kbab 22.02.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 re ana-76jakiej mocy jest ta klima, jeśli można spytać jeszcze o jej cenę, oraz jak długo jest eksploatowana, czy nie robi problemów przy dużych mrozach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 22.02.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 po pierwsze moc masz stanowczo za mało. Mam w biurze klimatyzację jako źródło ogrzewania temperatura ustawiona 20st i tyle jest, ogromne okna, pomieszczenie 72m2, dzisiaj płaciłam rachunek za energię 840zł w biurze chodzi non stop wielki serwer, 5-6 komputerów w godz 8-18, drukarka, lodówka. Klimatyzator kanałowy mitsubishi inverter. Normalnie rachunki za prąd są w granicach 500zł. wprowadzilem was w blad, ale nie swiadomie sprostowanie mam 3x klime 4,5kWh poboru pradu sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 22.02.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 (edytowane) re ana-76 jakiej mocy jest ta klima, jeśli można spytać jeszcze o jej cenę, oraz jak długo jest eksploatowana, czy nie robi problemów przy dużych mrozach, Mitsubishi ok 6kw, chodzi u nas trzeci sezon, poza konserwacjami dwa razy w roku nic się przy niej nie robiło. Jestem z tej części Polski gdzie mrozy są rekordowe dziś w nocy najniższa 21,6 w biurze było dzisiaj 20st. Kosztu w tej chwili nie pamiętam. możesz popytać pod nr 862169329 Edytowane 22 Lutego 2011 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatony 25.02.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Czy ktoś już montował Atlantica Alfea S13.Mam dom ok 140 m2, zapotrzebowanie ok 6 kw i mam propozycję zakupu tej pompy.Ktoś może coś napisać - plusy minusy.Ponoć jednostka zewnętrzna to fujitsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.02.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Czy ktoś już montował Atlantica Alfea S13. Mam dom ok 140 m2, zapotrzebowanie ok 6 kw i mam propozycję zakupu tej pompy. Ktoś może coś napisać - plusy minusy. Ponoć jednostka zewnętrzna to fujitsu. super oferta, ile kosztuje i co w niej jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 25.02.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) ... i kto ma montować? Zapotrzebowanie 6 kW a celujesz w 13. Dlaczego? (S10 również ma grzałkę 6 kW) Edytowane 25 Lutego 2011 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 26.02.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Czy ktoś już montował Atlantica Alfea S13. Mam dom ok 140 m2, zapotrzebowanie ok 6 kw i mam propozycję zakupu tej pompy. Ktoś może coś napisać - plusy minusy. Ponoć jednostka zewnętrzna to fujitsu. sprawdzałeś temperaturę pracy? z tego co wiem Fujitsu pracuje do -7 potem właczają się grzałki (dużej mocy) w pierwszej wersji mieliśmy montować pompę fujitsu, ale po przeanalizowaniu danych odpadła na rzecz Zubadana Mitsubishi który pracuje bezproblemowo do -25st bez żadnych grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatony 26.02.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 ... i kto ma montować? Zapotrzebowanie 6 kW a celujesz w 13. Dlaczego? (S10 również ma grzałkę 6 kW) S 13 mam w cenie S10. ok 15 tys brutto bez zasobnika wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 26.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Ile kosztuje ten zubadan? Gdzie można go znaleźć. Widziałem gdzieś cenę 10000 euro. Czy to jest rynkowa oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.02.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Czy ktoś już montował Atlantica Alfea S13. Mam dom ok 140 m2, zapotrzebowanie ok 6 kw i mam propozycję zakupu tej pompy. Ktoś może coś napisać - plusy minusy. Ponoć jednostka zewnętrzna to fujitsu. Ja montowałem fajnie chodzi Jednostka wew to Atlantic a zewnetrzna Fujitsu. Odszranianie bez kabli grzewczych .I super wymiennika w wewnetrznej .Super automatyka Ogromne możliwości.A typ HP to rakieta w PC P-W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.02.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 sprawdzałeś temperaturę pracy? z tego co wiem Fujitsu pracuje do -7 potem właczają się grzałki (dużej mocy) w pierwszej wersji mieliśmy montować pompę fujitsu, ale po przeanalizowaniu danych odpadła na rzecz Zubadana Mitsubishi który pracuje bezproblemowo do -25st bez żadnych grzałek. Bzdury piszesz .Grzałka włącza się w zależności od zapotrzebowania na ciepło i mocy pompy .Pompa S13 ma około 6 kW przy -20 C .Jeżeli takie jest zapotrzebowanie budynku to grzałki nie załączą się .Ale jeżeli zapotrzebowanie wynosi np 7 kW to grzałki (tylko 3kW) będą pracowały 7 h / dobę. A jakie parametry Zubadan w takich warunkach. Jeżeli chcesz leprze rozwiązanie to Fujitsu ma model HP 3 fazy ,temperatura 60 C dla -20C i moc gwarantowana 10 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 26.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 (edytowane) @zatony,No to teraz jasne. Może mają dwie na stanie? A serio: czy planujesz montować ją samemu? @hydrauli,A jeśli zapotrzebowanie wynosi 9 kW, czy wtedy S13 byłaby w porządku?No i ile może kosztować ten Zubadan?Czy HP nie są dedykowane dla układów mieszanych - podłogówka + grzejniki?Ile kosztują? Edytowane 26 Lutego 2011 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Pozwolę sobie wkleić cytat z innego forum. Myślę że warto przeczytać. Nowy postWysłany: Nie Lut 20, 2011 9:18 am Temat postu: Pompy firmy EXOTHERM z Gdańska Odpowiedz z cytatem Szanowni Internauci ! Pragnę na swoim przykładzie przestrzec ewentualnych inwestorów potencjalnie zainteresowanych zainstalowaniem Pompy cieplnej typu woda-powietrze oferowanej przez firmę EXOTHERM z Gdańska. Ja niestety popełniłem ten błąd i taką pompę nabyłem od tej firmy i zleciłem jej zainstalowanie. Urządzenie w żadnym zakresie temperatur zewnętrznych oraz grzewczych nie osiąga parametrów wymienionych w Karcie Technicznej dostarczanej razem z Kartą Gwarancyjną. Moce grzewcze osiągane przez urządzenie odbiegają nawet do 50% wartości od mocy zakładanej w Karcie Technicznej. Warto również dodać ,że właściciel firmy Exotherm p.BARTOSZ JANIAK prezentuje na wskroś negatywny stosunek do jakichkolwiek zgłaszanych reklamacji, pozostawiając nawet pisemne reklamacje doręczone potwierdzoną przesyłką poleconą bez odpowiedzi ,nie odbierając telefonów i nie odpowiadając na emaile. Nawet jeżeli powiedzie się łączność telefoniczna to Itak jakiekolwiek skargi czy próby zgłaszania nieprawidłowej pracy są odrzucane, negowane lub ignorowane. Pozostaje jedynie droga sądowa, która jest długa i skomplikowana. Ulubioną metodą p.Janiaka jest odsyłanie klienta do bliżej nieokreślonego serwisu ,którego namiary albo są nieosiągalne albo za jakiekolwiek nawet zbadanie usterki trzeba osobno płacić jako, że EXOTHERM nie uznaje nigdy winy urządzenia, zawsze obarczając wina klienta. Wynika z tego ,że firma EXOTHERM jest jedynie zainteresowana w sprzedaży lub ewentualnie instalacji pomp ciepła (wykonywanej przez firmy instalatorskie współpracujące z firmą Exotherm),natomiast unika jakiejkolwiek odpowiedzialności za pracę urządzeń później , pomimo gwarancji udzielanej formalnie na okres 24 miesięcy. Jestem w posiadaniu szczegółów dotyczących takiej sprawy i w każdej chwili mogę udokumentować stwierdzenia o wadliwej pracy urządzenie. Przestrzegam słowem przed jakimikolwiek interesami z firmą EXOTHERM i panem Bartoszem Janiakiem ze względu na nieuczciwe postępowanie firmy i w/w p.Janiaka w stosunku do klientów. _________________ 691355335 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jestem w trakcie budowy domu o piwerzchni ok.260 m2 , ( partrer, piętro i poddasze na razie nieużytkowe ) do ogrzewania zamierzam zainstalować 2 PC PW-W . Jedną typu split do ogrzewania podłogowego ( całość domu oprócz garażu ) , drugą na powietrze wewnetrzne zainstalowaną na nieużytokwym ( ale dobrze ociplonym poddaszu ) do CWU. Oddzielenie zadań CWU i CO spowoduje poprawe COP pompy ciepła do CO ( brak konieczności grzania do 55-60 stopni , wystarczy 30-35 do podłogówki ), brak konieczności jej pracy w okresie letnim ( co powinno wydłużyć jej żywotność ). Ponadto w okresie letnim wenętrza PC do CWU będzie pracować w optymalnych warunkach przy wyoskim COP i dodatkowo przy okazji schładzać poddasze a zarazem cały dom ). Jest to moim zdaniem sensowniejsze rozwiązanie niż solary ( które moim zdaniem w domach jednorodzinnych są nieporozumieniem - no chyba że prowadzimy pensjonat lub mamy dużą rodzinę, która nie wyjeżdża nigdzie w okresie letnim ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 znowu te solary, czy są rzeczywiście "nieporozumieniem"? - technologia jest droga, ale pc też nie są tanie, za to solary w układzie grawitacyjnym przygotowują cwu zupełnie za darmo (taki układ jest możliwy przy zbiorniku cwu na szczycie domu), pc robi to 3-4 razy taniej od grzałki, za połowę kosztu podgrzania gazem, taka pc wyklucza odzysk ciepła przez rekuperator, ale pomysł jest niezły. Klima w upały, chociaż nie zawsze latem jest potrzeba schładzania domu, bo może się okazać, że czasem trzeba go będzie ogrzać, chyba że zainwestujemy w drogą automatykę, która sobie z tym poradzi, ta z kolei może znacznie podnieść koszt inwestycji, która znacznie wydłuży okres zwrotu, jak zawsze wybór należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.02.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 @ Liwko - Dzisiaj niestety takie czasy i też nad tym ubolewam. Teraz doszło do takiej paranoi, że większość firm (są jednak wyjątki) dążą do tego by wszystkie usterki były uznawane za powstałe z winy użytkownika. Jakiś czas temu nabyłem kartę graficzną, zamontowałem w komputerze, podziałała na oryginalnych sterownikach miesiąc czasu po czym padła. Odniosłem do sklepu na gwarancję. Serwis po miesiącu stwierdził, że reklamacja jest nieuznana bo karta była prze taktowana a nigdy czegoś takiego nie robiłem. I tylko dlatego, że dużo sprzętu ze sklepu biorę na firmę wydali mi nową biorąc stratę na siebie. Nie pozostaje nic innego jak tylko ostrzegać innych i omijać szerokim łukiem takich skur...ów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.02.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 ostre słowa, na podstawie wypowiedzi tylko jednego klienta, może warto byłoby poszukać również wypowiedzi zadowolonych użytkowników tego sprzętu, firma która źle traktuje swoich klientów prędzej czy później padnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Nie wyklucza odzysku ciepła przez rekuperację gdyż poza PC bedzie również rekuperacja w całym domu (oprócz poddasza na którym będzie w/w PC do CWU ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A jeśli wówczas okaże się, że ciepła z odzysku będzie za mało do podgrzania cwu, już pomijam fakt że dwa systemy odbierające ciepło z wentylacji mogą mogą mieć zakłóconą pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To załączy sie grzałka 1,5 kw , która jest w pompoie Viessiemana Vitocal 160 . Nie bedzie zakłoceń pracy bo PC działać będzie w ograniczonej, niewentylowanej przestrzeni strychu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts