Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Czy zamiana R407C na R22 była by możliwa (nie chodzi mi o prawo) i jakie by przyniosła rezultaty?;)

Prawdopodobnie poprawiłyby się parametry nieznacznie, 407C jest upierdliwy przy problemach (nieszczelność) i wymaga dużej kultury technicznej (olej sprężarek szybko absorbuje wilgoć, potem zakwaszenie > szybsze zużycie) Itd.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem wczoraj u nas w Viessmannie po tabletki do uzdatniacza wody. Pracuje tam kolega i temat wszedł na pompy ciepła. Konieczność dawania bufora przy podłogówce tłumaczył tym, że jak mamy siłowniki to sobie możemy odpowiednio obniżać i podwyższać temperaturę.

Czyli tak, budujemy mułowaty system, wstawiamy drogi bufor, do tego drogie sterowanie, sterujemy systemem mało sterowalnym i jeszcze w dodatku obniżamy COP. Łapy opadają.

no właśnie - tylko po co ten bufor?!?

Tak jak napisał Mardor1971: "Nie możesz mieć zaworów odcinających ogrzewanie od pc. Jeśli je masz to musisz mieć bufor.". W zasadzie nie bufor, tylko sprzęgło hydrauliczne, ale przyjęło się mówić na to "bufor" choć nie pełni takiej roli. Jest on zalecany po to, żeby nie dopuścić do sytuacji, że zawory zamykają większość/wszystkie obwody i pompa nie ma zapewnionego minimalnego przepływu. Wtedy jest on w zasadzie konieczny.

Inna sprawa, dlaczego tak się czasem robi. Firmy nieraz wolą dać bufor, zawory, sterowniki i niech klient sobie na nich ustawia co chce i jak chce - nie pojawią się błędy na pompie spowodowane brakiem przepływu, klient będzie zadowolony, że może sobie posterować, serwis ma święty spokój (nie musi regulować podłogówki, krzywych itd. co wiąże się z dużymi kosztami, bo trzeba przyjechać), a handlowiec premię od sprzedaży i tak wszyscy są zadowoleni ;-) Nieświadomy lub nie posiadający zmysłu technicznego klient będzie trochę więcej za to płacił, ale wszystko będzie mu działać. Świadomy może powiedzieć, że nie chce zaworów oraz "bufora" - przymusu nie ma i znów wszyscy są zadowoleni i ci świadomi i nieświadomi.

Prawdopodobnie poprawiłyby się parametry nieznacznie, 407C jest upierdliwy przy problemach (nieszczelność) i wymaga dużej kultury technicznej (olej sprężarek szybko absorbuje wilgoć, potem zakwaszenie > szybsze zużycie) Itd.

Wydawało mi się że "sentyment" chłodników do R12 i R22 wynika też ze znacznie lepszych wlaściwości i mniej wyżyłowanych układów.

Wszystko ładnie pięknie jak się klientowi choć próbuje wytłumaczyć co i jak. Najgorzej jak się mu ten bufor i sterowanie wciska. A tak właśnie niektóre firmy robią.

Prawda.

Dlatego trzeba ludzi uświadamiać; Jakie sterowanie podłogówki???

Co innego regulacja przepływów (2-3 sezony) dla uzyskania optymalnego komfortu.

No i oczywiście centralne sterowanie temp. zasilania- dzień wyższa, noc niższa (nie dotyczy użytkowników dwóch taryf).

Ja tez mam w roździelaczach kupe kabelków, ale juz wiem że użyję jednego do czujki zalania i ewentualnie jak sie będę bardzo nudził to może dam jakies termometry;).

U mnie koszt podłogówki to 80 zł /m2. Też uwazam że 50 zł za m2 to nierealne. Najniższą wycene jaką miałem to 75 złociszy za m2.

Gdybym robił sam to przy moich 150 m2 wyszło by ok 45zł /m2 przy markowych komponentach podłogówki pomijając chińszczyznę i inne badziewia. :yes:

No właśnie. Nikt już nie jezdzi maluchem bo był byle jaki. Ja w posadzkę na całe życie malucha bym sobie nie kładał, po to aby się póżniej nie dziwić czemu tak drogo. Znam ludzi którzy chcieli zaoszczędzić na kosztach a teraz bardzo tego żałują. Tylko że teraz jest nie do naprawy. To tak samo jak z przewymiarowaniem odwiertu. 10 m więcej ok 600-1000 zł więcej, ale póżniej taki odwiert jest już nie możliwy do wykonanie. Ludzie chwalą się że tak tanio ale ja im nie zazdroszczę choć mam drożej. Hydraulik za całość domu wziął 6000, nie tylko z podłogówką. Firma robi kompleksowo a wasze nie. Gdyż podłogówka nie jest całością. Trzeba położyć inne rury styropian i przygotować do zalania a nie tylko rozłożyć grzanie.

Panowie Fachowcy, uprzejma prośba, powiedzcie, jak steruje się inverterem? Bo najprostszy układ jest rozumiem taki: sprężarka ma zadane ciśnienie, zawór ma zadane ciśnienie, no i po prostu, czym szybciej to ciśnienie spada w górnym obiegu lub czym szybciej rośnie w dolnym, tym mniejszą pracę ma sprężarka chodząca z nominalną mocą no i rośnie cop (abstrahując od zadanych ciśnień). Czy przy inwerterze działa to w ten sposób, że po prostu ograniczam moc sprężarki o np. 50% i efekt jest taki, jakbym miał o połowę słabszą w tym samym układzie, czy to bardziej skomplikowane?

No właśnie. Nikt już nie jezdzi maluchem bo był byle jaki. Ja w posadzkę na całe życie malucha bym sobie nie kładał, po to aby się póżniej nie dziwić czemu tak drogo. Znam ludzi którzy chcieli zaoszczędzić na kosztach a teraz bardzo tego żałują. Tylko że teraz jest nie do naprawy. To tak samo jak z przewymiarowaniem odwiertu. 10 m więcej ok 600-1000 zł więcej, ale póżniej taki odwiert jest już nie możliwy do wykonanie. Ludzie chwalą się że tak tanio ale ja im nie zazdroszczę choć mam drożej. Hydraulik za całość domu wziął 6000, nie tylko z podłogówką. Firma robi kompleksowo a wasze nie. Gdyż podłogówka nie jest całością. Trzeba położyć inne rury styropian i przygotować do zalania a nie tylko rozłożyć grzanie.

Przewymiarowania odwiertu nie trzeba naprawiać. Można żałować wydanych niepotrzebnie pieniędzy, albo cieszyć się z temp. DZ.

6000 za całość (160m2 podłogówki+ reszta hydrauliki+odpływy+ styropian) to b.mało.

Jesteś pewien że masz to zrobione dobrze?

Jeśli tak to gratulacje.:)

jak steruje się inverterem?

Sprężarka ma silnik elektryczny prądu zmiennego, który obraca się z taką prędkością jaka wynika z częstotliwości zasilania. Inverter działa tak, że układ elektroniczny zmniejsza lub zwiększa częstotliwość prądu, którym jest zasilana sprężarka. W związku z tym kręci się ona wolniej lub szybciej tym samym osiągając mniejszą lub większą wydajność objętościową tłoczonego gazu. To cała filozofia, oczywiście szczegóły implementacji są bardziej skomplikowane.

Wszystko ładnie pięknie jak się klientowi choć próbuje wytłumaczyć co i jak. Najgorzej jak się mu ten bufor i sterowanie wciska. A tak właśnie niektóre firmy robią.

Cóż zrobić, takie jest życie. Zawsze lepiej być wiedzącym niż niewiedzącym i ten który nie wie będzie zawsze w gorszej sytuacji. My możemy nieść kaganek oświaty. Chyba najgorzej zostać uświadomionym już po fakcie gdy nic się nie da zrobić - wtedy ma się zazwyczaj pewne niemiłe odczucia, a gdyby nie, to by się żyło w błogiej nieświadomości ;-) Tak samo jest we wszystkich dziedzinach, gdzie łapie się klientów na drobny druczek, niedopowiedzenia itp. Jest to pochodna nadprodukcji i coraz bardziej agresywnych technik sprzedaży, bo nie sztuką jest dziś mieć towar (nawet dobry), sztuką jest go sprzedać.

Ponoc 15-20% oszczednosci w porowaniu z on/off ?

Zależy od testów i zastosowania. Każdy kij ma 2 końce. Jeśli włączysz klimatyzator np. 10kW on/off i będzie on pracował 3 min pracy na 3 min przerwy, bo potrzeba tylko 5kW mocy chłodniczej, to przy zastosowaniu inwertera pewnie będzie jeszcze więcej oszczędności niż te 20%. Jeśli włączysz pc, która ma pracować przez 10h taniej taryfy non-stop z pełną mocą, to inwerter przyniesie tylko straty mocy na elektronice (10-15%?) i nic więcej.

Przewymiarowania odwiertu nie trzeba naprawiać. Można żałować wydanych niepotrzebnie pieniędzy, albo cieszyć się z temp. DZ.

6000 za całość (160m2 podłogówki+ reszta hydrauliki+odpływy+ styropian) to b.mało.

Jesteś pewien że masz to zrobione dobrze?

Jeśli tak to gratulacje.:)

Jestem bo użytkuję i widzę po wynikach. W przewymiarowaniu chodziło mi oto że gdy odwiert za mały to pózniej jesteś z problemem w czarnej d...e.

Głównie o prąd rozruchu, ale także istotne są mniejsze opory w wymiennikach. Mnie bardziej intryguje prąd stały, bo to zdaje się jest przyszłość pomp.

O prąd rozruchu dba tzw. soft-start.

Modulacja mocy potrzebna jest w powietrznych z uwagi na niestabilne DZ.

40 start-stopów na dobę załatwi sprężarkę w parę lat.