Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

I w jaki sposob maja porownac PC miedzy soba?

Jaki problem widzisz w zasilaniu grzejnikow PC?

Jestem bardzo ciekaw Twojej PC " tymi rencami" ktora zawstydzi czolowych producentow...

:)

Użytkownicy, bo o nich mowa powinni być bardziej krytyczni wobec danych producentów i fachowości "instalatorków" nikomu nie ubliżając. Każdy to czuję skurą, że dane tabelki odstają od rzeczuwiśtości, ale tylko nieliczni to faktycznie kontrolują i wychodzi im, że conajmniej 1 z COPa tabelkowego gdzieś znika. Co mam do grzejników - temperaturę zasilania (mimo iż sam mam grzejniki]), na samym starcie z grzejnikami mamy niemal 1 z COP w plecy w porównaniu do dobrej podłogówki (rostaw rurek 10cm). Przepływy, które są niezbedne przy jednym/dwóch grzejnikach na pokój są mocno słyszalne w rurach. U siebie robilem test z zasilaniem 35C i 17 szt da mi ok 3 kW przy tym zasialaniu, dlatego pompa będzie pracować tylko do -5C za oknem i temp zasialania 40C. Dalej odpalę kocioł.

Co do zawstydzania, nie mam takiego celu, ale staram się robić, by było jak najlepiej. Narazie mogę się pochwalić COPem pompy do CWU ok 3,3 i grzaniem do 50-53C. Wszystko dzięki bezpośredniemu grzaniu wody w wymienniku płytowym, jak w h.. Dzieki temu temp zasilania rośnie w miarę nagrzewania 300l wody od 20 do 50C, a COP odpowiednio spada. Z węzownicą pompa w zasadzie przez cały czas ma na wyjściu ok 50C i temp skralania 53-55C. Wężownica nie jest w stanie oddać przy tak malej delcie dużych mocy, w związku z tym, albo taktuje, albo idzie na mocno zredukowanej mocy sprężarki. Najepsze pompy do samego CWU, to pompy z pezpośrednim skraplaniem i typu split, niestety ze wzgledu na jakosć wody nie wszędzie do zastosowania.

Tez do ciebie nic nie mam

Pozdrawiam

No na coś ta sprężarka musi umrzeć kiedyś bo by fabryka zbankrutowała ....

to żeś mnie pocieszył. Niechciałbym, by przez przekażnik za 80 zł padla sprężrka za 3000zł. Nastawie termik na najmniejszy możliwy prąd i będę się modlił by w razie W zadzialał.

Pozdr

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Te*konto usuniete

Witam,

rozważam właśnie różne źródła i możliwości ogrzewania domu,

Gaz był by oczywiście najlepszym rozwiązaniem ale, miejsce przyłącza jest oddalone o ok.250m co niestety wiąże się ze sporym kosztem wykonania takiego przyłącza + plus później projekt instalacji już na działce, sumarycznie spora inwestycja i dlatego rozważam różnorakie możliwości.

Chodzi mi teraz po głowie Pompa Ciepła Powietrze Woda(jeżeli dobrze napisałem to taki typ pompy ciepła która nie posiada wymiennika gruntowego) Wspomagana Prądem w przypadku niskich temperatur kiedy sama PC nie dawała by rady - Dom planowany około 200m2 w parterze +60m2 garaż - Tylko ogrzewanie podłogowe w całym domu

Czy taki pomysł ma w ogóle sens?

czy ktoś już coś takiego próbował? i szczerze jak to się sprawdza i nie chodzi mi oto że jak się założy czapkę to idzie przeżyć, ile wzrasta rachunek za prąd w sezonie grzewczym ?

Jaki koszt takiej instalacji ?

i jeszcze jedno a może ktoś wykonywał instalację PC Powietrze Powietrze wspomagane Prądem jako ogrzewanie nadmuchowe?

Edytowane przez Te*konto usuniete

Gość Te*konto usuniete
Pod Warszawą , jakie zapotrzebowanie to nawet nie wiem bo dom jest w fazie projektowania, na pewno pakiet trzy szybowy, dobre ocieplenie i metraż 200m2 + garaż tyle wiem.

Jak będzie wszystko ok i wszystkie COPy będą na swoich miejscach, to nigdy :p

ale jak nie ....

Jeszcze myśl mnie napadła ;)

Precież, to że potrafi chodzić na min 4,5 kW, to nie oznacza, że tyle faktycznie z siebie daje. Jest to tak samo wyliczona moc z tabelki kopów, realnie tylko sprężrka zeszła do jakiejś tam najniższej możliwej częstotliwości i pobiera odpowiednio mniej prądu. O wydajności z tych danych nadal nic nie wiadomo.

Edytowane przez Vld

Mniejsza z tym

Ty też masz manometr na j. wew? On mierzy wysokie ciśnienie w pracy spreżarki na CO r404, czy tej na CWU na r134a?

Chciałbym wiedzieć jak ksztaltują się cisnienia podczas grzania CWU. Np po 5 min od rozpoczęcia, gdzieś w środku procesu i z 5 min przed zakończeniem. Mógłbyś to sprawdzić i podać takie dane tu lub na PW?

Pozdr

Nie ma to jak odkryć Amerykę... Na nowo.

Przygotowanie cwu w przepływowym wymienniku freon/woda jest najprostszym, najtańszym i naj… sposobem.

Rzecz w tym, że przez taki wymiennik stale przepływa świeża, natleniona, mniej lub bardziej twarda woda. Dlatego też taki wymiennik koroduje. Skutkuje to albo jego powolnym zapychaniem, albo rozszczelnieniem.

W tym pierwszym wypadku spada odbiór ciepła, a w tym drugim dochodzi do kontaktu cwu z parami freonu i oleju chłodniczego.

Dlatego też słabo znający się na rzeczy producenci zachodni odeszli od tego rozwiązania i poszli w kierunku innych, a dobrze znający się dalekowschodni doprowadzili je do perfekcji.

Odszranianie wspomagane rurką gorącego gazu w tacy dolnej jest stosowane w agregatach Daikinach od 2010 roku. Rurka w literę L pod wymiennikiem, bypas z zaworem sterowanym z cyklu odszraniania.

Podobnie jak wtrysk cieczy przez elektroniczny zawór rozprężny, który poprawia parametry przy wysokiej nastawie i niskiej temperaturze zewnętrznej.

Ciśnienie w inverterze można sobie oczywiście mierzyć. Powstaje pytanie gdzie i jak, a na koniec po co.

Czynnik w kaskadowym układzie Althermy HT to oczywiście R410, a nie R404.

W układzie tym nie chodzi o to, że jedna sprężarka jest do c.o. a druga cwu, tylko o coś zupełnie innego :)

Daikin tez nie odkrył Ameryki pierwszy lepszy układ chłodniczy z "śrubami" ma wtrysk od dawna po prostu technika chłodnicza trafia pod strzechy a dla mnie to nie koniecznie musi nazywać się pompa ciepła

Po "śrubach" w "dużym" chłodnictwie był Copeland z wtryskiem najpierw cieczy potem pary (wymiennik płytowy, tzr) w "małych" układach (evi)

A teraz trafia pod strzechy Daikin, T-Cap itd.

W P rurka z gorącym gazem jest jako "ostatnia" na dole w parowniku "lamelowym"

Jak Twoim źródłem wiedzy jest hurtownia bims, to masz niestety braki.

Układ dwustopniowy nie nowość - HT jest od 2010 roku. Tylko kto miał wtedy HT?

A nowości? - w br zupełnie odmienna konstrukcja agregatu, w której wymiennik jest poza tacą. Nie trzeba więc ani grzałki, ani rurki ciepła, bo woda z odszraniania nie spływa na tacę, tylko swobodnie na ziemię.

Licznik ciepła wytworzonego jak i możliwość wpięcia do układu licznika impulsowego, by jedną i drugą energię widzieć na sterowniku - a to dzięki nowej pompie elektronicznej i przepływomierzowi.

Zaawansowane możliwości sterowania, w szczególności dwie krzywe grzania i chłodzenia, krzywa grzania dla cwu, modulacja zasilania przy dochodzeniu do nastawy, kompensacja nastawy, kompensacja czasowa temp. zewnętrznej. Tak po krótce :)

Edytowane przez clarnet

Widzę że kolega jednak coś tam instaluje czasem :) oprócz sprzętu w własnym domu:) ???

Problem z zalodzonym parownikiem w ostatnim sezonie miałem raz jak była przerwa w zasilaniu i padał marznący deszcz swoja drogą przerwa była chyba spowodowana tym deszczem - lód zerwał linię napowietrzną

W tym wypadku kluczowe jest dobre sterowanie (podobnie jak w chłodnictwie).

Pompy niektórych producentów mają u dołu parownika rurkę z gorącym gazem więc kable z cop1 zbędne - tym się różnią od klimatyzatorów - między innymi druga różnica jaką zauważyłem to dodatkowy osuszacz par oprócz standardowego (fabrycznego) przy sprężarce rotacyjnej

Witam.

Niczego nie montuję. Mam przy północnej ścianie mojego domu 3 jednostki zewnętrzne. 2 x 6.7 i 3,5 kWh. Na literę F.... Od 7 lat grzeję nimi obszerny dom; c~a 230 m2 i 780m3. Dają radę do ok. -12*. Poniżej, kablowa podłogówka lub (i) kominek.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jak Twoim źródłem wiedzy jest hurtownia bims, to masz niestety braki.

Układ dwustopniowy nie nowość - HT jest od 2010 roku. Tylko kto miał wtedy HT?

A nowości? - w br zupełnie odmienna konstrukcja agregatu, w której wymiennik jest poza tacą. Nie trzeba więc ani grzałki, ani rurki ciepła, bo woda z odszraniania nie spływa na tacę, tylko swobodnie na ziemię.

Licznik ciepła wytworzonego jak i możliwość wpięcia do układu licznika impulsowego, by jedną i drugą energię widzieć na sterowniku - a to dzięki nowej pompie elektronicznej i przepływomierzowi.

Zaawansowane możliwości sterowania, w szczególności dwie krzywe grzania i chłodzenia, krzywa grzania dla cwu, modulacja zasilania przy dochodzeniu do nastawy, kompensacja nastawy, kompensacja czasowa temp. zewnętrznej. Tak po krótce :)

bimsa akurat lubię za co innego - za niemieckie podejście do rynku instalacyjnego

Z Daikinem to niestety trudna komunikacja dlatego pytam

Pompy obiegowe to wszyscy robią już chyba w klasie A

Czyli z chłodnictwa nic nowego same gadżety elektroniczne

Właśnie w 2010 przyglądałem się tym Ht ale cena wtedy była jeszcze bardziej kosmologiczna wiadomo dwie spr. muszą kosztować.

Pewien francuski producent robił wtedy Ht na "copelandzie" z evi ale bez chłodzenia (bo i po co do haicongów:)) ta cena wtedy bardziej do mnie "przemawiała"

.......

Pompy obiegowe to wszyscy robią już chyba w klasie A

Czyli z chłodnictwa nic nowego same gadżety elektroniczne......

Nie tyle chodzi o klasę ile o modulację przepływu, zapewniającą stałą dt

+ nowa sprężarka swing z głęboką modulacją mocy od 1,8kW

A zaawansowane algorytmy sterowania to nie gadżet, tylko ten element pracy PC, który odpowiada za to, by grzała tyle ile trzeba i wtedy kiedy trzeba.

O gadżet w postaci licznika ciepła dopytywał się tutaj nie jeden - więc on po prostu w pompie jest.

No i literówkę zrobiłem - te zmiany to weszły oczywiście w ub roku :)

wygląda na to że zasobnikk cwh 300l nie nadąża odebrać ciepła wyprudukowanego przez pompę

temp na zasobniku jest ustawiona na 42 stopnie z histerezą 5 stop .

pompa ustawia sobie zasilanie na 51 stop

i widać po niej że w 1h z luzem podniesie z 36 do 42-47.

tylko że powrót do pompy szybko osiąga 52 i sprężarka się wyłącza

do czasu jak w zasobniku nie zejdzie poniżej 37[histereza 5] pompa się nie włączy i chyba dodatkowo powrót blokuje pracę spręzarki

albo coś w wymienniku , albo przylącze hydrauliczne skopałem

zużycie energii na dobę z jednym prysznicem to 2,2 2,5 kwh ---- jakoś to kiepsko wychodzi

aha jak temp powrotu blokuje pracę sprężarki to wlączają się grzalki w zasobniku