Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A tak przy okazji (trochę nie w temacie) dopiero ostatnio przeczytałem o metodzie dwóch studni. Z jednej czerpie się wodę, przechodzi przez PCI i wpada do drugiej. Studnie to koszt ok 5 tys zł a sama mała pompa drugie 5 tys...

fajna pompa ciepły tylko... kilka duzych minusów: odpowiednia jakość wody, wydajność studni, pozwolenia

popatrz na to co pisze np. OCHSNER:

http://www.ochsner.pl/anlagenplanung/waermequellanlage/anlagenplanung-wasser/

najwazniejsze jakość wody - zanm tylko 1 instalacje, gdzie była zamontowana pompa ciepła woda-woda, i padła po 1 roku, kamień!!!

wymaga badań wody!!!

pozdrawiam

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisał bitter

A tak przy okazji (trochę nie w temacie) dopiero ostatnio przeczytałem o metodzie dwóch studni. Z jednej czerpie się wodę, przechodzi przez PCI i wpada do drugiej. Studnie to koszt ok 5 tys zł a sama mała pompa drugie 5 tys...

Są dwa zasadnicze problemy;

• moc pomp obiegowych, z reguły duża bo chodzi o pompowanie dużych ilości wody na duże wysokości,
  • skład chemiczny wody a zwłaszcza jej zażelazienie, powodujące powodujące z reguły "zapychanie" instalacji.

Jest jeszcze jeden problem, takie korzystanie ze studni wymaga pozwolenia wodnoprawnego trudnego do uzyskania

Pratchawiec

Napisał Mar1973

Problem jest nie tylko z temperaturą pozyskiwanego powietrza, ale również jego wilgotnością. Myślałem również o odzysku ciepła z powietrza wywiewanego, ale po przemyśleniu uznałem to rozwiązanie za mało efektywne, a przede wszystkim kłopotliwe.

O ile bowiem podniesie się średnia temp. powietrza nawiewanego do wymiennika PC, jeśli zmieszamy np 80 m3 z rekuperatora (odzysk z wentylacji zimą) i 4500 m3 pobieranych przez wymiennik z atmosfery? Raczej symbolicznie. Można to zresztą policzyć ale zapewniam, że będzie to mniej niż 1*.

Wpływ na efektywność, będzie raczej znikomy. Należy przy tym pamiętać, że wywiewane z wnętrza powietrze po przejściu przez rekuperator niesie w sobie duży ładunek wilgoci, która podlegać będzie natychmiastowemu skropleniu na lamelach parownika PC, prowadząc do pracy wymiennika z mniejszą sprawnością i w konsekwencji do częstszych cykli odszraniania. Tego już nie liczyłem, ale jest możliwym że zyski cieplne zrównoważone zostaną stratami na efektywności wymiany ciepła w parowniku

Inaczej byłoby gdybyśmy mieli do dyspozycji dużo ciepła odpadowego z innych źródeł, najlepiej przy tym suchego. Ktoś kto ma przy domu np piekarnię lub lakiernie mógłby stworzyć coś w rodzaju układu kogeneracyjnego. Czegoś w rodzaju perpetuum mobile

Pozdrawiam

Pratchawiec

witam

nic dodać nic ująć

pozdrowienia

100-120m3 z wyrzutu reku+200-300m3 z poddasza nieużytkowego+100m3 z garażu+reszta z zewnątrz i mamy powietrze dla pompy.Jak nie wydoli to jest jeszcze grzałka.

Co wyście się na ten GWC uparli.Z GWC mamy wyższe temperatury wyrzutu z reku i tyle.

Oj Arturek ale sie zamotales;).... w gazetce muratorka tez tak poleciles? ...ubaw po pachy:)

pamietaj ,, tego sie nieda pomalowac to je AMELINIUM!!! "

http://www.youtube.com/watch?v=AV6AZdEZ_Qg :lol2:

Edytowane przez pitersson
jest / je

Gość Arturo72
Widze, ze nadal krecicie sie wokol "inkubatora niedorzecznosci" jakim juz w pelnym wymiarze jest Arturek. :)

Jak tam legionella,nie zabiła Cię ?

Być może inne bakterie z wentylacji wpływają na Twoje samopoczucie ;)

Oj Arturek ale sie zamotales;).... w gazetce muratorka tez tak poleciles? ...ubaw po pachy:)

Cóż ja Ci będę tłumaczył...

Dla ciekawości przejrzyj ofertę pomp powietrznych Nibe,typowo na powietrze z wyrzutu wentylacji :)

Edytowane przez Arturo72

Być może inne bakterie z wentylacji wpływają na Twoje samopoczucie ;)

Dla ciekawości przejrzyj ofertę pomp powietrznych Nibe,typowo na powietrze z wentylacji :)

,,Ocierasz sie" o kol. Maciejzi;) ... tydzien temu bylem na targach budowlanych i nie omieszkalem podbic jako kompletny laik do przedstawiciela tej firmy i tez zenil takie kity co Ty a po kilku konretnych pytaniach (laika) faciunio przestawil sie z Pc pow. o ktorej tak smiesznie prawisz:) ( stwierdzil ze nawet na cwu niewrobi w 100%) i zaproponowal mi gruntowke z odwiertami . A gruntowka piekna maszyna, wyswietlacz bajer i wiesz jaki miala COP wymalowany na obudowie? .... Cale 5 !!!!!

a Ty wszystko tak lykasz jaak kolo zaanonsowany wyzej....;)

,,Ocierasz sie" o kol. Maciejzi;) ... tydzien temu bylem na targach budowlanych i nie omieszkalem podbic jako kompletny laik do przedstawiciela tej firmy i tez zenil takie kity co Ty a po kilku konretnych pytaniach (laika) faciunio przestawil sie z Pc pow. o ktorej tak smiesznie prawisz:) ( stwierdzil ze nawet na cwu niewrobi w 100%) i zaproponowal mi gruntowke z odwiertami . A gruntowka piekna maszyna, wyswietlacz bajer i wiesz jaki miala COP wymalowany na obudowie? .... Cale 5 !!!!!

a Ty wszystko tak lykasz jaak kolo zaanonsowany wyzej....;)

takie życie ja obserwuje podlicznik jakoś klopotu nie widze

Dla ciekawości przejrzyj ofertę pomp powietrznych Nibe,typowo na powietrze z wyrzutu wentylacji :)

A założenia (ogólne) czytałeś ?

Zastosowanie tradycyjnego systemu Wentylacji w nowym, energooszczędnym budownictwie żart często niewystarczające by zapewnić wymaganą wielkosc Wymiany powietrza (0,5 - 1 Wymiany bd godzinę), ponadto powoduje bezpowrotną utratę nawet ponad 50% Ciepła!

A teraz przelicz to na swój budynek - o ile wzrasta Ci zużycie energii potrzebnej do ogrzania takiej ilości powietrza wentylacyjnego ?