Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rozumiem

dzięki

ja mam w planach podłączyć go szeregowo z zasadniczym skraplaczem, a na lato w razie potrzeby grzania cwu odwrócę obieg.

Naśladowanie danfosa, będzie zbyt skomplikowane i kosztowne.

Pozdr

A... chcesz zrobić taki układ 2 skraplaczy jak ma danfoss do c.w.u w gruntowych?

Jakoś chyba opti pro to się tam nazywa

ze względu na smarowanie sprężarki

niżej, poprostu przedwcześnie się zużyje

Klimatyzator którym się interesuję ma w specyfikacji min. moc 300 W, czyli 10% nominalnej. Ja bym Cię zniechęcał do grzania cwu - Carnota nie przeskoczysz, a dwustopniowe grzanie daje efekt o 10-15% gorszy, więc dla tych 1-2 kwh dziennie sprawa nie wydaje się warta zachodu.

A wiec 50% moze byc ok pod tym katem?

A zarazem nie chce mi sie wierzyc ze renomowani producenci pozwola sobie na drastyczne obnizenie trwalosci. P/P potrafia zejsc bardzo nisko...

Akurat Nasze MHI potrafi zejsc do 230W. A min oddane to 900W

( max 5.1 )

:)

OK, ale co mnie to obchodzi?

zapytałeś, to ci odpowiedziałem

a producent robi tak jak mu! korzystniej, nie zapominaj o tym

Klimatyzator którym się interesuję ma w specyfikacji min. moc 300 W, czyli 10% nominalnej. Ja bym Cię zniechęcał do grzania cwu - Carnota nie przeskoczysz, a dwustopniowe grzanie daje efekt o 10-15% gorszy, więc dla tych 1-2 kwh dziennie sprawa nie wydaje się warta zachodu.

Do czego chcesz mnie zniechęcać?

Ja nie robię, ani inwertera z modulacją mocy, ani pompy dwustopniowej. Jedynie nadskrapacz w normalniej jednostopniowej pompie ON/OFF

Obecny prototyp dla CWU działa i ma się bardzo dobrze. Uwalnia mnie od palenia w kotle i koszty są o połowę niższe..

OK, ale co mnie to obchodzi?

zapytałeś, to ci odpowiedziałem

a producent robi tak jak mu! korzystniej, nie zapominaj o tym

Do czego chcesz mnie zniechęcać?

Ja nie robię, ani inwertera z modulacją mocy, ani pompy dwustopniowej. Jedynie nadskrapacz w normalniej jednostopniowej pompie ON/OFF

Obecny prototyp dla CWU działa i ma się bardzo dobrze. Uwalnia mnie od palenia w kotle i koszty są o połowę niższe..

Popieram ja zrobiłem on/off ze scrolem evi ale wtedy euro było po 3,4 teraz się mniej opłaca

Edytowane przez mkm silesia

R-290

w sumie biorąc pod uwagę długość anakondy, to nad bardziej by pasowało, ale

mi bardziej zależy na minimalizowaniu strat ciepła ze sprężarki, niż dopieszczanie separatora.

Jaki olej byś polecił do tego czynnika? Wstępnie jestem zdecydowany na syntetyczne PAO, ale klamka jeszcze nie zapadła.

R-290

w sumie biorąc pod uwagę długość anakondy, to nad bardziej by pasowało, ale

mi bardziej zależy na minimalizowaniu strat ciepła ze sprężarki, niż dopieszczanie separatora.

Jaki olej byś polecił do tego czynnika? Wstępnie jestem zdecydowany na syntetyczne PAO, ale klamka jeszcze nie zapadła.

Bardziej bał bym się "przegrzania" spr przy niskich odparowaniach albo "podlewania" cieczą

coplellend zanim zrobił evi miał taką spr z wtryskiem cieczy na głowicę w celu bardziej chłodzenia a nie poprawy wydajności sprawę załatwił evi - chłodzenie i poprawa wydajności

separator to ochrona spr a to zawsze priorytet

Z tego co pamiętam może być nawet mineralny ale to pewnie nowa spr , radziłby na początku patrzeć w wziernik w spr (jak jest) ja zrobiłem dla spokoju linie olejową i trax oil'a

http://www.emersonclimate.com/europe/ProductDocuments/AlcoLiterature/EN_OM34_35054.pdf

robisz 1 ezr? jaki ? ja w mojej samoróbce dałem carel 2gi do evi jest zwykły tzr

Edytowane przez mkm silesia

Przegrzania się nie boję, ale jakiś termostat do 100-110C z pewnością zamontuję na tłocznej

Propan ma tę miłą zaletę, że ma bardzo małe przegrzanie w sprężrce, obecnie jak grzeje cwu, to pod koniec temp skraplania przekracza 50C przegrzanie za regeracyjnym ok 10C, a temp końca tloczenia ok 87-90C.

Podlewanie w normalnej pracy raczej nie wystąpi, bardziej obawiam się o moment tuż po odwróceniu obiegu, bo wtedy faktycznie może zasysać mokre pary. Tunnieskromnie liczę, na zbawienne działanie regeneracyjnego, bo będzie to mały 12 plytowy swep i bedzie on pracował jako zalany cieczą - swego rodzaju zbiornik cieczy prze rozprężnym. Po odwróceniu cieczy bedzie z pół litra o temp ok 20-25C to sądzę, że wystarczy tego ciepła na odparowanie kropel pozostałych w skraplaczu i wracajacych do sprężarki.

Bedę to robił na dwóch TZR z ZW na bypasie, prawdopodobnie TEX2. EZR - ze sterownikiem to min 1800zł, a to dla mnie za drogo, może w przyszlym roku i też na zasadzie, że sterownik zrobiony samodzielnie.

Właśnie mam krócie do wziernika, ale nie mam wziernika. Gdzie to można kupić w detalu, bo chciałem go calkiem zaślepić. Tylko zwykły, najprostszy, bez kontroli poziomu.

Pozdrawiam