Gość Arturo72 13.06.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 jakieś sporawe te ceny wg ofert, które ja dostałem To są ceny katalogowe,firmy mają upust od katalogu 30-50% także ostateczna cena pompy zależy od firmy instalatorskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 13.06.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No ja też jeszcze poczekam bo za niedługo będę potrzebował pompkę, jak narazie czekam na zapotrzebowanie na ciepło ale mniej więcej będę miał tylko co Ty. Czyli 40kwh, rekuperator, dobre ocieplenie, okna 3 szyby. Także jeszcze nie wiem jakiej mocy ale na 100% panas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.06.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Także jeszcze nie wiem jakiej mocy ale na 100% panas. Ja wybrałem jak wybrałem,prawdopodobnie u mnie 7kW by stykła(miała być Extansa 8kW) i wtedy grzalbym tylko w I taryfie ale skoro mam już 9kW to wykorzystam zapas mocy na II taryfę. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 13.06.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 masz zwykłego panasa? Bo tak myslę czy nie lepszy byłby 7kv t-cap. Ile płacisz na rok prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.06.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ja wybrałem jak wybrałem,prawdopodobnie u mnie 7kW by stykła(miała być Extansa 8kW) i wtedy grzalbym tylko w I taryfie ale skoro mam już 9kW to wykorzystam zapas mocy na II taryfę. o co chodzi z taryfami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.06.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 A jakie sa pobory pradu dla powyzszych? Czy mam rozumiec, ze PC np. T-CUP 9 przy -15 daje 9 KW, czyli COP =1? Jaka jest max moc tego tego modelu? Pozdrawiam witam wszystkie podane poniżej pompy do -15*C mogą pracować bez załączania dodatkowej grzałki!!! poniższe moce mogą być genrowane przez pompy bez załączania grzałek do temperatury zewnętrznej -15*C i temperatury wody grzewczej +35*C jednofazowe: ATLANTIC ALFEA EXTENSA 13 - moc dla -15*C - 8,64kW - COP 2,16, pobór energii 4kW) DAIKIN ALTHERMA LT 11,4 - moc dla -15*C - 8,67kW - SCOP 1,99, pobór energii 4,36kW PANASONIC AQUAREA SERIA F 12 - moc dla -15*C - 8,9kW - COP 2,43, pobór energii 3,66kW trójfazowe: ATLANTIC ALFEA EXCELIA TRI 11 - moc dla -15*C - 10,38kW - COP 1,99, pobór energii 5,21kW DAIKIN ALTHERMA LT 11,4 - moc dla -15*C - 8,67kW - SCOP 1,99, pobór energii 436kW) PANASONIC AQUAREA SERIA F 9 - moc dla -15*C - 8,3kW - COP 2,55, pobór energii 3,25kW PANASONIC AQUAREA SERIA T-CUP 9 - moc dla -15*C - 9kW - COP 2,54, pobór energii 3,55kW pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.06.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 jakieś sporawe te ceny wg ofert, które ja dostałem witam ostatnio montowałem pompę PANASONIC AQUAREA SERIA T-CUP 9 jednofazowa (trójfazowa wychodzi drożej o 4000zł) + zasobnik GALMET 300 l MAXI (b. duża wężownica 3,8m2 dedykowana do pomp ciepła) + sterownik pokojowy klient zapłacił 22.500zł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.06.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 masz zwykłego panasa? Bo tak myslę czy nie lepszy byłby 7kv t-cap. Ile płacisz na rok prądu? witam pompy T-CUP Panasonic w Polsce sprzedaje tylko o mocach 9 i 12kW pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 13.06.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Czekam na zapotrzebowanie, prawdopodobnie będzie 40kwh więc nie wiem czy wybrać 9kv t-cap czy zwykły sdf, być może wystarczy mi 7kv ale teżnie wiem czy t-cap czy sdf. Większość osób pisze, że przy rekuperacji nie potrzeby 3-fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.06.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Czekam na zapotrzebowanie, prawdopodobnie będzie 40kwh więc nie wiem czy wybrać 9kv t-cap czy zwykły sdf, być może wystarczy mi 7kv ale teżnie wiem czy t-cap czy sdf. Większość osób pisze, że przy rekuperacji nie potrzeby 3-fazy. witam 1 czy 3-fazy - wg mnie jeżeli masz przyłącz prądu, który pozwala na 1-fazową to bez problemu możesz ją wybrać, napewno wyjdzie taniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 13.06.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Cześć Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post na forum i prywatnie. Otrzymałem kilka ofert. Wszystkie na Panasonika (dlaczego tylko on:eek:, nie wiem, pewnie to najlepszy wybór obecnie). Czy wybór Panasonika T-cap 9KW wg Was + zasobnik Galmet 300l Maxi to dobre rozwiązanie?Plusy: - uzyskuje moc 9KW bez grzałki i dogrzewa wodę bez grzałki do 55stopni C przy -15stopniach C !!!- możliwa praca sprężarki przy -20stopniach C- mają w opcji nowe sterowniki, możliwość sterowania przez internet z telefonu komórkowego lub komputera (ale tu minus tylko wersja angielska - nie po polsku na wyświetlaczu, dla mnie to nie problem, ale mogliby się tutaj postarać)- pompa obiegowa elektroniczna- możliwa praca w trybie chłodzenia (klima-konwektory ok lub podłogówka? tu chłodzenie ale nie do końca, możliwość roszenia podłogi)- wysoka sprawność- czy niskie koszty to nie wiem, bo mam oferty na razie tylko dla Panasonika- w ofercie pomp Panasonika lepsze pompy T-cap w takiej samej cenie jak gorsze pompy serii F Czy macie jakieś uwagi do tego co napisałem? Może ktoś wyśle mi oferty na inne pompy. Z góry dziękuję. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.06.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 masz zwykłego panasa? Bo tak myslę czy nie lepszy byłby 7kv t-cap. Ile płacisz na rok prądu? Mam T-CAP-a,ile płacę na rok powiem i pokażę za rok Pompę mam od lutego. Po pierwszych obserwacjach będzie to fajny wynik ale nie uprzedzam faktów o co chodzi z taryfami? A o to chodzi,że w pierwszej wersji miała być 8kW jednofazowa,która przy minusowych temperaturach traci moc grzewczą i być może wchodziłbym w tanią taryfę dlatego wolałem zostać w systemie jednotaryfowym,przy małym zapotrzebowaniu i wyższym COP-ie w dzień koszt byłby wyższy ok.200-300zł niż gdybym korzystał z systemu dwutaryfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 14.06.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) witam ostatnio montowałem pompę PANASONIC AQUAREA SERIA T-CUP 9 jednofazowa (trójfazowa wychodzi drożej o 4000zł) + zasobnik GALMET 300 l MAXI (b. duża wężownica 3,8m2 dedykowana do pomp ciepła) + sterownik pokojowy klient zapłacił 22.500zł pozdrawiam Witaj. To co napisałeś jest dla mnie bardzo interesujące. Z firmy na terenie B-B dostałem ofertę na w/w Pompa ciepła powietrze/woda Panasonic 12 kW AquaRea 1 faz wraz z zasobnikiem 300l, armaturą osprzęt, podlicznikiem i montażem na kwotę w okolicach 34.000 zł. Taka kwota zniechęciła mnie do dalszych rozważań o zasadności inwestycji. Czy kwota, którą podałeś to cena samej pompy? Jeśli to cena za całość to proszę o kontakt na PRV bo właśnie podpisuje umowę z PGNiG-e na wykonanie przyłącza gazu i wstępnie uzgadniam zakup kotła gazowego. Dla porównania dodam, że kocioł z górnej półki WOLF CGB-20 1 funkcyjny, zasobnik 300l 2 wężowym (wpięcie 2 źródła ciepła), automatyką i montażem w okolicach 18.000 zł. Do tego dochodzi koszt przyłącza ok 2.300 zł Edytowane 14 Czerwca 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 14.06.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witaj. To co napisałeś jest dla mnie bardzo interesujące. Z firmy na terenie B-B dostałem ofertę na w/w Pompa ciepła powietrze/woda Panasonic 12 kW AquaRea 1 faz wraz z zasobnikiem 300l, armaturą osprzęt, podlicznikiem i montażem na kwotę w okolicach 34.000 zł. Taka kwota zniechęciła mnie do dalszych rozważań o zasadności inwestycji. Czy kwota, którą podałeś to cena samej pompy? Jeśli to cena za całość to proszę o kontakt na PRV bo właśnie podpisuje umowę z PGNiG-e na wykonanie przyłącza gazu i wstępnie uzgadniam zakup kotła gazowego. Dla porównania dodam, że kocioł z górnej półki WOLF CGB-20 1 funkcyjny, zasobnik 300l 2 wężowym (wpięcie 2 źródła ciepła), automatyką i montażem w okolicach 18.000 zł. Do tego dochodzi koszt przyłącza ok 2.300 zł I teraz za gaz bedziesz płacił 100% wiecej niż za prąd do celów PC . Dokładając pare złotych mozesz mieć przy okazji klimatyzacje , przy gazie tak tanio tego nie zrobisz . [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witaj. To co napisałeś jest dla mnie bardzo interesujące. Z firmy na terenie B-B dostałem ofertę na w/w Pompa ciepła powietrze/woda Panasonic 12 kW AquaRea 1 faz wraz z zasobnikiem 300l, armaturą osprzęt, podlicznikiem i montażem na kwotę w okolicach 34.000 zł. Taka kwota zniechęciła mnie do dalszych rozważań o zasadności inwestycji. Czy kwota, którą podałeś to cena samej pompy? Jeśli to cena za całość to proszę o kontakt na PRV bo właśnie podpisuje umowę z PGNiG-e na wykonanie przyłącza gazu i wstępnie uzgadniam zakup kotła gazowego. Dla porównania dodam, że kocioł z górnej półki WOLF CGB-20 1 funkcyjny, zasobnik 300l 2 wężowym (wpięcie 2 źródła ciepła), automatyką i montażem w okolicach 18.000 zł. Do tego dochodzi koszt przyłącza ok 2.300 zł witam to była cena za kompletną kotłownię bez podliczników, gdyż klient był elektrykiem i sam sobie zrobił opomiarowanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.06.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Artur ja biorę wekendowąna grzanie co wyjdzie około 1500kwh t o w porównaniu[teoretycznie gdybym grzał w dziennej taryfie] do jednotaryfowego przepłaciłbym ze 160 złno ale sobota niedziela jest po 31 groszy i po pierwszej zimie wiem że poniedziałek będzie się slizgał ciepłem z wekendem[z 50%] pobierze co normalnie.wiem że woda w 95 % będzie grzana tylko w taniej taryfie także w okienku 14-16 lekko licząc godzina będzie tylko dlo co . Edytowane 14 Czerwca 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 14.06.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witaj. To co napisałeś jest dla mnie bardzo interesujące. Z firmy na terenie B-B dostałem ofertę na w/w Pompa ciepła powietrze/woda Panasonic 12 kW AquaRea 1 faz wraz z zasobnikiem 300l, armaturą osprzęt, podlicznikiem i montażem na kwotę w okolicach 34.000 zł. Taka kwota zniechęciła mnie do dalszych rozważań o zasadności inwestycji. Czy kwota, którą podałeś to cena samej pompy? Jeśli to cena za całość to proszę o kontakt na PRV bo właśnie podpisuje umowę z PGNiG-e na wykonanie przyłącza gazu i wstępnie uzgadniam zakup kotła gazowego. Dla porównania dodam, że kocioł z górnej półki WOLF CGB-20 1 funkcyjny, zasobnik 300l 2 wężowym (wpięcie 2 źródła ciepła), automatyką i montażem w okolicach 18.000 zł. Do tego dochodzi koszt przyłącza ok 2.300 zł Za dwadziescia parę tysięcy nie ma nad czym sie zastanawiać. Bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.06.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 18 tyś za gaz dużo jednaki następne abonamenty i opłaty stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.06.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 18 tyś za gaz dużo jednak i następne abonamenty i opłaty stałe Ja mam gaz i taryfe z abonamentem jakies 10 pln, co nie zmienia faktu ze dzielac fakture brutto przez zuzycie uzyskuje nedzne 26gr/KWh. Jesli ktos juz bierze PC z gornej polki to moze spac spokojnie, bo przy gazie wyszloby go duzo wiecej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.06.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 te 26 gr faktycznie kiepsko wyglądaw domach o b.małym zapotrzebowaniu i dużej akumulacji to zważywszy na koszty serwisu gazu to nawet czysty prąd wychodzi podobnie ja mam pompę z dolnej półki - i widże po twoich kosztach że to był dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts