Pyxis 06.04.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Arturek sam zastanawiał się jak wykorzystać tego typu pompę. A nad czym sie Arturek nie zastanawial? To chyba bedzie latwiej wypisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 A nad czym sie Arturek nie zastanawial? To chyba bedzie latwiej wypisac. Nad wykorzystaniem pompy tego typu nie tylko do cwu ale także do c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Zastanawia mnie jedna rzecz.PC powietrzne te tańsze to działają od +7-8oC.Te droższe od -7oC.Ale każde mają grzałki.To są grzałki na wszelki wypadek,czy grzałki dla zakamuflowania COP.Ciekawe czy ktoś ma takie cudo i jaki COP wychodzi średnioroczny.Chyba,że to wiedza tajemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Droższe do działają tak od -15, czy -20, s nie wiem co mają kamuflować grzałki, skoro wielu użytkowników ma je odłączone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 06.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Zastanawia mnie jedna rzecz.PC powietrzne te tańsze to działają od +7-8oC.Te droższe od -7oC.Ale każde mają grzałki.To są grzałki na wszelki wypadek,czy grzałki dla zakamuflowania COP.Ciekawe czy ktoś ma takie cudo i jaki COP wychodzi średnioroczny.Chyba,że to wiedza tajemna. nie wszystkie mają grzałki monoblock hitachi nie ma w standardzie grzałek - można sobie dokupić jako opcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 06.04.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 mało wiesz kolego także raczej się nie odzywaj w tym zakresie tylko się ucz,ucz i ucz... mało jest ludzi, którzy potrafią prawie każdym wypowiedzianym słowem działać innym na nerwy... Ty i Twój wspólnik jesteście w czołówce tej klasyfikacji W lutowym Muratorze prawdopodobnie są zdjęcia z mojej budowy o jejku, szok.... to co teraz będzie się dalej działo? zaczniesz wykładać na jakimś uniwersytecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja bym się tek nie chwalił że mam umowę i wykonaną instalację a nie mam faktury bo czas na wystawienie to 7 dni po wykonaniu jeszcze przeczyta jakieś ORMO i doniesie gdzie trzeba.Nie działasz przypadkiem na szkodę spółki płacąc takie pieniądze za instalacje Panie Wiceprezesie? Pompa do c.w.u. ma 4kw przy +15 chyba i nawet nie trzeba podawać ile ma kw przy -7 więc doradzaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Hey, pytalem w watku o domach litrowych ale tam jest taki tlok, ze wszystko zginelo wiec spytam tutaj. Arturo podrzucal linka to takowej pompy: http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw Czy ktos moglby zaproponowac jak naprosciej wpiac do tego podlogowke i korzystac z jej dobroci tez na CO? Czy ktos moze umie dogrzewac sie do intrukcji tejze PC? Pozdrawiam Sam myślałem nad tym wiele i jedyną rozsądną rzeczą jaka mi przyszła do głowy było wpięcie takiej pompy pomiędzy powrotem z obiegu podłogówki a piecem elektrycznym. W ten sposób piec zamiast dostawać zimną wodę z powrotu podłogówki dostawał by podgrzaną przez PCI. Niestety w okresach kiedy podgrzewana woda w piecu powinna mieć niższą temepraturę niż da nam PCi podłoga będzie się przegrzewać a tym samym pomieszczenia, no chyba że w każdym pomieszczeniu zainstalujemy termostaty. Minusem tego rozwiązania jest nie wykorzytanie pompy do CWU. edit: Znalazłęm układ w którym PCi wspomoże również CWU ale ze względu na małą moc to piec nagrzeje większość wody. Mnie zastanawia też jak hałasuje taka PCI? JAk pisałem nie ra mój dom nie jest za bardzo dźwiękoszczelny i nie chciałbym aby z pom. gosp. zlokalizowanego zaraz przy sypialni dochodził szum. PCI wstawił bym tam gdzie zaznaczyłem czerwoną elipsą. Co Wy na to? http://img600.imageshack.us/img600/4056/kospel.jpg Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.04.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) P.S W lutowym Muratorze prawdopodobnie są zdjęcia z mojej budowy a konkretnie płyty,bo dostałem pisemko z Muratora w sprawie tantiemów za wykorzystane moje zdjęcia,także ktoś łyka moje słowa a jest nim największe pismo budowlane... No to jestes razem z mikim przykladem godnym nasladowania i lansowanym przez to pismo. MAm wrazenie, ze murator to gazetka dla gospodyn i tak tez jest juz traktowana. PS. Chyba, ze umieszcza Cie w dziale "Typowe bledy inwestora". Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Reklamalnika już dawno nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.04.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 P.S W lutowym Muratorze prawdopodobnie są zdjęcia z mojej budowy a konkretnie płyty,bo dostałem pisemko z Muratora w sprawie tantiemów za wykorzystane moje zdjęcia,także ktoś łyka moje słowa a jest nim największe pismo budowlane... tak Artur... jesteś pionierem w dziedzinie płyt fundamentowych... Twoja płyta jest jedyna i niepowtarzalna, doskonała w każdym szczególe, po prostu najlepsza... nikt już nie zbuduje drugiej takiej płyty jak Ty... to tylko dzięki Tobie i Twojej płycie szara bezmózga masa dowiedziała się z muratora jak się buduje mega domy - cuda technologii... powtarzaj to sobie codziennie żebyś mógł cały czas w to wierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.04.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bitter, ale jak mam do takiej pompy dolozyc kociol elektryczny i hydraulike to to wszystko jest bez sensu:( Wolalbym wchodzic w 1 taryfe niz tak dokladac do kotlowni, nie ma tu jaiegos kumatego hydraulika? Tylu tu madrych jak to mozna tanio i latwo pompe miec i co i nic ? Las chetnych by byl dla kazdego poarzadnie ocieplonego domu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Umowę na instalacje pompy ciepła wraz z podłogówką nie podpisywałem z "Ciepłym Domem" tylko z firmą ST24(luty 2012),gdzie o prezesostwie nawet nie myślałem co nie zmienia faktu że fakturę TRZEBA wystawić do 7 dni od wykonania usługi a przy tego typu usługach moja skarbówka wymaga wystawiania za wykonany etep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bitter, ale jak mam do takiej pompy dolozyc kociol elektryczny i hydraulike to to wszystko jest bez sensu:( Wolalbym wchodzic w 1 taryfe niz tak dokladac do kotlowni, nie ma tu jaiegos kumatego hydraulika? Tylu tu madrych jak to mozna tanio i latwo pompe miec i co i nic ? Las chetnych by byl dla kazdego poarzadnie ocieplonego domu... Pozdrawiam Przecież masz junkersa to po co pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) W nastepnym domu, w nastepnym:) Bedzie jakos 3/4 powierzchni obecnego, z thermomuru, zapotrzebowanie na CO jakies 3 KW. Pozdrawiam Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 W nastepnym domu, w nastepnym:) Bedzie jakos 3,4 powierzchni obecnego, z thermomuru, zapotrzebowanie na CO jakies 3 KW. Pozdrawiam A dla ilu osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 W nastepnym domu, w nastepnym:) Bedzie jakos 3,4 powierzchni obecnego, z thermomuru, zapotrzebowanie na CO jakies 3 KW. Pozdrawiam Pompy na P 3; 5 i 7kw są prawie w tej samej cenie, 7kw przy -15 ma 4,6kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Zamiast kotła elektrycznego można wg mnie zastosować dużą grzałkę,ale zasobnik a właściwie bufor ciepła, wtedy musiałby być osobny z większymi dwoma wężownicami i wtedy wykorzystać pompę bez zasobnika za 3tys.zł Mam sugestie wykonaj kilka takich instalacji ale nie jako sp. z o.o. ale jako np. osoba fizyczna prowadząca działalność gosp. może to cię otrzeźwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Żeby się nie okazało Bitter, że tak wpięta pompa będzie schładzała ten powrót : ). Widziałem ostatnio bojler z źle połączonym i niewysterowanym układem solarnym. Obieg glikolu cały czas pracował, słońca nie było, termostat Biawaru cały czas był nastawiony na maks bo coś woda chłodna z kranu leciała, a pierwsze pytanie brzmiało, co może być przyczyną bardzo wysokich rachunków za prąd. Jak do tego doszliśmy, to pierwszy wniosek jaki mi się nasunął to jak duże można ponieść straty przy błędzie ludzkim lub zbyt skomplikowanej instalacji. Oczywiście solary odłączyliśmy z gniazdka i c.d. nastąpi pewnie już z fachowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.04.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 1950,instalator znany na tym forum wykonywał już parę instalacji właśnie z pompą ciepła tego typu i podpowiadał jak to wykonać prawidłowo,hydrauli z tego co kojarzę też kombinował z chigo do cwu pod c.o. Wystarczy poszukać na forum,jak znajdziesz to może właśnie Ciebie to otrzeźwi Forum dla niektórych nie służy tylko i wyłacznie do zarabiania kasy na inwestorach... Arturo, w ktorym watku to bylo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts