santoszwp.pl 27.06.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Ja już nie wiem - najpierw pisze, że 30cm pod dachem to za dużo, w lecie nie damy rady itd a potem okazuje się, że sam ma tak w domu zrobione - coś mi tu nie gra.... Poza tym gdybym miał dać 30tys za daikina to wolę założyc gruntową z bezpośrednim odparowaniem - podawałem już że mam taką ofertę od firmy Sofath. A mnie chodzi o to aby trochę zaoszczędzić ale w dalszym ciągu mieć wygodę (gazu nie ma u mnie, ja pracuję z żoną do wieczora, obecnie palimy drewnem i nie jest to uciazliwe ale.... jak nie muszę to po co?, opał trzeba gdzieś składować, przygotować, wysezonować a ja nie chce z podwórka robic tartaku, poza tym nba 711m2 nie mam jak poszalec - stad decyzja o pompie a skoro mam zaoszczedzic to zamiast gruntowej - powietrzna i przy tych ofertach mam 7tys do przodu - wiec prawie rekuperacje sam zrobie. Tyle w temacie przepłacania.W Drutexie zrobili mi wycene okien Iglo 5 - 11szt. na 12tys, poprosiłem też o wycene Igloo Energy (cztery szyby, trzy komory U=0,6) - za 11okien 100tys! Wszyscy powiedzą drogo - ale myslicie ze nie znjadzie się ktoś kto kupi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.06.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 witam możesz przypomnieć co ci wyliczył i ci to ma wspólnego z tym, iż za dużo 23000 za Panasonica? bo wydaje mi się, że to co piszesz to bełkot pozdrawiam Wyliczyłem dokładnie ozc czyli jakie jest projektowe obciązenie cieplne i zapotrzebowanie na ciepło (co się zresztą sprawdziło uwzgledniając I sezon grzewczy i dłuzsza zime), mocy pompy ani jej typu nie dobierałem, ponieważ wybrał ją malux20. Jakby nie patrzeć jest sporo przewymiarowana, ale jezeli jest okazja cenowa to czemu nie skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Wyliczyłem dokładnie ozc czyli jakie jest projektowe obciązenie cieplne i zapotrzebowanie na ciepło (co się zresztą sprawdziło uwzgledniając I sezon grzewczy i dłuzsza zime), mocy pompy ani jej typu nie dobierałem, ponieważ wybrał ją malux20. Jakby nie patrzeć jest sporo przewymiarowana, ale jezeli jest okazja cenowa to czemu nie skorzystać. witam wiem, że liczysz dokładnie, bo robiłem instalacje u twoich klientów i żaden nie narzeka zgadza się, pompa chyba sporo przewymiarowana czasami jak jest okazja to trzeba korzystać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 witam Daikin Altherma C LT b. fajna pompa tylko ona w -15*C bez grzałki grzeje z mocą 4,81kWh, a Panasonic T-Cup - dalej 9kW pozdrawiam A masz może info jakie są wymaga przepływy powietrza dla jednostki zewn. dla pomp Daikina dla wersji 4, 6 i 8 ? Pytam, bo zastanawiam się czy by nie opędzić jedn. zewn. powietrzem z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 A masz może info jakie są wymaga przepływy powietrza dla jednostki zewn. dla pomp Daikina dla wersji 4, 6 i 8 ? Pytam, bo zastanawiam się czy by nie opędzić jedn. zewn. powietrzem z GWC. witam tego się tak nie robi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.06.2013 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 witam Daikin Altherma C LT b. fajna pompa tylko ona w -15*C bez grzałki grzeje z mocą 4,81kWh, a Panasonic T-Cup - dalej 9kW pozdrawiam Weź typ 16 i nazwij ją "9" i już. To tylko kwestia nazwy i ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.06.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 witam tego się tak nie robi pozdrawiam Może coś więcej zawrzesz w wypowiedzi ? Mogę się jedynie domyślać, że problemem będą opory, ale przy odpowiedniej fi (np. 300) i żwirowym GWC może to działać. Robisz raz a COP'a masz podniesionego na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 28.06.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 No właśnie - sam jestem ciekaw jak to jest z tym GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 28.06.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Widzę, że na przestrzeni ostatnich 2-3 lat na forum ciągle na nowo odkrywana jest Ameryka. A inwestorzy regularnie wyważają otwarte drzwi.mały agregat 3 tys m3/h, a duży 2x tyleA teraz wyobraź sobie, a jeszcze lepiej przelicz i dobierz GWC na taką ilość powietrza i wykombinuj jak to by miało pracować.Pomysł to jedno, a realizacja to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 28.06.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Weź typ 16 i nazwij ją "9" i już. To tylko kwestia nazwy i ceny witam ja przecież to wiem, dla mnie to nowina, ja nie mam z tym żadnego problemu:) niestety dla "niektórych" podawana moc znamionowa jest wyrocznią "mocy" urządzenia, jego doboru trzeba wiedzieć co porównywać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.06.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Widzę, że na przestrzeni ostatnich 2-3 lat na forum ciągle na nowo odkrywana jest Ameryka. A inwestorzy regularnie wyważają otwarte drzwi. mały agregat 3 tys m3/h, a duży 2x tyle A teraz wyobraź sobie, a jeszcze lepiej przelicz i dobierz GWC na taką ilość powietrza i wykombinuj jak to by miało pracować. Pomysł to jedno, a realizacja to drugie. Wszedłem na twoją strone na zakładkę pobierz/dane techniczne pomp ciepła/karta katalogowa Alfea i tam jest info o przepływach: Dla S.6, co w moim przypadku może okazać się w zupełności wystarczającą mocą, podane są przepływy rzędu 600m3/h co dla "standardowego" GWC nie jest żadnym problem. Zatem, co stoi na przeszkodzie, żeby przepchać powietrze z GWC przez lamele jednostki zewnętrznej pompy ciepła ? Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.06.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Nie wiem od czego zależy min. i max. ...Po przejściu przez GWC powietrze jest znacznie cieplejsze, to raczej wystarczyłby ten mniejszy przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 28.06.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Całościowo na pewno GWC nie wydoli, ale pytanie czy puszczenie z niego strumienia nie wspomoże pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.06.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Dokładnie o to chodzi. Jeśli Atherma o mocy 8kW oddaje przy -15 tylko 4,8kW mocy grzewczej, to wole kupić mniejszą i podbić temp. z -15 do -7. Np. Alfea S.4 przy -7 ma moc grzewczą 4,7kW I to by mi wystarczyło. Poza tym dzięki GWC przy każdej temp. zewn. poniżej zera podbijam temp. powietrza o kilka stopni a tym samym zwiększam COP'a a precyzyjniej mówiąc SCOP'a każdej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.06.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 witam możesz przypomnieć co ci wyliczył i ci to ma wspólnego z tym, iż za dużo 23000 za Panasonica? bo wydaje mi się, że to co piszesz to bełkot pozdrawiam Masz to w mojej stopce jestem w tej komfortowej sytuacji że teoria u mnie pokrywa się z praktyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.06.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 widze ze doktryna P. A dziala.... 20000:- i ani grosza wiecej... najlepiej za 14990:- kompleksowo oczywiscie... 25000:- za PC nie oplaca sie w porownaniu z czym? Chyba ze piszesz wyloncznie o swoim domu... w ktørym palisz latem.... ok zmieniły się trochę ceny w ciągu 2 lat jeślibym miał dać 25 za pow to brałbym za 31 gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.06.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 jeślibym miał dać 25 za pow to brałbym za 31 gruntową Dlaczego ? Czyżby przy 31,1kwh domu S.10 nie daje rady ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 28.06.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 ...... Dla S.6, co w moim przypadku może okazać się w zupełności wystarczającą mocą, podane są przepływy rzędu 600m3/h co dla "standardowego" GWC nie jest żadnym problem. Zatem, co stoi na przeszkodzie, żeby przepchać powietrze z GWC przez lamele jednostki zewnętrznej pompy ciepła ? To co zakreśliłeś w zrzucie ekranu, to przepływ czynnika grzewczego przez hydrobox, a nie powietrza przez agregat. Usiądź, weź kartkę i ołówek i... Twórz. Najpierw dobierz wielkość GWC do przepływu powietrza, potem średnice kanałów, dalej dobierz wentylator, potem pomyśl o sterowaniu i połączeniu z agregatem, naszkicuj to sobie, wypisz sobie wymiary, ilość żwiru lub rur, moce itd, itp..... A na koniec pośmiejemy się razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.06.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 To co zakreśliłeś w zrzucie ekranu, to przepływ czynnika grzewczego przez hydrobox, a nie powietrza przez agregat. No tak, ale gafa ... Gdzie zatem mogę wyczytać jakie są przepływy powietrza przez jednostkę zewn. ? Usiądź, weź kartkę i ołówek i... Twórz. Najpierw dobierz wielkość GWC do przepływu powietrza, potem średnice kanałów, dalej dobierz wentylator, potem pomyśl o sterowaniu i połączeniu z agregatem, naszkicuj to sobie, wypisz sobie wymiary, ilość żwiru lub rur, moce itd, itp..... A na koniec pośmiejemy się razem. Po co mam robić coś od d... strony ? Podaj mi przepływy to Ci to przeliczę. Nie mając podstawowej wartości jaką jest określony przepływ powietrza to co mam Ci wyliczyć ? A na koniec pośmiejemy się razem. A czy nie można normalnie podyskutować ? Skoro przy przepływie 300m3/h jestem w stanie uzyskać 2kW (pompy do CWU) to dlaczego przy 600m3/h nie uzyskam 4kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 28.06.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 OK, ale mówimy o systemie wspomagającym, który może podnieść temperaturę o te kilka stopni. Takie coś też nie ma racji bytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts