Gość Arturo72 07.04.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 To ile w koncu dales za swoja pompe, i za cala instalacje? BO chyba ostatecznie wyszlo niec oinaczej niz planowales... Pozdrawiam Umowę mam na 22,3tys.zł za całość,żadnego aneksu do umowy nie podpisywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja już niejednokrotnie myślałem o tym ale wpięcie tego pod kocioł Kospela rodzi problemy, których nie umiem rozwiązać. Mianowicie chodzi o sterowanie. Piec zapewnia mi sterowanie pogodowe i chciałbym to wykorzystać. Dlatego najprostszym sposobem było dla mnie wpięcie tej pompy przed piec (pomiędzy powrót z podłogówki a piec) ale. PCi ma swoją pompę i gdy pompa piec Kospela stanie to nastąpi zator. Można to rozwiązać wpinając do PCI zasobnik i do tego samego zasobnika podpiąć piec Kospela. PCI grzeje wodę w zasobniku, do tego samego zasobnika (bez wężownic) wpada jedną stroną woda z podłogówki i stamtąd zasysa ją piec Kospela. Wszystko będzie ok ale Kospel ma jedną wadę. Jego pompa chodzi non stop, nawet jak piec nie grzeje. Oznacza to ciągłe cyrkulowanie wody z tego zasobnika i PCi non stop by ją dogrzewało do zadanej temperatury ... lipa Nie znajduję sposobu jak to spiąć ze sobą cholera witam napisz, jak grzejesz wodę cwu, czy za pomocą tej pompy chcesz grzać tylko co? czy też cwu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.04.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Umowę mam na 22,3tys.zł za całość,żadnego aneksu do umowy nie podpisywałem. Arturo uwazasz ze w normalnych warunkach jest mozliwe zrobienie instalacji za 22 tys w tym podlogowka ?? chyba nie, twoj przyklad jest nieadekwatny do rzeczywistosci i tylko zamydla koszty. koszt pompy powietrznej ze zbiornikiem i instalacja to ok.25 tys (9kW) nie mniej, podlogowka to koszt ok.75zl/m2 (minimum). pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Arturo uwazasz ze w normalnych warunkach jest mozliwe zrobienie instalacji za 22 tys w tym podlogowka ?? chyba nie, twoj przyklad jest nieadekwatny do rzeczywistosci i tylko zamydla koszty. koszt pompy powietrznej ze zbiornikiem i instalacja to ok.25 tys (9kW) nie mniej, podlogowka to koszt ok.75zl/m2 (minimum). pozdro. Ja miałem mieć pompę jednofazową 8kW Atlantica,wpłaciłem na nią zaliczkę 12,7tys.zł w sierpniu zeszłego roku bo za taką cenę miała być okazyjnie do kupienia. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Tak oczywiście. Ustawiasz sobie temperaturę na zewnątrz powyżej której piec przestaje już grzać i przechodzi w stan uśpienia do jesieni To możesz oszukać trochę sterowanie pogodowe i zrobić pogodowo-pokojowe. Ja tak zrobiłem z moją PC. Wszystko zależy od tego jaki masz sterownik. Poszukaj na forum rwxw i on ci wytłumaczy jak to zrobić. Jak będziesz przerabiał i potrzebował rezystorków, to kilkadziesiąt mogę ci wysłać za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bzdury opowiadacie,to forum nie jest od tego,żeby łapać zielonego jak trawa na wiosnę jelenia na Panasonica,Daikina czy innego Atlantica,tak jak Wy je traktujecie,to forum służy wymianie poglądów,wrażeń i doświadczeń przed lub podczas budowy. Już przed budową zastanawiałem się czym grzać i z czego i jak budować a nie lazłem ślepo za głosem stada jak większość i nie wybudowałem ścian 1W z porothermu z grzejnikami,kominami czy od razu decydowałem się na pompe ciepła za 40tys.zł bo to "tanio".Dla mnie tanio to był Kospel za ok.3tys.zł Decyzję o zmianie ścian zewnetrznych z BK na slikat zmieniłem w ostatniej chwili po własnych przemyśleniach,podobnie jest z systemem grzewczym,który rozpatrywałem na wszelkie sposoby,odrzucając od razu gaz ziemny i paliwa stałe. Gdybym nie miał pompy ciepła poniżej 20tys.zł to grzałbym z powodzeniem prądem z piecykiem Kospel a być może byłaby to hybryda z pompy ciepła 3,8kW do cwu powiązana z c.o,dzięki wpomaganiu się zużytym powietrzem z wentylacji,poddasza nieużytkowego,garażu sprawność takiej pompy nawet w duże mrozy byłaby spora. Taka pompa nie miałaby ogrzać domu,ta pompa miała by tylko wspomagać ogrzewanie,gdzie głowną rolę w ogrzewaniu grałaby grzałka 6-8kW.O takiej hybrydzie myślałem przez spore zużycie cwu a nie przez zużycie na cele c.o bo o to byłem i jestem spokojny nawet grzejąc prądem. Być może Was to zdziwi ale są domy z obciązeniem cieplnym ok.1,5-2kW gdzie pompa 3,8kW spokojnie dała by radę bez wspomagania się grzałką. witam o jakiej pompe 3,8kW piszesz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 witam o jakiej pompe 3,8kW piszesz? pozdrawiam Hewalex: http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i3150638683.html Abatronic też swego czasu miał taką pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 witam ale ta pompa nie pracuje w temperaturach ujemnych nie jest do tego przystosowana producent zaleca tylko w temperaturach powyzej O*C pozdrawiam Hewalex: http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i3150638683.html Abatronic też swego czasu miał taką pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) witam ale ta pompa nie pracuje w temperaturach ujemnych nie jest do tego przystosowana producent zaleca tylko w temperaturach powyzej O*C pozdrawiam Zgadza się.Po małej modyfikacji z dopływem powietrza przy dobrych układach pompa będzie pracowała cały czas w plusowych temperaturach. Pompie potrzeba 500m3/h,z wyrzutu wentylacji otrzymujemy ok.100-120m3/h dodatniej temperatury zwłaszcza jak ktoś ma GWC,na poddaszu nieużytkowym też jest sporo powietrza,garaż podobnie,przez układ trójników można podłączyć pod pompę. ProStaś miał wentylację wywiewną i całość powietrza pakował pod pompę,jemu to się sprawdzało. No ja taki planuje postawic z obciazeniem niewielkim, ale co z tego jak polecana przez CIebie pompa nie ogarnie dogrzewania nie z braku mocy tylko sposobu dzialania. Pozdrawiam Sterownik pokojowy podpięty pod pompę obiegową,pompa ma swój sterownik,grzałkę trzeba obmyślić Wyprzedzając głosy mało zdecydowanych,nie polecam tego rozwiązania,nie mam korzyści z tego,jest to schemat do indywidualnych przemyśleń inwestorów Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.04.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Zgadza się.Po małej modyfikacji z dopływem powietrza przy dobrych układach pompa będzie pracowała cały czas w plusowych temperaturach. Pompie potrzeba 500m3/h,z wyrzutu wentylacji otrzymujemy ok.100-120m3/h dodatniej temperatury zwłaszcza jak ktoś ma GWC,na poddaszu nieużytkowym też jest sporo powietrza,garaż podobnie,przez układ trójników można podłączyć pod pompę. ProStaś miał wentylację wywiewną i całość powietrza pakował pod pompę,jemu to się sprawdzało. przecież po dość krótkim czasie będziesz miał wszędzie na minusie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Zgadza się.Po małej modyfikacji z dopływem powietrza przy dobrych układach pompa będzie pracowała cały czas w plusowych temperaturach. Pompie potrzeba 500m3/h,z wyrzutu wentylacji otrzymujemy ok.100-120m3/h dodatniej temperatury zwłaszcza jak ktoś ma GWC,na poddaszu nieużytkowym też jest sporo powietrza,garaż podobnie,przez układ trójników można podłączyć pod pompę. ProStaś miał wentylację wywiewną i całość powietrza pakował pod pompę,jemu to się sprawdzało. witam to nie zadziała z garażu i wymiennika gruntowego nie uzyskasz odpowiedniej ilości ciepłego powietrza 500m3/h jeżeliby nawet, to jak chiałbyś pobierać powietrze z wymiennika gruntowego - wentylator pompy tego nie wyciagnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 To możesz oszukać trochę sterowanie pogodowe i zrobić pogodowo-pokojowe. Ja tak zrobiłem z moją PC. Wszystko zależy od tego jaki masz sterownik. Poszukaj na forum rwxw i on ci wytłumaczy jak to zrobić. Jak będziesz przerabiał i potrzebował rezystorków, to kilkadziesiąt mogę ci wysłać za darmo Jest jeden patent na wyłączenie pompy. Kiedy czujnik temp wewn wykaże, że temperatura zadana została osiągnięta. A że nie mam wpiętego czujnika wewnętrznego no to pompa cały czas naparza. Jak dla mnie to głupie ale trudno było mi dyskutować z inżynierami z kospela. witam napisz, jak grzejesz wodę cwu, czy za pomocą tej pompy chcesz grzać tylko co? czy też cwu? pozdrawiam Chciałbym aby to była instalacja uniwersalna czyli wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zgadza się bedzie chłodno przecież po dość krótkim czasie będziesz miał wszędzie na minusie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 przecież po dość krótkim czasie będziesz miał wszędzie na minusie ... Chyba że uchyli klapę na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zgadza się bedzie chłodno Na poddaszu nie użytkowym może być chłodno,wyrzut z reku nie schładza przecież nam domu,w garażu nie mieszkam.Wszędzie tam są dodatnie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.04.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Umowę mam na 22,3tys.zł za całość,żadnego aneksu do umowy nie podpisywałem. Plus pewna, nieokreslona kwota z 8000 zl z wplaconej za udzialy w spolce. O tym wspomnial miki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Plus pewna, nieokreslona kwota z 8000 zl z wplaconej za udzialy w spolce. O tym wspomnial miki Nie wiem nic na temat tego "plusa",mam tylko jedną umowę na realizację,bez aneksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.04.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Na poddaszu nie użytkowym może być chłodno,wyrzut z reku nie schładza przecież nam domu,w garażu nie mieszkam.Wszędzie tam są dodatnie temperatury. puść sobie te kilkaset m3 powietrza o ujemnej temperaturze a zobaczysz ile tam masz energii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.04.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Na poddaszu nie użytkowym może być chłodno,wyrzut z reku nie schładza przecież nam domu,w garażu nie mieszkam.Wszędzie tam są dodatnie temperatury. Arturo 1 - 5 = -4, anie 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jest jeden patent na wyłączenie pompy. Kiedy czujnik temp wewn wykaże, że temperatura zadana została osiągnięta. A że nie mam wpiętego czujnika wewnętrznego no to pompa cały czas naparza. Jak dla mnie to głupie ale trudno było mi dyskutować z inżynierami z kospela. Chciałbym aby to była instalacja uniwersalna czyli wszystko. witam jeżeli nie możesz uzywać czujnika temperatury wewnetrznej, bo go nie możesz podłączyć do pompy KOSPEL-a to możesz wpiąć zawór trójdrożny,który bedzie załączany termostatem temperatury wewnetrznej (jak w schemacie podanym przez Arturo72 w poscie 10878) pompa w tym schemacie to oczywiscie pompa w KOSPEL-u jezeli temperatura w mieszkaniu bedzie tak jak ustawiona na termostacie to zawór przełaczy sie i woda bedzie płynąć w obiego instalacja co - kocioł KOSPEL, czyli poza zasobnikiem ogrzewanym przez pompę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts