Magnolia18 21.04.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Maluxdziala teraz poprawnie ? Chcialbympompe - nie wiem czy ten parametr Lato tez cos daje, Atlantic zasugerowal mi kiedys gdy pytalem o cos innego, zeby wlasnie Lato wybrac. Natomiast gdzies w innym miejscu jest w sterowniku opcja grzania CWU przy wylaczonym grzaniu CO - nie mam dzis weny do grzebania sie w tej instrukcji grubasnej.Tak czy siak wystarczy 'chlopskim' sposobem dac jak najnizsza wartosc do grzania CO ( wtedy i tak PC nie ruszy bo i po co ) i CWU bedzie grzane wylacznie przez PC bez grzalek. Tak czy owak. Instalator to winienen w 30 sekund podpowiedziec. Tak jak i inne ustawienia, ktore 'zdobywa' sie pozniej w bolach badz uzyskujac info 'z d**y' strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.04.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 COP jest tak samo zalezny od temp jak w innych PC. Ale co we wtorek wylonczysz PC? I poczekasz do czwartku bo ma byc +5? Ustawiam temp jaka chce miec przy "wysokiej" temp zewn i jaka chce przy niskiej zewn. Tworzy sie krzywa.... Przy zalonczonej "pogodowce" PC na zasilaniu reguluje temp. Zaleznie Od temp zewnetrznej Mozna oczywiscie ustawic okreslone h pracy ale nie zalezne od pogody Normalne domy potrzebuja ciepla caly czas zima, nie w wybrane dni;) PC pilnuje sie sama chodzi o to pewnie, że jeśli w poniedziałek jest +5, to dajemy grzejemy mocniej i ładujemy dom z wyższym COP, żeby przez wtorek (kiedy jest -5 i niższy COP) przejść bez ogrzewania . w gruntowej COP jest raczej stały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.04.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Owszem, ale co jest nielogicznego w tej wypowiedzi? No to, że mi proponujesz wstawienie szamba do domu ... chodzi o to pewnie, że jeśli w poniedziałek jest +5, to dajemy grzejemy mocniej i ładujemy dom z wyższym COP, żeby przez wtorek (kiedy jest -5 i niższy COP) przejść bez ogrzewania . w gruntowej COP jest raczej stały Ludzie bez przesady, COP zmieni się z 3,2 na 2,95 i co zaoszczędzisz złotówkę i będziesz latał jak ze sraczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.04.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 No to, że mi proponujesz wstawienie szamba do domu ... Oj Bitter, to jak nie taki za stówę, to taki do wody pitnej za 3 stówy jak taki jesteś obrzydliwy. Przecież to bufor tylko, z wodą technologiczną - nie masz z nią styku. Podałem sposób "zrobienia" sobie PW z "markowego" Samsunga za w sumie 6 KPLN, żeby oszczędzać 2 KPLN rokrocznie. Co powiedzą instalatorzy to wiadomo: do dupy, najlepiej kupić taką za 25, wtedy będzie super. Ale nie zaprzeczą, że będzie to działało. Więc rób sobie jak chcesz, jak miałem 17 lat i zero pieniędzy, a chciałem samochód, to jeździłem 15 letnim dużym fiatem, a nie narzekałem, że nie stać mnie na nówkę z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzisiaj zauważyłem,że ciśnienie w układzie c.o spadło do 0,7 bara z prawie 2 barów. Jaka może być tego przyczyna ? Pompa od ponad tygodnia nie grzeje i dlatego nie wiem czy spadło nagle czy spadało systematycznie. Podczas grzania ciśnienie utrzymywało się praktycznie na stałym poziomie,raz lekko w dół raz lekko w górę. Czy przyczyną tak dużego spadku ciśnienia może być nieszczelny zawór spustowy ? Widzę,że po kropelce sobie kapie od czasu do czasu. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.04.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ludzie bez przesady, COP zmieni się z 3,2 na 2,95 i co zaoszczędzisz złotówkę i będziesz latał jak ze sraczką? Ależ ja tylko gdybam nt. tego co Malux miał na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.04.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Oj Bitter, to jak nie taki za stówę, to taki do wody pitnej za 3 stówy jak taki jesteś obrzydliwy. Przecież to bufor tylko, z wodą technologiczną - nie masz z nią styku. Podałem sposób "zrobienia" sobie PW z "markowego" Samsunga za w sumie 6 KPLN, żeby oszczędzać 2 KPLN rokrocznie. Co powiedzą instalatorzy to wiadomo: do dupy, najlepiej kupić taką za 25, wtedy będzie super. Ale nie zaprzeczą, że będzie to działało. Więc rób sobie jak chcesz, jak miałem 17 lat i zero pieniędzy, a chciałem samochód, to jeździłem 15 letnim dużym fiatem, a nie narzekałem, że nie stać mnie na nówkę z salonu. Andriuss ale ja nie chcę popadać ze skrajności w skrajność. To że się nie przelewa z kasą to jedno ale to, że proponujesz totalną amatorską samoróbkę to drugie. Dzisiaj zauważyłem,że ciśnienie w układzie c.o spadło do 0,7 bara z prawie 2 barów. Jaka może być tego przyczyna ? Pompa od ponad tygodnia nie grzeje i dlatego nie wiem czy spadło nagle czy spadało systematycznie. Podczas grzania ciśnienie utrzymywało się praktycznie na stałym poziomie,raz lekko w dół raz lekko w górę. Czy przyczyną tak dużego spadku ciśnienia może być nieszczelny zawór spustowy ? Widzę,że po kropelce sobie kapie od czasu do czasu. Artur ciśnienie nieco spada jak się nie grzeje, woda co prawda mało ściśliwa ale u mnie jakoś manometr zmienia wskazania w zależności od temperatury ale u Ciebie mocno jednak spadło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Oj Bitter, to jak nie taki za stówę, to taki do wody pitnej za 3 stówy jak taki jesteś obrzydliwy. Przecież to bufor tylko, z wodą technologiczną - nie masz z nią styku. Podałem sposób "zrobienia" sobie PW z "markowego" Samsunga za w sumie 6 KPLN, żeby oszczędzać 2 KPLN rokrocznie. Co powiedzą instalatorzy to wiadomo: do dupy, najlepiej kupić taką za 25, wtedy będzie super. Ale nie zaprzeczą, że będzie to działało. Więc rób sobie jak chcesz, jak miałem 17 lat i zero pieniędzy, a chciałem samochód, to jeździłem 15 letnim dużym fiatem, a nie narzekałem, że nie stać mnie na nówkę z salonu. Andriuss , potwierdzasz to do czego namawia mnie mpoplaw.Prawie wszystkie klocki do tego mam. Rura do bufora 850 l.Miał być ale w końcu nie podobał mi się taki kloc który zdominowałby pomieszczenie gdzie miałby stać. a jeszcze do tego porządne docieplenie i nie mialbym tam ruchu. Wiec chodzi mi po głowie ostatnio zeby wrócić do tematu bufora ale umieścić go w garażu nieogrzewanym , podpiąc do niego tego splita (tak jak mowisz) , tylko dlaczego taki drogi , mozna wyhaczyć taniej . Skoro juz jest kocioł elektryczny (mam) to nie dopinać grzałek . I .. używać kociol tylko w styczniu i lutym ....może... chociaż kusi mnie PCi P-P jej wymiennik wpiąc w nawiew za reku. tańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Dzisiaj zauważyłem,że ciśnienie w układzie c.o spadło do 0,7 bara z prawie 2 barów. Jaka może być tego przyczyna ? Pompa od ponad tygodnia nie grzeje i dlatego nie wiem czy spadło nagle czy spadało systematycznie. Podczas grzania ciśnienie utrzymywało się praktycznie na stałym poziomie,raz lekko w dół raz lekko w górę. Czy przyczyną tak dużego spadku ciśnienia może być nieszczelny zawór spustowy ? Widzę,że po kropelce sobie kapie od czasu do czasu. [ATTACH=CONFIG]184956[/ATTACH] widzę że nawet nie trzeba używać aby się psuło... a tak swoją drogą to nie chwal się tym zdjęciem bo tak na prawdę to widok na nim nie jest za ciekawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.04.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 tylko dlaczego taki drogi , mozna wyhaczyć taniej . Skoro juz jest kocioł elektryczny (mam) to nie dopinać grzałek . I .. używać kociol tylko w styczniu i lutym ....może... chociaż kusi mnie PCi P-P jej wymiennik wpiąc w nawiew za reku. tańsze rozwiązanie. Samsung 7 kW za 4 KPLN to drogo? (zakładam że tyle wyjdzie jedn. zew. + 23% VAT). A co masz tańszego? Oczywiście nie pytam o chińczyki, bo Samsungowi akurat osobiście ufam. P-P to po prostu inne rozwiązanie. Ja bym wolał podłogówkę i drugą taryfę za te kilka tysi więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 . Ja bym wolał podłogówkę i drugą taryfę za te kilka tysi więcej. tzn , nie bardzo rozumię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.04.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 tzn , nie bardzo rozumię?? 100 m3 powietrza podgrzanych o 10* to całe 350 W, a nie pasuje kompletnie do koncepcji wentylacji - nawiew od góry i niekorzystnie wpłynie na profil temp. Co innego wykorzystanie do klimatyzatora także jako klimatyzatora - jak najbardziej, ale to już w układzie klasycznym - jednostka wewnętrzna recyrkulująca powietrze. Ergo: ja przy wentylacji nie będę kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 dzieki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 21.04.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Bull shit story... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.04.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Bitter, żalisz się że jakoś finansowo nie najlepiej, a nie chcesz wziąć spraw w swoje ręce. Że trzeba Wam pod nos. Podaje więc przepis: Kup taki zbiornik: http://allegro.pl/zbiornik-1000l-na-szambo-wode-paliwo-zbiorniki-i3158038566.html Oraz taką jednostkę zewnętrzną: http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-seria-t-6-8kw-model-2013-wwa-i3181519384.html z płytką do sterowania. Kup 30 metrów rury miedzianej, zrób z niej wężownicę, umieść w zbiorniku. Poproś chłodnika, żeby podłączył wężownicę zamiast jednostki wewnętrznej. Naucz się tym sterować. Od góry wsadź: zasilanie podłogówki (na górze), powrót podłogówki (przy dnie) oraz grzałkę 6 kw. Kup 30 metrów pex-a 40, zrób z niego wężownicę, wsadź do zbiornika i puść przez nią dopływ zimnej wody. Zbiornik uszczelnij i obłóż z każdej strony 20 cm wełny. Sprzedaj Kospela. Ciesz się rachunkami 1200 zamiast 3200. Ja wiem że nie jest to najelegantsze rozwiązanie jakie w życiu powstało, ale niestety, jak to się mówi w Dubaju apropos kobiet: no money, no honey. Trzeba kombinować. A jakby co to wszystko można utopić w betonie będzie tanie zbrojenie i nie pójdzie w błoto w błoto jak gawron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.04.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Dzisiaj zauważyłem,że ciśnienie w układzie c.o spadło do 0,7 bara z prawie 2 barów. Jaka może być tego przyczyna ? Pompa od ponad tygodnia nie grzeje i dlatego nie wiem czy spadło nagle czy spadało systematycznie. Podczas grzania ciśnienie utrzymywało się praktycznie na stałym poziomie,raz lekko w dół raz lekko w górę. Czy przyczyną tak dużego spadku ciśnienia może być nieszczelny zawór spustowy ? Widzę,że po kropelce sobie kapie od czasu do czasu. [ATTACH=CONFIG]184956[/ATTACH] Dana woda podlegająca ciśnieniu napotykając na otwór czyli szczelinę wypływa Znajdź ten otwór czyli szczelinę i zatkaj 2 minuta 15 sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Dana woda podlegająca ciśnieniu napotykając na otwór czyli szczelinę wypływa Znajdź ten otwór czyli szczelinę i zatkaj "Houston,we have a problem" ,dodam kur..i problem... Dzisiaj zastałem takie ciśnienie w instalacji: Wg mojego instalatora przyczyną spadku ciśnienia jest niska temperatura w układzie,odpowietrzenie się układu i ten nieszczęsny zawór spustowy,który przepuszcza po kropelce. Dzisiaj nabiłem wody w układ do prawie 2 barów: Zaślepiłem zawory: I zobaczymy co zastanę jutro. Na pewno na drodze od pompy do rozdzielacza wycieku nie ma... Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 "Houston,we have a problem" ,dodam kur..i problem... Dzisiaj zastałem takie ciśnienie w instalacji: [ATTACH=CONFIG]185153[/ATTACH] Wg mojego instalatora przyczyną spadku ciśnienia jest niska temperatura w układzie,odpowietrzenie się układu i ten nieszczęsny zawór spustowy,który przepuszcza po kropelce. I zobaczymy co zastanę jutro. Na pewno na drodze od pompy do rozdzielacza wycieku nie ma... Arturo, ktora to juz ustaerka w Twojej nowiutkiej instalacji? Cos ta promocyjna cena 6 tys za kompletna podlogowke i kotlownie odbija sie czkawka. Kable to sie jednak tak psuc nie moga.... Pozdrawiam i mimo wszystko zycze zeby to w koncu dzialalo jak nalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 to go zakorkuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Cos ta promocyjna cena 6 tys za kompletna podlogowke i kotlownie odbija sie czkawka. ciekawe czy obejmowała naczynie przeponowe, jak na moje oko to ciśnienie spadło bo wystygła instalacja a więc płyn się skurczył ... podobna "jazda" jest z GGWC jak ktoś szuka oszczędności w braku owego naczynia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts