Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam pompę 10 kw

3 prysznice dziennie , zmywarka

taryfa wekendowa z okienkiem w tygodniu 13-15

zasobnik 300litr.

czy mogę liczyć że pompa w dzień spokojnie wyprodukuje potrzebną wodę:D w pół godziny?

jesli tak to przez pozostałe 1,5 h dość dużo wyprodukuje ciepła

Zimowa pora bedzie ciezko. Raczej blizej 45-50min na cykl. U mnie teraz przy 12kW i 300l zasobniku dogrzewa 30-35 min. do 48*C (zakladam, ze nie bedziesz mial -10 :) przy PW)

Nie za mocno. Zasobnik nie jest grzany rownomiernie w calej objetosci. Nie masz dostepnej calej jego objetosci a tylko najcieplejsza gore. U mnie grzeje na wejscie w tania taryfe i jeszcze dogrzewa 10 min nad ranem. Trafia sie tez w dzien dogrzanie 10 min jak jest wiekszy rozbior, albo sie mocno z cyrkulacji korzysta (mam ja "na rzadanie" zrobiona).

PS. Zakladam, ze dogrzewasz "po pompiarsku" do temp 48-50*C max.

300l zasobnik?

Jeśli tak i temperatura równomierna to wychodzi 19,54kW.

Nieźle ;)

Oczywiście, że jest błąd pomiaru, ale być może nie aż taki duży. Jeśli dziś, jak u mnie temp. zewnętrzna sięgała w słońcu 15* to:

Panasonic Aquarea T-Cap.jpg

Arturo, kup sobie termistor NTC 3K za 2 zł, połącz cienkim kablem dwużyłowym z pompą, wsadź do kapilary i będziesz miał temperaturę z czujnika

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość Arturo72

Arturo, kup sobie termistor NTC 3K za 2 zł, połącz cienkim kablem dwużyłowym z pompą, wsadź do kapilary i będziesz miał temperaturę z czujnika

Pozdrawiam

Pratchawiec

Żebym to ja jeszcze wiedział z czym to się je i jak się tego używa ;)

Mój instalator prawdopodobnie czytał Twój wpis w moim dzienniku i powinien taki czujnik zakupić i wymienić.

WItam, wracajac do tematu wykorzystania taniej pompy PP do CWU takze a CO, czy moze ktos sie wypowiedziec, czy nie moznaby podpiac jakiegos zaworu 2d/3d czy tez mieszacza i puszczac w podlogowke konretna temperature?

Jaka hydraulika bylaby potrzebna, zeby korzystala z cieplej wody jak typowy kran i mieszala z zimna woda tak zeby w bieg poszlo tyle ile chcemy?

POzdrawiam

Żebym to ja jeszcze wiedział z czym to się je i jak się tego używa ;)

Mój instalator prawdopodobnie czytał Twój wpis w moim dzienniku i powinien taki czujnik zakupić i wymienić.

Popatrz na charakterystykę czujnika - na zdjęciu w twoim dzienniku. W miejscu gdzie odczytasz temperaturę 25* odczytaj opór. Ja na szybko przeczytałem 3k, ale chyba jest trochę mniej. Wejdź na znany portal i wyszukaj "termistor NTC" 2,2 -2,7 kOhm.To coś takiego:

ntc.jpg

Jak już dostaniesz, połącz elektrycznie (przylutuj, przykręć, sklej, zrób splot, itp.) z cienkim dwyżyłowym przewodem. Może być z poprzedniego czujnika. Włóż z rurką osłonową z poprzedniego czujnika, a nawet bez do kapilary i podłącz do pompy. Powinno działać. Nie zapomnij o ustawieniach w menu.

Pratchawiec