bitter 17.04.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Z tym ze niektorym musi sie "zwrocic" w 2.... No max 5 lat... W 2 nie ale w 5 to jest sensowne bo moja pralka wysiadła po 5 latach. Nie mam żadnej gwarancji, że nie będzie tak z PCi. Oczywiście będzie można ją naprawić ale wydając kilka tys na sprężarkę muszę "zwracanie" rozłożyć na kolejne lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.04.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Mógłby mi ktoś, im więcej przykładów tym lepiej, podać wymiary wymiennika powietrznego lamelowego w relacji do mocy pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Artur zakładał i ma w domu tylko wannę, taaa... a ta kabina w "pompowym" to niby tylko na ozdobę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.04.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Po przeliczeniu wychodzi 7kWh dziennie. Mało? Dużo? Nie wiem. Wystarcza na pełen bojler gorącej wody. Zużycie szacunkowe. Obiecuję znaleźć w końcu ten cholerny watomierz, żeby było bardziej wiarygodnie. witam wychodzi trochę mało jak na tyle osób, nie liczę psa ("3, niemowlak i pies ... nie wiem czy go powinienem też wliczać?") - więc chyba watomierz przekłamuje wychodzi mniej niż 140l wody podgrzewanej codziennie od tenperatury 10*C do 55*C pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 17.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Oczywiście jak pokazuje wykres dokładanie styropianu powyżej 20cm daje oszczędności rzędu 100 pln rocznie więc to już jest dyskusyjne. Ale 20cm styro i 40 wełny uważam za wielce rozsądne. Mnie też to wygląda na bardzo rozsądne. Ja cały czas piszę o pasywnych, typu 30 cm grafitu na ścianie, i retoryce pt. ocieplenie jako inna droga osiągnięcia tego efektu, który da pompa, vide alter ego Arturo Zresztą zasada jest bardzo prosta: zasadność myślenia o pasywnym ociepleniu i cop=1 jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości domu. Konia z rzędem kto się na to zdecyduje przy 250 m2. Ale ja nie o tym. 1. Nikt nie chce niestety zweryfikować tezy pt. dwustopniowe podgrzewanie cwu, pompą do 30* i grzałką do 50*, daje niewiele gorsze korzyści od jednostopniowego "dorosłą" pompą. 2. Jeśli potrzebujemy max. GZ = 35* i ograniczymy DZ do -10*, poniżej grzałka, urządza nas jedn. zew. markowych i wydajnych klimatyzatorów + wymiennik freon - woda. Pisałem o klimie, w której deklarują 5,6 copu grzania przy A7. 3. Jeśli na grzałkę przypadnie 20% zapotrzebowania na ogrzewanie, np. przy 7 MWh na CO (np. 140 m2 x 50 kwh / a) oraz 3 MWh CWU (8 kwh / d, ca. 160 l. ciepłej wody dziennie), wciąż lądujemy z zużyciem w okolicach 4 MWh, czyli rachunkami w sumie w okolicach półtora tysia. Jest to wynik nieosiągalny dla j-j, pod warunkiem, że miałby podobne zużycie cwu co reszta. No i teraz pytanie: bojler już masz, podłogówkę też, ile trzeba dorzucić za dodatkowe: jedn. zew. + zasobnik na "zimną" wodę z grzałką + wymiennik. Oczywiście żeby tym sterować, trzeba się znać i pobawić, ale są w tym biegli. Tak, wiem, 20 KPLN za PW to nie jest jakaś wielka kasa, ale czy jak się ktoś uprze, to poskłada niewiele gorszy markowy układ za dychę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Nasza lodowka i "byla" pralka chodza juz 11 lat..., takze PC powinna analogowo mtak samo Ogrodzenie sie zwrocilo? Bo najtaniej jest bez ogrodzenia.... Ale to tak nie po Polsku Odpowiadając na Twoje bezsensowne porównanie a jak kupujesz auto do pracy to przeliczasz koszt zakupu vs zysk z pracy auta? Czy może do dostarczania swoich PCi do domu klienta kupujesz tira z dodatkową przyczepą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.04.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Bo ogrodzenie nie ma się zwracać. Ogrodzenie ma ogradzać, być ozdobne itp. Sprzęt do ogrzewania ma ogrzewać, nie ma wyglądać, nie ma mieć wodotrysków, nie ma parzyć kawy. Ma ogrzewać. Jeżeli mam wydać na urządzenie X 3 tys i koszt ogrzewania nim wynosi 4 tys na rok, albo wydać na urządzenie Y 50 tys gdzie koszt ogrzewania wyniesie mnie 2 tys to dalej nie widzisz sensu "zwrotu" kosztów urządzenia? Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.04.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 W 2 nie ale w 5 to jest sensowne bo moja pralka wysiadła po 5 latach. Nie mam żadnej gwarancji, że nie będzie tak z PCi. Oczywiście będzie można ją naprawić ale wydając kilka tys na sprężarkę muszę "zwracanie" rozłożyć na kolejne lata. Są pompy które mają 5 lat gwarancji na sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.04.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 .... Zawsze jest jakis "srodek". Ja nie jestem moze przykladem w zakupach.... Wiekszosc to impuls... Chociaz kontrolowany.... Masz rację, że żeby nie zgłupieć nie można popadać w skrajności. Niestety mnie nie stać na zakupy robione pod wpływem impulsu. Jeżeli chcę jechać na wakacje muszę przemyśleć gdzie zaoszczędzić kilka stów w miesiącu. Jeżeli weźmiesz pod uwagę, że 500 zł co miesiąc dało by mi wakacje dla całej rodziny a jak nie przyoszczędzę to spędzę znów je na ogródku. Niestety jak śpiewał Grabarz "żyję w kraju w którym każdy chce mnie zrobić w ch..a, za moją kasę" . Dlatego kombinuję jak mogę żeby te parę stówek przyoszczędzić. Dom dla mnie jest olbrzymim obciążeniem ale spełnieniem też marzeń. Niestety braknie na wszystko inne. Z kolei wszystko inne vs mieszkanie byłoby chyba dla mnie jeszcze gorszym rozwiązaniem. Chciałbym bez wahania kupić sobie PCi za 20 tys nie myśląc czy to się opłaca. Są pompy które mają 5 lat gwarancji na sprężarkę. A system postarzania produktów spowoduje że pierdyknie w roku szóstym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.04.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) albo w 4tym i masz znowu 5 lat A dobra pc do twojego domu to nie 20 a góra 14k z montażem + vat dla pomrocznej Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 witam wychodzi trochę mało jak na tyle osób, nie liczę psa ("3, niemowlak i pies ... nie wiem czy go powinienem też wliczać?") - więc chyba watomierz przekłamuje wychodzi mniej niż 140l wody podgrzewanej codziennie od tenperatury 10*C do 55*C pozdrawiam A dlaczego od 10 do 55. Całego bojlrea nigdy nie wykorzystasz więc 10 tam nigdy nie będzie chyba że za pierwszym razem a wodę grzeje się z reguły do 45-48 stopni. Powyżej toż to można się poparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.04.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 A dlaczego od 10 do 55. Całego bojlrea nigdy nie wykorzystasz więc 10 tam nigdy nie będzie chyba że za pierwszym razem a wodę grzeje się z reguły do 45-48 stopni. Powyżej toż to można się poparzyć. witam można i do 45-48*C, czemu nie ja podałem ile uzyska się wody, bilans energetyczny taki sam więcej wody dogrzewanej do nizszej temperatury, i odwrotnie... wypadkowo to co lejesz z kranu wyjdzie to samo (domieszasz więcej lub mniej zimnej wody) czasami wypadałoby też "wyparzyć" legionellę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.04.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 albo w 4tym i masz znowu 5 lat A dobra pc do twojego domu to nie 20 a góra 14k z montażem + vat dla pomrocznej Na kredyt więc dodaj do tego odsetki powiedzmy przez 10 lat to minimum 6-10 tys. Dalej dla mnie niedościgniony luksus. witam można i do 45-48*C, czemu nie ja podałem ile uzyska się wody, bilans energetyczny taki sam więcej wody dogrzewanej do nizszej temperatury, i odwrotnie... wypadkowo to co lejesz z kranu wyjdzie to samo (domieszasz więcej lub mniej zimnej wody) czasami wypadałoby też "wyparzyć" legionellę pozdrawiam No ale uważasz że taka ilość wody to mało? Ile zabiera kąpiel pod prysznicem? 30l? 50l? Mówię o takiej normalnej czyli żeby się umyć a nie wygrzewać i rozkoszować gorącą kąpielą np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.04.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Na kredyt więc dodaj do tego odsetki powiedzmy przez 10 lat to minimum 6-10 tys. Dalej dla mnie niedościgniony luksus. No ale uważasz że taka ilość wody to mało? Ile zabiera kąpiel pod prysznicem? 30l? 50l? Mówię o takiej normalnej czyli żeby się umyć a nie wygrzewać i rozkoszować gorącą kąpielą np. witam dla wielu wystarczy, dla wielu nie:no: dla mnie trochę mało (też 4 osoby) - no i zakładam że się wanny nie używa, bo z wanną... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.04.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Na kredyt więc dodaj do tego odsetki powiedzmy przez 10 lat to minimum 6-10 tys. Dalej dla mnie niedościgniony luksus. No ale uważasz że taka ilość wody to mało? Ile zabiera kąpiel pod prysznicem? 30l? 50l? Mówię o takiej normalnej czyli żeby się umyć a nie wygrzewać i rozkoszować gorącą kąpielą np. ten sam dylemat jak trzeba brać kredyt na odwiert do gruntowej... Ja na mazurach w porcie musiałem się mieścić w 5 minutach i nie widzę tego w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.04.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 ten sam dylemat jak trzeba brać kredyt na odwiert do gruntowej... Ja na mazurach w porcie musiałem się mieścić w 5 minutach i nie widzę tego w domu Można się zmieścić z powodzeniem w dwóch. Minuta wystarczy na namoczenie, potem zakręcasz kran, namydlanie i druga na spłukanie ... jakoś nie widzę problemu. Dziś przy temp bojlera (120l) 52 stopnie po kąpieli miałem 46 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.04.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Można się zmieścić z powodzeniem w dwóch. Minuta wystarczy na namoczenie, potem zakręcasz kran, namydlanie i druga na spłukanie ... jakoś nie widzę problemu. Dziś przy temp bojlera (120l) 52 stopnie po kąpieli miałem 46 .... no to terror babci klozetowej z mazur wiecznie żywy wystarczy mieć cwu na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.04.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 mkm ale mnie to naprawdę nie przeszkadza. Gdybym miał wodęogrzewaną słońcem za darmo też bym się kąpał krótko bo wodociągi też za darmo jej nie dają. Po prostu nie mam problemu z segregowaniem śmieci, oszczędzaniem tu i tam, dbaniem o porządek. Może jakbym spał na monetach to by mi odbiło i lał wodę godzinami i rozpalał kominek stówkami ale nauczony jestem oszczędności i tyle. To jak zakładanie kurtki jak zimno. Zimno to trzeba nakładać, za wodę się płaci to trzeba oszczędzać, światło niepotrzebne gasić i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 rozumiem że ty to cała twoja rodzina dzieciom w lecie basen do ogrodu kupisz czy przeliczysz wcześniej ilość wody i cenę biletów na basen miejski w perspektywie zwrotu inwestycji 5lat np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 taaa... a ta kabina w "pompowym" to niby tylko na ozdobę ... Na pewno nie do porannych czy wieczornych kąpieli To natrysk "gospodarczy" po brudnych lub "potliwych" czynnościach na ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts