Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Tzn. ze on ma ok. 40cm posadzke?:jawdrop: nie ma styro pod podlogowka?

Dokładnie 33cm betonu,bez izolacji pod wylewką :)

Nie zaglebialem sie w jego niuanse a kto go na to namowil? ,

Była to moja,dobrze przemyślana decyzja.

Pod 33cm betonu mam 20cm styropianu,bez mostków termicznych do gruntu.

Dom budowany był pod grzanie prądem i wszystko było robione pod kątem akumulacji z tańszej taryfy,ściany także z materiału akumulującego.

To ze pod pltyta to luz ale ze niema pod rurkami, ile on musi dac mocy w podloge aby to dzialalo!! ja pierd... ciekawi mnie jak to bedzie kosztowac na koniec sezonu grzewczego:(

Jak płyta się naładuje to i odda tyle ile powinna,ciepło z niej nie zniknie.

Koszty na ogrzewanie na koniec sezonu nie zależą od tego ile kWh wpakujemy w płytę tylko zależą od strat ciepła jakie dom ponosi a źródło ciepła musi je uzupełnić.

Edytowane przez Arturo72

To ze pod pltyta to luz ale ze niema pod rurkami, ile on musi dac mocy w podloge aby to dzialalo!! ja pierd... ciekawi mnie jak to bedzie kosztowac na koniec sezonu grzewczego:(

Czemu jesteś taki zdziwiony? Normalna i celowa konstrukcja płyty fundamentowej, U mnie będzie docelowo 30cm (25cm betonu + 5 anhydrytu) a styro tylko pod płytą.

...bo forum rzadko odwiedzam :)

ale Ty jesteś hipokrytą...

forum to Ty odwiedzasz regularnie i pewnie nawet udzielasz się w jakimś kolejnym wcieleniu bo wystarczy, że ktoś rozpocznie temat Twoich firm i osobowości to natychmiast się pojawiasz...

i dziwi mnie też Twoje niechęć do Panasonica czy ty aby nie Ty namawiałeś ludzi na te pompy? to co? wtedy były najlepsze a teraz są najgorsze? szybko zmieniasz zdanie...

Gość Arturo72
ale jestes kozak i co wygrzales to bo wiem ze juz odpaliles Pc

Nie wiem czy już naładowałem ;)

Do utrzymania temperatury 20-21st.C w domu wystarczy odpalenie pompy na 2-3h dziennie.

Gość Arturo72
No to spox... niezly wynik a ile idzie na zasilaniu w podloge? I czy Ty caly czas masz stala temp. w budynku?

Na zasilaniu mam 35st.C,po 22h nie grzania temperatura spada do 19-19,5st.C,temperatura powrotu jest wtedy 20st.C,po 20 minutach temperatura powrotu wzrasta do 24st.C i włącza się grzałka,grzałka grzeje następne 5 minut do osiągnięcia 25st.C na powrocie.

Panasonic pod tym względem jest beznadziejny.

W domu utrzymuję max.22st.C

jest takie miejsce gdzie możesz zrobić odwiert :)

pod kominkiem

No fakt,trzeba będzie dla własnego i innych ciekawości wywiertać tam dziurę :)

Edytowane przez Arturo72

No najwcześniej za 4 tygodnie ale takie temat to najlepiej przez telefon lub meila bo forum rzadko odwiedzam :)

Tak tyko pytam czy to w ogole bedzie mozliwe.

Pierdyliard razy sie umawialismy juz na cos.

Moze zapisz mnie tam w jakims kapowniku czy co tam masz, podaj ewentualna date a ja zrobie wszystko aby ten dzien miec wolny.

Wcisnij mnie w wolny termin po prostu. Termin 100% pewny i nie ma ze boli. OK ?

Na zasilaniu mam 35st.C,po 22h nie grzania temperatura spada do 19-19,5st.C,temperatura powrotu jest wtedy 20st.C,po 20 minutach temperatura powrotu wzrasta do 24st.C i włącza się grzałka,grzałka grzeje następne 5 minut do 25st.C na powrocie.utrzymuję max.22st.C

No fakt,trzeba będzie dla własnego i innych ciekawości wywiertać tam dziurę :)

Rzoumiem, iz nie masz wszystkiego skonczonego jeszcze ? 'Pita' Ci 1-1.5* w 22h ?

Tak tyko pytam czy to w ogole bedzie mozliwe.

Pierdyliard razy sie umawialismy juz na cos.

Moze zapisz mnie tam w jakims kapowniku czy co tam masz, podaj ewentualna date a ja zrobie wszystko aby ten dzien miec wolny.

Wcisnij mnie w wolny termin po prostu. Termin 100% pewny i nie ma ze boli. OK ?

Mi to nawet przypomnienie w komórce nie pomagają...

Sam nie potrafię zapanować nad moim roztrzepaniem :)

Ale postaram się jakoś to ogarnąć ;)