mkm silesia 18.04.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) zeby nie byc gołosłownym odliczony vat pojazd na firmę aby było ciekawiej to od osprzętu kurtek kaskow tez vat odliczony musze szybko dotrzec do klientów i to robię nie moja wina ze ciagle korki na sląsku. fakt faktem ze zasobnika 400 litrowego nie załaduję ale szybkozłączkę lub mufę przewiozę. http://images50.fotosik.pl/1926/78fec7e145d3dfc7med.jpg Bo jeszcze niedawno mopliki były jako "pojazdy inne" (pełne odliczenie) a teraz są przeniesione do "osobowych" (nie pełne odliczenie) ale papa na moplik według jakiegoś tam wyroku nsa to już ubranie robocze - ale to nie znaczy że wyrok nsa np. w twojej sprawie będzie taki sam p.s. wolę mojego vroda w jedynie słusznym kolorze czarnym Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Qrwa. Dobrze wam się powodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.04.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 MKM - taka prośba, pisz nieco jaśniej, może jakieś znaki interpunkcyjne czasami by się przydały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 18.04.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie znam się na branży pompianej, ale znam wiele innych, i spekuluję:- producent poza kosztami bezpośrednimi ma R&D, marketing, reklamę, tzw. ogólny zarząd, koszty finansowe, no i jeszcze zysk; nie dziwne, że musi sprzedawać takie pompy nie taniej niż powiedzmy za 12 KPLN,- dystrybutor, czy to przedstawicielstwo, czy osobna firma, dorzuca, ze 3 KPLN, przecież instalatorzy nie współpracują bezpośrednio z producentem.- instalator bankowo ma średnio 25% od 20 KPLN za sam fakt sprzedaży i świadczenia gwarancji, ale wraz z montażem i upierdliwością klientów robi się z tego spokojnie kolejne 5 KPLN; pompę trzeba dowieźć, zainstalować, zapłacić ludziom, zainwestować w sprzęt, zużyć drobiazgi typu czynnik czy rurki miedziane. W tym są zusy, urlopy, chorobowe, wszelkie "fabryka dała dupy", pracownik dał dupy, klient zawalił, klient nie zapłacił, postojowe, a przede wszystkim podatki. Innemi słowy 25 KPLN za PW z montażem wydaje się całkiem rozsądna. Nie chodzi o zaglądanie komukolwiek do portfela, tylko o tok myślenia. Pytanie tylko, jaka jest alernatywa dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na taki wydatek. Jedna z opcji to monobloki sprzedawane tak samo jak komputery na allegro. Zespuje się, to możesz odesłać Druga, to kombinować i wziąć na siebie ryzyko właściwego wykonania i gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.04.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 p.s. wolę mojego vroda w jedynie słusznym kolorze czarnym tak tylko v rod kosztuje 4x tyle ile to to na zdjeciu więc ja mowię passs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.04.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 MKM - taka prośba, pisz nieco jaśniej, może jakieś znaki interpunkcyjne czasami by się przydały? ok.późna pora - brak precyzji - coś wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie znam się na branży pompianej, ale znam wiele innych, i spekuluję: - producent poza kosztami bezpośrednimi ma R&D, marketing, reklamę, tzw. ogólny zarząd, koszty finansowe, no i jeszcze zysk; nie dziwne, że musi sprzedawać takie pompy nie taniej niż powiedzmy za 12 KPLN, - dystrybutor, czy to przedstawicielstwo, czy osobna firma, dorzuca, ze 3 KPLN, przecież instalatorzy nie współpracują bezpośrednio z producentem. - instalator bankowo ma średnio 25% od 20 KPLN za sam fakt sprzedaży i świadczenia gwarancji, ale wraz z montażem i upierdliwością klientów robi się z tego spokojnie kolejne 5 KPLN; pompę trzeba dowieźć, zainstalować, zapłacić ludziom, zainwestować w sprzęt, zużyć drobiazgi typu czynnik czy rurki miedziane. W tym są zusy, urlopy, chorobowe, wszelkie "fabryka dała dupy", pracownik dał dupy, klient zawalił, klient nie zapłacił, postojowe, a przede wszystkim podatki. Innemi słowy 25 KPLN za PW z montażem wydaje się całkiem rozsądna. Nie chodzi o zaglądanie komukolwiek do portfela, tylko o tok myślenia. Pytanie tylko, jaka jest alernatywa dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na taki wydatek. Jedna z opcji to monobloki sprzedawane tak samo jak komputery na allegro. Zespuje się, to możesz odesłać Druga, to kombinować i wziąć na siebie ryzyko właściwego wykonania i gwarancji. Chciałbym V-Road'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.04.