Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też bym chciał żeby działało ,bo byłem prawie zdecydowany.Couligon mnie załamał trochę

Ale czym konkretnie Cię załamał? Z całym szacunkiem i sympatią dla coulignona, opowieścią, że ktoś tam sobie coś tam mamrotał pod nosem? Nie lepiej oprzeć się na jakiś danych, badaniach, itd.? Czyli co, firmy typu Mitsubishi czy Panasonic uczestniczą w wielkim globalnym spisku? Nikt się chyba cudów po powietrznej nie spodziewa, ma plusy i minusy i niech każdy decyduje za siebie. Moje przemyślenia (albo obliczenia) są następujące:

1. klimat polski jest dużo cieplejszy niż się wydaje, średnioroczna 7,6* na plusie z czegoś wynika. 3 miesiące ze srogimi mrozami to mit, pamięć ludzka jest wybiórcza i wszystkim wydaje się, że jak w poprzednich latach dowaliło tydzień albo dwa z temp. poniżej -10*, to cała zima taka była.

2. Jak uzyskasz z pompy średnioroczny COP 2-2,5, zejdziesz poniżej ekogroszku, a wstawisz ją w cenie piec + komin + kotłownia, lub kocioł + komin + przyłącze. To oczywiście może się różnić w związku z indywidualnymi uwarunkowaniami, typu brak akumulacji, potrzeba bufora, grzejniki, itd.

Tak czy inaczej, różni inwestorzy będą się decydowali na różne rozwiązania, i dobrze, będzie to trzymało ceny w równowadze.

Jaką temperaturę mają rurki wymiennika tego na zewnątrz? Pytam bo jest tu w tym wątku dużo ludzi którzy montują i serwisują pompy ciepła.

nie wiem do czego zmierzasz, ale temp jaka dostaje sie do wewnatrz budynku, np. przy grzaniu wody to ok 60stC, przy grzaniu CO do 35stC - z zewnatrz wchodzi max 42stC

Edytowane przez QQQQ

Jaką temperaturę mają rurki wymiennika tego na zewnątrz? Pytam bo jest tu w tym wątku dużo ludzi którzy montują i serwisują pompy ciepła.

to zależy od konstrukcji .

Ale można przyjąć ,że 5 stopni mniej niż otoczenia .Ale rurka jest długa i ma różną temperaturę w różnych miejscach

to zależy od konstrukcji .

Ale można przyjąć ,że 5 stopni mniej niż otoczenia .Ale rurka jest długa i ma różną temperaturę w różnych miejscach

Myślałem że temperatura jest raczej stała i jest zależna od sprężarki. Chyba że niezbyt dokładnie zadałem pytanie. Chodzi mi o temperaturę czynnika na zewnątrz budynku( po rozprężeniu).

Myślałem że temperatura jest raczej stała i jest zależna od sprężarki. Chyba że niezbyt dokładnie zadałem pytanie. Chodzi mi o temperaturę czynnika na zewnątrz budynku( po rozprężeniu).

Temperatur zależy od ciśnienia w tych rurkach.Na początku rury jest ciecz dalej cięcz i gaz ale temperatura stała .A na końcu rurki na pewnym odcinku jest gaz i temperatura rośnie mniej wiecej o 5 *.

Ciśnienie zależy np od ilości czynnika w układzie lub oraz nastawy zaworu rozprężnego.Ale różnie w on/offac i inwerterach

Witam mam kilka pytań ogólnie co do pomp ciepła i podłogówki chociaż sam mam PC P-W

1. Do tych co sterują pompe do pracy w 2 teryfie (np. Liwko): z moich doświadczeń wynika, że pompa 14KW w 9h (1h odliczam na CWU) tańszej taryfy jest w stanie całodobowo utrzymać moc ok 5 KW bo 14KW*9h/24h=5KW co przy domu potrzebującym ok 10KW i pompie i tak przewymiarowanej do 14 KW pozwala pracować do ok 0 stopni na zew. w tańszej taryfie. Poniżej 0 stopni trzeba jej pozwolić pracować w droższym prądzie. I teraz jak to zrealizować ?? zwykły programator czasowy tego nie ogarnie? Przestawianie godzin ręcznie jak się ociepli lub ochłodzi to też porażka... ustawić termostat w czasie taniego prądu na 22 stopnie powiedzmy a w czasie drogiego na 20 stopni? Jak to macie wykonane u siebie??

2. Mam podłogówkę w sumie ok 1600 m rurek, 24 obiegi po ok 60m i 4 na drabinki łazienkowe. Najdłuższa pętla z transportem ma max 75 m. przepływomierze wskazują wszędzie w miarę równo ok 1,5 do 2 litrów/ min. Czy to są wystarczające przepływy? Takie zapewnia mi pompka zamontowana w PC - WILO TOP RL25/7.5. Czy potrzebne dodatkowa obiegówka dla wyższych przepływów? Jakie wartości macie u siebie na przepływomierzach?

A propos cen PC to jak znalazłem tą obiegówkę na necie za 1200-1300 złociszy to nie wiem jak cała pompa tej mocy ma kosztować np. 8.000.

3. Grzanie CWU- mam ustawione grzanie tylko pompą gry temp spadnie poniżej 39 stopni i grzeje do 45 stopni. Jak był podpięty tylko oryginalny zasobnik to pompa grzała tak, że na zasilaniu dawała o 8 stopni więcej niż na powrocie od 48/40 aż do parametru 60/52 którym cisnęła już do skutku. Od kiedy wpiąłem 2 zasobnik szeregowo na zasilaniu (tak jakby przed głównym) różnica między czynnikami zwiększyła się do 12 stopni. Zauważyłem też dziwną rzecz, której wcześniej nie zaobserwowałem, a mianowicie po załączeniu grzania przy ok. 36 stopniach w początkowej fazie pracuje na bardzo niskich parametrach tj. 40/52 i potrafi najpierw wychłodzić główny zasobnik z zamontowanym czujnikiem do 30 stopni zanim zacznie grzać w górę. Jest to o tyle dziwne, że termometr na dodatkowym zasobniku wpiętym przed tym głównym nigdy nie pokazuje mniej niż 40 stopni więc ciężko by wychłodził po drodze wodę w obiegu na tyle by ta ochłodziła kolejny zasobnik do 30 stopni. Poza tym pomimo wskazań 30 stopni pobierana woda z głównego zasobnika jest i tak ciepła - na oko 38 stopni. Czy to może wynikać z rozkładu temp. w zasobnikach pionowych?

4. Grzanie podłogówki u mnie wygląda tak, że po parogodzinnej przerwie jak podłoga się trochę wychłodzi to pompa na początku grzeje ją dając na zasileniu 5 stopni więcej niż jest na powrocie. Co dziwne robi to chyba wykorzystując pełną moc sądząc po pod-liczniku. dopiero gry temperatura jest blisko zadanej ta różnica się zmniejsza nawet do 1 stopnia by w końcu zrobić przerwę i poczekać aż trochę woda ostygnie i wtedy chyba działa już inwerter i zmniejsza moc pompy. Jak to u Was wygląda?? Czy grzanie przy 0 te 25 zasilanie/20 powrót gdy zadana jest 30 stopni ma sens zamiast od razu np 30/22. Przecież przy grzaniu CWU mamy nawet parametr 60/48. Czy może sterownik może sterować obiegówką taką jak WILO TOP RL25/7.5 i po prostu przy większej różnicy zasilanie/źródło zmniejsza strumień, żeby wyrobić ?? Bo jeśli nie to po co ograniczać temperaturę zasilania - wiadomo wyższa szybciej nagrzeje podłogę??

odpowiem troszeczkę

Pompy z inwerterem pracują praktycznie bez przerwy .Tylko jeżeli zapotrzebowanie jest mniejsze nisz moc minimalną pompy urządzenie zatrzyma sie okresowo.

podłogówka

Różnica temperatury pomiędzy zasilaniem i powrotem powinna wynosić 5 lub mniej stopni .

Co do ceny to takó pompkę top 25/7,5 można kupić za znacznie mniej niż piszesz

a i cena za pc 8000 nie jest niemożliwa np GREE na wyprzedaży dla każdego.