malux20 08.07.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 zasobnik atlantica cwh fs 300litrów ja podejrzewam że na kranach i prysznicach można więcej zaoszczędzić niż na super parametrach pompypsnawet mi się rurek nie chce izolować a to zapewne nie wpływa dobrze na zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Czyli jakieś 40 zł na miesiąc.I tak wychody u moich klientów. w takim lipcu to bardziej 30 zł jestem ciekaw jak to będzie zimą do 100zł dojdę ze zużyciem na cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.07.2013 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 może w lutym.Ale woda z sieci wodociągowej jest chłodniejsza niż teraz to też ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.07.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Dla ich PC G/W ( pierwszej w historii ) , ale na razie podczas testøw... a wiec "laboratorium" aczkolwiek >6 jest niezlym wynikiem. Interesujaca bedzie cena... Co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.07.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Dla ich PC G/W ( pierwszej w historii ) , ale na razie podczas testøw... a wiec "laboratorium" aczkolwiek >6 jest niezlym wynikiem. Widac firma sie rozwija i zaczyna wchodzic w dzialajace produkty. Slusznie. W pompach i tak najwazniejszym dla kieszeni jest parametr SPF a nie COP, wiec nie ma sie co podniecac. SPF u klienta w instalacji bedzie i tak pewnie w okolicach stanardowej czworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 D. ma wypuscic PC G/W... A skąd masz takie info ? Jakiś link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.07.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Rewelacja! Teraz czekamy na cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.07.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 będziesz pierwszy nie mam w tym żadnego doświadczenia - napisałem, że tak się nie robi pozdrawiam Sorry, że odgrzewam, ale jednak już były takie próby: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=3976121&viewfull=1#post3976121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.07.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Sorry, że odgrzewam, ale jednak już były takie próby: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=3976121&viewfull=1#post3976121 witam były próby, ale czego? co jakiś czas ktoś rozważa podobne rozwiązania ale kto tak robi? chyba nikt - można byc pierwszym w podanym przez ciebie przykładzie napewno lepiej, a chyba i dużo taniej zmontować gruntowa pompę ciepła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 były próby, ale czego? To były próby podłączenia przez wymiennik płytowy obiegu glikolowego do jednostki zewnętrznej pompy powietrznej. Miało to na celu zwiększenie COP'a w temp. 0 i mniej. w podanym przez ciebie przykładzie napewno lepiej, a chyba i dużo taniej zmontować gruntowa pompę ciepła To prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.07.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 To były próby podłączenia przez wymiennik płytowy obiegu glikolowego do jednostki zewnętrznej pompy powietrznej. Miało to na celu zwiększenie COP'a w temp. 0 i mniej. To prawda... witam kto tak próbował zrobić? - praktycznie robił, a nie pisał, dywagował o mozliwości bo "prób" mówienia było wiele.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Różnica polega na tym, że z tego wątku dowiedziałem się więcej niż z odpowiedzi "tak się nie robi". Tak jak pisałem, wolę wiedzieć niż wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.07.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Różnica polega na tym, że z tego wątku dowiedziałem się więcej niż z odpowiedzi "tak się nie robi". Tak jak pisałem, wolę wiedzieć niż wierzyć witam you are welcome pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Widac firma sie rozwija i zaczyna wchodzic w dzialajace produkty. Slusznie. W pompach i tak najwazniejszym dla kieszeni jest parametr SPF a nie COP, wiec nie ma sie co podniecac. SPF u klienta w instalacji bedzie i tak pewnie w okolicach stanardowej czworki. Popatrz , popatrz a ja myślałem, że dla klienta ważna jest inwestycja rozpatrywana jako całość, nie tylko koszty użytkowanie ale koszty inwestycji również należy brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.07.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Popatrz , popatrz a ja myślałem.... Myslales ale nie zrozumiales. Chodzi o to ze dla danego urzadzenia nalezy rozroznic parametr COP od parametru SPF, bo to ten drugi nas "obchodzi finansowo" przy eksploatacji. Nie ma znaczenie czy to pompa gruntowa czy powietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek_73 12.07.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Wiem, że nie do końca poprawny temat poruszę - ale firma z która podpisałem umową miała nam wykonać ogrzewanie wraz z kotłem gazowym, włączoną do tego pompę P-W do c.w.u. oraz rekuperator. Przedstawiam Wam zdjęcie rury z rekuperacji, którą musiałem rozebrać bo ... nikt tego nie chciał dokończyć. Domyślnym wskażę wykonawcę - Pan dwojga nazwisk, praca pod nadzorem chyba już byłego wspólnika. Przedziwny sposób wpięcia wykonany na rurze 125 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Wiem, że nie do końca poprawny temat poruszę - ale firma z która podpisałem umową miała nam wykonać ogrzewanie wraz z kotłem gazowym, włączoną do tego pompę P-W do c.w.u. oraz rekuperator. Przedstawiam Wam zdjęcie rury z rekuperacji, którą musiałem rozebrać bo ... nikt tego nie chciał dokończyć. Domyślnym wskażę wykonawcę - Pan dwojga nazwisk, praca pod nadzorem chyba już byłego wspólnika. Przedziwny sposób wpięcia wykonany na rurze 125 mm. Wydawalo mi sie, ze Miki jest kompletnie pogrzebany na tym forum, ale jak widze prace "exhumacyjne" beda jeszcze jakis czas trwaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek_73 12.07.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Wydawalo mi sie, ze Miki jest kompletnie pogrzebany na tym forum, ale jak widze prace "exhumacyjne" beda jeszcze jakis czas trwaly. Jeszcze zostaje mi do "exhumacji" kotłownia, jak znajdę równie ciekawe rozwiązania to Was poinformuję, może niektórych to uchroni przed taką wpadką z - jakże dużego kalibru fachowcami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Oby nie bylo rownie (nomen omen) "pieknie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 13.07.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Wiem, że nie do końca poprawny temat poruszę - ale firma z która podpisałem umową miała nam wykonać ogrzewanie wraz z kotłem gazowym, włączoną do tego pompę P-W do c.w.u. oraz rekuperator. Przedstawiam Wam zdjęcie rury z rekuperacji, którą musiałem rozebrać bo ... nikt tego nie chciał dokończyć. Domyślnym wskażę wykonawcę - Pan dwojga nazwisk, praca pod nadzorem chyba już byłego wspólnika. Przedziwny sposób wpięcia wykonany na rurze 125 mm. [ATTACH=CONFIG]200398[/ATTACH] generalnie są tak zawane kształtki jak "sztucer siodłowy" zwane również wpaleniami, montowane one są w ten sposób, że przykręca się do rury to wpalenie. więc nie musi być to trójnik , gdybyś odkrył bardziej izolację było by wiadomo czy to wpalenie oryginalne czy zrobione z rury, wpalenia są na tyle tanie, że się samemu nie robi, no chyba że ktoś bardzo chce, wpalnia się stosuje bo często zajmują mniej miejsca kwestia tego otworu zależy co autor miał na myśli czy to miała być swego rodzaju przepustnica czyli wielkość otworu obliczona co do prędkości i ilość powietrza - hmm ciekawe , jeżeli to tylko otwór (to lipa) to prościej jest było by go zrobić prawidłowo i zabezpieczyć cynk sprayem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts