Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

To czy wina leży po stronie dystrybutora cieczy było by widać po tym, jak równomiernie (lub nie) parownik pokrywa się szronem.

Jak mu lód rośnie na tacy, to albo za nisko zamontowana, albo za wcześnie i za często się defortuje. Przez co w każdym cyklu spływa za mało wody, by właściwie nagrzać tackę.

Co do resublimacji: skoro ciepło skraplania wynosi 2,26 kj/kg, a resublimacji 2,83 kj/kg, to teoretycznie wydajność powinna być większa. Należy więc zapytać, dlaczego nie jest?

po kolei:

czy TRI nie ma algorytmu pasywnego defrostu, tylko w każdych war robi to rewersem?

czy może cała koncepcja modulowanej mocy inwertera i przewymiarowanych pomp nie pozwala korzystać z resublimacji w możliwie szerokim zakresie?

czy zwykły on/off pracujący na 100% mocy z pasywnym odszranianiem nie miałby większej wydajności od takiej TRI?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy rozpatrywali cop w temperaturach w okolicy +5 C i temperaturze +35

Jest tam jakaś zmiana ,Ale te +35 w przy tej temperaturze zewnętrznej raczej się nie spotyka przy ogrzewaniu podłogowym.

Mało tego +35 C to nawet przy -20 jest mało prawdopodobne.

COP będzie znacznie wyższe w rzeczywistosci

T

Co do resublimacji: skoro ciepło skraplania wynosi 2,26 kj/kg, a resublimacji 2,83 kj/kg, to teoretycznie wydajność powinna być większa. Należy więc zapytać, dlaczego nie jest?

Tak od razu większa:) dobrze że nie spada ale dobrze że zapodałeś liczby z resublimacji mamy 2,83 kj/kg a na topnienie "idzie" 2,26 kj/kg do tego nie działają wentylatory i sprężarka na 30% sprawdzałem dizem nie taki diabeł (defrost) straszny jak go malują

Ok.12metrów.

Otulina twoja "ulubiona":D

no to trzeba zajrzeć w dtr czy producent nie wymaga uzupełnienia czynnika dla 12m ale sprawdzenie szczelności też nie zaszkodzi

a te otuliny to jeszcze opakuj w jakiegoś k flexa albo innego armaflexa

http://www.armacell.com/www/armacell/armacell.nsf/ansHTMLSeitenLookUp/PL_Frame?OpenDocument

http://k-flex.pl/

T

Tak od razu większa:) dobrze że nie spada ale dobrze że zapodałeś liczby z resublimacji mamy 2,83 kj/kg a na topnienie "idzie" 2,26 kj/kg do tego nie działają wentylatory i sprężarka na 30% sprawdzałem dizem nie taki diabeł (defrost) straszny jak go malują

Właśnie chodzi o to, że spada mimo resublimacji.

Mi się wydaje, że tu jednak szronienie powoduje więcej szkody niż pożytku, bo powierzchnię wymiany mamy mocno ograniczoną, a lód i szron dodatkowo ją zmniejszają i zmniejszają też przepływy powietrza. Skutek tego taki, że temperatura parowania, jest kilka stopni niżej niż mogła by być gdyby woda samoczynnie spływała.

ps: na topnienie idzie 333 kJ/kg, z tej różnicy korzysta np Octopus ze swoimi oryginalnymi wymiennikami

no to trzeba zajrzeć w dtr czy producent nie wymaga uzupełnienia czynnika dla 12m ale sprawdzenie szczelności też nie zaszkodzi

a te otuliny to jeszcze opakuj w jakiegoś k flexa albo innego armaflexa

http://www.armacell.com/www/armacell/armacell.nsf/ansHTMLSeitenLookUp/PL_Frame?OpenDocument

http://k-flex.pl/

Większość w kotłowni o śr. temp. ok.12-17st.C. W ziemi ok 2 metrów {na moje oko- dobra izolacja.

Nie chce mi się grzebać w paperach.

Jak ktoś jest na bierząco, proszę podać: maksymalna długość rurociągu pomiędzy J.W a J.Z. w A... TRI 16

Właśnie chodzi o to, że spada mimo resublimacji.

Mi się wydaje, że tu jednak szronienie powoduje więcej szkody niż pożytku, bo powierzchnię wymiany mamy mocno ograniczoną, a lód i szron dodatkowo ją zmniejszają i zmniejszają też przepływy powietrza. Skutek tego taki, że temperatura parowania, jest kilka stopni niżej niż mogła by być gdyby woda samoczynnie spływała.

ps: na topnienie idzie 333 kJ/kg, z tej różnicy korzysta np Octopus ze swoimi oryginalnymi wymiennikami

Dlatego odladzanie często i krótko (to akurat przećwiczyłem też w chłodnictwie) ale są pompy które mierzą temp. otoczenie i temp. parowania jak parowanie schodzi (wymiennik oblodzony) leci defrost bo wilgotność też jest różna

mam takie "stare" on/offy nawet spr nie wyłączają tylko przełącza zawór

p.s.A tak podałeś kondensacje nie topnienie

p.s.2 sorki coś się nakręciło w cytatach

Edytowane przez mkm silesia

Większość w kotłowni o śr. temp. ok.12-17st.C. W ziemi ok 2 metrów {na moje oko- dobra izolacja.

Nie chce mi się grzebać w paperach.

Jak ktoś jest na bierząco, proszę podać: maksymalna długość rurociągu pomiędzy J.W a J.Z. w A... TRI 16

Już nie robię A i F z 5 lat może gdzieś znajdę jakieś stare dtr ale wtedy nie było chyba tych tri chyba że coś w necie namierzysz

Dlatego odladzanie często i krótko (to akurat przećwiczyłem też w chłodnictwie) ale są pompy które mierzą temp. otoczenie i temp. parowania jak parowanie schodzi (wymiennik oblodzony) leci defrost bo wilgotność też jest różna

mam takie "stare" on/offy nawet spr nie wyłączają tylko przełącza zawór

Właśnie taką maszynę buduję, ON/OFF z termostatycznymi zaworami rozprężnymi. Sterownik ma badać trend temperatury parowania, jak zacznie lecieć na łeb na szyję, puści defrost, skończy gdy czujnik przegrzania pokaże jakaś dodatnia temperaturę (ustali się doświadczalnie np 10-15C) .

Zastanawiałem się też nad zaworem, w jakiej sekwencji następuje jego przełączanie. Wiadomo musi być różnica ciśnień, ale żeby na pracującej sprężarce?! Czy lepiej nie szaleć i najpierw zatrzymać spiżarkę? W jakim mniej więcej czasie po zatrzymaniu dać napięcie na zawór do przełączenia?

Właśnie taką maszynę buduję, ON/OFF z termostatycznymi zaworami rozprężnymi. Sterownik ma badać trend temperatury parowania, jak zacznie lecieć na łeb na szyję, puści defrost, skończy gdy czujnik przegrzania pokaże jakaś dodatnia temperaturę (ustali się doświadczalnie np 10-15C) .

Zastanawiałem się też nad zaworem, w jakiej sekwencji następuje jego przełączanie. Wiadomo musi być różnica ciśnień, ale żeby na pracującej sprężarce?! Czy lepiej nie szaleć i najpierw zatrzymać spiżarkę? W jakim mniej więcej czasie po zatrzymaniu dać napięcie na zawór do przełączenia?

przy starcie odladzania na pewno nie zatrzymuje spr. nie pamiętam jak jest koniec odladzania to chyba jest stop. spr. dawno nie dłubałem przy nich zimą ale skoro producent tak "zrobił" ....

i chyba musiałbyś dać jakieś "sztywne" 15 min pracy po każdym defroście bez względu na czujniki

czujnik temp na parowniku do reg. końca defrostu w miejscu wyznaczonym doświadczalnie

może w następną zimę jak mi przypomnisz to zmierzę czas cykli

że Ci się chce ja zrobiłem raz teraz "gotowce" mniej problemów i nie trzeba o EC się starać;)

Uprzejmie donoszę:

długość instalacji min./max.m5 / 20.:D

Tak ale ....

uzupełnienie czynnika wymagane powyżej długości ....m?

ilość czynnika na metr przedłużonej instalacji ...gram?

T np. ma max 10m (max 30 z uzupełnieniem) bez uzupełniania każdy następny metr to + 40g nie pamiętam jak jest w A i F

a P ma dla odmiany 15m bez uzupełniania