Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Podłączając takie GWC zimą pod pompę to chyba po tygodniu takiej pracy, drugi trzeba by na odbudowę poświęcić.

Ale ja nie piszę o podłączaniu pompy bezpośrednio pod GWC,GWC niech chodzi sobie z wentylacją ale wyrzut z reku dzięki GWC mamy o wyższej temperaturze niż bez GWC.

Jest jeden patent na wyłączenie pompy. Kiedy czujnik temp wewn wykaże, że temperatura zadana została osiągnięta. A że nie mam wpiętego czujnika wewnętrznego no to pompa cały czas naparza. Jak dla mnie to głupie ale trudno było mi dyskutować z inżynierami z kospela.

Chciałbym aby to była instalacja uniwersalna czyli wszystko.

A nie zapomniales jeszcze o rozwarciu stykow NA (praca urzadzenia nadrzednego), co spowoduje zatrzymanie pompy?

Ale ja nie piszę o podłączaniu pompy bezpośrednio pod GWC,GWC niech chodzi sobie z wentylacją ale wyrzut z reku dzięki GWC mamy o wyższej temperaturze niż bez GWC.

to nie bedzie działać

gwc zamrozisz!!! bardzo szybko - regeneracja jak pisze compi wyżej

za mało ciepłego powietrza nawet jakbyś pobierał powietrze z garażu (maks. 150m3 tylko jednorazowy pobór - drugi raz sie nie da pobrać, powietrze wydalane z reku też nie wystarczy, napewno nie 500m3, nawet jakbys zabrał powietrze z poddasza - też tylko jenorazowo)

pozdrawiam

Gość Arturo72
aaa...

czyli sumarycznie dalej te 500m3 przez GWC...;)

100-120m3 z wyrzutu reku+200-300m3 z poddasza nieużytkowego+100m3 z garażu+reszta z zewnątrz i mamy powietrze dla pompy.Jak nie wydoli to jest jeszcze grzałka.

Co wyście się na ten GWC uparli.Z GWC mamy wyższe temperatury wyrzutu z reku i tyle.

Edytowane przez Arturo72

Na poddaszu nie użytkowym może być chłodno,wyrzut z reku nie schładza przecież nam domu,w garażu nie mieszkam.Wszędzie tam są dodatnie temperatury.

witam

pisząc chłodno miałem na mysli, że nie będziesz miał wystarczającej ilości ciepłego powietrza!!!

wychłodzisz GWC biorąc ciepłe powietrze z reku bierzesz je z GWC albo z pompy własnie - nie da się

pozdrawiam

100-120m3 z wyrzutu reku+200-300m3 z poddasza nieużytkowego+100m3 z garażu+reszta z zewnątrz i mamy powietrze dla pompy.

Co wyście się na ten GWC uparli.Z GWC mamy wyższe temperatury wyrzutu z reku i tyle.

witam

powietrze z garażu i poddasza wykorzystasz tylko raz!!!

zostanie tylko GWC ale zamrozone - nie działa!!!

nie da się!!!

pozdrawiam

witam

jeżeli nie możesz uzywać czujnika temperatury wewnetrznej, bo go nie możesz podłączyć do pompy KOSPEL-a to możesz

wpiąć zawór trójdrożny,który bedzie załączany termostatem temperatury wewnetrznej (jak w schemacie podanym przez Arturo72 w poscie 10878)

pompa w tym schemacie to oczywiscie pompa w KOSPEL-u

jezeli temperatura w mieszkaniu bedzie tak jak ustawiona na termostacie to zawór przełaczy sie i woda bedzie płynąć w obiego instalacja co - kocioł KOSPEL, czyli poza zasobnikiem ogrzewanym przez pompę

pozdrawiam

Bardzo fajny pomysł ale jestem uzależniony od pomiaru temperatury w jednym pomieszczeniu. Ale jest to krok w dobrym kierunku. Jest jeszcze jedne problem. Piec mierzy temperaturę wody na powrocie. Jeżeli wepniemy tam PCI to zawsze bedzie dostawał podgrzaną wodę i nie będzie umiał ustalić jaka jest rzeczywista temperatura wody w instalacji i pogodówka nie zadziała prawidłowo.

Modyfikacją Twojego rozwiązania (ale nie eliminującą powyższego) jest to, gdyby udało się wyciągnąć sygnał z pieca, że włąśnie włączył grzałki to można by to właśnie wziąć jako sygnał do sterowania zaworem. Jak piec grzeje to zawór puszcza wodę przez zasobnik do pieca, a jak piec nie grzeje to omija zasobnik. Z tym, że trzeba by było wprowadzić modyfikację i zasobnik wpiąć nie przed piecem a za piecem. Dlatego, że wpięcie przed piecem zakłóci pomiar temperatury. Gdyby zrobić tak jak proponujesz ale z moją modyfikacją to piec dostanie ciepłą wodę i wyłaczy grzałki wtedy zawór trójdrożny przełączy się omijając zasobnik, piec dostanie znów zimną wodę, włączy grzałki a to przestawi zawór na zasobnik i znów ciepła woda płynie do pieca, ten wyłącza grzałki i tak w kółko.

Minusem rozwiązania z zasobnikiem za piecem jest to, że chodzi jednocześnie PCI i piec ...

Swoją drogą do sterowania zaworem trójrożnym są jakieś specjalne termostaty?

Bardzo fajny pomysł ale jestem uzależniony od pomiaru temperatury w jednym pomieszczeniu. Ale jest to krok w dobrym kierunku. Jest jeszcze jedne problem. Piec mierzy temperaturę wody na powrocie. Jeżeli wepniemy tam PCI to zawsze bedzie dostawał podgrzaną wodę i nie będzie umiał ustalić jaka jest rzeczywista temperatura wody w instalacji i pogodówka nie zadziała prawidłowo.

Modyfikacją Twojego rozwiązania (ale nie eliminującą powyższego) jest to, gdyby udało się wyciągnąć sygnał z pieca, że włąśnie włączył grzałki to można by to właśnie wziąć jako sygnał do sterowania zaworem. Jak piec grzeje to zawór puszcza wodę przez zasobnik do pieca, a jak piec nie grzeje to omija zasobnik. Z tym, że trzeba by było wprowadzić modyfikację i zasobnik wpiąć nie przed piecem a za piecem. Dlatego, że wpięcie przed piecem zakłóci pomiar temperatury. Gdyby zrobić tak jak proponujesz ale z moją modyfikacją to piec dostanie ciepłą wodę i wyłaczy grzałki wtedy zawór trójdrożny przełączy się omijając zasobnik, piec dostanie znów zimną wodę, włączy grzałki a to przestawi zawór na zasobnik i znów ciepła woda płynie do pieca, ten wyłącza grzałki i tak w kółko.

Minusem rozwiązania z zasobnikiem za piecem jest to, że chodzi jednocześnie PCI i piec ...

Swoją drogą do sterowania zaworem trójrożnym są jakieś specjalne termostaty?

witam

sprawdź działa twój KOSPEL, prawdopodobnie on mierzy temperaturę wpływającą dno niego z instalacji CO, i dogrzewa tylko o deltę T, modulując mocą, czyli jak bedzie brakować tylko klika stopni do wyliczonej przez pogodówkę to zredukuje mco grzania, jak woda z zasobnika bedzie chłodna np. zimą gdy pompa nie bedzie chodzić to bedzie podgrzewał tylko kocioł

a termostat pokojowy to chyba nie problem, dasz go do pomieszczenia wg, którego bedziesz chciał sterować grzaniem z pompy

jaki termostat, np. Euroster programowalny lub nie

pozdrawiam

Ja miałem mieć pompę jednofazową 8kW Atlantica,wpłaciłem na nią zaliczkę 12,7tys.zł w sierpniu zeszłego roku bo za taką cenę miała być okazyjnie do kupienia.

wiesz wiele rzeczy bylo u Mikiego po okazyjnych cenach i wielu sie na tym przejechalo. mowmy o aktualnych cenach, nie super promocyjnych z terminem realizacji za dwa lata. nawet przyjmujac ta cene pompy to dalej upierasz sie ze podlogowka za 50zl/m2 ??

A tak przy okazji (trochę nie w temacie) dopiero ostatnio przeczytałem o metodzie dwóch studni. Z jednej czerpie się wodę, przechodzi przez PCI i wpada do drugiej. Studnie to koszt ok 5 tys zł a sama mała pompa drugie 5 tys...

Bardzo niepewny system (dziś jest odpowiednia ilość wody, jutro nie) i woda musi mieć dobre parametry. Ogólnie rzadko spotykany system.

Napisał Mar1973

pisząc chłodno miałem na mysli, że nie będziesz miał wystarczającej ilości ciepłego powietrza!!!

wychłodzisz GWC biorąc ciepłe powietrze z reku bierzesz je z GWC albo z pompy własnie - nie da się

Problem jest nie tylko z temperaturą pozyskiwanego powietrza, ale również jego wilgotnością. Myślałem również o odzysku ciepła z powietrza wywiewanego, ale po przemyśleniu uznałem to rozwiązanie za mało efektywne, a przede wszystkim kłopotliwe.

O ile bowiem podniesie się średnia temp. powietrza nawiewanego do wymiennika PC, jeśli zmieszamy np 80 m3 z rekuperatora (odzysk z wentylacji zimą) i 4500 m3 pobieranych przez wymiennik z atmosfery? Raczej symbolicznie. Można to zresztą policzyć ale zapewniam, że będzie to mniej niż 1*.

Wpływ na efektywność, będzie raczej znikomy. Należy przy tym pamiętać, że wywiewane z wnętrza powietrze po przejściu przez rekuperator niesie w sobie duży ładunek wilgoci, która podlegać będzie natychmiastowemu skropleniu na lamelach parownika PC, prowadząc do pracy wymiennika z mniejszą sprawnością i w konsekwencji do częstszych cykli odszraniania. Tego już nie liczyłem, ale jest możliwym że zyski cieplne zrównoważone zostaną stratami na efektywności wymiany ciepła w parowniku

Inaczej byłoby gdybyśmy mieli do dyspozycji dużo ciepła odpadowego z innych źródeł, najlepiej przy tym suchego. Ktoś kto ma przy domu np piekarnię lub lakiernie mógłby stworzyć coś w rodzaju układu kogeneracyjnego. Czegoś w rodzaju perpetuum mobile

Pozdrawiam

Pratchawiec