sSiwy12 20.05.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ogzrewanie domu pompą ciepła kosztuje o połowe taniej od gazu , kazdy moze policzyć ile oszczedza w takim razie w ciągu sezony . Jest to oczywiste nieuprawnione i kłamliwe stwierdzenie - w stosunku do gazu z rury, a do takiego było odniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.05.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 ja wiem czy cena zabójcza? Nie oceniam PC PW Panasa ale ta podłogówka musi coś kosztować? Między Diamond a Wavin a Herz ceny są różne i bardzo rożna cena podłogówki. Ta twoja stodoła to jest piętrowa?? Bo jak tak to masz grubo ponad 200m2 podłogówki, pewnie w cenie cwu z podejściami i będzie to trochę kosztować. Ja za obłożenie domu CWU i CO i kanalizacji po policzeniu wszystkiego dałem (z waszych wpisów) chyba aż 19 tys!. Wszystko Wavin podłoga, cwu i kanaliza i Kisan ścienne (bez ściennego było by z 1-2 tys taniej). 3 rozdzielacze, kotłownia i CO do rozdzielaczy w miedzi, plus 1 rurka miedzi przed dom i 1 rurka na strych. Podłogi/ścian obłożonych pod CO ok 170m2, w cenie podejścia wody CWU i kanalizacja, ceny z położeniem styropianu, rurą na dach a i w cenie rozłożenie odkurzacza, ale za to doliczył tylko 150 zł! 70-80% materiałów sam kupiłem w dobrej cenie! Takie ceny na rynku i ... nie przeskoczysz jak sam nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.05.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 post miał być do ADIAMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 20.05.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Jakoś źle liczysz dom 140m2 to ok 38tyś za kompletna instalke z zbiornikiem 300l gaz wiele mniej nie wychodzi wiem bo sąsiad robi gaz i podsyłam mu ludzi co chcą gaz zarówno pompę jak i piec możesz kupić rożnej jakości Dom 200m2 to już ok 50tyś bo podłogi więcej i pompa większa i tu gaz też taniej bo w cenach kotłów nie ma takiego skoku jak w cenach pomp pw ze względu na moc. Do gruntowych dochodzi cena dz Nic nie liczę. Kwotę 34.000 (z VAT) podaję z otrzymanej oferty: - Panasonic 12 kW AquaRea - zbiornik 300 l. - podlicznik, pompkę, armaturę i montaż. Nie wiem jaki osprzęt na gaz ma Twój sąsiad. Edytowane 20 Maja 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 20.05.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Ogzrewanie domu pompą ciepła kosztuje o połowe taniej od gazu , kazdy moze policzyć ile oszczedza w takim razie w ciągu sezony . p.s. dolicz ze jeszcze przez te 18 lat wymienisz 2 kotły , bo niestety teraz jest ,,gatunek,, blachy na kotły , poprostu ,,muszą,, przezdzewieć Owszem, może przerdzewieć. Ale czy to samo nie dotyczy wymiennika / zbiornika w pompach ciepła? Oczywiście każdy liczy wg siebie. Osobiście uważam, że decydując się na pompę warto brać ją pod uwagę gdy: - gazu z sieci nie ma lub jest daleko (koszty jego doprowadzenia), - kubatura domu jest duża, - cena nie gra roli, - jesteśmy super proECO. EDIT: Generalnie to za nie długo może się okazać, że panele słoneczne agregujące prąd elektryczny zwrotnie/wprost do sieci energetycznej przebiją wszystkie ZA i PRZECIW. W sejmie leży ustawa obligująca wszystkich dostawców energii do jej przyjmowania i co Wy na to? Edytowane 20 Maja 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.05.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 pewnie .. wszystko może się popsućco do porównania PC PW i pieca gazowego, to trzeba by zrobić sensowne podliczenie kosztów dla obu przypadków instalacji, pominąć części wspólne typu zbiornik CWU, rurki, podłogówka.. policzyć tylko różnice. podliczyć koszty, potem stopę zwrotu PC vs GAZ, jak dla mnie PC będzie tańsza w użytkowaniu a czy opłacalna to już zależy jakie maszynki będą wzięte do porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 20.05.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 kalkuluj 30 tyś Jak na razie najciekawiej wygląda oferta z GHS, możecie kogoś jeszcze polecić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.05.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 mam w pamięci jednego wykonawce z twoich okolic - no cóż -poszukaj może lepiej w okolicy że było blisko w razie podbramkowych klimatówkarbon się zna na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 20.05.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ile ? 52 tys. za PC P-W. No mnie też by odstraszył i to skutecznie. Rozumiem ok 30 tys. do 35 tys. max w zalezności od pompy i innych czynników. Możesz powiedzieć kto montował Twoją pompę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.05.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Nic nie liczę. Kwotę 34.000 (z VAT) podaję z otrzymanej oferty:- Panasonic 12 kW AquaRea- zbiornik 300 l.- podlicznik, pompkę, armaturę i montaż. Nie wiem jaki osprzęt na gaz ma Twój sąsiad. 38 z podłogówką na 140m2 czytaj ze zrozumieniem kompletna instalacja ogrzewaniaa twój P to zwykła czy t-cap (ten z oferty)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.05.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Tak sobie oglądam tabelę zależności cop od temperatury dla Tri 11 i zaciekawiła mnie jedna rzecz. Dla temp. zasilania 35 stopni: Temp. zewn. 7 stopni - cop wynosi 4,46 Temp. zewn. 6 stopni - cop wynosi 3,86 Różnica: 0,6 (!!!) Temp. zewn. 5 stopni - cop wynosi 3,40 Dalej wraz ze spadkiem temperatury zewn. zmiany cop nie są już takie duże. Dla przykładu: Temp. zewn. 0 stopni - cop wynosi 3,15 Temp. zewn. -11 stopni - cop wynosi 2,57 Co takiego dzieje się miedzy +7 a +5 stopni, że powoduje duży, bo prawie o 1 spadek cop? I jak, udało ci się poznać odpowiedź na to pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 21.05.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Też jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.05.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Napisał r19 Tak sobie oglądam tabelę zależności cop od temperatury dla Tri 11 i zaciekawiła mnie jedna rzecz.Dla temp. zasilania 35 stopni:Temp. zewn. 7 stopni - cop wynosi 4,46Temp. zewn. 6 stopni - cop wynosi 3,86Różnica: 0,6 (!!!)Temp. zewn. 5 stopni - cop wynosi 3,40Dalej wraz ze spadkiem temperatury zewn. zmiany cop nie są już takie duże.Dla przykładu:Temp. zewn. 0 stopni - cop wynosi 3,15Temp. zewn. -11 stopni - cop wynosi 2,57 Vid Co takiego dzieje się miedzy +7 a +5 stopni, że powoduje duży, bo prawie o 1 spadek cop?I jak, udało ci się poznać odpowiedź na to pytanie? Kondensacja pary na jednostce zewnętrznej.Początek temperatur od których wskutek przechłodzenia lamel parownika rozpoczyna się odszranianie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.05.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Napisał r19 Tak sobie oglądam tabelę zależności cop od temperatury dla Tri 11 i zaciekawiła mnie jedna rzecz. Dla temp. zasilania 35 stopni: Temp. zewn. 7 stopni - cop wynosi 4,46 Temp. zewn. 6 stopni - cop wynosi 3,86 Różnica: 0,6 (!!!) Temp. zewn. 5 stopni - cop wynosi 3,40 Dalej wraz ze spadkiem temperatury zewn. zmiany cop nie są już takie duże. Dla przykładu: Temp. zewn. 0 stopni - cop wynosi 3,15 Temp. zewn. -11 stopni - cop wynosi 2,57 Vid Co takiego dzieje się miedzy +7 a +5 stopni, że powoduje duży, bo prawie o 1 spadek cop? I jak, udało ci się poznać odpowiedź na to pytanie? Kondensacja pary na jednostce zewnętrznej.Początek temperatur od których wskutek przechłodzenia lamel parownika rozpoczyna się odszranianie. Pozdrawiam Pratchawiec A resublimacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.05.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Oczywiście, niezbyt precyzyjnie to ująłem. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 21.05.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Pytanie do specjalistów: Czy to że w ciągu zimy oblodziło wymiennik na wysokość 30 cm. trzykrotnie ( raz grożąc zablokowaniem dolnego went.), jest partactwem instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 22.05.2013 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Oczywiście, niezbyt precyzyjnie to ująłem. [ATTACH=CONFIG]190874[/ATTACH] Pratchawiec Ech ta fizyka...... nie da się oszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 22.05.2013 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Pytanie do specjalistów: Czy to że w ciągu zimy oblodziło wymiennik na wysokość 30 cm. trzykrotnie ( raz grożąc zablokowaniem dolnego went.), jest partactwem instalatora? To raczej przez wybuchy na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.05.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Oczywiście, niezbyt precyzyjnie to ująłem. [ATTACH=CONFIG]190874[/ATTACH] Pratchawiec Teraz należy się zastanowić ile energii dostarcza resublimacja a ile pochłania topnienie. Można użyć falownika sprężarki i ezr do wykorzystania tych zjawisk są producenci którzy to robią ale czasem automatyka dobiera tak parowanie czynnika że zachodzi tylko kondensacja (skraplanie) pary wodnej do jak najniższej możliwej temp. (pewnie jakiś algorytm) No ale na forum specjaliści twierdzą że producent nie uwzględnia odszraniania Edytowane 22 Maja 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.05.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Pytanie do specjalistów: Czy to że w ciągu zimy oblodziło wymiennik na wysokość 30 cm. trzykrotnie ( raz grożąc zablokowaniem dolnego went.), jest partactwem instalatora? Jak masz szczelna instalke freonową to raczej wina nierównomiernego przepływu przez rozgałęźnik, dystrybutor, przed parownikiem - mam też jedna czy dwie takie pompy nie jest to zbyt "szkodliwe" Edytowane 22 Maja 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts