Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piter718 zastanów się jeszcze nad Daikinem. Cenowo będzie po środku pomiędzy Alfeą, a Zubadanem ;)

Ja za 8,4kW z zasobnikiem 300l zapłaciłem na gotowo ok 25 tys brutto.

Dom ok 180 mkw bez garaży, ale grzeję ok 120-130mkw, nie mam reku, kominek nie jest praktycznie używany, a zużycie do zeszłego tyg to ok 23-27kw dziennie.

Teraz nie wiem bo nie jestem w domu, ale sprawdzę po powrocie to napiszę w odpowiednim wątku.

Mój Daikin też jest praktycznie niesłyszalny, jedynie pompa obiegowa trochę hałasuje, ale jednostka zew jest bardzo cicha :-)

Z moich skromnych doświadczeń wychodzi .że alfea jest lepsza od daikina,i to w kilku aspektach.

Daikin ma fajną jednostkę z zasobnikiem w środku .Ładne ale mało praktyczne ale drogie

Kolego prim czy podgrzewanie dolnej płyty jednostki wewnętrznej działa u ciebie w trybie ciągły.(czy trzeba czy nie ,tak na wszelki wypadek?)

czy podczas odszranianie grzałka jest załączona? Może masz już wersję z rurkami gorącego gazu w dolnej części?

Pompa cyrkulacyjna jest głośna i bierze dużo prądu.Wrtoo wymienić na energooszczędną

hydrauli możesz mi to wyjaśnić i coś doradzić. dzięki

jeszcze pytanie różnicę w atlanticach. wg katalogów najkorzystniejsze parametry( do ceny) ma Alfea S8, no ta Excelia TRI jest trzy fazowa ale ma sprężarkę TWIN ROTARY a wcześniej widziałem wpis, że dużo lepsza jest typu SCROLL. A co śmieszniejsze jest jeszcze Evolution co ma sprężarkę SCROLL + TWIN ROTARY (parametry najsłabsze) i najniższa cena.

można zgłupieć.

może ktoś to wytłumaczyć.

piter718 zastanów się jeszcze nad Daikinem. Cenowo będzie po środku pomiędzy Alfeą, a Zubadanem ;)

Ja za 8,4kW z zasobnikiem 300l zapłaciłem na gotowo ok 25 tys brutto.

Dom ok 180 mkw bez garaży, ale grzeję ok 120-130mkw, nie mam reku, kominek nie jest praktycznie używany, a zużycie do zeszłego tyg to ok 23-27kw dziennie.

Teraz nie wiem bo nie jestem w domu, ale sprawdzę po powrocie to napiszę w odpowiednim wątku.

Mój Daikin też jest praktycznie niesłyszalny, jedynie pompa obiegowa trochę hałasuje, ale jednostka zew jest bardzo cicha :-)

To tyle samo wyjdzie Tobie atlantic a szczerze mówiąc wolę atlantica :)

Słuchajcie - cały czas sonduję rozwiązania i systemy ogrzewania. Zastanawiam się nad pompą ciepła powietrze - woda. Będę miał taki domek http://ekotypowe.pl/ekotypowe/eko2/eko2.html. Jestem nastawiony naogrzewanie prądem. Na 99% będzie wszędzie ogrzewanie wodne podłogowe. Kwestia tylko czym to zasilić. Zastanawiałem się nad zwykłym piecem elektrycznym np. kospel i grzanie w taniej taryfie nocnej - będę miał płytę akumulacyjną. Teraz bardzo poważnie zastanawiam się nad pompą powietrze - woda - np. http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-t-cap-9-kw-cop-4-74-i2066798144.html lub atlantic alfea s. Tylko czy warto jest wydawać załóżmy 20tys na taką pompę? Piec kospel kosztuje 2,5 tys. Czy różnica w rachunkach będzie aż tak duża? Kiedy mi się może to zwrócić? Pozdrawiam!

Michał

Mam podobnie jak Ty,płyta i małe zapotrzebowanie na ciepło.Na początku podpinam Kospela,bo to mała kasa a na pompę ciepła przyjdzie czas w każdej chwili :)

Dla mnie różnica między COP3 a COP1 to 1,8tys.zł rocznie łącznie z cwu.

No ja właśnie coraz bardziej się skłaniam ku temu. Tym bardziej, że budowlany_laik jest zadowolony z takiego systemu ( kospel + wodna podłogówka ). Zrobię tylko jakieś przepusty ( chyba aadamuss24 mi kiedys w wątku odpisał, że wystarcza dwie fi10 ) w razie gdybym miał pompę podłączyć. A dom planuję zrobić bardzo cieplutki. Pozdrawiam!

Michał

sprawa Arturo72 to jak z samochodem: kupi benzyniaka i zamiast od razu założyć instalację LPG i oszczędzać przy każdym tankowaniu będzie jeździł kilka lat na benzynie, licząc na spadek cen montażu instalacji gazowej. Kiedy nastąpi "ten moment" na zmianę?? Instalacja stanieje, w jakim stopniu?

sprawa Arturo72 to jak z samochodem: kupi benzyniaka i zamiast od razu założyć instalację LPG i oszczędzać przy każdym tankowaniu będzie jeździł kilka lat na benzynie, licząc na spadek cen montażu instalacji gazowej. Kiedy nastąpi "ten moment" na zmianę?? Instalacja stanieje, w jakim stopniu?

A niech robi co chce. Ceny jak spadną (jak na razie rosną) to pewnie niewiele, a on w tym czasie zapłaci z dużą nawiązką za tą różnicę. Jego cyrk, jego małpy:D

Wiem o tym,dlatego buduję jak buduję a Ty doradzaj klientom pompę ciepła zamiast ograniczania zapotrzebowania,na pewno będą Cię chwalili :)

Mnie naprawdę osobiście nie interesuje jaki system wybierzesz, jak zaizolujesz dom, nie mam żadnego interesu w tym.

Wiem jednak, że domy w których montuję PC są w większości duże choć 120-metrowe też się zdarzają. Ostatnio ~300m2 i ~400m2.

Nie chcę przytaczać argumentów które już dziesiątki razy były omawiane. Typu strach przed otwieraniem drzwi - toż to potworne straty ;)

Pozdrawiam.

Jeszcze umiem liczyć więc wykonałem proste działanie na Twoich szacunkach.

Dla mnie różnica między COP3 a COP1 to 1,8tys.zł rocznie łącznie z cwu.

10 lat szybko minie. Wydasz te 18 tys zł "ekstra", a potem dołożysz kolenje xx tys zł aby być znowu w punkcie wyjścia.

Wybacz, ale ja Ciebie nie ogarniam ;)