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Chciałbym V-Road'a. a ja dom nie mieszkanie każdy wybiera priorytety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 a ja dom nie mieszkanie każdy wybiera priorytety Pogoszczę cię. Dasz się "karnąć"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.04.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 ciężka sprawa to gorzej niż niektórzy mają z autem.... A masz prawko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 ciężka sprawa to gorzej niż niektórzy mają z autem.... A masz prawko Żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.04.2013 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Żartowałem. A już myślałem że będę miał cel na jakąś wycieczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.04.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 To czekaj... samochody , pralki, TV lodowki moga kosztowac tyle samo lub wiecej jak na "zachodzie" ale PC maja byc tanie bo inaczej to przegiecie... VAT ma byc 22 nie 23... inne kraje maja 25% Wiek emerytalny najlepiej 55 gdy bogatsze kraje od dawna maja 65 lub 67.... Chcielismy zachod i kapitalizm... to mamy.... Ile kosztuja materialy budowalne do waszych nowych domow w PL ile na zachodzie... ile kosztuja domy w PL a ile tam.... To nie jest skandalem ze mieszkanie kosztuje 100 pensji... z tym problemu nie mamy.... ? Nowy samochod za 100k... jest OK itd. Moge was pocieszyc ze w PL PC nie sa jeszcze najdrozsze W procentach fajnie to wygląda tylko powiedz mi ile zostaje naszym bogatszym sąsiadom eurasów w portfelu po zapłaceniu za dom, samochód itp. Ich za to stać na wakacje, na godziwe życie. Szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.04.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 dokładnie nasze przepisy są tak skonstruowane żeby Vat płacić a nie odliczać na osobowy samochód służbowy którym instalator jeździ do pracy nie ma odliczeń Vat najbardziej mnie rozbawił pomysł na jaki ostatnio wpadł Rostowski: pracownik jeżdżący samochodem służbowym będzie musiał zapłacić zryczałtowany podatek dochodowy ok 90 zł / mies (wyliczyli, że każdy pracownik wyjeżdża samochodem służbowym ileś tam km w celach prywatnych i gdyby na ten cel wypożyczył samochód z wypożyczalni to musiałby zapłacić jakąś kwotę za wypożyczenie a ponieważ tego nie robi to ta kwota jest jego przychodem i dlatego ma zapłacić te 90 zł Rostowskiemu) takie rzeczy tylko w Polsce... On wymyślił ja już płacę ... debilizm. Wyliczyli mi że jeżdzę średnio 200km dziennie! Dokąd ja kurna pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie znam się na branży pompianej, ale znam wiele innych, i spekuluję: - producent poza kosztami bezpośrednimi ma R&D, marketing, reklamę, tzw. ogólny zarząd, koszty finansowe, no i jeszcze zysk; nie dziwne, że musi sprzedawać takie pompy nie taniej niż powiedzmy za 12 KPLN, - dystrybutor, czy to przedstawicielstwo, czy osobna firma, dorzuca, ze 3 KPLN, przecież instalatorzy nie współpracują bezpośrednio z producentem. - instalator bankowo ma średnio 25% od 20 KPLN za sam fakt sprzedaży i świadczenia gwarancji, ale wraz z montażem i upierdliwością klientów robi się z tego spokojnie kolejne 5 KPLN; pompę trzeba dowieźć, zainstalować, zapłacić ludziom, zainwestować w sprzęt, zużyć drobiazgi typu czynnik czy rurki miedziane. W tym są zusy, urlopy, chorobowe, wszelkie "fabryka dała dupy", pracownik dał dupy, klient zawalił, klient nie zapłacił, postojowe, a przede wszystkim podatki. Innemi słowy 25 KPLN za PW z montażem wydaje się całkiem rozsądna. Nie chodzi o zaglądanie komukolwiek do portfela, tylko o tok myślenia. Pytanie tylko, jaka jest alernatywa dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na taki wydatek. Jedna z opcji to monobloki sprzedawane tak samo jak komputery na allegro. Zespuje się, to możesz odesłać Druga, to kombinować i wziąć na siebie ryzyko właściwego wykonania i gwarancji. 1. są też firmy co mają dużo więcej niż 25%, ja znam 2 marki co dają min 35% (zależy ile sprzedajesz i od ilu lat). Na dzień dobry dostałem 30% upustu na PC. 2. inna sprawa cena końcowa. Tak jak piszesz miedź i robocizna w kotłowni też kosztuje. Albo instalator dorobi na tym albo na PC, zawsze kalkuluje ile ma z roboty ile % z PC żeby zarobić ostatecznie tyle ile zakłada. 3. A gdzie najtaniej są PC i inne produkty? W firmie która nic nie instaluje i potem nic nie serwisuje! Zwykły handel, jadą na 5% bo ich żadne instalacje nie bawią, oni biorą 100% kasy przed dostawą i za samo przerzucenie papieru a czasem PC (czasem ni bo może od razu jechać od producenta pod dom klienta) mają 5%. tylko w sprawie PC u Nas rynek mało rozwinięty i trzeba szukać firm stricte handlowych poza PL w www, albo dogadać się ze znajomym sprzedawcą w Polsce. Bo już styropian i wełnę można kupić za cenę od producenta + 3% a nie jak w składach plus 20-30%, pod warunkiem minimum logistycznego bo wtedy i tak jedzie prosto od producenta pod twój dom (z PC tak łatwo nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Innemi słowy 25 KPLN za PW z montażem wydaje się całkiem rozsądna. Nie chodzi o zaglądanie komukolwiek do portfela, tylko o tok myślenia. Pytanie tylko, jaka jest alernatywa dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na taki wydatek. Jedna z opcji to monobloki sprzedawane tak samo jak komputery na allegro. Zespuje się, to możesz odesłać Druga, to kombinować i wziąć na siebie ryzyko właściwego wykonania i gwarancji. a mój pomysł na alternatywę. To co u Nas miałem wycenione na 30-34 tys robię za ok 20, maks 22 tys. Przepis: - zakup PC za granicą od typowego handlowca na najniższej marży - nie instalatora, - masz czas wybierz 3-4 PC i poczekaj aż wprowadzą nowy model na wiosnę to stary będzie zmowy tańszy, - instalatora musisz mieć lokalnego - pod ręką na awarię, - instalator + ZUS + VAT to drogo, ale często Pan Szef sam nie instaluje tylko jego ludzie i oni POPOŁUDNIAMI są za 30% ceny i to oni się znają a nie Pan Szef, - taki pracownik od Pana Szefa powie Ci co masz przygotować do instalacji - kup to również w necie a nie lokalnej hurtowni hydraulicznej czy składzie budowlanym, - zrób instalację, - zapłać instalatorowi, zrób mu kawę, pogadaj o starych karabinach - zawsze Ci potem pomoże nawet w środku nocy za 200zł gdy innemy w tym czasie nawet nie opłaca się odpalać auta i dojeżdżać. - poleć chłopaka od instalacji znajomym. Jakby ku... zarabiał w Euro to bym nie kombinował ale wypłatę mam w PLN. Nie mniej nie kombinuję tu nic na PC czy częściach bo kupuję markowe tylko kupuje je na spokojnie i tam gdzie tanio. Instalator też nie jest spod budki z piwem tylko firmowy za niefirmowe wynagrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.04.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 p.s. Panowie instalatorzy, od firm - wszystko co opisałem jest zgodne z prawem RP i UE, jedyny warunek to, że pracownik nie może mieć zapisu w umowie o pracy o konkurencji w tym samym zawodzie a 90% takich zapisów nie ma!także jak najdzie Was mnie obrzucić błotem, że tak tanio to nielegalnie to odpowiadam jest lagenie, co najwyżej nieetycznie jak pracownik zabierze narzędzia Szefa na montaż ale to już sprawa pracownika! W końcu to nie to co Wasze odpisy VAT za paliwo. Polecam Seciento 99r, z LPG i benzyną - pełne wpisy na ciężarówkę, 1000 zł odbiór z Wlkp na lawecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.04.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 W końcu to nie to co Wasze odpisy VAT za paliwo. Polecam Seciento 99r, z LPG i benzyną - pełne wpisy na ciężarówkę, 1000 zł odbiór z Wlkp na lawecie. Dobrze prawi takowy tez posiadam od nowosci ledwo jezdzi słuzy za reklamę a w dowodzie ciężarowy i odpisac Vat od paliwa mozna. tylko leje sie po 35 litrow czyli dosc często kolor niebieski mocny silnik fire czy cos takiego z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.04.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Polska to dziwny kraj. JKM już dawno mówił, że jak się komuś dowali 10% podatku to mu się nie będzie chciało oszukiwać i będzie płacił bez marudzenia. Jak się dowala 70% i nic w zamian nie daje (bo daje się np. dużo w skandynawii) to każdy będzie kraść na potęgę Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.04.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ktoś mi tu ostatnio zarzucał, że zużywam mało wody na CWU. Wyliczyłem, że wydaję ok 800pln rocznie. Dziś rano zrobiłem test. Wziąłem normalny prysznic ani specjalnie długi ani krótki i sprawdziłem na liczniku wody ile zużyłem. Otóż mój prysznic zużył 11litrów zimnej wody. Uwzględniając, że bojler jest nagrzany rano do 75 stopni to w tych 11 litrach była część zimnej i część ciepłej wody więc samej podgrzanej wyszło pewnie 3/4 tego. Drugi test odbył się podczas kąpieli nastoletniej córki ... cóż .... 50l ))) i to na "oszczędny" prysznic. Tak czy inaczej średni wyszło nam 30l. Zakładając 3 osoby możemy śmiało przyjąć, że maks jest to 100l wody zmieszanej! Z wanny korzystamy sporadycznie. W kuchni podgrzewacz przepływowy i zmywarka, w łazienkach baterie bezdotykowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts