Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ja już nie wiem - najpierw pisze, że 30cm pod dachem to za dużo, w lecie nie damy rady itd a potem okazuje się, że sam ma tak w domu zrobione - coś mi tu nie gra....

Poza tym gdybym miał dać 30tys za daikina to wolę założyc gruntową z bezpośrednim odparowaniem - podawałem już że mam taką ofertę od firmy Sofath. A mnie chodzi o to aby trochę zaoszczędzić ale w dalszym ciągu mieć wygodę (gazu nie ma u mnie, ja pracuję z żoną do wieczora, obecnie palimy drewnem i nie jest to uciazliwe ale.... jak nie muszę to po co?, opał trzeba gdzieś składować, przygotować, wysezonować a ja nie chce z podwórka robic tartaku, poza tym nba 711m2 nie mam jak poszalec - stad decyzja o pompie a skoro mam zaoszczedzic to zamiast gruntowej - powietrzna i przy tych ofertach mam 7tys do przodu - wiec prawie rekuperacje sam zrobie. Tyle w temacie przepłacania.

W Drutexie zrobili mi wycene okien Iglo 5 - 11szt. na 12tys, poprosiłem też o wycene Igloo Energy (cztery szyby, trzy komory U=0,6) - za 11okien 100tys! Wszyscy powiedzą drogo - ale myslicie ze nie znjadzie się ktoś kto kupi?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

możesz przypomnieć co ci wyliczył i ci to ma wspólnego z tym, iż za dużo 23000 za Panasonica?

bo wydaje mi się, że to co piszesz to bełkot

pozdrawiam

Wyliczyłem dokładnie ozc czyli jakie jest projektowe obciązenie cieplne i zapotrzebowanie na ciepło (co się zresztą sprawdziło uwzgledniając I sezon grzewczy i dłuzsza zime), mocy pompy ani jej typu nie dobierałem, ponieważ wybrał ją malux20.

Jakby nie patrzeć jest sporo przewymiarowana, ale jezeli jest okazja cenowa to czemu nie skorzystać.

Wyliczyłem dokładnie ozc czyli jakie jest projektowe obciązenie cieplne i zapotrzebowanie na ciepło (co się zresztą sprawdziło uwzgledniając I sezon grzewczy i dłuzsza zime), mocy pompy ani jej typu nie dobierałem, ponieważ wybrał ją malux20.

Jakby nie patrzeć jest sporo przewymiarowana, ale jezeli jest okazja cenowa to czemu nie skorzystać.

witam

wiem, że liczysz dokładnie, bo robiłem instalacje u twoich klientów i żaden nie narzeka

zgadza się, pompa chyba sporo przewymiarowana

czasami jak jest okazja to trzeba korzystać:)

pozdrawiam

witam

Daikin Altherma C LT b. fajna pompa

tylko ona w -15*C bez grzałki grzeje z mocą 4,81kWh, a Panasonic T-Cup - dalej 9kW

pozdrawiam

A masz może info jakie są wymaga przepływy powietrza dla jednostki zewn. dla pomp Daikina dla wersji 4, 6 i 8 ?

Pytam, bo zastanawiam się czy by nie opędzić jedn. zewn. powietrzem z GWC.

Widzę, że na przestrzeni ostatnich 2-3 lat na forum ciągle na nowo odkrywana jest Ameryka. A inwestorzy regularnie wyważają otwarte drzwi.

mały agregat 3 tys m3/h, a duży 2x tyle

A teraz wyobraź sobie, a jeszcze lepiej przelicz i dobierz GWC na taką ilość powietrza i wykombinuj jak to by miało pracować.

Pomysł to jedno, a realizacja to drugie.

Widzę, że na przestrzeni ostatnich 2-3 lat na forum ciągle na nowo odkrywana jest Ameryka. A inwestorzy regularnie wyważają otwarte drzwi.

mały agregat 3 tys m3/h, a duży 2x tyle

A teraz wyobraź sobie, a jeszcze lepiej przelicz i dobierz GWC na taką ilość powietrza i wykombinuj jak to by miało pracować.

Pomysł to jedno, a realizacja to drugie.

Wszedłem na twoją strone na zakładkę pobierz/dane techniczne pomp ciepła/karta katalogowa Alfea i tam jest info o przepływach:

przepływy alfea.jpg

Dla S.6, co w moim przypadku może okazać się w zupełności wystarczającą mocą, podane są przepływy rzędu 600m3/h co dla "standardowego" GWC nie jest żadnym problem.

Zatem, co stoi na przeszkodzie, żeby przepchać powietrze z GWC przez lamele jednostki zewnętrznej pompy ciepła ?

Edytowane przez Barth3z

Dokładnie o to chodzi.

Jeśli Atherma o mocy 8kW oddaje przy -15 tylko 4,8kW mocy grzewczej, to wole kupić mniejszą i podbić temp. z -15 do -7. Np. Alfea S.4 przy -7 ma moc grzewczą 4,7kW :) I to by mi wystarczyło. Poza tym dzięki GWC przy każdej temp. zewn. poniżej zera podbijam temp. powietrza o kilka stopni a tym samym zwiększam COP'a a precyzyjniej mówiąc SCOP'a każdej pompy.

:rolleyes: widze ze doktryna P. A dziala.... 20000:- i ani grosza wiecej... najlepiej za 14990:- kompleksowo oczywiscie...

25000:- za PC nie oplaca sie w porownaniu z czym? Chyba ze piszesz wyloncznie o swoim domu... w ktørym palisz latem....;)

ok zmieniły się trochę ceny w ciągu 2 lat

jeślibym miał dać 25 za pow to brałbym za 31 gruntową

......

Dla S.6, co w moim przypadku może okazać się w zupełności wystarczającą mocą, podane są przepływy rzędu 600m3/h co dla "standardowego" GWC nie jest żadnym problem.

Zatem, co stoi na przeszkodzie, żeby przepchać powietrze z GWC przez lamele jednostki zewnętrznej pompy ciepła ?

To co zakreśliłeś w zrzucie ekranu, to przepływ czynnika grzewczego przez hydrobox, a nie powietrza przez agregat.

Usiądź, weź kartkę i ołówek i... Twórz. Najpierw dobierz wielkość GWC do przepływu powietrza, potem średnice kanałów, dalej dobierz wentylator, potem pomyśl o sterowaniu i połączeniu z agregatem, naszkicuj to sobie, wypisz sobie wymiary, ilość żwiru lub rur, moce itd, itp.....

A na koniec pośmiejemy się razem.

To co zakreśliłeś w zrzucie ekranu, to przepływ czynnika grzewczego przez hydrobox, a nie powietrza przez agregat.

No tak, ale gafa ...

Gdzie zatem mogę wyczytać jakie są przepływy powietrza przez jednostkę zewn. ?

Usiądź, weź kartkę i ołówek i... Twórz. Najpierw dobierz wielkość GWC do przepływu powietrza, potem średnice kanałów, dalej dobierz wentylator, potem pomyśl o sterowaniu i połączeniu z agregatem, naszkicuj to sobie, wypisz sobie wymiary, ilość żwiru lub rur, moce itd, itp.....

Po co mam robić coś od d... strony ? Podaj mi przepływy to Ci to przeliczę.

Nie mając podstawowej wartości jaką jest określony przepływ powietrza to co mam Ci wyliczyć ?

A czy nie można normalnie podyskutować ?

Skoro przy przepływie 300m3/h jestem w stanie uzyskać 2kW (pompy do CWU) to dlaczego przy 600m3/h nie uzyskam 4kW ?