Vld 30.04.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 rozumiemdziękija mam w planach podłączyć go szeregowo z zasadniczym skraplaczem, a na lato w razie potrzeby grzania cwu odwrócę obieg.Naśladowanie danfosa, będzie zbyt skomplikowane i kosztowne.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 No i jeszcze z tego co pamiętam ten nowy inwerter może pracować na 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 rozumiem dzięki ja mam w planach podłączyć go szeregowo z zasadniczym skraplaczem, a na lato w razie potrzeby grzania cwu odwrócę obieg. Naśladowanie danfosa, będzie zbyt skomplikowane i kosztowne. Pozdr A... chcesz zrobić taki układ 2 skraplaczy jak ma danfoss do c.w.u w gruntowych? Jakoś chyba opti pro to się tam nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.04.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Nie wiem jak jest w tamtej pompie, ale mam zamiar zrobić mniejszy skraplacz do zdejmowania przegrzania gazu od sprężarki i cześciowego skraplania. Tzn tak dopasuje przepływ wody, by na wyjściu mieć 50-55C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Mozliwe...moja HT nie odda mniej niz 4.3-4.5 kW... A wiec 50% Nie widzialem aby zeszla ponizej 1.1kW ( chwilowego zuzycia ) no bo teraźniejsze inwertery to minimum 30% ale ze względu na smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Nie wiem jak jest w tamtej pompie, ale mam zamiar zrobić mniejszy skraplacz do zdejmowania przegrzania gazu od sprężarki i cześciowego skraplania. Tzn tak dopasuje przepływ wody, by na wyjściu mieć 50-55C. a to będzie pompa tylko do c.w.u. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.04.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 nie, taką już popełniłemnastępna będzie do ogrzewania domu i cwu przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 ze względu na smarowanie sprężarkiniżej, poprostu przedwcześnie się zużyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.05.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 ze względu na smarowanie sprężarki niżej, poprostu przedwcześnie się zużyje Klimatyzator którym się interesuję ma w specyfikacji min. moc 300 W, czyli 10% nominalnej. Ja bym Cię zniechęcał do grzania cwu - Carnota nie przeskoczysz, a dwustopniowe grzanie daje efekt o 10-15% gorszy, więc dla tych 1-2 kwh dziennie sprawa nie wydaje się warta zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 A wiec 50% moze byc ok pod tym katem? A zarazem nie chce mi sie wierzyc ze renomowani producenci pozwola sobie na drastyczne obnizenie trwalosci. P/P potrafia zejsc bardzo nisko... Akurat Nasze MHI potrafi zejsc do 230W. A min oddane to 900W ( max 5.1 ) OK, ale co mnie to obchodzi? zapytałeś, to ci odpowiedziałem a producent robi tak jak mu! korzystniej, nie zapominaj o tym Klimatyzator którym się interesuję ma w specyfikacji min. moc 300 W, czyli 10% nominalnej. Ja bym Cię zniechęcał do grzania cwu - Carnota nie przeskoczysz, a dwustopniowe grzanie daje efekt o 10-15% gorszy, więc dla tych 1-2 kwh dziennie sprawa nie wydaje się warta zachodu. Do czego chcesz mnie zniechęcać? Ja nie robię, ani inwertera z modulacją mocy, ani pompy dwustopniowej. Jedynie nadskrapacz w normalniej jednostopniowej pompie ON/OFF Obecny prototyp dla CWU działa i ma się bardzo dobrze. Uwalnia mnie od palenia w kotle i koszty są o połowę niższe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.05.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) OK, ale co mnie to obchodzi? zapytałeś, to ci odpowiedziałem a producent robi tak jak mu! korzystniej, nie zapominaj o tym Do czego chcesz mnie zniechęcać? Ja nie robię, ani inwertera z modulacją mocy, ani pompy dwustopniowej. Jedynie nadskrapacz w normalniej jednostopniowej pompie ON/OFF Obecny prototyp dla CWU działa i ma się bardzo dobrze. Uwalnia mnie od palenia w kotle i koszty są o połowę niższe.. Popieram ja zrobiłem on/off ze scrolem evi ale wtedy euro było po 3,4 teraz się mniej opłaca Edytowane 1 Maja 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) kupiłem zwykłego nowego za 700zł ZH19, grzech było nie skorzystaćtak jak liczę, to wszystkie graty będą mnie kosztować ok 3 tys Edytowane 1 Maja 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.05.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 kupiłem zwykłego nowego za 700zł ZH19, grzech było nie skorzystać Parownik powietrze/freon? będziesz robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) takcoś w ten deseń Edytowane 1 Maja 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.05.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 tak coś w ten deseń Mały wentylatorek Osuszacz par zawiń w otulinę razem ze sprężarka tak aby spr grzała go podczas pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Mały wentylatorek Osuszacz par zawiń w otulinę razem ze sprężarka tak aby spr grzała go podczas pracy dz za podpowiedź, z pewnością skorzystam wentylatorek nie jest mały ma 2200 m3/h i będą 2 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.05.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) dz za podpowiedź, z pewnością skorzystam wentylatorek nie jest mały ma 2200 m3/h i będą 2 szt Tak mi tylko wyglądał na fotce będzie r407 ? część producentów robi też tak że umieszcza osuszacz nad głowica spr Edytowane 1 Maja 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 R-290w sumie biorąc pod uwagę długość anakondy, to nad bardziej by pasowało, alemi bardziej zależy na minimalizowaniu strat ciepła ze sprężarki, niż dopieszczanie separatora.Jaki olej byś polecił do tego czynnika? Wstępnie jestem zdecydowany na syntetyczne PAO, ale klamka jeszcze nie zapadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.05.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) R-290 w sumie biorąc pod uwagę długość anakondy, to nad bardziej by pasowało, ale mi bardziej zależy na minimalizowaniu strat ciepła ze sprężarki, niż dopieszczanie separatora. Jaki olej byś polecił do tego czynnika? Wstępnie jestem zdecydowany na syntetyczne PAO, ale klamka jeszcze nie zapadła. Bardziej bał bym się "przegrzania" spr przy niskich odparowaniach albo "podlewania" cieczą coplellend zanim zrobił evi miał taką spr z wtryskiem cieczy na głowicę w celu bardziej chłodzenia a nie poprawy wydajności sprawę załatwił evi - chłodzenie i poprawa wydajności separator to ochrona spr a to zawsze priorytet Z tego co pamiętam może być nawet mineralny ale to pewnie nowa spr , radziłby na początku patrzeć w wziernik w spr (jak jest) ja zrobiłem dla spokoju linie olejową i trax oil'a http://www.emersonclimate.com/europe/ProductDocuments/AlcoLiterature/EN_OM34_35054.pdf robisz 1 ezr? jaki ? ja w mojej samoróbce dałem carel 2gi do evi jest zwykły tzr Edytowane 1 Maja 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.05.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Przegrzania się nie boję, ale jakiś termostat do 100-110C z pewnością zamontuję na tłocznejPropan ma tę miłą zaletę, że ma bardzo małe przegrzanie w sprężrce, obecnie jak grzeje cwu, to pod koniec temp skraplania przekracza 50C przegrzanie za regeracyjnym ok 10C, a temp końca tloczenia ok 87-90C.Podlewanie w normalnej pracy raczej nie wystąpi, bardziej obawiam się o moment tuż po odwróceniu obiegu, bo wtedy faktycznie może zasysać mokre pary. Tunnieskromnie liczę, na zbawienne działanie regeneracyjnego, bo będzie to mały 12 plytowy swep i bedzie on pracował jako zalany cieczą - swego rodzaju zbiornik cieczy prze rozprężnym. Po odwróceniu cieczy bedzie z pół litra o temp ok 20-25C to sądzę, że wystarczy tego ciepła na odparowanie kropel pozostałych w skraplaczu i wracajacych do sprężarki.Bedę to robił na dwóch TZR z ZW na bypasie, prawdopodobnie TEX2. EZR - ze sterownikiem to min 1800zł, a to dla mnie za drogo, może w przyszlym roku i też na zasadzie, że sterownik zrobiony samodzielnie.Właśnie mam krócie do wziernika, ale nie mam wziernika. Gdzie to można kupić w detalu, bo chciałem go calkiem zaślepić. Tylko zwykły, najprostszy, bez kontroli poziomu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts