Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Pewnie zostanę zakrzyczany .....

Budujecie w XXI wieku, a stosujecie "metody" z ubiegłych wieków.

Wymuszanie i podporządkowanie ogrzewania pracującego tylko w II taryfie, przysłania racjonalne postrzeganie Świata.

Projektujecie i budujecie domy, które moga bez ogrzewania "wytrzymać" ponad 2 doby (przy normalnie wykonanej podłogówce), a stosujecie zabezpieczenia niczym w PRL kiedy były "planowane" wyłączenia prądu ,a ściany miału U znacznie więcej niż 1.

Do 2020r. w Polsce musi nastąpić wymiana liczników na "inteligentne" co pozwoli na wiele na "manipulacji" taryfowych - w tym zastosowanie specjalnych i automatycznych taryf dla PCi - tak jak w Niemczech, czy Szwecji (dlatego tam taki run na powietrzne). Reszta Europy też wprowadza tego typu rozwiązania. Przypominam, że Polska jest w Europie.

Przypominam też, że praktycznie 100% PCi wyprodukowanych w EU (poza Polską) i przeznaczonych na rynek EU musi mieć (i ma) automatykę sterowania PCi poprzez sieć energetyczną. U nas te funkcje PCi nie są aktywowane, bo nie ma (jeszcze) takich możliwości w sieci energetycznej - ale do 2020r będą musiały być.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1950,instalator znany na tym forum wykonywał już parę instalacji właśnie z pompą ciepła tego typu i podpowiadał jak to wykonać prawidłowo,hydrauli z tego co kojarzę też kombinował z chigo do cwu pod c.o.

Wystarczy poszukać na forum,jak znajdziesz to może właśnie Ciebie to otrzeźwi :)

Forum dla niektórych nie służy tylko i wyłacznie do zarabiania kasy na inwestorach...

Tylko oni to robią na własne konto a ty urządzasz sobie eksperymenty na innych dlatego pisałem zrób to pod własnym szyldem tak jak robią to ci o których wspominasz bo wtedy z własnej kieszeni będziesz dokładał bo pompa do c.w.u + piec elektryczny + automatyka = normalna pompa do c.o. z osiągami gwarantowanymi nawet przy -20 a nie taki szajs za tą samą kasę który klęknie przy -7 a przy -2 nie ogrzeje domu

Jako wspólnik także zarabiasz na działaniach pewnej firmy.

Mentalnie jesteś chyba w PRL tam było źle jak ktoś zarabiał.

Jak idziesz do swojej pracy to rozumiem w czynie społecznym.

Edytowane przez mkm silesia

Zamiast kotła elektrycznego można wg mnie zastosować dużą grzałkę,ale zasobnik a właściwie bufor ciepła, wtedy musiałby być osobny z większymi dwoma wężownicami i wtedy wykorzystać pompę bez zasobnika za 3tys.zł

dziwne... dwa lata przed wbiciem łopaty uczyłeś się jak budować, jak złożyć taką instalację i wreszcie zrezygnowałeś z tej opcji, ale gorąco polecasz ją innym...

ciekawe dlaczego u siebie nie zastosowałeś tak genialnego w swojej taniości i prostocie rozwiązania? czyżby pojawił się lęk o to czy wymyślona przez Ciebie teoria zadziała z oczekiwanym skutkiem?

Arturek to taka swego rodzaju "osobliwosc". Cos jak czlowiek z trzema nogami. Wielu ciekawi zobaczyc taki wybryk, ale niewielu chce, zeby im samym z du...y taka noga wyrosla. Arturek to wlasnie zainteresowanie swoja osoba z tytulu nadliczbowej "nogi" bierze mylnie za miare rewolucyjnosci swoich "teorii". :)

Popytaj wsrod osob, ktore w oststnich kilku latach nie stawialy nowego domu i nie musialy robic przylacza. Zmieni Ci sie "optyka" :)

A oni w jakim stopniu są adresatami, do których się odnosiłem ?

Projektujecie i budujecie domy, które ......

Hey, pytalem w watku o domach litrowych ale tam jest taki tlok, ze wszystko zginelo wiec spytam tutaj.

Arturo podrzucal linka to takowej pompy:

http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw

Czy ktos moglby zaproponowac jak naprosciej wpiac do tego podlogowke i korzystac z jej dobroci tez na CO?

Czy ktos moze umie dogrzewac sie do intrukcji tejze PC?

Pozdrawiam

witam

pierwszy raz piszę na tym forum

nie wiem jak to wyjdzie:):)

ta pompa ciepła nie nadaje się do wspomagania co

wężownica, w którą jest wyposażona pompa, umieszczona jest w dolnej części zasobnika

wielkrotnie montowałem "podobną" pompę ciepła sprzedawaną przez HEWALEX PWPC-3,8H-A 3-W300

http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/podgrzewacz-z-pompa-ciepla-pwpc38-3w300.html

ww. pompa ma zamontowane 2 wężownice, górną można wykorzystać do wspomagania co tylko w okresach przejściowych

najczęściej montuję to klientom, którzy ogrzewają dom węglem, olejem - lub chcą sobie puścić ciepło na grzejniki w łazienkach

lepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie pompy nie zabudowanej fabrycznie na zasobniku j.w. - np. HEWALEX PWPC-3,8H-A 3 do osobnego zasobnika wyposażonego w 2 wężownice (inna pompa np. CHIGO)

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html

Schemat montażu jak to opisywał wczesniej Arturo72 w poscie nr 135

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179078-Najta%C5%84sze-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda-%28AW%29-Wasze-do%C5%9Bwiadczenia&p=4845455&viewfull=1#post4845455

pozdrawiam

A oni w jakim stopniu są adresatami, do których się odnosiłem ?

"Do 2020r. w Polsce musi nastąpić wymiana liczników na "inteligentne" co pozwoli na wiele na "manipulacji" taryfowych - w tym zastosowanie specjalnych i automatycznych taryf dla PCi - tak jak w Niemczech"

Trzeba bylo napisac, ze w nowych domach, jesli tylko je miales na mysli.

Może licznik wie, ale Ty nie.

A tak poważnie. Inteligentny licznik, to tylko jeden element całości jaka jest siec przesyłowa i jej infrastruktura (smart grid).

Termin określony przez UE do 2020r i w projekcie nowego prawa energetycznego, nie dotyczy samych (i tylko) liczników, ale całości zagadnienia.

Teraz mam PAFALa a wczesniej mialem ISKRATEL ktorego mieli plany spinac do jakiegos kolektora danych i przesylac radiowo do centrali. Padlo to na ryj, bo nawet na biurku taka siec nie chciala im dzialac (specjalnie przyjechali speckalisci ze Slowenii) a dodatkowo jak robili u mnie NOWA instalacje to nie polozyli oczywiscie kabla logicznego, tylko samo zasilanie. Sie pytam - jakim cudem takie cos ma dzialac i kto za to zaplaci? :)

Licznik oczywiscie cyfrowy.

Zmiana na koszt operatora, koszt licznika około 450zł.

Operator nie ma wyjścia i musi wymienić, ale negocjuje ewentualną (czasową) podwyżkę (taryfy), coby sobie zrekompensować.

Te (najnowsze) systemy nie maja dodatkowego kabla logicznego, bazują na sieci takiej jaka jest.

Przy okazji sprostuję - do 2020r ma być w sieci 80% nowych liczników, a 100% w 2022r. Te 20% to są abonenci podłączeni do sieci bardzo starej, wymagającej wymiany.

Bitter, ale jak mam do takiej pompy dolozyc kociol elektryczny i hydraulike to to wszystko jest bez sensu:(

Wolalbym wchodzic w 1 taryfe niz tak dokladac do kotlowni, nie ma tu jaiegos kumatego hydraulika?

Tylu tu madrych jak to mozna tanio i latwo pompe miec i co i nic ? Las chetnych by byl dla kazdego poarzadnie ocieplonego domu...

Pozdrawiam

Ja już kocioł mam więc szukam alternatywy na "potanienie" mojego ogrzewania.

lepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie pompy nie zabudowanej fabrycznie na zasobniku j.w. - np. HEWALEX PWPC-3,8H-A 3 do osobnego zasobnika wyposażonego w 2 wężownice (inna pompa np. CHIGO)

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html

Ja już niejednokrotnie myślałem o tym ale wpięcie tego pod kocioł Kospela rodzi problemy, których nie umiem rozwiązać. Mianowicie chodzi o sterowanie. Piec zapewnia mi sterowanie pogodowe i chciałbym to wykorzystać. Dlatego najprostszym sposobem było dla mnie wpięcie tej pompy przed piec (pomiędzy powrót z podłogówki a piec) ale.

