Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm.... Porownywales COP LT vs HT

Nie nie, w ogóle nie miałem na myśli LT czy HT. Powtórzę wywód po raz kolejny. Zużywamy dziennie np. 240 l. wody o temp 40*, czyli:

- 60 l. wody 10* + 180 l. wody 50*, lub

- 120 l. wody 30* + 120 l. wody 50*

Podgrzanie:

- 180 l. zimnej do 50* z COP 2,5 = (0,18*40*1,2) / 2,5 = 3,456 kwh,

- 240 l. zimnej do 30* z COP 4 oraz 120 l. z 30* do 50* z COP 1 = ((0,24*20*1,2)/4)+(0,12*20*1,2)) = 4,32 kwh.

Owszem, różnica jest, ale po pierwsze cwu dużo mniej konkuruje o czas w taniej taryfie, po drugie drugi bojler może być mały, bo dla grzałek to żadna różnica czy grzeją do 50* czy 80*, a po trzecie, najważniejsze, można kombinować z klimatyzatorami o ustawionej na sztywno niskiej temp. skraplania. Po czwarte, ręce możesz myć w "zimnej" wodzie i pralka i zmywarka adekwatnie podziękują.

Gość Arturo72
Atlantic S6 z zasobnikiem cwu - z montażem / 23 500 zł brutto

Panasonic SDF07 z zasobnikiem cwu - z montażem 20 100 zł brutto

Wasza opinia?

Mimo problemów,uzasadnionych lub nie z Panasem,wg mnie Panas,tylko i wyłacznie dla ceny.

Technicznie są to porównywalne pompy.

Miki kasa idzie już już 1,5 miesiąca .Ciągle było coś nie tak .Ato ja byłem na wczasach A to ty nie chcesz kosztorysu (cena uzgodniona ,a potem żądanie kosztorysu) .a twoja żona żąda i nie wie o ustaleniach..

Ale to wszystko ,żeby opóźnić płatność .Ale mam twoje mejle z potwierdzeniem kwoty .Więc się posądzimy.

A dotyczy to Ostrołęki.

Miki kasa idzie już już 1,5 miesiąca .Ciągle było coś nie tak .Ato ja byłem na wczasach A to ty nie chcesz kosztorysu (cena uzgodniona ,a potem żądanie kosztorysu) .a twoja żona żąda i nie wie o ustaleniach..

Ale to wszystko ,żeby opóźnić płatność .Ale mam twoje mejle z potwierdzeniem kwoty .Więc się posądzimy.

A dotyczy to Ostrołęki.

hehe, bez komentarza...

może niech Redakcja poczyta o standardzie prowadzenia biznesu przez swojego pupila ;)

A dotyczy to Ostrołęki.

Piekne kwiatki. Tak myslalem, ze chodzi o Ostroleke. Szkoda, ze edytowales posta dotyczacego tej sprawy.

...no i po kłopocie...

czepiasz się hydraulik_ a to po prostu przez wiosnę ;)

mikiemu na wiosnę kasa potrzebna a Tobie przecież nie.. ;)

na innym wątku jeden z guru tego forum (tylko z innej branży) tłumaczy się niezrealizowanymi w terminie tematami (ponad pół roku opóźnienia) zimą, miki wiosną, za chwilę ktoś ponarzeka na lato i jesień i wyjaśni się:

całe zło tego świata, które nie pozwala wywiązywać się z umów to pory roku... ;)

ja również z tobą w polemikę nie zamierzam wchodzić...

mówisz, że nie zaglądasz na forum? a to dziwne bo pojawiasz się z reguły natychmiast jak pojawia się o tobie jakiś post ;)

co za zbieg okoliczności...

i muszę cię uspokoić, nie żyję tym forum

przez politykę Redakcji mającą na celu nie wypowiadanie się na twój temat to forum straciło już wszystko w moich oczach bo jest zmanipulowane i ocenzurowane...

logowanie na forum jak na razie jest przyzwyczajeniem, którego muszę się pozbyć a skoro już mam informację o nowych postach to je sobie czytam, te o twoich sukcesach w biznesie też... ;)

Miki kasa idzie już już 1,5 miesiąca .Ciągle było coś nie tak .Ato ja byłem na wczasach A to ty nie chcesz kosztorysu (cena uzgodniona ,a potem żądanie kosztorysu) .a twoja żona żąda i nie wie o ustaleniach..Ale to wszystko ,żeby opóźnić płatność .Ale mam twoje mejle z potwierdzeniem kwoty .Więc się posądzimy.A dotyczy to Ostrołęki.
hydraulik, nie masz wyjścia. Bez sadu się nie obędzie.
No niestety hydrauli mała czkawka ruszyła wiosna z kopyta i sporo kaski zablokowało się w towarze..Zgodnie z rozmową telefoniczną temat będzie zamknięte..Sorki za kłopot.
Czkawka???Ty masz przewleklą obstrukcję.