Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Z instrukcji serwisowej, pobranej z tej samej strony wynika, co następuje;

Panasonic Aquarea T-Cap.jpg

Z danych przytoczonych przez Varme..... (COP ok. 1,9 dla wody 50*) można chyba interpolować działanie z co najmniej takim samym COP przy temp.zewn. -20* dla wody 35/30. W obiegu nabito 3,10 kg R410A, zatem zapas jest.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Z instrukcji serwisowej, pobranej z tej samej strony wynika, co następuje;

[ATTACH=CONFIG]198036[/ATTACH]

Z danych przytoczonych przez Varme..... (COP ok. 1,9 dla wody 50*) można chyba interpolować działanie z co najmniej takim samym COP przy temp.zewn. -20* dla wody 35/30. W obiegu nabito 3,10 kg R410A, zatem zapas jest.

Pozdrawiam

Pratchawiec

witam

napisz jak wklejasz do postu: zdjęcia, arkusze, itp.

dziekuję z góry

pozdrawiam

skupiacie się na wydajnością stałą w niskich temperaturach ale spóżcie jaką moc pobierają te urządzenia w niskich temperaturach, okaże się że nie jest to sztuką wstawić mocniejsza spężarkę i ją ograniczyć w oprogramowaniu.

warto wziąć pod uwagę sumaryczną wydajność PCi i grzałki, może dać ten sam efekt lub bardziej korzystny, ponieważ stosując PCi o stałej wydajności w niskiej temperaturze opatej na zastosowaniu mocniejszej sprężarki, jesteś wydaje ci się że ogrzewasz tanio a w sumie sprężarka "zażyna" sie na max Hz

witam

napisz jak wklejasz do postu: zdjęcia, arkusze, itp.

dziekuję z góry

pozdrawiam

Masz w edytorze postów w drugiej linijce taki kwadracik "dodaj zdjęcie". Najpierw wybierasz co chcesz wstawić (musisz wiedzieć gdzie jest obiekt, najprościej zapisz na pulpit), potem zatwierdzasz. Gotowe.

Pratchawiec

skupiacie się na wydajnością stałą w niskich temperaturach ale spóżcie jaką moc pobierają te urządzenia w niskich temperaturach, okaże się że nie jest to sztuką wstawić mocniejsza spężarkę i ją ograniczyć w oprogramowaniu.

warto wziąć pod uwagę sumaryczną wydajność PCi i grzałki, może dać ten sam efekt lub bardziej korzystny, ponieważ stosując PCi o stałej wydajności w niskiej temperaturze opatej na zastosowaniu mocniejszej sprężarki, jesteś wydaje ci się że ogrzewasz tanio a w sumie sprężarka "zażyna" sie na max Hz

witam

dokładnie wiem jaką moc pobierają - jakbyś nie znał/nie wiedział:

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.panasonicproclub.com%2Fuploads%2FPL%2Fcatalogues%2Fkatalogi%2FEU%2520AQUAREA%252013_130430_%255Binternet%255D.pdf

i co tu takiego nienormalnego?

pozdrawiam

Hm... stosujac sprezarke np. 16kW... ograniczjac ja do 9kW przy 7*C... mamy produkt 9kW ;)

Przy -15*C mamy nadal... 9kW... ale przeciez gdybysmy mieli PC 16kW ... to i tak by spadla do 9kW... a wiec faktycznie...

co sie zarzyna...? Ograniczenia mocy... lub zakres pracy taki a nie inny wynika faktycznie z oprogramowania... ale przeciez w przypadku

P 9kW i COP 2,54 ( nie wliczjac defrost'u ) przy 35*C ny wyjsciu znaczylo by ze PC chce 3,54 kW... :popcorn: ale to chyba normalne... i nie za duzo dla "wiekszej" sprezarki... czy zle mysle?

:)

ee dla 9kw wystarczy spr. 12kw i wtrysk

przepraszam ze tak pózno ale kilkla chwil temu wróciłem z budowy - dziś odwiedził mnie gośc z firmy która prawdopodobnie bedzie instalowała mi Panasa - po rozmowie i określeniu zapotrzebowania wstępnie jestem ukierunkowany na Panasa serii F 9kw który przy minus 15 osiaga 5,9kW. Różnica w cenie do TCAP 5tysi! Czekam tylko na Asolta i OZC od niego - to będzie wiążące. Jęsli wystarczy mi seria F to zakupie też 3szt klimakonwektorów do pokojów na poddaszu.

A tak w ogóle to już się u mnie zaczęla "metoda gospodarcza - po samodzielnym spłodzeniu płyty fundamentowej ekipa postawiła stan surowy otwary - teraz ja przejąlem pąłęczkę już do końca - własnie stawiam scianki dziąłowe. Pozdrowienia dla samorobów:)

o widzę że nie tylko ja prosty instalator nie daje wiary w zadowolonego klienta z tysiącami wpisów - hobbistę własnej instalacji c.o. czy raczej lobbystę:D

witam

można powiedzieć, że zachęca do montażu pomp ciepła, co w tym złego

ty też "lobbujesz", i w tym też niczego złego nie widzę:)

pompy ciepła to przecież ciekawa, godna polecenia alternatywa

jak się pisze merytorycznie to chyba b. dobrze

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

proszę nie koncentrujcie się na temperaturach -20 czy -25

to jest kilkanaście , max kilkacziesiąt godzin[tu przesadziłem]

zresztą w czasie dób z -20do -25 zawsze są temperatury w dzień ponizej

-10do -15

przed zakupem pompy studiowałem dobowe i godzinowe wykresy z ostatnich lat.

no ale hasło -20 robi wrażenie ale oprócz bieszczad itp ile jest takich miejsc że przez 24 h jest -20

moim zdaniem nigdzie

1 tydzień 3 osobowa rodzina

2 wanny i 1 prysznic na dobę -17,5 kwh koszt na tydzień 5,5 zł