malux20 16.05.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 zdam relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.05.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) czyli lodówka jest bardziej trwała od zamrażarki bo lodówka "chodzi" na wyższym odparowaniu a zamrażarka na niższym (jak czasem pompa 'powietrzna") a i zapomniałem o kwaśnych deszczach padających na "powietrzną" i płoszeniu ptactwa przez wentylatory Edytowane 16 Maja 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 17.05.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Ja swojej jednostce zewnętrznej zamierzam zbudować parasolik A co. Edytowane 17 Maja 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.05.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Nie trzeba posiadać jednej czy drugiej pompy, żeby porównać proponowane ceny za instalację jednej z drugą. A ceny jak to na wolnym rynku, mogą być powietrzne droższe od gruntowych z DZ poziomym, powietrzne droższe od gruntowych z DZ pionowym, powietrzne tańsze od obu gruntowych. I tak dalej. Chodziło o to (jak się domyślam) że dziwnym ekonomicznie działaniem (głupotą???) byłoby kupowanie pompy powietrznej droższej (albo nawet i nie droższej, powiedzmy że w podobnej cenie) z mniejszą żywotnością i o gorszych parametrach (eksploatacja) niż pompa gruntowa. Czy źle odebrałem przekaz?? Chodziło min o to aby koledzy posiadający PC GW nie udzielali się w ,,nadmiarze'' na forum w kwestii PC PW z którymi nie mają zbyt dużego doświadczenia. Bo ich wielkie ego i niezachwiana pewność że dokonali jedynie słusznego wyboru jest dla osoby myślącej po prostu śmieszna ( czasami nie muszę czekać na odpowiedzi niektórych kolegów gdy pojawi się jakiś pozytywny lub negatywny post dotyczący doświadczeń posiadaczy PC PW bo wiem co napiszą - wyrzuć PC PW bo to g... kup PC PG i będzie bosko ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.05.2013 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Niestety "gruntowców "jest więcej i mają w tym interes .A doświadczenie jakie mają dotyczy gruntówek .Jak sprzedadzą wiertnice to zmienią zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.05.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 pisałem to w wątku o kablachgościu z pge energa odwiedził mnie z propozycją obniżenia cen w firmieprzy okazji bez jakiejś wiekszej nadzieji zapytałem się o domfacet twierdzi że w tym roku będąproponować umowy 3 -4 letnie z obniżką do 10 %[pewnie bez opłat przesylu i stalych] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 19.05.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam,Możesz się pochwalić na PW co to za firmy dają takie cenki na Pw??Szukam właśnie firmy która zrobiła by CO w oparciu o pompę ciepła.Miała być P-W ale wstępna oferta na pompę, podłogówkę 50 tys. Jestem otwarty na propozycje.PozdrawiamAdiamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.05.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Atlantic s10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 19.05.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Nie. Od mkm masz ofertę na 18kzł? Raczej nie. Moja instalacja, gdybym samemu zrobił sobie poziome DZ, wyszła by 22tyś. Z odwiertami wyszła 27. Zakładając że moja PC przeżyje przynajmniej dwie powietrzne, jestem już grubo do przodu. Co teraz, naparzanka? Witam, Możesz się pochwalić na PW co to za firmy dają takie cenki na Pw?? Szukam właśnie firmy która zrobiła by CO w oparciu o pompę ciepła.Miała być P-W ale wstępna oferta na pompę, podłogówkę 50 tys. Jestem otwarty na propozycje. Pozdrawiam Adiamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.05.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 kalkuluj 30 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 19.05.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Za??Byłem już pewien Panasonica P-W ale koszt mnie odstrasza - całość z podłogówką ok.52 tys. za dom stodoła 12x9,7Okna 3 szyby, porotherm 25+20 styropianu,podłoga 15 styropianu.W planie wentylacja mechaniczna - no chyba że wszyscy będą chcieli za taki dom 20 tys. - to sobie dam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 za gruntowąponiżej to bez faktury , gwarncjija za pompę i podlogówkę dałem okolo 23-24 tyś20 tyś za wentylację -ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Za?? Byłem już pewien Panasonica P-W ale koszt mnie odstrasza - całość z podłogówką ok.52 tys. za dom stodoła 12x9,7 Okna 3 szyby, porotherm 25+20 styropianu,podłoga 15 styropianu. W planie wentylacja mechaniczna - no chyba że wszyscy będą chcieli za taki dom 20 tys. - to sobie dam spokój. Ile ? 52 tys. za PC P-W. No mnie też by odstraszył i to skutecznie. Rozumiem ok 30 tys. do 35 tys. max w zalezności od pompy i innych czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 19.05.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 No właśnie coraz bardziej skłaniam się ku gruntowej z odwiertami.Możecie kogoś polecić, realizacja okolice Mikołowa, najlepiej do końca roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.05.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 No właśnie coraz bardziej skłaniam się ku gruntowej z odwiertami. Możecie kogoś polecić, realizacja okolice Mikołowa, najlepiej do końca roku. A do Karbonu z Rybnika wysłałes prosbę o wycenę.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet1977 19.05.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam, Możesz się pochwalić na PW co to za firmy dają takie cenki na Pw?? Szukam właśnie firmy która zrobiła by CO w oparciu o pompę ciepła.Miała być P-W ale wstępna oferta na pompę, podłogówkę 50 tys. Jestem otwarty na propozycje. Pozdrawiam Adiamo Liwko chyba się wyprowadził z tego "forum" i wcale się nie dziwię, co do cen to była taka firma - Serwis Techniczny 24, która przynajmniej w moim wypadku ( nie pompa ciepła dzięki Bogu, bo straciłbym więcej ) wstępnie okazywała się tania ale finalnie najdroższa, do dzisiaj nie mogę odzyskać kary umownej i projektu rekuperacji za który zapłaciłem, a schedę po ST 24 przejęła firma Ciepły Dom z Żywca ? pod wiadomymi skrzydłami, który już też może nie istnieje ? Oczywiście ani byłej ani obecnej ani każdej innej przyszłej firmy z "Pięknym" nazwiskiem w tle nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 19.05.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Liwko chyba się wyprowadził z tego "forum" i wcale się nie dziwię, co do cen to była taka firma - Serwis Techniczny 24, która przynajmniej w moim wypadku ( nie pompa ciepła dzięki Bogu, bo straciłbym więcej ) wstępnie okazywała się tania ale finalnie najdroższa, do dzisiaj nie mogę odzyskać kary umownej i projektu rekuperacji za który zapłaciłem, a schedę po ST 24 przejęła firma Ciepły Dom z Żywca ? pod wiadomymi skrzydłami, który już też może nie istnieje ? Oczywiście ani byłej ani obecnej ani każdej innej przyszłej firmy z "Pięknym" nazwiskiem w tle nie polecam. Liwko się nie wyprowadził tylko został zbannowany. (Ciekawe za co?) O reszcie czytano nawet w Zimbabwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 20.05.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Za?? Byłem już pewien Panasonica P-W ale koszt mnie odstrasza - całość z podłogówką ok.52 tys. za dom stodoła 12x9,7 Okna 3 szyby, porotherm 25+20 styropianu,podłoga 15 styropianu. W planie wentylacja mechaniczna - no chyba że wszyscy będą chcieli za taki dom 20 tys. - to sobie dam spokój. Ja rozbijam wykonanie podłogówki od ceny mechanizmu dostarczania ciepła. U mnie sama podłogówka to ok. 11-12 tys. Koszt samej pompy to ok 20 tys. plus cała reszta, osprzęt kotłowni, zasobnik, montaż. Razem ok 34 tys. brutto Policz po ilu latach w stosunku do gazu wychodzisz na "0" (ale dolicz koszty prądu bo pompa sama nie chodzi). U mnie (stodoła 12.5 x 7 i gaz po drugiej stronie drogi) wyliczyłem, że po ok. 18 latach jestem na "0". Dałem sobie spokój - te 20 tys. piechotą nie chodzi. ps. nie mam nic przeciwko pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.05.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ja rozbijam wykonanie podłogówki od ceny mechanizmu dostarczania ciepła. U mnie sama podłogówka to ok. 11-12 tys. Koszt samej pompy to ok 20 tys. plus cała reszta, osprzęt kotłowni, zasobnik, montaż. Razem ok 34 tys. brutto Policz po ilu latach w stosunku do gazu wychodzisz na "0" (ale dolicz koszty prądu bo pompa sama nie chodzi). U mnie (stodoła 12.5 x 7 i gaz po drugiej stronie drogi) wyliczyłem, że po ok. 18 latach jestem na "0". Dałem sobie spokój - te 20 tys. piechotą nie chodzi. ps. nie mam nic przeciwko pompą Jakoś źle liczysz dom 140m2 to ok 38tyś za kompletna instalke z zbiornikiem 300l gaz wiele mniej nie wychodzi wiem bo sąsiad robi gaz i podsyłam mu ludzi co chcą gaz zarówno pompę jak i piec możesz kupić rożnej jakości Dom 200m2 to już ok 50tyś bo podłogi więcej i pompa większa i tu gaz też taniej bo w cenach kotłów nie ma takiego skoku jak w cenach pomp pw ze względu na moc. Do gruntowych dochodzi cena dz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 20.05.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ja rozbijam wykonanie podłogówki od ceny mechanizmu dostarczania ciepła. U mnie sama podłogówka to ok. 11-12 tys. Koszt samej pompy to ok 20 tys. plus cała reszta, osprzęt kotłowni, zasobnik, montaż. Razem ok 34 tys. brutto Policz po ilu latach w stosunku do gazu wychodzisz na "0" (ale dolicz koszty prądu bo pompa sama nie chodzi). U mnie (stodoła 12.5 x 7 i gaz po drugiej stronie drogi) wyliczyłem, że po ok. 18 latach jestem na "0". Dałem sobie spokój - te 20 tys. piechotą nie chodzi. ps. nie mam nic przeciwko pompą Ogzrewanie domu pompą ciepła kosztuje o połowe taniej od gazu , kazdy moze policzyć ile oszczedza w takim razie w ciągu sezony . p.s. dolicz ze jeszcze przez te 18 lat wymienisz 2 kotły , bo niestety teraz jest ,,gatunek,, blachy na kotły , poprostu ,,muszą,, przezdzewieć [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts