mar1973 07.04.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A tak przy okazji (trochę nie w temacie) dopiero ostatnio przeczytałem o metodzie dwóch studni. Z jednej czerpie się wodę, przechodzi przez PCI i wpada do drugiej. Studnie to koszt ok 5 tys zł a sama mała pompa drugie 5 tys... fajna pompa ciepły tylko... kilka duzych minusów: odpowiednia jakość wody, wydajność studni, pozwolenia popatrz na to co pisze np. OCHSNER: http://www.ochsner.pl/anlagenplanung/waermequellanlage/anlagenplanung-wasser/ najwazniejsze jakość wody - zanm tylko 1 instalacje, gdzie była zamontowana pompa ciepła woda-woda, i padła po 1 roku, kamień!!! wymaga badań wody!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.04.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisał bitter A tak przy okazji (trochę nie w temacie) dopiero ostatnio przeczytałem o metodzie dwóch studni. Z jednej czerpie się wodę, przechodzi przez PCI i wpada do drugiej. Studnie to koszt ok 5 tys zł a sama mała pompa drugie 5 tys... Są dwa zasadnicze problemy; moc pomp obiegowych, z reguły duża bo chodzi o pompowanie dużych ilości wody na duże wysokości, skład chemiczny wody a zwłaszcza jej zażelazienie, powodujące powodujące z reguły "zapychanie" instalacji. Jest jeszcze jeden problem, takie korzystanie ze studni wymaga pozwolenia wodnoprawnego trudnego do uzyskania Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.04.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 nie spierajcie się bo Artur wie lepiej... dwa lata nad tym myślał... Widze, ze nadal krecicie sie wokol "inkubatora niedorzecznosci" jakim juz w pelnym wymiarze jest Arturek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisał Mar1973 Problem jest nie tylko z temperaturą pozyskiwanego powietrza, ale również jego wilgotnością. Myślałem również o odzysku ciepła z powietrza wywiewanego, ale po przemyśleniu uznałem to rozwiązanie za mało efektywne, a przede wszystkim kłopotliwe. O ile bowiem podniesie się średnia temp. powietrza nawiewanego do wymiennika PC, jeśli zmieszamy np 80 m3 z rekuperatora (odzysk z wentylacji zimą) i 4500 m3 pobieranych przez wymiennik z atmosfery? Raczej symbolicznie. Można to zresztą policzyć ale zapewniam, że będzie to mniej niż 1*. Wpływ na efektywność, będzie raczej znikomy. Należy przy tym pamiętać, że wywiewane z wnętrza powietrze po przejściu przez rekuperator niesie w sobie duży ładunek wilgoci, która podlegać będzie natychmiastowemu skropleniu na lamelach parownika PC, prowadząc do pracy wymiennika z mniejszą sprawnością i w konsekwencji do częstszych cykli odszraniania. Tego już nie liczyłem, ale jest możliwym że zyski cieplne zrównoważone zostaną stratami na efektywności wymiany ciepła w parowniku Inaczej byłoby gdybyśmy mieli do dyspozycji dużo ciepła odpadowego z innych źródeł, najlepiej przy tym suchego. Ktoś kto ma przy domu np piekarnię lub lakiernie mógłby stworzyć coś w rodzaju układu kogeneracyjnego. Czegoś w rodzaju perpetuum mobile Pozdrawiam Pratchawiec witam nic dodać nic ująć pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 07.04.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) 100-120m3 z wyrzutu reku+200-300m3 z poddasza nieużytkowego+100m3 z garażu+reszta z zewnątrz i mamy powietrze dla pompy.Jak nie wydoli to jest jeszcze grzałka. Co wyście się na ten GWC uparli.Z GWC mamy wyższe temperatury wyrzutu z reku i tyle. Oj Arturek ale sie zamotales;).... w gazetce muratorka tez tak poleciles? ...ubaw po pachy:) pamietaj ,, tego sie nieda pomalowac to je AMELINIUM!!! " http://www.youtube.com/watch?v=AV6AZdEZ_Qg Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez pitersson jest / je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Widze, ze nadal krecicie sie wokol "inkubatora niedorzecznosci" jakim juz w pelnym wymiarze jest Arturek. Jak tam legionella,nie zabiła Cię ? Być może inne bakterie z wentylacji wpływają na Twoje samopoczucie Oj Arturek ale sie zamotales;).... w gazetce muratorka tez tak poleciles? ...ubaw po pachy:) Cóż ja Ci będę tłumaczył... Dla ciekawości przejrzyj ofertę pomp powietrznych Nibe,typowo na powietrze z wyrzutu wentylacji Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 07.04.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jak tam legionella,nie zabiła Cię ? Być może inne bakterie z wentylacji wpływają na Twoje samopoczucie Cóż ja Ci będę tłumaczył... Dla ciekawości przejrzyj ofertę pomp powietrznych Nibe,typowo na powietrze z wentylacji ,,Ocierasz sie" o kol. Maciejzi;) ... tydzien temu bylem na targach budowlanych i nie omieszkalem podbic jako kompletny laik do przedstawiciela tej firmy i tez zenil takie kity co Ty a po kilku konretnych pytaniach (laika) faciunio przestawil sie z Pc pow. o ktorej tak smiesznie prawisz:) ( stwierdzil ze nawet na cwu niewrobi w 100%) i zaproponowal mi gruntowke z odwiertami . A gruntowka piekna maszyna, wyswietlacz bajer i wiesz jaki miala COP wymalowany na obudowie? .... Cale 5 !!!!! a Ty wszystko tak lykasz jaak kolo zaanonsowany wyzej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.04.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jak tam legionella,nie zabiła Cię ? Być może inne bakterie z wentylacji wpływają na Twoje samopoczucie I tymi dwoma zdaniami wyczrpales "haki" na mnie. A ja o Tobie moge pisac i pisac...... Róg Amaltei przy Tobie, to sklep miesny za czasow stanu wojennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.04.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Plus pewna, nieokreslona kwota z 8000 zl z wplaconej za udzialy w spolce. O tym wspomnial miki faktycznie coś takiego bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.04.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ,,Ocierasz sie" o kol. Maciejzi;) ... tydzien temu bylem na targach budowlanych i nie omieszkalem podbic jako kompletny laik do przedstawiciela tej firmy i tez zenil takie kity co Ty a po kilku konretnych pytaniach (laika) faciunio przestawil sie z Pc pow. o ktorej tak smiesznie prawisz:) ( stwierdzil ze nawet na cwu niewrobi w 100%) i zaproponowal mi gruntowke z odwiertami . A gruntowka piekna maszyna, wyswietlacz bajer i wiesz jaki miala COP wymalowany na obudowie? .... Cale 5 !!!!! a Ty wszystko tak lykasz jaak kolo zaanonsowany wyzej.... takie życie ja obserwuje podlicznik jakoś klopotu nie widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 07.04.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Aby byla jasnosc, ja nie neguje Pc pow. tylko te sieczke marketingowa ,bo widze ze nie wylapales... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.04.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.04.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jak tam legionella,nie zabiła Cię ? Cóż ja Ci będę tłumaczył... Dla ciekawości przejrzyj ofertę pomp powietrznych Nibe,typowo na powietrze z wyrzutu wentylacji A założenia (ogólne) czytałeś ? Zastosowanie tradycyjnego systemu Wentylacji w nowym, energooszczędnym budownictwie żart często niewystarczające by zapewnić wymaganą wielkosc Wymiany powietrza (0,5 - 1 Wymiany bd godzinę), ponadto powoduje bezpowrotną utratę nawet ponad 50% Ciepła! A teraz przelicz to na swój budynek - o ile wzrasta Ci zużycie energii potrzebnej do ogrzania takiej ilości powietrza wentylacyjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 dobra, dobra...pogadamy jak sie skończy cała sprawa...wtedy policzysz na nowo Myślisz że Pan Prezes może beknąć za zobowiązania spółki w hurtowniach i u klientów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 08.04.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Siwy to jest duża szansa, że za część zobowiązań ST24 zapłaci Arturek z własnego udziału jak będzie miał pecha ? - Artur część udziałów już wybrał w montażu pompy ciepłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.04.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Myślisz że Pan Prezes może beknąć za zobowiązania spółki w hurtowniach i u klientów ? Przepraszam ale czy coś przeczyłem? O czym Wy piszecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 08.04.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Przepraszam ale czy coś przeczyłem? O czym Wy piszecie? hehe chyba duzo przeoczyles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 08.04.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 3/4 wątków w pompach mówi o pewnym instalatorze czarojdzieju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.04.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 3/4 wątków w pompach mówi o pewnym instalatorze czarojdzieju No nie jestem na bieżąco a historia ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 08.04.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 No nie jestem na bieżąco a historia ciekawa. "Niewolnica Excelia" Niekończący się serial trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts