Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chodzi mi o ekonomikę, awaryjność itp Chociaż wyczytałem, że obie firmy to prawie to samo : http://panasonic.net/ir/relevant/en040830-1/en040830-1.html

A czy bardziej ekonomiczny i bezawaryjny jest Mercedes czy Toyota? Cytat z Dilberta; dlaczego nie możecie mieć normalnych, zrozumiałych cenników? Bo wtedy można by nas porównać z konkurencją. Marketing, renoma, metka, skojarzenia, podświadomość, reklama, nic więcej. Której byś nie wziął, to spokojnie da się dorobić uzasadnienie.

Nie da się chyba porównać dwóch pomp w danym domu. Poza tym jest to sprzęt elektroniczny, który możne się zawsze sypnąć. tak jak auta - kupisz lepsze, droższe, bardziej zajebiste, a się zepsuje szybciej niż tańszy i gorszy odpowiednik. Zamiast szukać która lepsza przeanalizowałbym jakość i powtarzalność produktu, a tutaj przewagę na pewno mają większe firmy, z większym doświadczeniem.

a skąd takie wymagania? tylko dlatego że Ty chcesz? bo chciałbyś żeby inwestycja zwróciła się w 2-3 lata? nie ma tak łatwo - albo inwestujesz więcej ale zapominasz o rachunkach albo płać całe życie (no chyba że sobie sam coś sklicisz z patyka, sznurka i kawałka druta ;) )

Twoje wymagania są podobne do: 3 maluchy kosztują 6 tys, jak mi w tej cenie sprzedasz Mercedesa GL z napędem na 4 koła, nawigacją, klimą i koniecznie z DVD w zagłówkach, który będzie palił 5 l gazu na 100 km to biorę....

ja bym Ci na to odpowiedział: szerokiej drogi - jeździj sobie dalej trzema maluchami...;)

Kiepskie porównanie. Ja bym chciał, żeby PCi zwróciła się jeszcze za jej gwarancji ewentualnie maks 10 lat ale licząc koszty kredytu. A to oznacza niestety cenę poniżej 10 tys. Skoro można w cenie o połowę niższą zrobić klimatyzator z funkcją grzania to dlaczego nie można PCi? Idąc Twoim porównaniem można rzec, że skoro mercedes kosztuje x to dlaczego za przyciemniane szyby mam dopłacić dwukrotnie?

a skąd takie wymagania? tylko dlatego że Ty chcesz? bo chciałbyś żeby inwestycja zwróciła się w 2-3 lata? nie ma tak łatwo - albo inwestujesz więcej ale zapominasz o rachunkach albo płać całe życie (no chyba że sobie sam coś sklicisz z patyka, sznurka i kawałka druta ;) )

Twoje wymagania są podobne do: 3 maluchy kosztują 6 tys, jak mi w tej cenie sprzedasz Mercedesa GL z napędem na 4 koła, nawigacją, klimą i koniecznie z DVD w zagłówkach, który będzie palił 5 l gazu na 100 km to biorę....

ja bym Ci na to odpowiedział: szerokiej drogi - jeździj sobie dalej trzema maluchami...;)

witam

a mnie się bardzo podoba - b. dobre porównanie

pozdrawiam

Kiepskie porównanie. Ja bym chciał, żeby PCi zwróciła się jeszcze za jej gwarancji ewentualnie maks 10 lat ale licząc koszty kredytu. A to oznacza niestety cenę poniżej 10 tys. Skoro można w cenie o połowę niższą zrobić klimatyzator z funkcją grzania to dlaczego nie można PCi? Idąc Twoim porównaniem można rzec, że skoro mercedes kosztuje x to dlaczego za przyciemniane szyby mam dopłacić dwukrotnie?

witam

dalej rozważasz pompę ciepła ULRICH do CWU?

ona nie jest przeznaczona do ciagłej pracy - jesli nie wierzysz porozmawiaj z samym ULRICHEM, tylko z jakimś technicznym, a nie sprzedawcą

ponadto ona poniżej +5C (to już z własnego doświadczenia) ledwo grzeje COP bliski 1 więc napewno połowy sezonu nie obciągniesz

skądinąd fajna pompa do CWU (a nie wspomagania CO!!!), np. dla tych co w lecie grzeją CWU grzałką

pozdrawiam

Nie nie rozważam. W ogóle chyba już nie rozważam. Jeżeli podejscie fachowców, sprzedawcók i instalatorów jest takie jakie jest to długo nie będę rozważał bo nie ma czego.

hehe

te problemy są starsze niż pompa ciepła

Tobie pewnie tez nie chce się pracować za darmo więc dlaczego żądasz tego od producentów dystrybutorów i instalatorów pomp

kospel to taka jednostka wewnętrzna pc pw i dlatego jest tani ciekawe czy ma pompę obiegowa wilo stratos czy coś taniego

i nie ucz pan ojca dzieci robić :no:

pomocy

pompa mi siadła i grzalki się załączyły

miałem na zasobniku 20 stop i zadałem jej 40

do 32 na zasobniku sobie pięknie radziła , a potem zdechła - i sie włączyła grzałka

macie jakiś pomysł ?

w sterowaniu coś odkorkować?

aha atlantic s10

Dzwoń do Twojego instalatora (do mojej najdalszej pompy mam 50min jazdy)

mnie nie obchodzi kto ile zarabia

obchodzi mnie to że ceny pomp są u nas przegięciem

przy zmianach w cenach gruntowych nie wyobrażam sobie że powietrzne będą sprzedawane za 18-24

Zarobki u nas są przegięciem i vat 23% jest przegięciem (miał już być 22%) zakład utylizacji składek też jest przegięciem

malux jak masz problem ze sterowaniem to zacznij od zwykłego restartu z odłączeniem zasilania, może ruszy, jak nie ruszy to masz problem...

co do cen... ceny są takie jakie są, ŻADEN instalator nie ma na nie wpływu bo pompy ciepła to są produkty, które trzeba kupić od producenta i tutaj cudów nie ma...

samochody też są droższe i tańsze, spodnie też, wszystko kosztuje tyle za ile producent zechce sprzedać + jakieś marże, ale w dzisiejszych czasach marże nie są duże z racji konkurencji więc nie ma co liczyć na to, że raptem ktoś sprzeda pompę np Atlantica o 5 tys taniej, bo nie ma takiej opcji ;)

i nie liczyłbym, że producenci zaczną obniżać ceny - popyt rośnie to i cena będzie - prawo rynku...