mar1973 19.06.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 ogrzewanie podłogowe jest gorsze pod drewnem? witam co masz na mysli?, bo czytam i nie widzę żeby ktoś tak napisał pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.06.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 witam drewniane podłogi grzeją oczywiście gorzej niż płytki tak samo chłodzą gorzej niż płytki ? pozdrawiam to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.06.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 to? witam wydaje mi się, że to nie to samo ale wytłumaczę o co chodzi dobór rozstawu rurek grzewczych instalacji ogrzewania podłogowego lub wymaganej temperatury zasilania ogrzewania podłogowego (moc powierzchni grzejnika podłogowego) zależy od tego czym pokryta jest podłoga inaczej to wychodzi dla płytek ceramicznych, inaczej dla paneli,parkietu a jeszcze inaczej dla wykładziny dywanowej nie znaczy to, że "ogrzewanie podłogowe jest gorsze" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.06.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 ja to mniej więcej rozumie ale dla wielu moze to oznaczać że drewno jest be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 19.06.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 JA przy tej cenie jeszcze szukałbym do domu np 120m2 powietrznej nie zakladałbym za 23 tys ale oczywiscie szanuje twój wybór zakladać klime czy chłodzenie podłogi w domu z pompą pow-wod daje do myslenia nie najlepiej toświadczy o izolacyjnosci także zimą ogrzewanie podłogowe jest gorsze pod drewnem? c Rozumiem że 23000 to za dużo za taką pompę. Masz, znasz coś równie dobrego (lepszego?) w tej cenie? Nie otrzymałem lepszej oferty. Otrzymałem oferty tylko na panasonica, powiem więcej dostałem oferty na panasonica nawet od tych co zwykle proponowali inne pompy, które "wtedy" były najlepsze, i mają je nadal, a panasonic taki sobie, te ostatnie oferty były teraz ze stwierdzeniem, że panasonic jest z najwyższej półki i obecnie wychodzi dobrze cenowo. Czyli inne są niekonkurencyjne cenowo teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.06.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Tez sie wlasnie zastanawiam... a wiec moze warto odpuscic PC z funkcja chlodzenia i zakupic osobno klimatyzator... i.e PC P/P Klimakonvektory za darmo tez nie sa...a wiec majac/chcac podlogowke wydawalo by sie bez sensu dodatkowo w nie inwestowac... dla A/C Ktos kto praktykuje chlodzenie podloga przy inbej podlodze anizeli plytki? Też mam podobny dylemat i aktualnie najbardziej sensowny wydaje się dać jeden większy klimakonwektor 7/9kW na strychu i kanałami rozprowadzić do 3 sypialni. Na parterze potrzeby brak, ale na poddaszu bez klimy ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.06.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Kilkukrotnie większe przepływy niż dla rekuperacji. Pomyśl o przekrojach kanałów, gdzie je umieścisz i jak (czym) będziesz sterować taką masą powietrza. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 19.06.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Rozumiem że 23000 to za dużo za taką pompę. Masz, znasz coś równie dobrego (lepszego?) w tej cenie? Nie otrzymałem lepszej oferty. Otrzymałem oferty tylko na panasonica, powiem więcej dostałem oferty na panasonica nawet od tych co zwykle proponowali inne pompy, które "wtedy" były najlepsze, i mają je nadal, a panasonic taki sobie, te ostatnie oferty były teraz ze stwierdzeniem, że panasonic jest z najwyższej półki i obecnie wychodzi dobrze cenowo. Czyli inne są niekonkurencyjne cenowo teraz? Widocznie dystrybutorowi zostało trochę za dużo w magazynie. Najlepsze są tylko te na których się ZARABIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.06.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Kilkukrotnie większe przepływy niż dla rekuperacji. Pomyśl o przekrojach kanałów, gdzie je umieścisz i jak (czym) będziesz sterować taką masą powietrza. Pozdrawiam Pratchawiec Z miescem i przekrojami. je ma problemu, bo będzie na strychu. Natomiast sterowanie, to nie mam pojęcia. Ma to 3 biegi i dwa wentylatory, do tego są zawory 3d z siłownikiem i sterownikiem, ale w moim przypadku raczej nie przydatne, bo pompa będzie on/off. Bardziej sensowne były by termostaty pokojowe i sterowanie biegami + jakieś przepistnice powietrza. Jakie jeszcze są możliwości sterowania takim czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.06.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Z miescem i przekrojami. je ma problemu, bo będzie na strychu. Natomiast sterowanie, to nie mam pojęcia. Ma to 3 biegi i dwa wentylatory, do tego są zawory 3d z siłownikiem i sterownikiem, ale w moim przypadku raczej nie przydatne, bo pompa będzie on/off. Bardziej sensowne były by termostaty pokojowe i sterowanie biegami + jakieś przepistnice powietrza. Jakie jeszcze są możliwości sterowania takim czymś? Z mało precyzyjnego opisu domyślam się, że fancoil jest 4-rurowy - osobny obieg wody lodowej i osobny grzewczej. Mało to przydatne dla skali niewielkigo domu. Możliwym chyba jest zmostkowanie obu obiegów i częściowa likwidacja zaworów, przy ograniczeniu sterowania wyłącznie do ręcznej regulacji prędkości wentylatorów. Temperaturę wody grzewczej lub lodowej ustali termostat podłączony do PC. Ale... 1. opory hydrauliczne tego urządzenia 2. odprowadzanie kondensatu 3. wydajność - istotna zwłaszcza przy ogrzewaniu PC. Wydajność FC podawana jest najczęściej dla parametrów 70/50. 4. obliczenie przepustowości kanałów rozdzielczych i ich zrównoważenie 5. ewentualne przepustnice i siłowniki są drogie! Potrzebowałbyś: sztywne kanały o przekroju prostokątnym - drogie w zakupie i montażu, siłowniki ( Belimo, Honeywell, Siemens, itp. - drogie, i jeszcze trochę różnych specjalnych maneli. Znacznie wygodniej, a zapewne nie drożej wyjdzie montaż invverterowego multisplita, oczywiście nie z najwyższej półki, ot choćby coś takiego, pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/klimatyzator-vivax-multisplit-3x2-6kw-sprawdz-i3274929630.html Są i tańsze. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.06.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Ja wyczaiłem takiego fancoila allegro.pl/klimakonwektor-kanalowy-dwururowy-chigo-9-1-kw-i3270846713.htmlale jest dwururowy. Do 5 tys trochę mu brakuje. Obieg wody jest wspólny, przepływ 1,6m³/h, strata ciśnienia 40kPa. Pompę mam elektroniczną 25-60, rury na strych 28mm miedź. Sądzę, że da radę. Chodzi głownie o chłodzenie, ogrzewanie, tylko jako delikatne wspomaganie gdy bybyła taka potrzeba.Kanały były by max 5m długości. Jakie przekroje zastosować do połowy mocy ok 4,5 kW? Są trzy sypialnie dwie po 22m² i jedna 30m², dwie mniejsze były by podpięte wspólnie do jednego wyjścia, duża do drugiego. Sterowanie wentylatorami zapewnie progi 9, u, 4,5 kW, przepustnice bardziej na zasadzie on/off by odcinać całkiem cały pokój. Myślałem o siłownikach samochodowych od centralnego zamka, same przepustnice można wykonać we własnym zakresie. Co do mocy, teraz od wschodu w małej sypialni jest tani klimatyzator 7000Btu, daje radę bez problemu nawet w największe upały. Najgorzej jest rano gdy wstaje słońce i daje przez drzwi balkonowe.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.06.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 budynek 150m2 3 osobychłodzenie podłogówka + cwu od 1.06 do dzisiaj 90kwhrekuperator wymusza ruch powietrza (bypas też nocą pomaga)w budynku przyjemne odczucie ulgi od upału (to nie klimatyzacja z nadmuchem)pompa droższa o 1000złzawsze można jeszcze na podłodze postawić mały wentylator (dodatkowy "ruch" powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 20.06.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 budynek 150m2 3 osoby chłodzenie podłogówka + cwu od 1.06 do dzisiaj 90kwh rekuperator wymusza ruch powietrza (bypas też nocą pomaga) w budynku przyjemne odczucie ulgi od upału (to nie klimatyzacja z nadmuchem) pompa droższa o 1000zł zawsze można jeszcze na podłodze postawić mały wentylator (dodatkowy "ruch" powietrza) Jaką masz pompę? Czyli chłodzenie podłoga działa? - Wodę o jakiej temperaturze puszczasz w podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.06.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Jaką masz pompę? Czyli chłodzenie podłoga działa? - Wodę o jakiej temperaturze puszczasz w podłogę? to pompa w budynku klienta z pod licznikiem chłodzenie podłogą nie działa - na forum muratora pompa powietrze woda która w zimie nie działa wg forum muratora i gazety murator też a cha mnie o ofertę nie pytaj nie jestem desperatem i 23k się nie zmieszczę ogólnie długo drogo i solidnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 20.06.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 to pompa w budynku klienta z pod licznikiem chłodzenie podłogą nie działa - na forum muratora pompa powietrze woda która w zimie nie działa wg forum muratora i gazety murator też a cha mnie o ofertę nie pytaj nie jestem desperatem i 23k się nie zmieszczę ogólnie długo drogo i solidnie Czyli działa, dzięki. A jakiej marki jest ta pompa? Podaj na PRIV swoją ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 20.06.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 to pompa w budynku klienta z pod licznikiem chłodzenie podłogą nie działa - na forum muratora pompa powietrze woda która w zimie nie działa wg forum muratora i gazety murator też a cha mnie o ofertę nie pytaj nie jestem desperatem i 23k się nie zmieszczę ogólnie długo drogo i solidnie witam kiedy w Muratorze napisali, że Pompa ciepła powietrze/woda nie działa? chciałbym to przeczytać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 20.06.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 witam kiedy w Muratorze napisali, że Pompa ciepła powietrze/woda nie działa? chciałbym to przeczytać pozdrawiam Powietrzne jak na moją logikę mają sens w Polsce tylko na Pomorzu. Ja mieszkam na Śląsku i nie odważyłbym się opierać ogrzewania mojego domu tylko na takich pompach. Mam sam PC ale z kolektorem poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 20.06.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Powietrzne jak na moją logikę mają sens w Polsce tylko na Pomorzu. Ja mieszkam na Śląsku i nie odważyłbym się opierać ogrzewania mojego domu tylko na takich pompach. Mam sam PC ale z kolektorem poziomym. witam niepisz proszę głupot zauważyłem, że o pompach powietrze/woda najwięcej piszą (najbradziej się znają) ci co z nimi w ogóle nie mieli i nie mają nic do czynienia to jakaś choroba?! zamontowałem już kilkadziesiąt pomp ciepłapowietrze/woda i żaden klient nie mówił, że mu zimno trzeba je dobrze dobrać i porządnie zamontować i nie ma żadnych problemów!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 20.06.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.06.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Powietrzne jak na moją logikę mają sens w Polsce tylko na Pomorzu. Ja mieszkam na Śląsku i nie odważyłbym się opierać ogrzewania mojego domu tylko na takich pompach. Mam sam PC ale z kolektorem poziomym. jedna z najzimniejszych zim na Śląsku tylko raz w nocy zadziałały by same grzałki pytanie przez ile godzin (zakładając pompę działającą do -20) http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012 dobrze dobrana pompa wyprodukuje grzałkami 2% energii (w nocy) większe przewymiarowanie nigdy się nie zwróci dla porównania stopniodni chłodnicze i grzewcze jak ktoś ma dylemat ile inwestować w chłodzenie klimakonwektory (dodatkowo) etc. http://www.andretti.pl/wxdegreedetail.php?year=2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts