Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

clarnet, a mogę prosić jakąś DTR'ke w której jest te info ?

Dla 3tys. GWC nie ma sensu (nie opłacalne)...

No i widzisz :) - temat zamknięty

A co do DTR-ek - czyżbyś nie wierzył?

Nie są to jakieś tajemnice, ale to często kilkudziesięciomegowe pdfy, kierowane do serwisu, a nie do użytkownika końcowego i nie rozsyłam takich dokumentacji.

Tu nie chodzi o wiarę, tylko o logikę.

Skoro pompa ciepła do CWU, np. Galmeta, pobiera 600W i oddaje 1,92kW ciepła przy przepływie 300m3/h to po co te 3tys. dla pomp o mocy jedynie 2-3 większych ? Coś mi tu nie gra...

Dobra, może inaczej.

Planuję zakopać pod płytą fundamentową ze 150mb rurki PE fi 32 (przeznaczenia jeszcze nie mam - pomysłów jest kilka). Pomiędzy jednostką zewnętrzną a wewnętrzną wstawiłbym wymiennik płytowy. Drugi obwód , czyli te 150mb pod domem z pompką obiegową podłączyłbym do tego wymiennika, co spowodowuje podniesienie temp. czynnika wypychanego do jednostki zewn. - zwiększenie COP. Taka hybryda - pompa ciepła powietrzno - gruntowa. Czy praktykuje się takie instalacje ?

Czy technicznie możliwe to nie wiem ale w/g mnie nawet jeśli by ci się udało to przy minus 10-15 stopniach to po kilku dniach to źródełko wyschnie - czytaj zamrozisz je. prościej będzie założyć gruntówkę. Edytowane przez plusfoto

Co sobie wymyślisz i zrobisz - to będziesz miał.

Jeszcze raz - Kartka, ołówek i fizyka.

Z tym wymiennikiem płytowym:lol: -

Co do logiki - nie porównuj galmeta on/off pracującego w temp. dodatnich z wentylatorem inverterowym który kręci do -25

Tego typu pomysły można tworzyć i tworzyć, ale tu Ci nie pomogę.

Co sobie wymyślisz i zrobisz - to będziesz miał.

Jeszcze raz - Kartka, ołówek i fizyka.

Ależ się uparł na to liczenie. Co mam Ci liczyć ? Już mówiłem, dla 3000m3/h nie ma po co brać kartkę, bo to jest jasne jak 2+2=4

Z tym wymiennikiem płytowym:lol: -

I znów jakąś bardzo merytoryczna odpowiedź ...

Co do logiki - nie porównuj galmeta on/off pracującego w temp. dodatnich z wentylatorem inverterowym który kręci do -25

No właśnie chcę zrobić, żeby nigdy tak niska temp. nie przelatywała przez "wentylator inverterowy". OK, nie ma co tego ciągnąć...

Tego typu pomysły można tworzyć i tworzyć, ale tu Ci nie pomogę.

OK, ale blog masz świetny ;). M.in. po artykule o althermie C napaliłem się na tą pompę, tylko te 4,8kW przy -15 (dla pompy 8kW) mnie troszkę martwi. Nie mam jeszcze wyliczonego zapotrzebowania, ale wolałbym kupić pompkę "w sam raz" na każdą porę roku a nie przewymiarowaną ze względu na niską moc grzewczą dla niskich temperatur.

Masz to w mojej stopce

jestem w tej komfortowej sytuacji że teoria u mnie pokrywa się z praktyką

witam

teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką

to co masz w stopce to widać

Asolt też porządnie wszystko tobie wyliczył ale ty dobrałeś, przewymiarowałes pompę, wziąłeś większą niz potrzeba było, ok, była okazja

tylko dla twojego domu nikt, kto jest fachowcem z praktyką pompy Panasonic T-Cup 9kW, by nie dobrał

ale pewnie korzystajacy z okazji by taką pompę wzięli

pompy, które proponowane były za "23000" dobierane są dla forumowiczów o zapotrzebowaniach 2x większych od twoich

pozdrawiam

Dzięki za czas poświęcony na blogu.

Moc grzewcza przy -15 stopniach to nie jedyny i nie najważniejszy parametr PC PW.

Sukcesywnie producenci wprowadzają i będą wprowadzać pojęcie sprawności sezonowej.

Zauważ, że ponad 80% ciepła kupujesz w zakresie -5 do +10.

To co wprowadzono w Althermie C to optymalizacja dla częściowych obciążeń, które występują przez 80% sezonu, a nie dla nominalnych.

Bardzo łatwo jest tak ustawić urządzenie (rozkręcić) by osiągało taką a nie inną moc w konkretnej temperaturze. Trudniej jest je zoptymalizować dla całego sezonu.

Zwróć uwagę na możliwości sterowania - modulacja zasilania przy termostacie, kompensacja temp. zasilania w temp. bliskich 0 stopni oraz możliwość zadania bezwładu budynku, tj. czasu reakcji krzywej grzewczej na zmiany temperatury zewnętrznej. 20 kroków mocy, 8 kroków wentylatora, pompka obiegowa z modulacją przepływu w oparciu o dt instalacji, krótko mówiąc grzejesz wtedy kiedy trzeba, tam gdzie trzeba i tyle ile trzeba.

Czy technicznie możliwe to nie wiem ale w/g mnie nawet jeśli by ci się udało to przy minus 10-15 stopniach to po kilku dniach to źródełko wyschnie - czytaj zamrozisz je. prościej będzie założyć gruntówkę.

witam

najlepiej człowiek uczy się na własnych błędach

kazdy ma prawo próbować:lol2:

pozdrawiam

Dzięki za czas poświęcony na blogu.

Moc grzewcza przy -15 stopniach to nie jedyny i nie najważniejszy parametr PC PW.

Sukcesywnie producenci wprowadzają i będą wprowadzać pojęcie sprawności sezonowej.

Zauważ, że ponad 80% ciepła kupujesz w zakresie -5 do +10.

To co wprowadzono w Althermie C to optymalizacja dla częściowych obciążeń, które występują przez 80% sezonu, a nie dla nominalnych.

Bardzo łatwo jest tak ustawić urządzenie (rozkręcić) by osiągało taką a nie inną moc w konkretnej temperaturze. Trudniej jest je zoptymalizować dla całego sezonu.

Zwróć uwagę na możliwości sterowania - modulacja zasilania przy termostacie, kompensacja temp. zasilania w temp. bliskich 0 stopni oraz możliwość zadania bezwładu budynku, tj. czasu reakcji krzywej grzewczej na zmiany temperatury zewnętrznej. 20 kroków mocy, 8 kroków wentylatora, pompka obiegowa z modulacją przepływu w oparciu o dt instalacji, krótko mówiąc grzejesz wtedy kiedy trzeba, tam gdzie trzeba i tyle ile trzeba.

witam

zgadzam się z tym co piszesz

Daikin zrobił w tej sprawie b. dużo, wg mnie to jedna z najlepszych obecnie pomp

mogliby tylko postarać się o lepszą cenę bo ta trochę zniechęca klientów

pozdarwiam

witam

zgadzam się z tym co piszesz

Daikin zrobił w tej sprawie b. dużo, wg mnie to jedna z najlepszych obecnie pomp

mogliby tylko postarać się o lepszą cenę bo ta trochę zniechęca klientów

pozdarwiam

No cóż jednych zniechęca, a innych nie koniecznie.

Nie każdy szuka najtańszych rozwiązań.

Co do samej ceny - to z jednej strony jako nr 1 mogą sobie na to pozwolić, a z drugiej - technologia po prostu kosztuje.

Te rozwiązania nie wzięły się z niczego.

Przewymiarowywuje się nie tylko z tego powodu ale również aby w maksymalny sposób wykorzystać II taryfę.

Ja akurat uważam, że przewymiarowanie pompy ciepła ze względu na 2 taryfę jest nieopłacalne. COP dla pompy powietrza w 2 taryfie jest znacznie niższy niż w ciągu dnia gdzie mamy wyższą temp. Na jedno wychodzi, oszczędność pozorna. Do tego dolicz straty grzania nadmiarowego - straty przez przegrody.

Inaczej się ma sprawa przy gruntowej pompie, tutaj warto.