PCi ma swoją pompę i gdy pompa piec Kospela stanie to nastąpi zator. Można to rozwiązać wpinając do PCI zasobnik i do tego samego zasobnika podpiąć piec Kospela. PCI grzeje wodę w zasobniku, do tego samego zasobnika (bez wężownic) wpada jedną stroną woda z podłogówki i stamtąd zasysa ją piec Kospela.

Wszystko będzie ok ale Kospel ma jedną wadę. Jego pompa chodzi non stop, nawet jak piec nie grzeje. Oznacza to ciągłe cyrkulowanie wody z tego zasobnika i PCi non stop by ją dogrzewało do zadanej temperatury ... lipa

Nie znajduję sposobu jak to spiąć ze sobą cholera

Gość Arturo72
Tylko oni to robią na własne konto a ty urządzasz sobie eksperymenty na innych dlatego pisałem zrób to pod własnym szyldem tak jak robią to ci o których wspominasz bo wtedy z własnej kieszeni będziesz dokładał bo pompa do c.w.u + piec elektryczny + automatyka = normalna pompa do c.o. z osiągami gwarantowanymi nawet przy -20 a nie taki szajs za tą samą kasę który klęknie przy -7 a przy -2 nie ogrzeje domu

dziwne... dwa lata przed wbiciem łopaty uczyłeś się jak budować, jak złożyć taką instalację i wreszcie zrezygnowałeś z tej opcji, ale gorąco polecasz ją innym...

ciekawe dlaczego u siebie nie zastosowałeś tak genialnego w swojej taniości i prostocie rozwiązania? czyżby pojawił się lęk o to czy wymyślona przez Ciebie teoria zadziała z oczekiwanym skutkiem?

Bzdury opowiadacie,to forum nie jest od tego,żeby łapać zielonego jak trawa na wiosnę jelenia na Panasonica,Daikina czy innego Atlantica,tak jak Wy je traktujecie,to forum służy wymianie poglądów,wrażeń i doświadczeń przed lub podczas budowy.

Już przed budową zastanawiałem się czym grzać i z czego i jak budować a nie lazłem ślepo za głosem stada jak większość i nie wybudowałem ścian 1W z porothermu z grzejnikami,kominami czy od razu decydowałem się na pompe ciepła za 40tys.zł bo to "tanio".Dla mnie tanio to był Kospel za ok.3tys.zł

Decyzję o zmianie ścian zewnetrznych z BK na slikat zmieniłem w ostatniej chwili po własnych przemyśleniach,podobnie jest z systemem grzewczym,który rozpatrywałem na wszelkie sposoby,odrzucając od razu gaz ziemny i paliwa stałe.

Gdybym nie miał pompy ciepła poniżej 20tys.zł to grzałbym z powodzeniem prądem z piecykiem Kospel a być może byłaby to hybryda z pompy ciepła 3,8kW do cwu powiązana z c.o,dzięki wpomaganiu się zużytym powietrzem z wentylacji,poddasza nieużytkowego,garażu sprawność takiej pompy nawet w duże mrozy byłaby spora.

Taka pompa nie miałaby ogrzać domu,ta pompa miała by tylko wspomagać ogrzewanie,gdzie głowną rolę w ogrzewaniu grałaby grzałka 6-8kW.O takiej hybrydzie myślałem przez spore zużycie cwu a nie przez zużycie na cele c.o bo o to byłem i jestem spokojny nawet grzejąc prądem.

Być może Was to zdziwi ale są domy z obciązeniem cieplnym ok.1,5-2kW gdzie pompa 3,8kW spokojnie dała by radę bez wspomagania się grzałką.

Edytowane przez Arturo72

Gdybym nie miał pompy ciepła poniżej 20tys.zł to grzałbym z powodzeniem prądem z piecykiem Kospel a być może byłaby to hybryda z pompy ciepła 3,8kW do cwu powiązana z c.o.Taka pompa nie miałaby ogrzać domu,ta pompa miała by tylko wspomagać ogrzewanie.

Być może Was to zdziwi ale są domy z obciązeniem cieplnym ok.1,5-2kW gdzie pompa 3,8kW spokojnie dała by radę bez wspomagania się grzałką.

No ja taki planuje postawic z obciazeniem niewielkim, ale co z tego jak polecana przez CIebie pompa nie ogarnie dogrzewania nie z braku mocy tylko sposobu dzialania.

To ile w koncu dales za swoja pompe, i za cala instalacje? BO chyba ostatecznie wyszlo niec oinaczej niz planowales...

Pozdrawiam