Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdyby tylko mnie wpuścili na pół etatu do biura projektowego ;-)

oszczędności jak można tanio zrobić zbrojenie

Kospela sie nie wywali w błoto w błoto będzie ekspres do kawy lepiej wywalić w ekspres niż w błoto

ale to pocieszające że prywatny inwestor też potrafi .....

nie tylko urzędnik państwowy

http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-ascaso-barista-pro-raised-2gr-i3172403158.html

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7kw-gratis-i3172784279.html

Edytowane przez mkm silesia

O o o kolega widzę już zaczyna dobrze kombinować. Ta PCI jest w stanie zapewnić mi średnioroczny COP=3. To oznacza, że biorąc ją na kredyt najlepszy jaki mogę sobie załatwić przez pierwsze 6 lat płaciłbym rachunki roczne o 800zł większe. Potem (jak spłacę PCi) już oszczędzam co roku ok 2200zł. Czyli PCI spłaci się w takim wariancie po ok 8 latach. Od ósmego roku oszczędzam. Trzeba jeszcze doliczyć koszt rocznego przeglądu nie wiem ile to jest. 8 lat zwrotu dla PCI powietrznej to dużo czy mało? Przy 10 tys PCI zarabia już od 6 roku. Oj powiem Wam, że zejście poniżej 10 tys kłuło by w oczy "kablarzom" ;-)

(....) 8 lat zwrotu dla PCI powietrznej to dużo czy mało? Przy 10 tys PCI zarabia już od 6 roku. Oj powiem Wam, że zejście poniżej 10 tys kłuło by w oczy "kablarzom" ;-)

Każdy okres "zwrotu" krótszy niż żywotność urządzenia jest chyba OK?

A "kablarzom" bardziej niż $$ powinien przeszkadzać smog elektromagnetyczny, chociaż go nie widać i wielu nie zdaje sobie sprawy z wielu zjawisk fizycznych ;)

O smoku wawelskim słyszałem ale o elektromagnetycznym nie ;-) Okres zwrotu krótszy od żywotności urządzenia jest ok ale są "ale". Nie wiemy ile to urządzenie pożyje. Co innego zepsucie kotła elektrycznego za 3k a co innego PCI za 14k. Tak czy inaczej zaczyna to wyglądać ciekawie i przed przyszłą zimą pomyślę. Gdyby udało mi się sprzedać Kospela w dobrej cenie i bojler to już coś do przodu.

Gość Arturo72
taaa...

grubość izolacji w jego domu też ...:cool:

jeszcze parę innych "bolączek" by się znalazło ...:D

Uderz w stół... ;)

Wiadomo(no może,nie każdemu w tym wątku),że główny wpływ na zużycie energii na ogrzewanie ma izolacja domu a nie "maszynka" ale właśnie ta "maszynka" ogranicza dodatkowo zużycie energii.

Przy kablach oczywiście takie ograniczenie zużycia nie jest możliwe i to jest największy ból dla "kablarzy".

Malux ma podobny dom do R&K jeśli chodzi o izolację a zużcie ok.10kWh/dobę vs 50kWh/dobę robi wrażenie.

Swój klin wbiję w przyszłym sezonie ;)

Edytowane przez Arturo72

główny wpływ na zużycie energii na ogrzewanie ma izolacja domu a nie "maszynka" ale właśnie ta "maszynka" ogranicza dodatkowo zużycie energii.

Przy kablach oczywiście takie ograniczenie zużycia nie jest możliwe i to jest największy ból dla "kablarzy".

ciekawe czy wszyscy pompiarze jeżdżą do pracy Teslą czy jakimś priusem ...:cool:

przecież oszczędność w eksploatacji przede wszystkim ...:lol2:

Gość Arturo72
ciekawe czy wszyscy pompiarze jeżdżą do pracy Teslą czy jakimś priusem ...:cool:

przecież oszczędność w eksploatacji przede wszystkim ...:lol2:

Zły przykład,Priusem jeździ R&K a malux zagazowanym Priusem ;)

Zwykli pompiarze jeżdżą autkami ekonomicznymi.

Edytowane przez Arturo72

prius -dziękuję ale mi nie pasi

macie jakieś krytyczne uwagi do mojego domku

? parę rzeczy do poprawienia

dom skończony-entuzjazm średni z tego powodu.

są ważniejsze rzeczy niż mury.

powietrzne są ok -

fajne w tym domu jest to że czymkolwiek grzal to byloby ok

[nawet propan -4oo litrów za 2,1 daloby się przeżyć]

Gość Arturo72
na priv w 2014

Czyżbyś miał zwolnienie z podatku w 2013 roku i boisz się pisać prawdę ?

prius -dziękuję ale mi nie pasi

Prius to był przykład ;)

Też nie chciałbym priusa nigdy w życiu ani żadnego zagazowanego auta :)

Edytowane przez Arturo72