Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w piatek mojej matce zamontowali powietrzna pompe ciepla - monoblocka

mysle ze na filmie bedzie slychac jak taka pompa jest cicha, z odleglosci 3 metrów to trzeba sie postarac zeby ja slyszec .. wiatr głośniej mi wiał od pompy :):)

http://www.youtube.com/watch?v=aEkU_4Q7Xcc&feature=youtu.be

mam podobnie podstawe, ale jeszcze na niej 2 teownik chyba 30cm i dopiero na nim agregat,

a i tak tamtej zimy wenytylatorek wadzil o lod i trza bylo duzo wody gotowac :)

tej zimy i w nastepnych, mam nadzieje na brak takich niespodzianek - zamontowalem tacke pod caloscia agregatu z podgrzewaniem od spodu jak bedzie taka potrzeba :)

u ciebie slabo to wyglada :(

no o tym juz wiedza - z tego co wiem to bedzie to poprawiane

Uczą się ,Gdzieś trzeba

Najgorsza robota - przestawianie jednostki zewnętrznej.

Jak będą lutować to przypalą olej.Albo wymiana rur freonowych na dłuższe ze ściąganiem czynnika.

FUJ

Edytowane przez hydraulik_

hmm no wiem wiem, z tego co mi matka mowila to chyba bloczki z tego podestu chca wyciagac, a glikolu jeszcze nei ma tylko wode :):) - ale rurki doprowadzajace do domu sa ocieplone :):):)

Sorry myslałem o splicie .Z monoblokiem to pestka

Ale ten glikol to mogli wlać nawet do -5 C bo jak coś sie wyłaczy to nabroi

witam

widziałem tego Zubadana u ana-76, naprawdę robi wrażenie - cicha praca, nic nie zaszronine w domu cieplutko i zużycie energii na poziomie mego eko-syfu i wszystko w białych rękawiczkach. tylko cena troszeczkę.... mogłaby być niższa (coś za coś) i nie widziałbym konkurencji dla Mitsubishi w PC P-W.

a tak jeszcze myślę o Atlanticu - jednak sporo tańszy, środek też japoński, tylko te grzałki. no ale tych dni bardzo mroźnych też jest niewiele.

jeszcze pytanie różnicę w atlanticach. wg katalogów najkorzystniejsze parametry( do ceny) ma Alfea S8, no ta Excelia TRI jest trzy fazowa ale ma sprężarkę TWIN ROTARY a wcześniej widziałem wpis, że dużo lepsza jest typu SCROLL. A co śmieszniejsze jest jeszcze Evolution co ma sprężarkę SCROLL + TWIN ROTARY (parametry najsłabsze) i najniższa cena.

można zgłupieć.

może ktoś to wytłumaczyć.

tego zubadana za 40 nie brałbym-

niech no tylko wpadnie tu liwko

piotr a te ceny juz masz skalkulowane z zasobnikiem?

ten zubadan to napewno pierwsza klasa

ale on by musiał zużywać o połowe mniej energii przy takim małym domku jak mój zeby się po kilkunastu latach zwrócił

Edytowane przez malux20

hmmm nie ma 10kw Zubadana. Ja mam dom 150m plus piwnica i mam 11.2kw Ubiegły rok pierwszy sezon grzewczy + cwu dla 6 osobowej rodziny zamkneliśmy kwotą 4tyś za prąd bez żadnych dodatkowych kosztów(np. drzewo do kominka). Przy temperaturze w domu 22,5 i 25 w łazienkach Edytowane przez ana-76

a jaką moc dla domku 150m2, 30cm styro - ściany, podłoga 10cm, dach -wełna- 30cm skosy i 40cm wypłaszczenie, bez piwnicy, rekuperacja. :bash:

piter718 zastanów się jeszcze nad Daikinem. Cenowo będzie po środku pomiędzy Alfeą, a Zubadanem ;)

Ja za 8,4kW z zasobnikiem 300l zapłaciłem na gotowo ok 25 tys brutto.

Dom ok 180 mkw bez garaży, ale grzeję ok 120-130mkw, nie mam reku, kominek nie jest praktycznie używany, a zużycie do zeszłego tyg to ok 23-27kw dziennie.

Teraz nie wiem bo nie jestem w domu, ale sprawdzę po powrocie to napiszę w odpowiednim wątku.

Mój Daikin też jest praktycznie niesłyszalny, jedynie pompa obiegowa trochę hałasuje, ale jednostka zew jest bardzo cicha :-)