoduje że buforem jest podłoga. Dimplex ma 100 lub 200 l bufor. Podłoga wody ma więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.02.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 mop w średniotemperaturowym urządzeniu ciekawa idea ale co jak tam wiem mnie uczono że zawory mop to do niskich odparowań a do średniotemperaturowych to zwykłe z wyrównaniem cieczowym albo absorbcyjnym ale co ja tam wiem Miałem już nie komentować debilnych uwag ale bardzo przepraszam, tylko wrzucę coś dla fachowca mkm silesia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 27.02.2013 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Miałem już nie komentować debilnych uwag ale bardzo przepraszam, tylko wrzucę coś dla fachowca mkm silesia: Czysto teoretyczne pytanie szarego użytlownika PW do fachowca. Czy zamiana R407C na R22 była by możliwa (nie chodzi mi o prawo) i jakie by przyniosła rezultaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts