Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tez uważam że GWC to przerost treści nad formą. Nie mam zamiaru wydawac kasy na ten cel nawet jesli bym to robił sam i koszt tylko materiałów.

wiecie w czym jest największy problem...

nikt z krytykujących i negujących GWC owego wynalazku nie posiada a także kompletnie nie rozumie jak działa centrala wentylacyjna przy ujemnych temp. zewnętrznych ...;)

ale to jest wątek o PC więc spadam...:bye:

No tak jak i ceny pewnych samochodow :D

Polski narod myslacy powinnien bojkotowac PC za >10000:- i samochody > 50000:- , lodowki > 2000:- , odkurzacze > 300:- etc. To wszystko znane, stare technologie i sprzedawane za nieprzyzwoite pieniadze.... A i tak to tylko czesc zniewagi i produktow. Dla narodu inteligetnego, myslacego i b. rozwinietego ;)

Wrogi zachod i daleki wschod nas wykorzystuja :)

Ale porównanie. A ja bym powiedział tak, samochód, lodówka, odkurzacz niesie za sobą JAKOŚĆ w cenie. Płacimy za furę więcej bo chcemy komfortu, więcej funkcji itp. Ja od PCi P-W chciałbym tylko aby grzała. COP=3 mi wystarczy, sterownik pogodowy to chyba nie wygórowane żądania. Niech ma 2kW poboru mocy ... i dalej uważam, jak Arturo że nie ma prawa kosztować więcej niż 5 tys bo niczym nie różni się od klimy za te pieniądze.

Zaczął się myć ;)

To mógł poczekać, zaraz woda z gleby wpadnie cieplejsza ; ).

Co do zużycia energii to faktycznie wszystko w trybie czuwania ciągnie prund. I czym tańsza chińszczyzna tym większy pobór. Wszystko co na pilota, bramy, RTV, domofony, jak z video i rejestracją to w ogóle, czujki zmierzchu, nawet głupie diody w rozdzielni czy zegar sterujący. Ale to jest chyba właśnie cena komfortu.

Teraz jak nie masz podtrzymania w zegarkach, piekarnikach, sterownikach, piździelnikach to wyłączenie prądu do szewskiej pasji może doprowadzić. Znajomi mają sterowanie ośw. zewn. zegarami bez tego podtrzymania. Regularnie latają po każdej przerwie w dopływie i nowe nastawy wprowadzają. A tłumaczyłem że zmierzchówka jest lepsza.

Hey, pytalem w watku o domach litrowych ale tam jest taki tlok, ze wszystko zginelo wiec spytam tutaj.

Arturo podrzucal linka to takowej pompy:

http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw

Czy ktos moglby zaproponowac jak naprosciej wpiac do tego podlogowke i korzystac z jej dobroci tez na CO?

Czy ktos moze umie dogrzewac sie do intrukcji tejze PC?

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Tylko Arturek potrafi komus "doradzac" wycieranie d...y szklem, a samemu isc dobrze znanymi i przetartymi szlakami. :)

Arturek sam zastanawiał się jak wykorzystać tego typu pompę.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5062625&viewfull=1#post5062625

i

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179078-Najtańsze-pompy-ciepła-powietrze-woda-(AW)-Wasze-doświadczenia&p=4845455&viewfull=1#post4845455

W domach energooszczędnych i pasywnych taka pompa może bardzo fajnie się spisywać.

Edytowane przez Arturo72