piter719 27.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 zgadza się, ten zubadan to 11,2KW. sooorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.01.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 a jak wyglada teraz grzanie przy ponad -10 ???licznik ostro kreci ?? pompy chodza dluzej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.01.2012 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 a jak wyglada teraz grzanie przy ponad -10 ???licznik ostro kreci ?? pompy chodza dluzej ?? grzeje tak nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.01.2012 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 piter718 zastanów się jeszcze nad Daikinem. Cenowo będzie po środku pomiędzy Alfeą, a Zubadanem Ja za 8,4kW z zasobnikiem 300l zapłaciłem na gotowo ok 25 tys brutto. Dom ok 180 mkw bez garaży, ale grzeję ok 120-130mkw, nie mam reku, kominek nie jest praktycznie używany, a zużycie do zeszłego tyg to ok 23-27kw dziennie. Teraz nie wiem bo nie jestem w domu, ale sprawdzę po powrocie to napiszę w odpowiednim wątku. Mój Daikin też jest praktycznie niesłyszalny, jedynie pompa obiegowa trochę hałasuje, ale jednostka zew jest bardzo cicha Z moich skromnych doświadczeń wychodzi .że alfea jest lepsza od daikina,i to w kilku aspektach. Daikin ma fajną jednostkę z zasobnikiem w środku .Ładne ale mało praktyczne ale drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.01.2012 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Kolego prim czy podgrzewanie dolnej płyty jednostki wewnętrznej działa u ciebie w trybie ciągły.(czy trzeba czy nie ,tak na wszelki wypadek?)czy podczas odszranianie grzałka jest załączona? Może masz już wersję z rurkami gorącego gazu w dolnej części?Pompa cyrkulacyjna jest głośna i bierze dużo prądu.Wrtoo wymienić na energooszczędną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 28.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 hydrauli możesz mi to wyjaśnić i coś doradzić. dziękijeszcze pytanie różnicę w atlanticach. wg katalogów najkorzystniejsze parametry( do ceny) ma Alfea S8, no ta Excelia TRI jest trzy fazowa ale ma sprężarkę TWIN ROTARY a wcześniej widziałem wpis, że dużo lepsza jest typu SCROLL. A co śmieszniejsze jest jeszcze Evolution co ma sprężarkę SCROLL + TWIN ROTARY (parametry najsłabsze) i najniższa cena. można zgłupieć. może ktoś to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 piter718 zastanów się jeszcze nad Daikinem. Cenowo będzie po środku pomiędzy Alfeą, a Zubadanem Ja za 8,4kW z zasobnikiem 300l zapłaciłem na gotowo ok 25 tys brutto. Dom ok 180 mkw bez garaży, ale grzeję ok 120-130mkw, nie mam reku, kominek nie jest praktycznie używany, a zużycie do zeszłego tyg to ok 23-27kw dziennie. Teraz nie wiem bo nie jestem w domu, ale sprawdzę po powrocie to napiszę w odpowiednim wątku. Mój Daikin też jest praktycznie niesłyszalny, jedynie pompa obiegowa trochę hałasuje, ale jednostka zew jest bardzo cicha To tyle samo wyjdzie Tobie atlantic a szczerze mówiąc wolę atlantica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 28.01.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Słuchajcie - cały czas sonduję rozwiązania i systemy ogrzewania. Zastanawiam się nad pompą ciepła powietrze - woda. Będę miał taki domek http://ekotypowe.pl/ekotypowe/eko2/eko2.html. Jestem nastawiony naogrzewanie prądem. Na 99% będzie wszędzie ogrzewanie wodne podłogowe. Kwestia tylko czym to zasilić. Zastanawiałem się nad zwykłym piecem elektrycznym np. kospel i grzanie w taniej taryfie nocnej - będę miał płytę akumulacyjną. Teraz bardzo poważnie zastanawiam się nad pompą powietrze - woda - np. http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-t-cap-9-kw-cop-4-74-i2066798144.html lub atlantic alfea s. Tylko czy warto jest wydawać załóżmy 20tys na taką pompę? Piec kospel kosztuje 2,5 tys. Czy różnica w rachunkach będzie aż tak duża? Kiedy mi się może to zwrócić? Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 hmmm, a moze cos takiegohttp://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-do-co-cwu-fvat-i2068112526.htmlzapewni Ci cieplo na wiekszosc zapotrzebowania, a gdy temp. bedzie naprawde niska to wtedy przeplywowy elektrycznyta pompa ponizej tych -13-15 bedzie dzialac w zasadzie jako przeplywowy (tzn. o takiej sprawnosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.01.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 hydrauli możesz mi to wyjaśnić i coś doradzić. dzięki EVOLUTION już nie będzie w sprzedaży A typ S do -15 C i jednofazowa tri do -20 C i trzy fazowa (podobno leprzy COP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 28.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Hm... No OK. Cena 2x wyzsza niż kospel. Ciekawe jakie ma COP. Wtedy można określić, czy to się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Kup sobie koła, na samochód może już cie nie być stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 28.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Mam podobnie jak Ty,płyta i małe zapotrzebowanie na ciepło.Na początku podpinam Kospela,bo to mała kasa a na pompę ciepła przyjdzie czas w każdej chwili Dla mnie różnica między COP3 a COP1 to 1,8tys.zł rocznie łącznie z cwu. No ja właśnie coraz bardziej się skłaniam ku temu. Tym bardziej, że budowlany_laik jest zadowolony z takiego systemu ( kospel + wodna podłogówka ). Zrobię tylko jakieś przepusty ( chyba aadamuss24 mi kiedys w wątku odpisał, że wystarcza dwie fi10 ) w razie gdybym miał pompę podłączyć. A dom planuję zrobić bardzo cieplutki. Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 sprawa Arturo72 to jak z samochodem: kupi benzyniaka i zamiast od razu założyć instalację LPG i oszczędzać przy każdym tankowaniu będzie jeździł kilka lat na benzynie, licząc na spadek cen montażu instalacji gazowej. Kiedy nastąpi "ten moment" na zmianę?? Instalacja stanieje, w jakim stopniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Też mam przygotowane przepusty na wypadek 1kWh=1zł To już całkiem niedługo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 sprawa Arturo72 to jak z samochodem: kupi benzyniaka i zamiast od razu założyć instalację LPG i oszczędzać przy każdym tankowaniu będzie jeździł kilka lat na benzynie, licząc na spadek cen montażu instalacji gazowej. Kiedy nastąpi "ten moment" na zmianę?? Instalacja stanieje, w jakim stopniu? A niech robi co chce. Ceny jak spadną (jak na razie rosną) to pewnie niewiele, a on w tym czasie zapłaci z dużą nawiązką za tą różnicę. Jego cyrk, jego małpy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Następny mądry doradca pomp ciepła,który proponuje do seicento z rocznym przebiegiem 1000km instalację LPG Jestem facetem, co to jest seicento? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Wiem o tym,dlatego buduję jak buduję a Ty doradzaj klientom pompę ciepła zamiast ograniczania zapotrzebowania,na pewno będą Cię chwalili Mnie naprawdę osobiście nie interesuje jaki system wybierzesz, jak zaizolujesz dom, nie mam żadnego interesu w tym. Wiem jednak, że domy w których montuję PC są w większości duże choć 120-metrowe też się zdarzają. Ostatnio ~300m2 i ~400m2. Nie chcę przytaczać argumentów które już dziesiątki razy były omawiane. Typu strach przed otwieraniem drzwi - toż to potworne straty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jeszcze umiem liczyć więc wykonałem proste działanie na Twoich szacunkach. Dla mnie różnica między COP3 a COP1 to 1,8tys.zł rocznie łącznie z cwu. 10 lat szybko minie. Wydasz te 18 tys zł "ekstra", a potem dołożysz kolenje xx tys zł aby być znowu w punkcie wyjścia. Wybacz, ale ja Ciebie nie ogarniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 P.S. Swoją drogą zauważyłem w temacie pomp ciepła brak postów w stylu: Mam wycenę na 60-70tys.zł,nagminnie pisanych ok.1-2 lata temu A czy nie uważasz, że mam w tym swój udział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts