mar1973 17.06.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 drogo wychodzi witam niestety b. drogo pompy ciepła wychodzą dużo taniej:D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin688 17.06.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Dobrý den. Mohu doporučit tepelná čerpadla firmy Ochsner. Montuje a dodává firma http://www.bioterm.czdoporučuji. Martin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.06.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 szkoda że po braku prądu muszę ustawiać czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 18.06.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Cześć Wszystkim dziękuję za oferty i wszelkie informacje. Zdecydowałem się na pompę Panasonica 1-fazową T-CUP 9kW. Dostałem ofertę za 23.000 zł ze zbiornikiem Galmet Maxi 300l. W opcji 600zł taniej zamiast zbiornika Galmetu (wężownica 3,8m2) mogę dostać czeski zbiornik OKC 300 (wężownica 3,2m2). Nie wiem jeszcze na jaki się zdecydują. Zbiornik OKC 300 polecił mi forumowicz PANAS (dziękuję bardzo). Mój chyba przyszły instalator (jeszcze nie podpisałem umowy) powiedział, że jest OK i że będzie dobrze grzał (0,6m2 mniejsza wężownica - co o tym myślicie?). Mogę jeszcze wziąć pompę jw. tylko z możliwością chłodzenia - ma ktoś taką, jakieś uwagi? Jeszcze raz dziękuję, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.06.2013 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 wężownica wystarczy,Chłodzenie to nie problem w pompie tylko w elementach chłodzących (kondensacja pary wodnej ,itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.06.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Cześć Wszystkim dziękuję za oferty i wszelkie informacje. Zdecydowałem się na pompę Panasonica 1-fazową T-CUP 9kW. Dostałem ofertę za 23.000 zł ze zbiornikiem Galmet Maxi 300l. W opcji 600zł taniej zamiast zbiornika Galmetu (wężownica 3,8m2) mogę dostać czeski zbiornik OKC 300 (wężownica 3,2m2). Nie wiem jeszcze na jaki się zdecydują. Zbiornik OKC 300 polecił mi forumowicz PANAS (dziękuję bardzo). Mój chyba przyszły instalator (jeszcze nie podpisałem umowy) powiedział, że jest OK i że będzie dobrze grzał (0,6m2 mniejsza wężownica - co o tym myślicie?). Mogę jeszcze wziąć pompę jw. tylko z możliwością chłodzenia - ma ktoś taką, jakieś uwagi? Jeszcze raz dziękuję, Krzysiek Witam Kup klimakonwektor(y). Ja do swojej P... T-cap 9 kupiłem Aermec FCL62. Cena za jakość przyzwoita. U mnie b. pasuje do podwieszanego sufitu. Zwróć przy tym uwagę na opory przepływu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.06.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Witam Kup klimakonwektor(y). Ja do swojej P... T-cap 9 kupiłem Aermec FCL62. Cena za jakość przyzwoita. U mnie b. pasuje do podwieszanego sufitu. Zwróć przy tym uwagę na opory przepływu. Pozdrawiam Pratchawiec witam ZAINTERESOWANY POMPĄ ma już zrobioną instalację, nie ma już możliwości zainstalowania klimakonwektorów chłodzenie za pomocą podłogi pozwoli mu obniżyć temperaturę powietrza o kilka stopni montowałem już pompy ciepła z opcją chłodzenia, nike jest to klima ale efekt jest odczuwalny minusem roszenie podłogi ale jak się usrawi odpowiednio temperaturę, to pocenie nie występuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.06.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 witam ZAINTERESOWANY POMPĄ ma już zrobioną instalację, nie ma już możliwości zainstalowania klimakonwektorów chłodzenie za pomocą podłogi pozwoli mu obniżyć temperaturę powietrza o kilka stopni montowałem już pompy ciepła z opcją chłodzenia, nike jest to klima ale efekt jest odczuwalny minusem roszenie podłogi ale jak się usrawi odpowiednio temperaturę, to pocenie nie występuje pozdrawiam I chodzenie latem w kożuchowych kapciach. Brrr! Wystarczy wpiąć trójnik, elektrozawór i kabelek sterujący. No i dodatkowe rurki. Chyba, że ściany, podłogi, sufity, itp już zrobione na gotowo. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.06.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 I chodzenie latem w kożuchowych kapciach. Brrr! Wystarczy wpiąć trójnik, elektrozawór i kabelek sterujący. No i dodatkowe rurki. Chyba, że ściany, podłogi, sufity, itp już zrobione na gotowo. Pozdrawiam Pratchawiec witam o czym ty piszesz, masz coś takiego? u rodziców zamontowałem pompę ciepła, chłodzą podłogą i w kożuchowych kapciach nie chodzą, powiem więcej chłodna pogoda daje fajny chłodek stopom k. 15 dziś załączyłem rodzicom chłodzenie, chodziłem gołymi nogami po płytkach (temperatura ok. 17-18stopni, efekt fajny wiem nie schłodzi powietrza jak klima, no cóż w zeszłym roku temperatury powietrza w pomieszczeniach, gdzie działa podłogówka były niższe o ok. 5stopni, od pomieszczeń, gdzie nie ma chłodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.06.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Nad tym sie nieraz zastanawialem.... Zarazem jakos wolalbym chlodne powietrze a nie zimna podloge.... Ale Przyznam ze nie mialem okazji sprawdzic "chlodzenia" podloga... moge sobie tylko "niewyobrazac" Grzanie wiemy dziala nie tylko przy plytkach.... A jak z chlodzeniem majac drewniane podlogi, wykladziny lub dywany ( jak ktos lubi )? witam drewniane podłogi grzeją oczywiście gorzej niż płytki tak samo chłodzą gorzej niż płytki napiszę jeszcze raz to nie jest klima, ale zawsze coś, jak ma się taką możliwość, to dopłata 700-1000 zł za obniżenie temperatury to chyba nie wygurowana kwota pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Napisałem w wątku "Opłacalność pompy ciepła"; 23-03-2013 #310 Chłodzenie domu przez podłogówkę jest moim zdaniem nieporozumieniem. W moim domu, użytkowanym od ponad 15 lat podłogówka jest od początku. Klimatyzację mam od 7 lat, w związku z tym piszę to na podstawie własnych doświadczeń a nie opinii wyczytanych tu i ówdzie.W waszej gorącej dyskusji pomijacie w zupełności najistotniejszy czynnik komfortu cieplnego, dla którego chłodzenie powietrzem jest jedynym sensownym rozwiązaniem. Chodzi o zmniejszenie wilgotności powietrza i zapewniam Was, że jej obniżenie w upalny dzień, powiedzmy z 85 % do choćby 65, daje efekt znacznie bardziej odczuwalny dla komfortu i samopoczucia, niż samo obniżenie temperatury, choćby nawet o 5 stopni.W praktyce obniżenie temperatury o 2* i zmniejszenie wilgotności o kilkanaście % daje odczucie powrotu do normalności. Chłodząc jedynie podłogę uzyskacie w konsekwencji efekt wręcz odwrotny od zamierzonego, bowiem wilgotność względna powietrza ulegnie dalszemu zwiększeniu. Pracując z pełną mocą chłodniczą moje trzy jednostki o łącznej nominalnej mocy grzewczej 17 kW potrafią w ciągu jednej godziny odprowadzić z chłodzonego powietrza zbiorczą rurką ponad 5 l. wody. Nie wierzyłem producentowi i podstawiłem pod wylot dość dużą miskę. Po dwóch godzinach woda z niej przelewała się na trawnik.Co dzieje się z tą wodą w razie chłodzenia podłogi? odpowiedź jest prosta - nic; ona dalej pozostaje w domu dążąc uparcie do stanu rosy, z nader niemiłymi konsekwencjami. Rekuperator a właściwie GWC, przy jego symbolicznym przepływie, może co najwyżej poprawić nastrój a nie powietrze. Dla opcji aktywnego chłodzenia pozostaje zatem alternatywa; - klimatyzacja na odrębnym układzie - z niej na dzień dzisiejszy korzystam wykorzystując ją zresztą głównie dla ogrzewania-odpowiedniej mocy klimakonwektor(y), z wykorzystaniem PC jak agregatu wody lodowej - z tej opcji skorzystam w nowo budowanym domu. Zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię. Podawane w prospektach reklamowych informacje o cichej pracy jednostek wewnętrznych są prawdziwe, o tyle tylko o ile dotyczą najniższych ich biegów i co za tym idzie wydajności, czy to chłodniczej czy cieplnej. Dla mocy nominalnych wentylatory w/w jednostek muszą pracować na full. Dlatego przy doborze należy je przewymiarowywać tak, by oczekiwaną charakterystykę pracy uzyskiwały co najwyżej na biegach średnich. Dotyczy to również jednostek inverterowych. Podtrzymuję w całości. Chłodzenie podłogi jest "protezą" i nie ma nic wspólnego z komfortem cieplnym. Mam podłogówkę, często wyłączaną w sezonie grzewczym (temp posadzki 19-20*) i wiem jak dalece na dłuższą metę niekomfortowy jest promieniujący z niej chłód. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 18.06.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Czyli wężownica 3,2 spokojnie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.06.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Napisałem w wątku "Opłacalność pompy ciepła"; 23-03-2013 #310 Chłodzenie domu przez podłogówkę jest moim zdaniem nieporozumieniem. W moim domu, użytkowanym od ponad 15 lat podłogówka jest od początku. Klimatyzację mam od 7 lat, w związku z tym piszę to na podstawie własnych doświadczeń a nie opinii wyczytanych tu i ówdzie. W waszej gorącej dyskusji pomijacie w zupełności najistotniejszy czynnik komfortu cieplnego, dla którego chłodzenie powietrzem jest jedynym sensownym rozwiązaniem. Chodzi o zmniejszenie wilgotności powietrza i zapewniam Was, że jej obniżenie w upalny dzień, powiedzmy z 85 % do choćby 65, daje efekt znacznie bardziej odczuwalny dla komfortu i samopoczucia, niż samo obniżenie temperatury, choćby nawet o 5 stopni. W praktyce obniżenie temperatury o 2* i zmniejszenie wilgotności o kilkanaście % daje odczucie powrotu do normalności. Chłodząc jedynie podłogę uzyskacie w konsekwencji efekt wręcz odwrotny od zamierzonego, bowiem wilgotność względna powietrza ulegnie dalszemu zwiększeniu. Pracując z pełną mocą chłodniczą moje trzy jednostki o łącznej nominalnej mocy grzewczej 17 kW potrafią w ciągu jednej godziny odprowadzić z chłodzonego powietrza zbiorczą rurką ponad 5 l. wody. Nie wierzyłem producentowi i podstawiłem pod wylot dość dużą miskę. Po dwóch godzinach woda z niej przelewała się na trawnik. Co dzieje się z tą wodą w razie chłodzenia podłogi? odpowiedź jest prosta - nic; ona dalej pozostaje w domu dążąc uparcie do stanu rosy, z nader niemiłymi konsekwencjami. Rekuperator a właściwie GWC, przy jego symbolicznym przepływie, może co najwyżej poprawić nastrój a nie powietrze. Dla opcji aktywnego chłodzenia pozostaje zatem alternatywa; - klimatyzacja na odrębnym układzie - z niej na dzień dzisiejszy korzystam wykorzystując ją zresztą głównie dla ogrzewania -odpowiedniej mocy klimakonwektor(y), z wykorzystaniem PC jak agregatu wody lodowej - z tej opcji skorzystam w nowo budowanym domu. Zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię. Podawane w prospektach reklamowych informacje o cichej pracy jednostek wewnętrznych są prawdziwe, o tyle tylko o ile dotyczą najniższych ich biegów i co za tym idzie wydajności, czy to chłodniczej czy cieplnej. Dla mocy nominalnych wentylatory w/w jednostek muszą pracować na full. Dlatego przy doborze należy je przewymiarowywać tak, by oczekiwaną charakterystykę pracy uzyskiwały co najwyżej na biegach średnich. Dotyczy to również jednostek inverterowych. Podtrzymuję w całości. Chłodzenie podłogi jest "protezą" i nie ma nic wspólnego z komfortem cieplnym. Mam podłogówkę, często wyłączaną w sezonie grzewczym (temp posadzki 19-20*) i wiem jak dalece na dłuższą metę niekomfortowy jest promieniujący z niej chłód. Pozdrawiam Pratchawiec witam pisze ten co nie chłodzi podłogą, wie więcej od tych co coś takiego mają i używają powtarzam - chłodzenie podłogą to nie klima ale daje chłodek pewnie nie doświadczyłeś - w gorące dni chłodny prysznic to przyjemność, nie trza gorącego prysznica w zimie to co innego chłodna podłoga tak jak piszesz 19-20stopni to dyskomfort pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Czyli wężownica 3,2 spokojnie wystarczy? witam wystarczy, producenci pomp ciepła mają w swojej ofercie zasobniki, które mają mniejsze wężownice ale im większa wężownica tym lepiej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.06.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 tak się zastanawiam, czy chłodzenie podłogą, nad którą są panele czy deski nie spowoduje gromadzenie się tam wilgoci, co w konsekwencji może spowodować jakiegoś grzyba, czy inne świństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 19.06.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 600 pln przy takiej inwestycji to nie dużo, z drugiej strony OKC 300 spokojnie wystarczy.Montuj, Krzychu, i się za wiele nie zastanawiaj. Ostatnio tylko takie montujemy i wszystko gra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 19.06.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 600 pln przy takiej inwestycji to nie dużo, z drugiej strony OKC 300 spokojnie wystarczy. Montuj, Krzychu, i się za wiele nie zastanawiaj. Ostatnio tylko takie montujemy i wszystko gra. Pozdrawiam Chyba wezmę zasobnik OKC 300, instalator ma znaleźć dystrybutora w Polsce, bo jeszcze takich nie montował (tych przeznaczonych do pomp ciepła), mówił, że to czeska firma, kiedyś był dystrybutor ale parę lat temu splajtowali (montował zbiorniki tej firmy stojące wiele lat temu i do tej pory nic się z nimi nie dzieje, podobno dobre) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.06.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 witam poradźcie jak zamieścić w poście załącznik zapisany w PDF-ie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.06.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Cześć Wszystkim dziękuję za oferty i wszelkie informacje. Zdecydowałem się na pompę Panasonica 1-fazową T-CUP 9kW. Dostałem ofertę za 23.000 zł ze zbiornikiem Galmet Maxi 300l. W opcji 600zł taniej zamiast zbiornika Galmetu (wężownica 3,8m2) mogę dostać czeski zbiornik OKC 300 (wężownica 3,2m2). Nie wiem jeszcze na jaki się zdecydują. Zbiornik OKC 300 polecił mi forumowicz PANAS (dziękuję bardzo). Mój chyba przyszły instalator (jeszcze nie podpisałem umowy) powiedział, że jest OK i że będzie dobrze grzał (0,6m2 mniejsza wężownica - co o tym myślicie?). Mogę jeszcze wziąć pompę jw. tylko z możliwością chłodzenia - ma ktoś taką, jakieś uwagi? Jeszcze raz dziękuję, Krzysiek JA przy tej cenie jeszcze szukałbym do domu np 120m2 powietrznej nie zakladałbym za 23 tys ale oczywiscie szanuje twój wybór zakladać klime czy chłodzenie podłogi w domu z pompą pow-wod daje do myslenia nie najlepiej toświadczy o izolacyjnosci także zimą ogrzewanie podłogowe jest gorsze pod drewnem? c Edytowane 19 Czerwca 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.06.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 chłodzenie podłogą ogłaszam kokurs na zawody - kto dłuzej wytrzyma latem bez skarpet[niech bedzie nawet bez chłodzenia na płytkach]z klimą proponuję jedno idealne rozwiązanie- wybudować dom w ten sposób że żona nie chce się wprowadzić do nowego domu bo tam jest jak w grobowcu zimno[są takie przypadki na foru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts