19501719500414 23.12.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 ani mnie nie wąchaj,pompę ciepła inną niż powietrze-woda dobiera się na trzy sposoby,monowalentny - pompa pokrywa całe zapotrzebowanie na ciepło budynku,monoenergetyczny - pompa pokrywa część zapotrzebowania w razie W, resztę dogrzewa grzałka,biwalentny - zwłaszcza przy pompach AW część zapotrzebowania pokrywa pompa, w przypadku W, startuje drugie źródło ciepła, kocioł,w Niemczech każda pompa ciepła jest celowo przewymiarowywana o około 20 % ze względu na to, że elektrownia sprzedając tańszy prąd dla PCI zastrzega sobie prawo wyłączenia automatycznie zasilania dla pomp ciepła w godzinach szczytu.jak nie wiesz, to nie zgrywaj fachofca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.12.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 już sie nie zastanawia -zapłaciłem i czekam na dostawę .lekko przewymiarować -to rozumię .jedna firma od pomp na moje 120 m2 chciała mi wepchnąć tri14 kw a po kilku dniach stwierdzili że s8 mi starczy.no to zamówiłem s10 ale to już oddzielna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.12.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) z drugiej strony ja rozumie firmy inst-sprzed.lepiej przewymiarować klient troszke doplaci i nie będzie telefonów od niego w mrozy. Edytowane 23 Grudnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 23.12.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 z drugiej strony ja rozumie firmy inst-sprzed. lepiej przewymiarować klient troszke doplaci i nie będzie telefonów od niego w mrozy. ja mam 106 użytkowej i Pan od pomp atlantic zaproponował mi s13 podziękowałem mu (aczkolwiek przysłał mi najbardziej wypasioną ofertę pod względem tech. i inform.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 24.12.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 A może klient wie, że ma przewymiarowaną pompę i instalator nie musi go naciągać, powie co i jak jakie zapotrzebowanie, jaka cena pompy takiej mocy jaka cena innej i klient decyduje tak dopłacam i przewymiarowujemy, nie nie dopłacam robimy na styk i jak co to się dogrzewam grzałką, kominkiem itp itd. Do ARTURO72 może nie wszyscy instalatorzy są straszni, może nie każdy klient to owca, a może się mylę. Teraz możesz napisać że jestem sprzedawco-instalatoro-potworem. Nie nie jestem, jestem klientem. ARTURO ja cię nie atakuje, tylko po co na kogoś naskakiwać, spójrz na to z trzeciej strony... wesołych życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.12.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 czyli podstawa to usiąść z klientem i wszystko przegadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 a jak może być inaczej, nie wyobrażam sobie, żeby co najmniej godziny nie przegadać z klientem, żeby dowiedzieć się czego oczekuje ode mnie i ja od niego, a później po przedstawieniu oferty, żeby też tego nie omówić i wprowadzić ewentualnych zmian, to jak Wy załatwiacie tego typu sprawy? nie porozumiewając się ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 26.12.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 W moim przypadku instalator odradzał mi przewymiarowanie PC i tak też zrobiłem, ale różnica w cenie pomiędzy 8,4kW a 11kW była dość duża. Przy innych mocach różnice są już mniejsze i wybór mógłby być inny. Inst. spotkał się ze mnę 2 razy, w sumie 2-3h rozmowy + kilka maili. Dostałem ofertę i symulację na 2 moce i decyzję podjąłem sam.Każda sytuacja jest IMO inna i trzeba podchodzić indywidualnie.Czy dobrze wybrałem to zobaczymy, PC PW pracuje "już" 4 dobę i na razie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 melduję że przyjechałabojler 300l i s10 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.12.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No to się pochwal skąd nabyłeś w drodze kupna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.12.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 porozmawiaj z chłopakami , którzy tu są na forum i sprzedają i ich przyciśnij . jakby co to masz kontakt do mnie na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 29.12.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kw-copeland-f-vat-tanie-grzanie-i2022851936.html co o takiej pompie myslicie ?? - brac taka ?? a jak nie to dlaczego >> bo cena fajna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 29.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) No to się pochwal skąd nabyłeś w drodze kupna podobno to forum - jak kazde jest do tego zeby sobie pomagac - podobno... ale nie wszyscy sa tacy sami - czerpac tak , ale nie za wiele dawac coz forum jest ogolne o wszystko mozna zapytac i .... odpowiedza , ale jak zapytaja ... to 1 uzytkownik ma problem .... a wielu jest, ktorzy rozwazaja inne opcje niz 30kzł za wlasnorecznie wykonany kolektor poziomy z PCi - moga wydac mniej na pci p-w jak wspomniana wyzej, ale ta informacja jest zastrzezona dla niewielu malux20 brales z forum - to oddaj, ja juz mam PCI mnie sie to nie przyda ... ciekawe kiedy znikniesz z forum??? zaraz po tym jak wszystko zadziala poprawnie?? Edytowane 29 Grudnia 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.12.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 malux20 brales z forum - to oddaj, ja juz mam PCI mnie sie to nie przyda ... z tym muszę się zgodzić malux20 niechętnie dzieli się swoją wiedzą ja PCI jeszcze nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.12.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Panowie przecież napisałem przycisnąĆ ludzi , którzy sprzedają atlantica to będziecie mieli cenę podobną do mojej.uprzedzę wątpliwości za 2 tygodnie u mnie będzie piczman to obejrzy sobie pompę i fakturę za nią poczekajcie z pół roku to cena jak moja będzie pewnie rynkową. a jeśli ktoś chcę kupić pompę to proszę bardzo na pw. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 30.12.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Jak najlepiej rozwiązać sprawę skroplin cieknących z jednostki zewnętrznej? Kilku użytkowników i instalatorów odradza wieszanie ustrojstwa na ścianie, czyli pozostaje położenie na ziemi (no, niecałkiem). I właśnie: czy np. kopanie dziury ok 80 cm wgłąb (strefa przemarzania) w celu wylania fundamentu jest dobrym pomysłem? Czy są inne dobre metody na zamocowanie jednostki? Czy pionowa rura fi (ile?) wkopana te 80 cm w ziemię, umieszczona dokładnie pod dziurką na skropliny jest dobrym pomysłem? Jest również możliwość kupienia gotowego stojaka na pompę, ale nie wiem do czego miałby się on przydać przy takim rozwiązaniu...Proszę, napiszcie, jak macie u siebie (mam nadzieję, że to nie jest kolejną forumową tajemnicą). Może nawet poprosiłbym o zdjęcie... Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 30.12.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tom OP, ja mam na stojaku i jest OK. Wg mnie to trzeba wybrać takie miejsce, żeby kałuża, czy raczej lód nie przeszkadzał. tzn raczej nie przy wejściu do domu Czy kopanie coś da to Ci nie odp. bo nie mam wiedzy na ten temat, moja PC stoi w takim miejscu, że mi nawet 20 cm lodu pod nią nie będzie przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.12.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 jeśli ktoś faktycznie chce kupić pompę to b. kontakt na pw.nic więcej nie mogę napisać.chciałem tu tylko zasygnalizować jak pompy potaniały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 31.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) elo. malux20 napisał ile kosztowała go pompa, może macie rację że nikt nie powinien tylko brać ale może go tak nie katujcie szczęśliwego dla pompiarza TOM my też mamy na stojaku, ale u nas jeszcze budowa i jest niezły burd.l, wężyk ze skroplin wypuszczony obok, pompa z boku domu Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.12.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) chodzi o to że firma która mi to sprzedała nie może oficjalnie sprzedawać tego na polski rynek.ja i tak jeżdzę kilka razy do roku do francji , belgii i nie było problemu znależć jakąś chętną firmę tam .tylko że faktycznie przez telefon to będzie ciężko . francuzi bedą udawać niemców katować możecie - na te kilkadziesiąt pw w tej sprawie odpowiedziałem i dalej będę się starał Edytowane 31 Grudnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts