jasiek71 01.04.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 30% a te gwc coś mi się w nim nie podoba -chyba wysle pisemne zapytanie do instalatora cały czas czy okresowo, GGWC działa czy nie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 no jest cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Bo GWC czy GGWC nie ma sensu ! ale na szczęście to jest tylko Twoje zdanie... patrząc na obecną zimę ( przynajmniej w moich stronach ) to rekuperator bez GWC też nie ma sensu ale GWC bez reku już jak najbardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 ale GWC bez reku już jak najbardziej ... Bez sensu. Przecież reku to tylko wymiennik, resztę tak czy siak byś musiał mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 no jest cały czas jakoś tak enigmatycznie to piszesz ... jak mam to rozumieć ... że masz to w domu, czy że pracuje razem z GGWC przez cały czas...??? jakoś wcale bym się nie zdziwił jak by pracowała okresowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Bo GWC czy GGWC nie ma sensu ! Jest to tylko "grzałka" ale też nie konieczna dla reku przy niskich temperaturach i nic poza tym. co robi centrala przy ujemnej zewnętrznej...? oczywiście bez GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 co robi centrala przy ujemnej zewnętrznej...? Przy większych mrozach przymarza. W tm roku przez to straciłem może kilkanaście złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Przy większych mrozach przymarza. W tm roku przez to straciłem może kilkanaście złotych. Nie każda,jeśli reku nie ma grzałek to nie dopuszczenie do zamarzania wymiennika realizowane jest poprzez regulację nawiewów i wywiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Nie każda,jeśli reku nie ma grzałek to nie dopuszczenie do zamarzania wymiennika realizowane jest poprzez regulację nawiewów i wywiewów. A myślisz, że jak jest u mnie? Właśnie w ten sposób. I wiem to bo mam anemostat nad głową w salonie. GGWC tak czy siak zrobię, ale tak jak reku nie dla oszczędności a dla komfortu. Mam już nawet prawie wszystkie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Nie każda,jeśli reku nie ma grzałek to nie dopuszczenie do zamarzania wymiennika realizowane jest poprzez regulację nawiewów i wywiewów. a to oznacza że twoje naście stopni na nawiewie jest tylko iluzją i kompletnie nic nie mówi o faktycznej sprawności całego systemu wentylacyjnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.04.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 a to oznacza że masz dziurawą chałupę i te 100m3/h w jedną czy drugą nie robi już większej różnicy ... Jak wydaję na ogrzewanie 500pln miesięcznie to te paręnaście złotych nie robi różnicy Przy większych mrozach przymarza. W tm roku przez to straciłem może kilkanaście złotych. True true a to oznacza że twoje naście stopni na nawiewie jest tylko iluzją i kompletnie nic nie mówi o faktycznej sprawności całego systemu wentylacyjnego ... Oj Jasiek, znów dywagacje teorytyczne. Zróbcie eksperyment, odepnijcie GWC na miesiąc i sprawdźcie codzienne zużycie energii na ogrzewanie. moim zdaniem różnica będzie tak znikoma, że lepiej dać sobie siana. Na ten przykład zamiast budować GWC lepiej wziąć tani klimatyzator i puszczać nawiew do reku przez tę klimę - masz podgrzane powietrze, inwestycja poniżej 1 tys zł a prądu zeżre Ci ledwie co kot napłakał. Bez kopania działki, bez pieprzenia się z bakteriami w rurach (cholera wie czy tam się mnożą czy nie ale zawsze ryzyko że jakiś zdechły kret się gdzieś przypałęta do tej rurki w ziemi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 02.04.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ja tez uważam że GWC to przerost treści nad formą. Nie mam zamiaru wydawac kasy na ten cel nawet jesli bym to robił sam i koszt tylko materiałów. WM jest dla komfortu nie dla oszczędności nawet jesli takowe jakieś są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.04.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Gdzieś na stronie wyczytałem, że podgrzanie 100m3 powietrza o 5 stopni (niestety nie wiem jakiej wilgotności) wymaga ok 0,18 kWh. Zakładając taką wymianę na godzinę i to, że z moich anemostatów leci 18 stopni i muszę to podgrzać do 23 to mamy ok 130kWh w miesiącu czyli 42zł. Rocznie 500zł w taniej taryfie przy COP=1. Dla osób posiadających PCI gruntową z COP=4 to to 120 zł rocznie. Ludzie o jakich oszczędnościach przy GWC my mówimy? O ile wyliczenia są prawdziwe to jak dla mnie nie ma sensu bawić się w jakieś GWC i lepiej (jak napisałem wcześniej) w moim przypadku kiedy mam ogrzewanie COP=1, kupić klimatyzator który nam to powietrze ogrzeje z COP 2-3 i wydamy odpowiednio 250 lub 160 zł w roku ekstra wiecej niż gdybyśmy mieli GWC, które powtarzam za darmo nie jest i nie jest bezawaryjne jak wszystko na tej ziemi. Ta klima dogrzeje nam powietrze dodatkowo więc nawet nie ma co pisać o jej koszcie zakupu bo zwróci się pewnie w rok albo dwa. Po jaką cholerę więc mi GWC? Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.04.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Zdechłe krety, bakterie, brak zysków i 8 tysięcy w błocie.... Ludzie to czytają i mają strach w oczach ; ). Rura na etapie stanu zero, dwie osoby i maks 2 tysiące w materiale(grubościenna pomarańczowa). Tyle to mnie kosztowało kilka lat temu. Tak samo można dalej dyskutować o bakteriach w kanałach WM. Ktoś przytoczy jakieś konkrety czy tylko tak sobie będziemy tu gdybać.Tam również zdechły szczur może się przydarzyć. Gdyby nie GWC to na 100% musiałbym od razu centralę reku montować. Nie muszę, a powód jest prosty. Mam zawsze plusową z GWC. I to nad centralą dzisiaj mogę się zastanawiać czy warto ja kupić. Przy GWC nie ma nad czym, bo to najlepiej zainwestowane pieniądze na etapie wentylacja-ogrzewanie. A posiadanie GWC przy centrali i mrozach na zewnątrz to już całkiem wymierne korzyści, a raczej brak pogłębiających się strat przy cyklach odmrożeniowych, wstępnych nagrzewnicach itp. Tutaj dopiero człowiek zazwyczaj nie wie czy centrala coś mu daje w skali wydanych pieniędzy bo większość nawet nie ma pojęcia jak to działa. A za oknem poniżej zera, a na wlocie z podłogi w kotłowni GWC ma +10. Mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Compi w twoim wypadku brakuje tylko wymiennika. Wszystkie pozostałe elementy tak czy siak musisz mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.04.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeśli miałbym to dzisiaj oceniać szczegółowo to brakuje mi również bypassu na lato, czujników, sterowania takiego jakie mam przy pompie do CWU, gdzie panel pompy zamontowałem sobie w korytarzu itd, itd. : ). Chodziło mi w mojej wypowiedzi o takie kategoryczne stwierdzenia, że "GWC nie, bo....". Uogólnianie nie przynosi efektów. Mógłbym napisać, że solary są be, bo mam wysokie drzewa wokół hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ale coś w tym jest. Muszę się odbić finansowo, to podłącze swoje odwierty pod chłodnicę rekuperatora i opiszę spostrzeżenia. Szczególnie jestem ciekaw jak to zadziała latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.04.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeśli miałbym to dzisiaj oceniać szczegółowo to brakuje mi również bypassu na lato, czujników, sterowania takiego jakie mam przy pompie do CWU, gdzie panel pompy zamontowałem sobie w korytarzu itd, itd. : ). Chodziło mi w mojej wypowiedzi o takie kategoryczne stwierdzenia, że "GWC nie, bo....". Uogólnianie nie przynosi efektów. Mógłbym napisać, że solary są be, bo mam wysokie drzewa wokół hehehe. to może inaczej: zakładając, ze w obu przypadkach (reku i GWC) trzeba zainwestować w kanały, anemostaty itp to różnica jest w cenach GWC vs reku. Oba kosztują ok 5 tys - różnicy w cenie nie ma. Nie zakładam budowy GWC tymi rękami na rurach od kanalizy a nie dedykowanych bo tak samo można napisać o reku za 2 tys tymi rękami z części od auta lub maszyny plus inwencja własna. W takim razie co lepsze włożyć 5 tys w reku czy 5 tys w GWC? Ja obstawiam reku. A czy mając reku warto dokładać kolejne 5 tys w GWC - z ekonomicznego punktu widzenia bardzo wątpię. (*ceny reku średniej klasy z Allegro, dziś ok 5 tys a jeszcze 3 lata temu te same były po 8 tys. No ale nie pisze o GWC za 8 tys bo i takie się zdarzają). p.s. ostatnio żona mnie zabiła ekonomią. Cytuję "nie czytaj FM po nocy bo gó... wymyślisz. Masz wolne 5 tys? to dołóż je przy zakupie nowego auta na fabryczny gaz. Zwrot w Naszym przypadku z inwestycji w 2,5-3 lat, a nie pierd... mi tu o PC czy reku". Reku będzie bo już musi i chcemy, ale co do CO i CWU to przy niej nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.04.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Wiesz, w ten sposób myśląc to wrócimy do WG. GWC wspomaga WM na tyle, że sam jestem zdziwiony wynikami. Mnie jedynie powstrzymały przed kupnem taniej centrali opisy, jakie mają miejsce każdej zimy na tym forum. Odszraniania, odmrażania, podgrzewania itp zdarzenia występujące przy pracy reku zimą. WG mnie to po prostu sztuka dla sztuki. Mam wszystko przygotowane pod centralę Nikola i tak z sezonu na sezon ten montaż się oddala, bo faktycznie kwota za mój model wystarczyłaby na zmianę auta bardziej oszczędniejszego. I wtedy dopiero byłyby wyniki i to nie tylko zimą. Przy wydajnej pompie ciepła i niskim zapotrzebowaniu na energię rezygnacja z GWC mnie wcale nie dziwi, ale też mając to GWC można śmiało inwestować w tańszą centralę. U mnie niestety dalej walczy piec olejowy w najwyższe mrozy, resztę okresów załatwia kominek. Bez GWC nie zamknąłbym sezonu w 4 tysiącach(tak oceniam obecny pomimo palenia nietanim brykietem z Barlinka), ale też i cała moja kotłownia kosztowała niecałe 10 tysięcy razem z pompą do CWU. Wracając do szkodliwości rur GWC, podejrzewam że więcej szkodliwych związków mają moje panele, meble lub system DGP z kominka niż materiał z którego są wykonane pomarańczowe rury. Na razie nikt nie choruje, ale to pewnie dla tego, że przedtem mieliśmy fenol w blokowych podłogach : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts