mkm silesia 22.06.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Mnie ta dewiza chyba nie dotyczy, bo ja zupełnie inaczej widzę te sprawy. Po pierwsze jestem z pokolenia którego jest za dużo, w związku z tym dla nas jest wsztstkiego za mało. Od żlobków i szkół, poprzez pracę i pensję, do pewnie emerutór skończywszy. Po drugie za dlugo by opowiadać, ale jestem emigrantem ze wschodu ze wszystkimi tego konsekwencjami. Po trzecie moi rówieśnicy, albo nadal mieszkają z rodzicami i pracują dorywczo, albo wedle zasady jak wyżej, pracują, zarabiają, mają mieszkanie, kredyt na 50lat i nie stać ich na dzieci. Po czwarte, może za dużo wiem, moze z innego powodu, ale nie odpowiada mi praca fachowców. Co by nie robili, zawsze jest do czego się przyczepić i ciągle mam wrażenie, że zrobiłbym to lepiej. Więc co mogę, to robię sam i dzięki temu mam już prawie wykończony 180m dom i żadnych kredytów. Jak mnie nie stać na pompę za dziesiąt, to robię za 4tys, jak szkoda 15 na klimę, to zrobię za 2 tys. Czy robię coś złego? Czy ktoś ma prawo z góry zakładać, że mi się nie należy, bo nie daję zarobić? Zresztą szkoda języka, niech każdy robi swoje, ty znajdujesz tu klijentow, ja wiedzę i inspiracje. Pozdrawiam Kolego powiem Ci jak ja to widzę powiedzmy że chcę zapłacić "do ręki" pracownikowi 1700zł to jest brutto 2000 plus zus 1000 no to mamy pracownik 1700 państwo 1300zł teraz pracownik kupuje do prywatnego samochodu 100l benzyny wyda 500 z czego 400 podatki za 100 kupi piwo flaszkę papierosy państwo 80zł za resztę 1100zł kupuje towary z podstawowym vat żeby nie mieszać więc płaci vat 23% - państwo 253 i na koniec mamy zarobek państwa na moim pracowniku 2033zł (mnie pracownik "kosztował" 3000zł) w uproszczeniu no ale pracownik ma jeszcze miesiąc urlopu za który muszę zapłacić i płacę dla porównania Owsiak zbiera statystycznie 1zł od 1 polaka na rok idź do szpitala i zobacz co za to można kupić - 1zł na rok!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.06.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 W czym niby ja mam ci pomóc?Przecież nie zmienię dla ciebie, ani zusu, ani podatków, nawet na Owsiaka nie mam wpływuPompy od ciebie nie kupię, bo mnie nie stać na takową.Wysłuchać mogę, piwo bym postawił jak by było bliżej, ponarzekalibyśmy razem i to wszystko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.06.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Kolego powiem Ci jak ja to widzę powiedzmy że chcę zapłacić "do ręki" pracownikowi 1700zł to jest brutto 2000 plus zus 1000 no to mamy pracownik 1700 państwo 1300zł Moich pracowników kiedyś uświadomiłem ile kasy płacę do zusu za nich , chłopakom szczęki opadły a po chwili stwierdzili że chcą robić na czarno i chętnie wezmą tę kasę zamiast wpłacać do zusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.06.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Moich pracowników kiedyś uświadomiłem ile kasy płacę do zusu za nich , chłopakom szczęki opadły a po chwili stwierdzili że chcą robić na czarno i chętnie wezmą tę kasę zamiast wpłacać do zusu to samo powiedział mój pracownik stwierdził krótko dawaj mi tego tysiąca co miesiąc to co roku kupię sobie garaż na emeryturze będę żył z wynajmu a garaże zostawię dzieciom nie przepadną w zakładzie utylizacji składek i jeszcze dodał że już po roku (jak kupi pierwszy garaż) będzie miał początek emerytury bo od razu wynajmie go za 100zł/miesiąc dobrze że jeszcze są ludzie myślący a nie przyjmujący za prawdę objawioną to czym nas karmią politycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 24.06.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Cześć Wysłałem zapytania do ponad 20 firm, większość dała oferty na Panasonica lub mówiła o Panasonicu, chciałem pompę która by grzała przy -15C ok.. z mocą 8-9kW bez grzałek. Oferty na Daikina, Atlantica, Nibe i Mitsubishi Zubadan były zdecydowanie droższe, nawet 2x!!! Wszystkim dziękuję za oferty i wszelkie informacje. Nie mam do nikogo pretensji, że ktoś chciałby mnie oszukać okraść, nie rozumiem takich dyskusji na tym forum i na innych, ja też coś sprzedaję (jestem elektrykiem), czasami moje oferty są droższe, mniej lub bardziej, każdy wybiera to co mu pasuje finansowo, jedni potrzebują coś bardziej prestiżowego inni, żeby tylko służyło. Zdecydowałem się na pompę Panasonica 1-fazową T-CUP 9kW z opcją chłodzenia. Dostałem ofertę za 23.200 zł ze zbiornikiem Drazice OKC 300 (wężownica 3,2m2). Czy to dużo, lepszej oferty cenowej nie otrzymałem, a to co robi instalator, z którym się związałem mi odpowiada. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 24.06.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 A mozna spytac ile ma kosztowac instalacja tej PC ? Czy te 23200:- to juz z instalacja? I OK, ty masz byc zadowolony... A dlaczego wzioles 1 fazowa a nie 3? Cena czy brak mozliwosci podlonczenia? Cała instalacja kotłowni (pompa ciepła + zasobnik + sterownik pokojowy) wraz z uruchomieniem cena: 23.200 brutto. Podłogówkę już mam zrobioną. 1-fazowa tańsza o prawie 4tys., a warunki mojego przyłącza pozwalają podpiąć pompę 1-fazową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 24.06.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/Smileys/nya/afro.gif No i fajnie... obys tylko byl zadowolony z wyboru... i uzytkowania. Cena mysle ze naprawde OK. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Cała instalacja kotłowni (pompa ciepła + zasobnik + sterownik pokojowy) wraz z uruchomieniem cena: 23.200 brutto. Podłogówkę już mam zrobioną. 1-fazowa tańsza o prawie 4tys., a warunki mojego przyłącza pozwalają podpiąć pompę 1-fazową mozesz dać na pw namiary na firme co Ci dała oferte na 23200? Ja dostałem na 25brutto a chciałbym coś ugrać Edytowane 26 Czerwca 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 26.06.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 mozesz dać na pw namiary na firme co Ci dała oferte na 23200? Ja dostałem na 25brutto a chciałbym coś ugrać Pisz do Mar1973 Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 26.06.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Panowie fachowcy wyjaśnijcie mi na czym polega "lepszość" pompy trójfazowej nad jednofazową na przykładzie panasa 9kw.Współczynniki cop nie różnią się specjalnie w przeciwieństwie do ceny więc po co płacić więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 26.06.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Chodziło mi o samą pompę np różnice w żywotnosci itp. Jeśli instalacja elektryczna jest prawidłowo wykonana i odpowiednia moc przyłączeniowa to raczej światła nie powinny przygasać a bezpieczniki wysadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Chodziło mi o samą pompę np różnice w żywotnosci itp. Jeśli instalacja elektryczna jest prawidłowo wykonana i odpowiednia moc przyłączeniowa to raczej światła nie powinny przygasać a bezpieczniki wysadzać. witam jeżeli twoje przyłącze elektryczne pozwala podpiąć pompę 1-fazową to nie ma żadnych przeciwskazań napewno wyjdzie taniej, koszt instalacji niższy, a koszty eksploatacji takie same żywotność też taka sama pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.06.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Trójfazowa ma większy moment obrotowy przy rozruchu, ale jest podatna na uszkodzenia od zaniku fazy lub zamiany kolejności.Jednofazowa ma czyły punkt w uzwojeniu rozruchowym. Nie może za często być właczana, a zgon może zaliczyć po uszkodzeniu przekaźnika rozruchowego lub któregoś z kondensatorów pracy lub rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.06.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 mozesz dać na pw namiary na firme co Ci dała oferte na 23200? Ja dostałem na 25brutto a chciałbym coś ugrać A czemu nie Daikin Altherma C LT? Cena katalogowa za 8kW to 9330zł netto jedn. zewn. i 12660 zł netto jedn. wewn. (hydrobox) = 21990zł. Pewnie przy negocjacjach można tą cenę utrzymać jako cenę brutto. Jakość pomp Daikina chyba lepsza niż Panasa (np. głęboka modulacja chyba do 1,8kW) ? PS. Nie jestem żadnym sprzedawcą ani instalatorem Daikina ! Tylko pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 A czemu nie Daikin Altherma C LT? Cena katalogowa za 8kW to 9330zł netto jedn. zewn. i 12660 zł netto jedn. wewn. (hydrobox) = 21990zł. Pewnie przy negocjacjach można tą cenę utrzymać jako cenę brutto. Jakość pomp Daikina chyba lepsza niż Panasa (np. głęboka modulacja chyba do 1,8kW) ? PS. Nie jestem żadnym sprzedawcą ani instalatorem Daikina ! Tylko pytam. Pytanie o ile więcej - rozesłałem zapytania i czekam - dzis przyszło ze szczecina z ajb - 24500 za Panasa, oraz jakieś z Bydgoszczy w 4 wariantach - najtańszy 22300 to Panas jednofazowy, cwu 200litrów najdrozsza prawoe 30tys za Panasa trójfazowego ze zbiornikiem 300l - tylko dziwnie dużo chca za montaż - 4500! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 27.06.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Pytanie o ile więcej - rozesłałem zapytania i czekam - dzis przyszło ze szczecina z ajb - 24500 za Panasa, oraz jakieś z Bydgoszczy w 4 wariantach - najtańszy 22300 to Panas jednofazowy, cwu 200litrów najdrozsza prawoe 30tys za Panasa trójfazowego ze zbiornikiem 300l - tylko dziwnie dużo chca za montaż - 4500! Co to za firma z bydgoszczy? Dla zainteresowanych: oczywiście zwrotu zaliczki od wiadomokogo nie otrzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.06.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) + Zbiornik CWU, alternatywnie zamiast jedn. wewnetrznej zintegrowany zbiornik CWU z jedn. wewnetrzna ca 16000:- D wyjdzie drozej... Drożej o zbiornik, który można kupić za 3000. W sumie całość wyjdzie ok. 25k brutto. Sądzę, że warto się zastanowić względem Panasa. PS. Mam info, że można taniej niż te 25k Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 A czemu nie Daikin Altherma C LT? Cena katalogowa za 8kW to 9330zł netto jedn. zewn. i 12660 zł netto jedn. wewn. (hydrobox) = 21990zł. Pewnie przy negocjacjach można tą cenę utrzymać jako cenę brutto. Jakość pomp Daikina chyba lepsza niż Panasa (np. głęboka modulacja chyba do 1,8kW) ? PS. Nie jestem żadnym sprzedawcą ani instalatorem Daikina ! Tylko pytam. witam Daikin Altherma C LT b. fajna pompa tylko ona w -15*C bez grzałki grzeje z mocą 4,81kWh, a Panasonic T-Cup - dalej 9kW pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 27.06.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 witam Daikin Altherma C LT b. fajna pompa tylko ona w -15*C bez grzałki grzeje z mocą 4,81kWh, a Panasonic T-Cup - dalej 9kW pozdrawiam No właśnie to jest istotna sprawa bo mój domek ma zapotrzebowanie około 6kW więc nijak nie pokrywa w tym momencie zapotrzebowania bez grzałki - pytanie na ile w tym teorii a ile praktyki z tymi 9kW Panasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.06.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 No tak ... Wtedy kiedy będzie potrzebne ciepło, może go zabraknąć (oczywiście ciepełko będzie, ale z grzałki przy COP=1). Pytanie jak to wygląda w bilansie rocznym Panas vs. Daikin. Wyczytałem, że Daikin 8kW ma w standardzie pomiar COP'a (ilość pobranej energii elektr. do wytworzonej energii cieplnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts