pancio11 01.06.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 to jakie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.06.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 zmiana minimalnej modulacji na wieksząmaxymalnej temp zasilaniai chyba obnizenie temp w zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 01.06.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Malux20Jak mniemam masz osobny zbiornik cwu. Ja juz na etapie podjęcia decyzji o zakupie i montazu PC P-W zdecydowałem że będzie to pompa z zitegrowanym zbiornikiem wody własnie ze względu na różne problemy wskazywane przez uzytkowników. U mnie obecnie zuzycie pradu do cwu trochę spadło i jest na poziomie 1,5 kWh na dobę. Fakt że nie mieszkamy jeszcze więc to jest mało miarodajne. Zobaczymy później jak zaczniemy więcej wody zużywac. W czerwcu bedzie montowana POŚ-ka a w lipcu robiona łazienka więc zużycie wody wzrośnie zobaczę wtedy jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Aż z ciekawości odpalę jutro cwu,choć w dalszym ciągu nie mam wymienionego wadliwego czujnika cwu przez wiadomokogo i raczej to się nie stanie bez ingerencji władzy wyższej(o fakturach i gwarancji nie wspominając) to jakiś pogląd na temperaturę w zasobniku będę miał dzięki termometrowi zasobnikowemu.Po pierwszym i jedynym odpaleniu nie zauważyłem problemów z taktowaniem pompy,pompa pracowała bez zająknięcia aż do uzyskania 40st.C w zasobniku,jutro zmierzę czas i liczbę zużytych kWh na podgrzanie wody z 15st.C bo tyle pokazuje termometr do 45st.C.Zasobnik Galmet 300l z pojedyńczą wężownicą. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.06.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Malux20 Jak mniemam masz osobny zbiornik cwu. Ja juz na etapie podjęcia decyzji o zakupie i montazu PC P-W zdecydowałem że będzie to pompa z zitegrowanym zbiornikiem wody własnie ze względu na różne problemy wskazywane przez uzytkowników. U mnie obecnie zuzycie pradu do cwu trochę spadło i jest na poziomie 1,5 kWh na dobę. Fakt że nie mieszkamy jeszcze więc to jest mało miarodajne. Zobaczymy później jak zaczniemy więcej wody zużywac. W czerwcu bedzie montowana POŚ-ka a w lipcu robiona łazienka więc zużycie wody wzrośnie zobaczę wtedy jak to wygląda. A jak za 10 lat trzeba będzie wymienić zbiornik to wymienisz całą pompę czy będziesz liczył że producent jeszcze ma na magazynie zbiorniki pasujące do twojej obudowy (pewnie za dwa może trzy lata zmienią jakiś króciec albo co innego) (chyba że z nierdzewki) Ja jednak "wolę" osobny zbiornik - "dobry" Edytowane 2 Czerwca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.06.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Aż z ciekawości odpalę jutro cwu,choć w dalszym ciągu nie mam wymienionego wadliwego czujnika cwu przez wiadomokogo i raczej to się nie stanie bez ingerencji władzy wyższej(o fakturach i gwarancji nie wspominając) to jakiś pogląd na temperaturę w zasobniku będę miał dzięki termometrowi zasobnikowemu. Po pierwszym i jedynym odpaleniu nie zauważyłem problemów z taktowaniem pompy,pompa pracowała bez zająknięcia aż do uzyskania 40st.C w zasobniku,jutro zmierzę czas i liczbę zużytych kWh na podgrzanie wody z 15st.C bo tyle pokazuje termometr do 45st.C. Zasobnik Galmet 300l z pojedyńczą wężownicą. Jak masz na końcu numeru modelu -1 to jest to pompa z poprawionym softem przez czas określony przez Ciebie w parametrach (parametr "tank int" max nastawa 1h 35min) będzie próbowała ładować tylko spr. w starym sofcie ze zbiornikiem SGW(S)MAXI też nie było problemu sprawdź czy masz dokładnie ten zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 02.06.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 u mnie w maju pompa zużyła na grzanie cwu 80 kwh (raz na dobę 13.00-15.00, zbiornik Atlantica 300l) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.06.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 50 zł /miesiąc to norma dla PC.Kolektory są bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 02.06.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Malux, zobacz cos takiego. Tylko zeby nie bylo... Ja nie sprzedaje. http://www.galmet.com.pl/pl/products/view/22-wymienniki_cwu Ja takze nie sprzedaje:no: ale polecam, mam 300L z podwojna wezownica (3,8m2) i spokojnie daje rade, dalem 3000pln ale tu nie oplaca sie oszczedzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 02.06.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Ja takze nie sprzedaje:no: ale polecam, mam 300L z podwojna wezownica (3,8m2) i spokojnie daje rade, dalem 3000pln ale tu nie oplaca sie oszczedzac Do jakiej temperatury grzejesz CWU? Jaka temperatura występuje na wyjściu skraplacza pod koniec cyklu grzania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 u mnie w maju pompa zużyła na grzanie cwu 80 kwh (raz na dobę 13.00-15.00, zbiornik Atlantica 300l) piter U CIEBIE to w maju w twoich stronach to już mrozu nie było;) no taki wynik mi się podoba ile osób ma rodzinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Artur i co przyglądałeś się zużyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.06.2013 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Uwaga na burzę . Przepięcia uszkadzają inwertery,sprężarki i automatykę,Sugeruję wyłączać zasilanie gdy spodziewamy się burz.To dość rzadka sytuacja ale wiem o dwóch przypadkach w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 WIEM że to problem jakiś jest ale jak ty to sobie wyobrażasz ?babcie klozetową mam zatrudnić żeby wypatrywała chmur czy cuś?no to jest kolejny minus pomp[ty7lko powietrzny6ch?]pozdrawiam dzięki na uczulenie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.06.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 WIEM że to problem jakiś jest ale jak ty to sobie wyobrażasz ? babcie klozetową mam zatrudnić żeby wypatrywała chmur czy cuś? no to jest kolejny minus pomp[ty7lko powietrzny6ch?] pozdrawiam dzięki na uczulenie problemu witam to nie jest TYLKO "problem", "minus pomp" w czasie burz zdarzały już się awarie zamontowanych przeze mnie: kotłów gazowych, kolektorów, pomp ciepła.. w czasie zeszłorocznej lipcowej burzy k. Czechowic-Dziedzic na osiedlu domków jednorodzinnych, gdzie robiliśmy instalacje, w 4 domkach wszystkie urządzenia, które były podłączone w czasie burzy do prądu zostały "spalone" (lodówki, tv, kotły gazowe, kolektory, agd...) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.06.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Jak pytalem kiedys w firmie ubezpieczeniowej to system CO ( a pytalem szczegolnie o PC ) podlega pod ubezpieczenie domu... jak burze czy tam wyladowania, sa na polisie. Nie koniecznie chce sie przekonac czy naprawde.... ale tak mi powiedziano. witam klienci, o których pisałem powyżej byli ubezpieczeni, polisa pokryła koszty naprawy (wymiany) spowodowane burzą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.06.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Artur i co przyglądałeś się zużyciu? Tak,dzisiaj odpaliłem cwu i do samego grzania nie mam zastrzeżeń.Czas grzania 300l od 19st.C do 45st.C to równo 1h a zużycie przez ten czas to 2,3kWh. Temperatura zasilania doszła do 55st.C a powrotu do 52st.C,pompa pracowała bez zająknięcia przez tą 1h,po dojściu do 55st.C temperatura zasilania zaczęła spadać ale było już 45st.C na zasobniku to wyłączyłem ręcznie.Zasobnik to SGW(S) 300l Za to mam jakąś dziwną akcję nie wiem właściwie z czym.Po nagrzaniu wody odkręciłem kran w PG i ok,na początku przez parę minut i parę l leciała gorąca woda ale za chwilę zaczęła lecieć coraz chłodniejsza,po zakęceniu i odczekaniu paru minut znowu na początku gorąca a za chwilę coraz zimniejsza. Jeszcze ciekawiej jest w łazience,łazienka zasilana jest jedną rurą fi25mm i rodziela się trójnikiem na wannę i umywalkę.Po odkręceniu baterii wannowej podobnie jak w PG,na początku gorąca a za chwilę letnia ale po odkręceniu baterii umywalkowej w wannie leci zimna a w umywalce gorąca natomiast po zakręceniu baterii wannowej w umywalce zaczyna lecieć chłodna. Prosiłbym o pomoc cóż to może być za dziadostwo.Na początku myślałem,że coś z zasobnikiem,że za bardzo miesza wodę ale po akcji z łazienką nie wiem co o tym myśleć,bo przecież z jednej rury zasilającej na lewo leci zimna a na prawo gorąca... Edytowane 3 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Tak,dzisiaj odpaliłem cwu i do samego grzania nie mam zastrzeżeń.Czas grzania 300l od 19st.C do 45st.C to równo 1h a zużycie przez ten czas to 2,3kWh. Temperatura zasilania doszła do 55st.C a powrotu do 52st.C,pompa pracowała bez zająknięcia przez tą 1h,po dojściu do 55st.C temperatura zasilania zaczęła spadać ale było już 45st.C na zasobniku to wyłączyłem ręcznie.Zasobnik to SGW(S) 300l Za to mam jakąś dziwną akcję nie wiem właściwie z czym.Po nagrzaniu wody odkręciłem kran w PG i ok,na początku przez parę minut i parę l leciała gorąca woda ale za chwilę zaczęła lecieć coraz chłodniejsza,po zakęceniu i odczekaniu paru minut znowu na początku gorąca a za chwilę coraz zimniejsza. Jeszcze ciekawiej jest w łazience,łazienka zasilana jest jedną rurą fi25mm i rodziela się trójnikiem na wannę i umywalkę.Po odkręceniu baterii wannowej podobnie jak w PG,na początku gorąca a za chwilę letnia ale po odkręceniu baterii umywalkowej w wannie leci zimna a w umywalce gorąca natomiast po zakręceniu baterii wannowej w umywalce zaczyna lecieć chłodna. Prosiłbym o pomoc cóż to może być za dziadostwo.Na początku myślałem,że coś z zasobnikiem,że za bardzo miesza wodę ale po akcji z łazienką nie wiem co o tym myśleć,bo przecież z jednej rury zasilającej na lewo leci zimna a na prawo gorąca... witam odkręć kran - puść gorącą wodę - zostaw niech się leję - i zmierz temperaturę na wylocie wody gorącej z bojlera zobacz, czy wylot jest cały czas gorący pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.06.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Arturo, a masz na cyrkulacji cwu zawór zwrotny???Wygląda to według mnie tak, że gdy leci chłodniejsza woda przy otwarciu tylko gorącej, jakby większa część strumienia "idzie" przez obieg cyrkulacji który jest wpuszczony w zasobniku niżej niż króciec ciepłej wody. Jakie średnice rur masz na cyrkulacji, czy nie przypadkiem takie same jak dla cw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.06.2013 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 dokładnie tak,najprawdopodobniej, przed pompą cyrkulacyjną nie ma zaworu zwrotnego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts