Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

witam forumowiczow, prosze o rade.

szukam pompy ciepla ktora by rowniez chlodzila latem.

dom 180 m

24 + 15 sciany

10 cm podloga, 30 dach

rekuperator, okna 3 szyby 0.6

z racji ze mamy duze braki pradu w okolicy - chcialbym podlaczyc maly kociol na drewno do zbiornika z woda

pytanie jaki zbiornik - bo zielonego pojecia nie mam - jest taki wybor ze w glowie sie moze zakrecic

i jaka pompa?

dziekuje za szczere odpowiedzi

witam

masz może zrobione OZC twojego domu - obliczone zapotrzebowanie na ciepło?

jaki duży kocioł/kominek chcesz zamontować? - od tego bedzie zależała pojemność bufora (zbiornika do gromadzenia nadwyżek ciepła z kotła/kominka)

bedziesz jeszcze potrzebował zbiornika do cwu, ile osób, jakie żużycie cwu?

w przypadku braku zasilania musisz zamontować jeszcze awaryjne zasilanie (kocioł, pompy obiegowe, sterowanie)

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak lubisz palić, to kup małą pompę 6-8 kW i używaj jej tylko do -5C. Pokryje ci ona ok 70-80% zapotrzebowania z całkiem dobrym COPem, a poniżej -5C będzisz mógł sobie nacieszyć się kotłem. Taki sam mam plan, ale co do modelu i producenta to pytaj innych, ja się w tym nie specjalizuję.

OZC nie nie mam, kociol nie duzy (nie wiem nie znam sie) raczej tylko zeby pomol pompie szybciej nagrzac wode przy -25 lub braku dostawy pradu co jest czeste w okolicy. 4 osoby beda zamieszkiwaly domek. awaryjne zasilanie bedzie w postaci agregatu.

dzieki

witam

nie masz wykonanego OZC - przed ostatecznym wyborem koniecznie zrób

trochę wróżąc, trochę z doświadczenia "poleciłbym"

1) Atlantic Excelia Tri 11 (ma mozliwość chłodzenia)

2) Panasonic Aquarea Seria T-CAP 9kW w wersji grzanie + chłodzenie

3) Daikin Altherma LT 11,3 w wersji grzanie + chłodzenie

wszystkie pompy w wersji 3-fazowej

jeśli nie będziesz montował klimakonwektorów możesz chłodzić za pomocą podłogówki (nie będzie to chłodzenie jak z klimy, ale u klientów daje fajny efekt, bez dodatkowych kosztów na klimakonwektory)

bufor wybierz jak największy, "ekstremalne" minimum to 300l

zbiornik do cwu koniecznie 300l

pozdrawiam

dzieki za odp

wlasnie te 3 opcje chodza mi po glowie juz od dluzszego czasu tak naprawde to opcja Panasonic Aquarea Seria T-CAP 9kW w wersji grzanie + chłodzenie tylko 12 kw - moze nawet za duzo ale nie wiem nie znam sie - jest tansza od konkurencji ale czy gorsza to nie wiem malo pisza o tym na forum

a zbiornik ma moze ktos jakies pomysly konkretne

Hm... Bufor minimum 300L jest konieczny przy Inverterze? Wymieniles jedna z fajniejszych PC mysle... Mozna pewnie zaoszczedzic nie wybierajac opcji chlodzenia... a i moze 8kW wystarczy... nie wiem...

witam

bufor jest konieczny dla kotła/kominka na drewno, dla pompy ciepła każdy za duży...

pozdrawiam

Nie pisz takich herezjii hydrauli

Odszranianie jest wynikowe. Jest skutkiem tego, że wymiennik się oszronił, a przez to ograniczona jest wymiana ciepła.

A nie środkiem czy działaniem, który ma za zadanie spłukiwać lód z tacy.

Im mniejsza wilgotność tym rzadsze są cykle odszraniania. A im większa wilgotność tym gorzej.

Konstrukcja tacy i urządzenia ma być taka, by woda z cyklu odszraniania swobodnie spłynęła.

Urządzenie ma się odszronić skutecznie, a nie produkować wodę do roztapiania lodu na tacy.

Zresztą jak widać, wilgotność i obecność rzeki nie sprzyja oczyszczaniu tacy :)

Byli już heretycy którzy mówili ,że ziemia jest okrągła

Mam inna doświadczenia .Trzeba pogodzić te dwie wielkości ilość wody i oszronienie.

Pisałem też o wypoziomowaniu jednostki.

Widziałem parę pc ,Wyobraź sobie odszranianie śladowych ilości szronu z lameli i -15 C

Taca jest zimna mała ilość wody nie doleci do otworu i zamarznie.Ja montuję te PC już 5 lat i widziałem takie problemy.

Oczywiście można położyć grzałkę na tacy

Edytowane przez hydraulik_

Dlaczego tylko do -5*C. OK moze sie wspomoc ... czy delektowac paleniem ale dobra PC do -25*C pojedzie... a jestem przekonany ze SCOP w okolicach 3 bedzie... przy podlogowce nie powinnien byc nizszy.

zależy oczywiście kto co woli, ale krótko

- niższa temp, to niższa sprawność PC, a wyższa kotła

- mniej więcej połowa całego zapotrzebowania na ciepło w sezonie przypada na te najzimniejsze okresy

- skoro połowę potrzeb można pokryć w 2-3 tygodnie palenia w kotle, to po co męczyć pompę

- pompa niech sobie hula przez pozostałe 170-180 dni sezonu z COPem 3,5

Nie spotkałem, tu na tym forum udokumentowanego SCOP 3 dla pompy powietrznej, wszyscy piszą na oko, że im wychodzi w okolicach 2. Jeden udokumentowany nie pamiętam nicka (ktos na m...) pochwalił się niedawno wynikiem ok 2,3.

Dodadam od siebe, że dziwi mnie to niezmiernie jak można wydać 20-30tys na pompę, zamontować podlicznik, codziennie zaglądać, spisywać, tworzyć wykresy i nie mieć zainstalowanego ciepłomierza. Nawet te wszystkie sponsorowane prezentację on-line, żadna nie pokazuje drugiej strony medalu. Wyglada, to tak jak by nikomu na tym nie zależał. Sprzedawcą i instalatorą, bo nie ma się czym chwalić, a użytkownikom, bo nie chcą żałować wydanych pieniędzy i podjętych decyzji.

Edytowane przez Vld

- mniej więcej połowa całego zapotrzebowania na ciepło w sezonie przypada na te najzimniejsze okresy

- skoro połowę potrzeb można pokryć w 2-3 tygodnie palenia w kotle, to po co męczyć pompę

Nie spotkałem, tu na tym forum udokumentowanego SCOP 3 dla pompy powietrznej, wszyscy piszą na oko, że im wychodzi w okolicach 2. Jeden udokumentowany nie pamiętam nicka (ktos na m...) pochwalił się niedawno wynikiem ok 2,3.

Dodadam od siebe, że dziwi mnie to niezmiernie jak można wydać 20-30tys na pompę, zamontować podlicznik, codziennie zaglądać, spisywać, tworzyć wykresy i nie mieć zainstalowanego ciepłomierza. Nawet te wszystkie sponsorowane prezentację on-line, żadna nie pokazuje drugiej strony medalu. Wyglada, to tak jak by nikomu na tym nie zależał. Sprzedawcą i instalatorą, bo nie ma się czym chwalić, a użytkownikom, bo nie chcą żałować wydanych pieniędzy i podjętych decyzji.

To lepsze to gorsze -żadnych konkretów.

Kto ma opomiarowane kotły i gruntówki.?

witam

w której częsci Warszawy "połowę potrzeb można pokryć w 2-3 tygodnie palenia w kotle"

skąd masz takie dane?

pozdrawiam

Sprawdziłem swoje dane za sezon 2011/12 i wychodzi, że podkoloryzowałem i nawet nie trochę

ze średnią dobową powyżej -5C było 190 dni i zużyłem w tym czasie 9200 kWh ciepła

poniżej -5C odpowiednio 19 dni i poszło 2500kWh ciepła - zatem nie 50%, a niecałe 30%. Wypada przeprosić i pogratulować czujności.

Kto ma: Ja mam, vernal, sambor, andrzej_m, suspenser i kilku innych. Z gruntowymi kilku kol z elektrody posiada.

Czy z tego należy wyciągnąć wniosek, że przy powietrznych jest on zbędny do określenia sprawności (całości)?

W kotłach dzięki nim udowodniliśmy, że latem grzejąc CWU sprawność nie przekracza 30%, w sezonie przy lichym paliwie, i niewprawnym palaczu 50%. Suspenser przebadał u sibie niemal wszystkie paliwa, by pokazać czym opłaca się palić, a PC-PW?

Jak by był wolnostojacy, to bym policzył coś pod 0,8W/m²K - wyszłoby 12600kWh na CO, ale jak masz dwie sciany grzane przez sasiadów, to bedzie sporo mniej. Kol asolt by mogł się wypowiedzieć.

Tych danych jest troche za mało, jakis rzut, lokalizacja, rodzaj wentylacji, przegrody. Nie lubie zgadywać, a pytający są tacy oszczedni w opisie swoich domów

jesli chodzi o zbiornik to mysle o takim wlasnie zbiorniku tylko ze pompa ciepla powietrze wodazamiast gazu jak myslice czy ma to sens - zalezy mi na wodzie cwu przeplywowej?

http://www.wymienniki-ciepla.pl/animacja_test_19..html

witam

taki wymiennik przy pompie ciepła nie ma sensu, mówimy o pompach ciepła jako niskotemperaturowym ogrzewaniu

najlepsze efekty osiąga się gdy podgrzewa się cwu do temperatury 40-45st. C, jeżeli chciałbyś podgrzewać wodę przepływowo musiałbyś podgrzewać pompą wodę w wymienniku do znacznie wyższych temperatur

jeżeli masz gaz i chcesz - musisz ogrzewać wodę przepływowo - wybierz gaz, wyjdzie znacznie taniej!!!

pozdrawiam