Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Nijak ;-) Ale jakbym zajmował się zawodowo robieniem GWC też udowodnił bym klientowi, że nie da się bez tego żyć. Zresztą przy pierwszym domu, gdybym miał kasę to bym to zrobił bo mnie to fascynowało. Takie proste - 50 metrów rury w ziemi i wchodzi minus 20 a wychodzi plus dziesięc - rewelacja gdyby to było za darmo ale koszt zrobienia tego cuda przewyższa zyski.

I nie zapomnij że rura z atestem bo później oddychasz tym powietrzem - współczuje tym co sobie zrobili krzywdę i dali zwykłą kanalizacyjną

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szok,jak coś takiego komuś może przyjść do głowy...

Dajmy na to bez GWC nawiew jest 16-17st.C to ile będzie z GWC przy wydajności ok.100m3/h i jak to się ma do zużycia energii na ogrzewanie ?

najpierw pomierz wydajności powietrza na czerpni i wyrzutni przy minusowej na zewnątrz a także wilgotność bezwzględną jednego i drugiego to sam zobaczysz ten wielki odzysk...:cool:

widzicie tylko temperaturę ...;)

ale co mi tam biednej mróweczce się odzywać...:stirthepot:

najpierw pomierz wydajności powietrza na czerpni i wyrzutni przy minusowej na zewnątrz a także wilgotność bezwzględną jednego i drugiego to sam zobaczysz ten wielki odzysk...:cool:

widzicie tylko temperaturę ...;)

ale co mi tam biednej mróweczce się odzywać...:stirthepot:

Jasiu ja zrobiłem empirycznie. Wyłaczyłem reku na dwa dni przy takich samych temperaturach na zewnątrz. Zużycie spadło o 1kWh czyli w granicach błędu.

Jasiu ja zrobiłem empirycznie. Wyłaczyłem reku na dwa dni przy takich samych temperaturach na zewnątrz. Zużycie spadło o 1kWh czyli w granicach błędu.

no to faktycznie zajeb... dokładność pomiaru ...:)

u mnie w każdym pomieszczeniu jest oddzielny licznik energii na ogrzewaniu i ciężko zauważyć różnicę pomiędzy wyłączoną wentylacją a włączoną na dużą wydajność...

mówię oczywiście o pomieszczeniach z nawiewem bezpośrednio z GWC bez reku...

no ale oczywiście ja mam pewnie liczniki uszkodzone ...:cool:

malux,skoro warto to posłuchaj jaśka i weź chłopie sprzedaj lub daj potrzebującym swojego Atlantica,wyrzuć rekuperator z kanałami PE,kup kocioł na ekogroszek,zrób wentylację grawitacyjną z odwrotnymi nawiewami,zrób wykop,zapodaj w nim rury bo widzę,że boli Cię zużycie 8-10kWh/dobę.

Za radą jaśka będziesz miał 3-5kWh/dobę...przecież to lubisz robić :)

przytocz proszę komu taką radę dałem...???

no to faktycznie zajeb... dokładność pomiaru ...:)

u mnie w każdym pomieszczeniu jest oddzielny licznik energii na ogrzewaniu i ciężko zauważyć różnicę pomiędzy wyłączoną wentylacją a włączoną na dużą wydajność...

mówię oczywiście o pomieszczeniach z nawiewem bezpośrednio z GWC bez reku...

no ale oczywiście ja mam pewnie liczniki uszkodzone ...:cool:

Jasiek ironizujesz a przecież napisałeś to samo co ja. Nie ma wyczuwalnej (również w złotówkach) różnicy pomiędzy działającą wentylacju z reku czy gwc i bez wentylacji co oznacza, że odzysk ciepła w samym reku wystarczy i nie ma sensu bawić się w pierdoły typu GWC. Jedyna rzecz jakiej nie pomierzyłem to energia na rozmrażanie ale to się odbywa przez wyłaczanie nawiewu i samo wywiewanie wiec nie wiem jak to policzyć. Sądzę jednak, ze to mikrokoszty.

fragment elastycznego przewodu WM podświetlony od środka ...

A nie oświetlony z zewnątrz i zajrzany od środka?

Nie ma wyczuwalnej (również w złotówkach) różnicy pomiędzy działającą wentylacju z reku czy gwc i bez wentylacji co oznacza, że odzysk ciepła w samym reku wystarczy i nie ma sensu bawić się w pierdoły typu GWC.

a to oznacza że masz dziurawą chałupę i te 100m3/h w jedną czy drugą nie robi już większej różnicy ...:cool:

Może nie dałeś jednoznacznie takiej rady ale ludzie,przykładem jest tutaj malux łykają i słuchają głupie Twoje i nydara bajki i zamiast rekuperatora wolą zapodać GWC i wentylację grawitacyjną.

Niestety GWC nie zastąpi rekuperatora a malux dał się już nabrać na takie bajki.

ale co ja doradziłem malux-owi ...???