tomek131 11.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ja też bym chciał żeby działało ,bo byłem prawie zdecydowany.Couligon mnie załamał trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 11.01.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 moją matke namowilem na pompe powietrzna do -25 stopniJakie cudo grzeje do -25 nie tylko w katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 12.01.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 nie wiem - u mnie to takiej temperatury jeszzce nie przezylem,,,,, i sie na to nie zanosi .... a pompa to EXOTHERM EXT13 EVI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ja też bym chciał żeby działało ,bo byłem prawie zdecydowany.Couligon mnie załamał trochę Ale czym konkretnie Cię załamał? Z całym szacunkiem i sympatią dla coulignona, opowieścią, że ktoś tam sobie coś tam mamrotał pod nosem? Nie lepiej oprzeć się na jakiś danych, badaniach, itd.? Czyli co, firmy typu Mitsubishi czy Panasonic uczestniczą w wielkim globalnym spisku? Nikt się chyba cudów po powietrznej nie spodziewa, ma plusy i minusy i niech każdy decyduje za siebie. Moje przemyślenia (albo obliczenia) są następujące: 1. klimat polski jest dużo cieplejszy niż się wydaje, średnioroczna 7,6* na plusie z czegoś wynika. 3 miesiące ze srogimi mrozami to mit, pamięć ludzka jest wybiórcza i wszystkim wydaje się, że jak w poprzednich latach dowaliło tydzień albo dwa z temp. poniżej -10*, to cała zima taka była. 2. Jak uzyskasz z pompy średnioroczny COP 2-2,5, zejdziesz poniżej ekogroszku, a wstawisz ją w cenie piec + komin + kotłownia, lub kocioł + komin + przyłącze. To oczywiście może się różnić w związku z indywidualnymi uwarunkowaniami, typu brak akumulacji, potrzeba bufora, grzejniki, itd. Tak czy inaczej, różni inwestorzy będą się decydowali na różne rozwiązania, i dobrze, będzie to trzymało ceny w równowadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.01.2012 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jakie cudo grzeje do -25 nie tylko w katalogu? Prawie wszystkie mogą pracować do -25 C na 410 a .Czasem trzeba zamontować kabel grzewczy pompcny przy odszranianiu. Nie spotkałem takiej co nie działa a bywało nawet -27 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.01.2012 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ja nie pamiętam kiedy u mnie ostatnio było -20 (zeszłej zimy 1 noc było -19 najmniej) a tu patrz....nawet -25 mają.... W nocy pod Wyszkowem mieli 2 lata temu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.01.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jaką temperaturę mają rurki wymiennika tego na zewnątrz? Pytam bo jest tu w tym wątku dużo ludzi którzy montują i serwisują pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 12.01.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 W nocy pod Wyszkowem mieli 2 lata temu:yes: u mnie w tamtym sezonie 2 razy spadla temp ponizej -23stC bodajze w grudniu i lutym pompa sobie poradzila, ale oczywiscie przy pomocy grzalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 12.01.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Jaką temperaturę mają rurki wymiennika tego na zewnątrz? Pytam bo jest tu w tym wątku dużo ludzi którzy montują i serwisują pompy ciepła. nie wiem do czego zmierzasz, ale temp jaka dostaje sie do wewnatrz budynku, np. przy grzaniu wody to ok 60stC, przy grzaniu CO do 35stC - z zewnatrz wchodzi max 42stC Edytowane 12 Stycznia 2012 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.01.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jaką temperaturę mają rurki wymiennika tego na zewnątrz? Pytam bo jest tu w tym wątku dużo ludzi którzy montują i serwisują pompy ciepła. to zależy od konstrukcji . Ale można przyjąć ,że 5 stopni mniej niż otoczenia .Ale rurka jest długa i ma różną temperaturę w różnych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 12.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 to zależy od konstrukcji . Ale można przyjąć ,że 5 stopni mniej niż otoczenia .Ale rurka jest długa i ma różną temperaturę w różnych miejscach to ja chyba nie zrozumialem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.01.2012 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.01.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 to zależy od konstrukcji . Ale można przyjąć ,że 5 stopni mniej niż otoczenia .Ale rurka jest długa i ma różną temperaturę w różnych miejscach Myślałem że temperatura jest raczej stała i jest zależna od sprężarki. Chyba że niezbyt dokładnie zadałem pytanie. Chodzi mi o temperaturę czynnika na zewnątrz budynku( po rozprężeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.01.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 firewallCzynnik ma pobierać ciepło z otoczenia, zatem jego temperatura musi być niższa niż temperatura otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.01.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Myślałem że temperatura jest raczej stała i jest zależna od sprężarki. Chyba że niezbyt dokładnie zadałem pytanie. Chodzi mi o temperaturę czynnika na zewnątrz budynku( po rozprężeniu). Temperatur zależy od ciśnienia w tych rurkach.Na początku rury jest ciecz dalej cięcz i gaz ale temperatura stała .A na końcu rurki na pewnym odcinku jest gaz i temperatura rośnie mniej wiecej o 5 *. Ciśnienie zależy np od ilości czynnika w układzie lub oraz nastawy zaworu rozprężnego.Ale różnie w on/offac i inwerterach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 18.01.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam mam kilka pytań ogólnie co do pomp ciepła i podłogówki chociaż sam mam PC P-W 1. Do tych co sterują pompe do pracy w 2 teryfie (np. Liwko): z moich doświadczeń wynika, że pompa 14KW w 9h (1h odliczam na CWU) tańszej taryfy jest w stanie całodobowo utrzymać moc ok 5 KW bo 14KW*9h/24h=5KW co przy domu potrzebującym ok 10KW i pompie i tak przewymiarowanej do 14 KW pozwala pracować do ok 0 stopni na zew. w tańszej taryfie. Poniżej 0 stopni trzeba jej pozwolić pracować w droższym prądzie. I teraz jak to zrealizować ?? zwykły programator czasowy tego nie ogarnie? Przestawianie godzin ręcznie jak się ociepli lub ochłodzi to też porażka... ustawić termostat w czasie taniego prądu na 22 stopnie powiedzmy a w czasie drogiego na 20 stopni? Jak to macie wykonane u siebie?? 2. Mam podłogówkę w sumie ok 1600 m rurek, 24 obiegi po ok 60m i 4 na drabinki łazienkowe. Najdłuższa pętla z transportem ma max 75 m. przepływomierze wskazują wszędzie w miarę równo ok 1,5 do 2 litrów/ min. Czy to są wystarczające przepływy? Takie zapewnia mi pompka zamontowana w PC - WILO TOP RL25/7.5. Czy potrzebne dodatkowa obiegówka dla wyższych przepływów? Jakie wartości macie u siebie na przepływomierzach? A propos cen PC to jak znalazłem tą obiegówkę na necie za 1200-1300 złociszy to nie wiem jak cała pompa tej mocy ma kosztować np. 8.000. 3. Grzanie CWU- mam ustawione grzanie tylko pompą gry temp spadnie poniżej 39 stopni i grzeje do 45 stopni. Jak był podpięty tylko oryginalny zasobnik to pompa grzała tak, że na zasilaniu dawała o 8 stopni więcej niż na powrocie od 48/40 aż do parametru 60/52 którym cisnęła już do skutku. Od kiedy wpiąłem 2 zasobnik szeregowo na zasilaniu (tak jakby przed głównym) różnica między czynnikami zwiększyła się do 12 stopni. Zauważyłem też dziwną rzecz, której wcześniej nie zaobserwowałem, a mianowicie po załączeniu grzania przy ok. 36 stopniach w początkowej fazie pracuje na bardzo niskich parametrach tj. 40/52 i potrafi najpierw wychłodzić główny zasobnik z zamontowanym czujnikiem do 30 stopni zanim zacznie grzać w górę. Jest to o tyle dziwne, że termometr na dodatkowym zasobniku wpiętym przed tym głównym nigdy nie pokazuje mniej niż 40 stopni więc ciężko by wychłodził po drodze wodę w obiegu na tyle by ta ochłodziła kolejny zasobnik do 30 stopni. Poza tym pomimo wskazań 30 stopni pobierana woda z głównego zasobnika jest i tak ciepła - na oko 38 stopni. Czy to może wynikać z rozkładu temp. w zasobnikach pionowych? 4. Grzanie podłogówki u mnie wygląda tak, że po parogodzinnej przerwie jak podłoga się trochę wychłodzi to pompa na początku grzeje ją dając na zasileniu 5 stopni więcej niż jest na powrocie. Co dziwne robi to chyba wykorzystując pełną moc sądząc po pod-liczniku. dopiero gry temperatura jest blisko zadanej ta różnica się zmniejsza nawet do 1 stopnia by w końcu zrobić przerwę i poczekać aż trochę woda ostygnie i wtedy chyba działa już inwerter i zmniejsza moc pompy. Jak to u Was wygląda?? Czy grzanie przy 0 te 25 zasilanie/20 powrót gdy zadana jest 30 stopni ma sens zamiast od razu np 30/22. Przecież przy grzaniu CWU mamy nawet parametr 60/48. Czy może sterownik może sterować obiegówką taką jak WILO TOP RL25/7.5 i po prostu przy większej różnicy zasilanie/źródło zmniejsza strumień, żeby wyrobić ?? Bo jeśli nie to po co ograniczać temperaturę zasilania - wiadomo wyższa szybciej nagrzeje podłogę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 18.01.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A i jeszcze jedno pytanko czy LG THERMY V maja sprężarki scrool? Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za powielanie pytania w kilku wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 18.01.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A i jeszcze jedno. PC nie lubi startów, a czy lubi chodzić praktycznie bez przerwy w 2 taryfie? No może w przerwą na DEFROST? Bo u mnie w sumie tak jest. Pompa z inverterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.01.2012 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 odpowiem troszeczkę Pompy z inwerterem pracują praktycznie bez przerwy .Tylko jeżeli zapotrzebowanie jest mniejsze nisz moc minimalną pompy urządzenie zatrzyma sie okresowo.podłogówka Różnica temperatury pomiędzy zasilaniem i powrotem powinna wynosić 5 lub mniej stopni .Co do ceny to takó pompkę top 25/7,5 można kupić za znacznie mniej niż piszesz a i cena za pc 8000 nie jest niemożliwa np GREE na wyprzedaży dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.01.2012 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 podniosę temat bo ktoś odnawia podobny z 2010 a ten jest aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts