Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Wszystko byłoby fajnie o ile PCI popracuje Ci bezawaryjnie 20 lat. Dla mojego zużycia CO (jak wiesz nie oszczędzam na ogrzewaniu wręcz mam za gorąco) plus CWU które wyniesie w roku ok 3500zł PCI za naście tysięcy jest nieopłacalna. Raz zakup, dwa koszt kredytu, trzy przeglądy serwisy, naprawy itp. Czy skoro wydaję na CWU 800zł w roku to koniecznie mam wziąć PCI bo wtedy będę mógł lać całe wanny wody albo stać godzinami pod prysznicem? Ale ja tego nie potrzebuję. Nie oszczędzam na niczym poza normalnymi sprawami, które każdy rozsądny gospodarz powinien robić, czyli np wyłączam cyrkulacje w nocy (automatycznie of course), mam w kuchni przepływowy ogrzewacz, mam krany z sensorami i woda nie leci przez 5 minut golenia non stop. itp itd. Dla mnie to normalne oszczędzanie wody, które nie kosztuje mnie nic bo mam zwyczaj oszczędzania choćby dlatego, że PCI nie załatwia kosztów wody i kanalizacji..

Andriuss pitolisz jak potłuczony. Sam jesteś przegrany. A co powiesz na 2,4K na CO i 0,8K na CWU? Takich wariantów nie bierzesz pod uwagę? A tak jest u mnie przy grzaniu Kospelem z COP=1. Na czym przegrałem według Ciebie? Że nie wywaliem 20 tys na PCI i płacę ten tysiąc, półtora co rok więcej?

witam

mogę spytać ile osób u ciebie korzsta z cwu w gospodarstwie domowym?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Artur zakładał i ma w domu tylko wannę,dlatego do cwu zakładał pompę ciepła a do c.o Kospel ale mijało się to z sensem przy pompie ciepła do całości za 16tys.zł.

Ale już przy cenie pompy ponad 20tys.zł właśnie to mijało się z sensem i grzałbym Kospelem i pompą ciepła do cwu w sumie za 11tys.zł

Ilez razy mam to powtarzać,czy naprawdę taki nie kumaty jesteś ?

Arturo, takich jak Ty, co maja w domu tylko wanne jest promil, rozumiem, ze ktos w bloku w mieszkaniu 25 m2 nie mial miejsca na wanne i prysznic (przy dzieciach wanna dosc potrzebna, co nie znaczy ze dziecku trzeba lac 200/300 litrow), ale w domu?

Wybrales bardzo niekomfortowy sposob dbania o higiene, wrecz niezrozumialy, rozumiem, ze w wannie mozna sie wylezec jak sie do niej czystm wejdzie, ale jak z niej czystym wyjsc jesli nalejemy 200 czy 300 litrow wody?

Poza tym prosze Cie abys ludziom nie robil wody z mozgu co do ceny Twojej instalacji. To, ze sie po znajomosci dogadales i ktos Ci machnal podlogowke po calosci i cala kotlownie za 6k to Twoja sprawa. Prosze podaj mi namiary na firme, ktora zrobi mi 100 m2 podlogowki w tej cenie.

Pozdrawiam i licze, ze sie poprawisz.

Wszystko byłoby fajnie o ile PCI popracuje Ci bezawaryjnie 20 lat.

Już mi się raz popsuła :D

Koszt 50zł i 5min. roboty ;)

Najdroższa w PC jest sprężarka, ale jej praca przewidziana jest na 100 000h. U mnie PC rocznie pracuje około 2000h. W razie czego, koszt wymiany to kilka tysięcy. Drugą rzeczą z drogich, która może się popsuć to sterownik. Koszt około 1000zł (ale jaki dzisiaj system nie ma sterowników?). Reszta to już raczej pierdoły. Przy dobrych wiatrach, gruntowa PC powinna pochodzić ze 30-50 lat (tyle już pracują nadal na zachodzie), przy powietrznej pewnie będzie nieco gorzej.

Ja bym na twoim miejscu, w twoim rejonie poszedł jednak w powietrzną. Tanią powietrzną.

Nie poprawię się,ponieważ to jest mój dom,niektórzy mają do mnie jakieś aluzję a ja na nie odpowiadam jak było i jest w rzeczywistosci.

To,że płyta fundamentowa wyszła mnie poniżej 300zł/m2 a firmy robią po 400zł/m2 jest podobną sprawą i to znaczy,że mam się nie przyznawać do tej ceny i nie robić wody z mózgu ludziom ?

I coś z Twojego podwórka,robiłem wycenę na kable Elektry do mojego domu,wyszło ponad 7tys.zł...

Zrob tak samo oficjalnie wycene na PC do Twojego domu i wtedy porozmawiamy.

300zl/m2 to zadna rewelacja, sa firmy co robia ponizej tego i na XPSie, oficjalnie i bez znajomosci.

Czekam na namiary na firme co zrobi mi podlogowke i z maksymalnie prosta kotlownia za 6k, niech bedzie dla 100 m2 powierzchni podlog.

Pozdrawiam

Przy dobrych wiatrach, gruntowa PC powinna pochodzić ze 30-50 lat (tyle już pracują nadal na zachodzie), przy powietrznej pewnie będzie nieco gorzej.

.

Liwko, to co zrobione kiedys i dziala do dzis ma sie nijak do tego co robi sie dzis.

Widziales 30 lat temu popsuta toyote na poboczu ?:p

Pozdrawiam

nie jestem uprawniony do tego żeby zdradzać o kogo chodzi

napiszę że jest to forumowicz -facet poważny żaden picer

zastanawiał się nad powietrzną ale dostal ofertę na pompę z zasobnikiem , rozdzielaczem na 30 tyś zł

fakt że instalator ma tak blisko że będzie na budowe jeżdził rowerem.

aha w,w kwota [zawiera pionowe odwierty coś okolo 150m

pompa 10 kw -marka b.znana

witam

i piszesz, że za grzanie cwu płacisz 800zł, trochę mało, nie wiem jak to rozumieć...

pozdrawiam

Po przeliczeniu wychodzi 7kWh dziennie. Mało? Dużo? Nie wiem. Wystarcza na pełen bojler gorącej wody. Zużycie szacunkowe. Obiecuję znaleźć w końcu ten cholerny watomierz, żeby było bardziej wiarygodnie.

Andriuss pitolisz jak potłuczony. Sam jesteś przegrany. A co powiesz na 2,4K na CO i 0,8K na CWU? Takich wariantów nie bierzesz pod uwagę? A tak jest u mnie przy grzaniu Kospelem z COP=1. Na czym przegrałem według Ciebie? Że nie wywaliem 20 tys na PCI i płacę ten tysiąc, półtora co rok więcej?

Przepraszam, użyłem bardzo głupiego słowa, chodziło mi o przegraną w dyskusji. Bo mnie tylko o dyskusję chodzi, a u Was na bazie poprzednich postów emocje aż buzują. Na szczęście trudno dać sobie po mordzie przez internet. Pasywni wydają jakieś 150 zł / m2 za ponadprzeciętne ocieplenie, wydaje mi się, że w przeciętnych zużyciach można te pieniądze wydać lepiej.

Wracając do zabaw: jeśli połowę energii dla CWU dostarczę z COP=4, a połowę z COP=1, jaki będzie średnioważony COP całego podgrzewu? Odpowiedź brzmi: COP = 2,5. Sami przyznacie, że to całkiem blisko typowych wartości pomp dla CO i CWU. Gorzej, ale, po pierwsze, można sobie wyobrazić, że każda godzina "wyjścia" poza tanią już robi z tego odrobinę gorzej odrobinę lepiej. Po drugie nie o to w tym ćwiczeniu chodzi, nie o te 300 kwh więcej czy mniej, a o to, jak mieć "normalnie" ocieplony dom i ogrzewać go pompą za 10, a nie 30 KPLN. I wciąż nie chodzi o to, że jestem sknerą, chodzi bardziej o proof of concept.

A widziales 30 lat temu Toyote?

A widziales takowa 20 letnia 30 lat temu :D

Akurat Japonskie auta sie polepszyly.... Z zachodnimi troszke na odwrot.... Nie mowie o przypadlosciach jak Simca, Alfa, DAF, Fiat, Lancia, wszelkie Angielskie auta klasy sredniej etc... Tu mozna znalesc ograniczona grupe 30 latkow.... Moze podobnie bedzie z PC?

Ale jak juz bylo wspominane przy PC sie to jeszcze okaze.... Zwlaszcza P/W.... Nasze PC stwoza statystyke.... W PL...

:)

Nie dokonca sa dobre gdyz ostatnio w calej Europie jest przeprowadzana akcja serwisowa na 1.5 miliona aut japonskich (Toyota, Nissan, Mazda).

"Wystrzalowe poduszki powietrzne". Nie chcialbym oberwac taka jadac autostrada.;)

Przepraszam, użyłem bardzo głupiego słowa, chodziło mi o przegraną w dyskusji. Bo mnie tylko o dyskusję chodzi, a u Was na bazie poprzednich postów emocje aż buzują. Na szczęście trudno dać sobie po mordzie przez internet. Pasywni wydają jakieś 150 zł / m2 za ponadprzeciętne ocieplenie, wydaje mi się, że w przeciętnych zużyciach można te pieniądze wydać lepiej.

No dobra, ostatnio coś mnie ponosi .... wyniki spadły ;-) tak to już jest jak pracuje się w sprzedaży. Zastanawiam się ile ja wydałem na ocieplenie ... na styropian wydałem ok 7 tys i 6 tys na wełnę. Nie wiem czy to poprawne kwoty ale może się chce komuś policzyć ile kosztuje dodatkowe 10cm styropianu na ściany i 20 wełny na strop. Ja mam 20cm sciany i posadzka i 40 wełna na stropie. Czyli 10cm więcej i 20 wełny wiecej od "standardowego: domu. Przy czym "standard" 10cm to raczej kiepski standard. Czyli mógłbym zaoszczędzić połowę kasy z tych 13 tys czyli 6,5 tys. Ale zobacz ile wzrośnie koszt energii jak zdejmę tylko 10cm styropianu z mojego domu (nie wspominając o wełnie). Mój dom policzony był na 1800zł zużycia energii. Praktyka i długa zima pokazały, że wyszło 2400 do tej pory. Wg wykresu koszt ogrzewania przy zdjęciu 10cm styro wzrasta o 700zł miesięcznie w praktyce byłby to tysiak w tym roku, zdejmując 20cm wełny pewnie doszedł by drugi jak nie więcej. Więc dokładając ocieplenia za 6,5 tys zł co roku oszczędzam minimum 2 tys zł na ogrzewaniu czystym prądem w II taryfie. Dalej sądzisz, że nie warto?

Oczywiście jak pokazuje wykres dokładanie styropianu powyżej 20cm daje oszczędności rzędu 100 pln rocznie więc to już jest dyskusyjne. Ale 20cm styro i 40 wełny uważam za wielce rozsądne.

Oczywiście mógłbym zrezygnować z tego ocieplenia i kupić PCI dokładając do tego kilka grubych tysięcy ale styropian i wełna się nie psują, nie wymagają konserwacji, nie muszę ich wymienić po x latach.

http://img827.imageshack.us/img827/7356/faf74e3bed8540118fc03dc.png