Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Magnolia.

Dzwoniłeś już do serwisu A.? Czy dalej liczysz na pinokia?

Na Tromso bym nie liczył :)

Gdzies TAm juz bylo

DZIS Michal zaproponowal mi JEDYNY termin czyli 27.05 na co oczywiscie przystalem. Wszak terminow brak.

Szczerze ?! Jak zawsze !

Obawiam sie, ze nic z tego nie bedzie. Bo?

Arturo. Wie. Niby

Szczerze ?! Jak zawsze !

Obawiam sie, ze nic z tego nie bedzie. Bo?

Arturo. Wie. Niby

Ja już jakiś czas temu, rzeczonemu panu już podziękowałem. Mam jeszcze troche czasu. Miesiąc przed zadzwonie do Atlantic'a.

Doczytałem że chciałbympompę też czeka... hmmmm.

Ciekawe co u innych.... .

A swoją drogą to cierpliwy jest. Zobaczcie jak długo już nie pyskuje... .

P.S.

Wie, ale nie powie.

Edytowane przez twaro

kila pytań do serwisantó/sprzedawców itp...

jak pompa ciepła jest typu split ze skraplaczem wewnątrz domu i funkcją chłodzenia, to ile jest EZR-ów?

Jeden, czy dwa jeden w domu, drugi po za.

czy sosowane są w powietrznych wymienniki regeneracyjne?

czy w tych z jednym EZR, czy tylko tych z dwoma?

i jeszcze jedno

czy którykolwiek z producentów stosuje mały dodatkowy skraplacz do podgrzewania samego CWU?

Edytowane przez Vld

kila pytań do serwisantó/sprzedawców itp...

jak pompa ciepła jest typu split ze skraplaczem wewnątrz domu i funkcją chłodzenia, to ile jest EZR-ów?

Jeden, czy dwa jeden w domu, drugi po za.

czy sosowane są w powietrznych wymienniki regeneracyjne?

czy w tych z jednym EZR, czy tylko tych z dwoma?

i jeszcze jedno

czy którykolwiek z producentów stosuje mały dodatkowy skraplacz do podgrzewania samego CWU?

ezr są w zewnętrznej dochładzacz też (wymiennik regeneracyjny) - to pompy z 2ezr; z 1 ezr jest tylko osuszacz par przy sprężarce (z 2ezr też go mają)

P oznacza pompy z 2 ezr jako t-cap reszta pomp ma 1 ezr

chłodzenie nie zależy od ilości ezr

Te....bel wprowadza pompę pw z dodatkowym wymiennikiem freon - c.w.u.(np. w funkcji chłodzenia jednoczesna produkcja c.w.u.) wyeliminowana woda z układu c.o. jako nośnik pośredni do c.w.u.

D.....in miał kiedyś w ofercie (chyba dalej jest) układ dwustopniowy dwie sprężarki pierwszy stopień na r404 potem wymiennik r404/r134 i drugi stopień ze skraplaczem freon/woda c.o..

tym d...inem to się interesowałem ze 4 lata temu może coś się nie zgadzać

Edytowane przez mkm silesia

Dz za odpowiedź

wiem, że nie zależy od ilości zawórow rozpręznych, ale chciałem się upewnić, że zastosowanie 1ezr w praktyce eliminuje możliwosć stosowania regeneracyjnego.

W tym te..belu kojarzysz mniej więcej jak to jest podłaczone? Oba skraplacze w szeregu?

Skoro piszesz o grzaniu podczas chłodzenia, to on musiałby być wpięty miedzy sprężarką a czterodrogowym. Czyli dodatkowe dwie rury z wnętrza do jedn. zewn.

raczej równolegle każdy na osobnym ezr i jest osobny port na ten skraplacz do c.w.u. w jednostce zewnętrznej ale dokładnie nie wiem bo na razie producent udostępnił ogólne informacje

wygląda to tak że np. w większych jednostkach zewnętrznych jest 5 portów na instalke freonową każdy z osobnym ezr jeden tylko i wyłącznie do wymiennika c.w.u.; 1 do hydoboxa a do reszty możesz podpiąć jednostki freon-powietrze (ścienne kanałowe itd.)