Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

w nocy przy braku rozbioru, na pewno jest większe.

reduktor to rozsądna inwestycja

jeszcze pytanko.

oprocz reduktora i chyba zaworu zwrotnego mam zestaw prostych filtrów (tak chciałem)

mam jednak chyba problem z jakoscia wody a mianowicie na brodziku i we wannie a mam produkty metalowe emaliowane tworzą sie osady z wody.

takie jak by oczka po wyschnięciu wody ktore cięzko domyc.

czy zmiękczacz pomoże ?

czy zamiast tych filtrów mozna zastosować zmiękczacz i czy ma on rację bytu w garażu bo ujęcie wody jest własnie w garażu.

w PG nie mam miejsca.

http://images37.fotosik.pl/2084/80051a3aefa00159med.jpg

Ps Pozdrowienia z Tychów

Jakies protesty mieliscie dzis w Bieruniu :) z Oswięcimia kierowali na Pszczynę

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no, musiałem jechać opłotkami,

zmiękczacz powinien pomóc,

a zamiast tych filtrów lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie filtra z płukaniem wstecznym zespolonego z reduktorem,

jak się filtr zabrudzi to wystarczy podpiąć węża i odkręcić zawór, po paru chwilach filtr znowu czysty

Gość Arturo72
najlepiej dokładnie zastosować się do wytycznych producentów urządzeń i do nich się stosować

W karcie gwarancyjnej baterii mam wzmiankę o ciśnieniu max.10 bar a zalecanym 2-5 bar.

Reduktor będzie zamontowany,chociaż nie sądzę,że ciśnienie spowodowało nie szczelność baterii.

jeszcze pytanko.

oprocz reduktora i chyba zaworu zwrotnego mam zestaw prostych filtrów (tak chciałem)

mam jednak chyba problem z jakoscia wody a mianowicie na brodziku i we wannie a mam produkty metalowe emaliowane tworzą sie osady z wody.

takie jak by oczka po wyschnięciu wody ktore cięzko domyc.

czy zmiękczacz pomoże ?

czy zamiast tych filtrów mozna zastosować zmiękczacz i czy ma on rację bytu w garażu bo ujęcie wody jest własnie w garażu.

w PG nie mam miejsca.

http://images37.fotosik.pl/2084/80051a3aefa00159med.jpg

Ps Pozdrowienia z Tychów

Jakies protesty mieliscie dzis w Bieruniu :) z Oswięcimia kierowali na Pszczynę

witam

aby dobrać stację uzdatniania wody trzeba znać skład wody, najlepiej zbadaj wodę, po otrzymaniu wyniku można dobrać jaka jest najlepsza stacja, wtedy dopiero będzie wiadomo czy warto inwestować w takie urządzenie

warto rozdzielić tak instalację, żeby woda, np. do podlewania, do ogrodu nie przechodziła przez stację

pozdrawiam

Gość Arturo72
witam

pewnie jak zredukujesz ciśnienie do 2-3bar to problem zniknie:rolleyes:

pozdrawiam

Raczej nie gdyż na głównym zaworze skręciłem przepływ do miniumum,czyli woda z baterii ledwo leciała a problem nie zniknął,także wygląda to na usterkę mechaniczną baterii/głowicy nie zależną od ciśnienia wody.

Tak S10

I jestem zadowolony bo miesiąc grzania CWU to jakieś dwadzieścia pare zł. Co prawda nie kożystamy jeszcze z wanny bo górna łazienka cały czas się robi, a w lipcu przybędzie nowy członek rodziny. Jeśli nawet zużycie podskoczy o 100% to i tak mnie to nie ruszy.

Ja zauważyłem natomiast inną rzecz.

Nagrzewanie przeciwbakteryjne:

nie mam w sterowniku dostępnych linii 1644 i dalej w ustawieniach CWU, a jest to tym bardziej dziwne że dałbym sobie chyba rękę uciąć że kiedyś je tam widziałem. Nie mogę włączyć tego wygrzewania., a z kolei ustawiając temp zadaną dla wody 65* (to jest chyba max) pompa grzeje do około 50* i dalej włącza "ładowanie grzałki elektr." (które fizycznie są odłączone). Czy sama pompa nie da rady nagrzać wody do wyższej temp. czy może coś namieszałem w ustawieniach.

Jak to jest w innych atlanticach?

Raczej nie gdyż na głównym zaworze skręciłem przepływ do miniumum,czyli woda z baterii ledwo leciała a problem nie zniknął,także wygląda to na usterkę mechaniczną baterii/głowicy nie zależną od ciśnienia wody.

Nie znasz praw fizyki i to jest Twoj glowny problem przy takich eksperymentach.

Trzeba bylo zmierzyc cisnienie przy zdlawionym zaworze glownym oraz zakreconej baterii i zobaczyc o ile "spadlo". ;)

Tak S10

I jestem zadowolony bo miesiąc grzania CWU to jakieś dwadzieścia pare zł. Co prawda nie kożystamy jeszcze z wanny bo górna łazienka cały czas się robi, a w lipcu przybędzie nowy członek rodziny. Jeśli nawet zużycie podskoczy o 100% to i tak mnie to nie ruszy.

Ja zauważyłem natomiast inną rzecz.

Nagrzewanie przeciwbakteryjne:

nie mam w sterowniku dostępnych linii 1644 i dalej w ustawieniach CWU, a jest to tym bardziej dziwne że dałbym sobie chyba rękę uciąć że kiedyś je tam widziałem. Nie mogę włączyć tego wygrzewania., a z kolei ustawiając temp zadaną dla wody 65* (to jest chyba max) pompa grzeje do około 50* i dalej włącza "ładowanie grzałki elektr." (które fizycznie są odłączone). Czy sama pompa nie da rady nagrzać wody do wyższej temp. czy może coś namieszałem w ustawieniach.

Jak to jest w innych atlanticach?

witam

masz pompę niskotemperaturową

maksymalna temperatura wody na wyjściu z pompy to 52*C

powyżej tylko za pomocą grzałki

pozdrawiam

witam

czyli duże prawdopodobieństwo, że zbyt duże ciśnienie i bateria przepuszcza - dzięki wysokiemu ciśnieniu mogła ulec uszkodzeniu

pozdrawiam

Reduktor redukuje ciśnienie zimnej i ciepłe. jeżeli jest wysokie ale równe dla cieplej i zimnej to nie może uszkodzić w ten sposób.Bateria musi wytrzymać minimum 5 bar

Pompy ciepła CTC-ENERTECH GROUP A.B.

Ja pierdziu:o Na 21 postów 10 to prawie kopiuj - wklej.

Za coś takiego moim zdaniem administracja powinna mieć prawo do obligatoryjnego wystawienia FV n.p. 1000 od każdego takiego wpisu.

Edytowane przez plusfoto