surgi22 13.07.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Myslales ale nie zrozumiales. Chodzi o to ze dla danego urzadzenia nalezy rozroznic parametr COP od parametru SPF, bo to ten drugi nas "obchodzi finansowo" przy eksploatacji. Nie ma znaczenie czy to pompa gruntowa czy powietrzna. Pyxis czytaj ze zrozumieniem ( wiem że czasem trudno - vide policzenie kubatury ) napisałem wyraźnie, że dla inwestora ma znaczenie czy wybuli 80 tys na instalację do PC bo będzie miała SPF np.5 czy np. 40 tys. i SPF 3,5 , bo te 40 tys różnicy przy małym zapotrzebowaniu na ciepło nie zwrócą mu się w ciągu 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Ja o chlebie Ty o niebie. BTW: Czasami warto rozronic brak sensu i brak umiejetnosci podjecia jakiegos dzialania (vide policzenie kubatury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.07.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Ja o chlebie Ty o niebie. BTW: Czasami warto rozronic brak sensu i brak umiejetnosci podjecia jakiegos dzialania (vide policzenie kubatury) Rozumiem, rozumiem zwłaszcza jak można się dowartościować, że grzeje się aż 230 m2. Ale nie ma co się podniecać wysokim SPF jeśli nie znamy całościowych kosztów inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 w środku lata kubaturowe dyskusje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Rozumiem, rozumiem zwłaszcza jak można się dowartościować, że grzeje się aż 230 m2. Ale nie ma co się podniecać wysokim SPF jeśli nie znamy całościowych kosztów inwestycji. Tym bardziej nie ma sie co podniecac wysokim COP, bo to zupelnie oderwany od kosztow parametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 w środku lata kubaturowe dyskusje? Niestety ciasnota horyzontow niektorych zawsze sprowadza sie do jednej "frazy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.07.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Niestety ciasnota horyzontow niektorych zawsze sprowadza sie do jednej "frazy". Piszesz z autopsji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 no to może lepiej porozmawiajmy o brykieciku>>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.07.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 no to może lepiej porozmawiajmy o brykieciku>>? U mnie odpada,nie daje płomienia takiego jak drewienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 U mnie odpada,nie daje płomienia takiego jak drewienko To daj mu troche powietrza nad ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.07.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 To daj mu troche powietrza nad ruszt. Kurcze,mam wkład bezrusztowy i może dlatego tak Przy pełnym otwarciu przepustnicy lepiej się pali ale to dalej nie to co płomień od drewna obejmujący cały wkład,nawet przy dwóch szczapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 (edytowane) Kurcze,mam wkład bezrusztowy i może dlatego tak Przy pełnym otwarciu przepustnicy lepiej się pali ale to dalej nie to co płomień od drewna obejmujący cały wkład,nawet przy dwóch szczapach Moze. Ponizej masz fotke 2 palacych sie "kostek" z calkowicie przymknietym powietrzem pod ruszt i minimalnie dozowanym nad. Tak sie potrafi to palic ze 2h http://szkut.com/dom/Dom80.jpg A tak sie pali jak dasz wiecej powietrza http://szkut.com/dom/Dom50.jpg Edytowane 13 Lipca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.07.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 tak przy okazji kupilem rufa coś tam za 650 zl tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.07.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 tak przy okazji kupilem rufa coś tam za 650 zl tona Widzialem takie oferty, ale dla mnie to zapas na 10 lat by byl. Chyba szkoda miejsca. Pojade jesienia do Leroya i kupie 10 paczek po 8zl/szt. W zeszlym roku kupilem 15 i 5 szt mi zostalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.07.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Widzialem takie oferty, ale dla mnie to zapas na 10 lat by byl. Chyba szkoda miejsca. Pojade jesienia do Leroya i kupie 10 paczek po 8zl/szt. W zeszlym roku kupilem 15 i 5 szt mi zostalo. Ja kupiłem 1 paczkę w Casto i to on nie chciał się palić płomieniem.Być może za mało włożyłem bo tylko 2szt na raz Za to 2m przestrzenne buku już się suszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.07.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Ja kupiłem 1 paczkę w Casto i to on nie chciał się palić płomieniem.Być może za mało włożyłem bo tylko 2szt na raz Za to 2m przestrzenne buku już się suszy Inaczej palisz w zimnym a inaczej w goracym kominku (ja pakuje po 2 szt wlasnie na jedno podlozenie). Na poczatku nim sie elementy i komin nagrzeja trzeba palic intensywniej - wiecej powietrza i wiecej strat kominowych. No i spora garc szczapek na podpalke - suchych. Szkoda tylko, ze nie ma wkladow o mniejszej mocy. Moj ma nominalna 8kW i jak chcesz sie popatrzec dluzej na ogien, to przy uchylonych drzwiach tarasowych. Inaczej 27*C w salonie murowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.07.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam, wracam do tematu sprzed kilku stron - chodzi o dobór pompy - wczoraj dostałem od asolta OZC, wynika z niego zapotrzebowanie na ciepło 4,1kW oraz na CWU dla 4osób liczone srednio to 1,2kW - łaczne zapotrzebowanie na moc to 5,3kW. Tu pytanie - by łem nastawiony na Panasonica 9kw TCAP ze wzgledu na stała moc przy -15 - obecnie przy tych wyliczeniach jest to chyba nieuzasadnione ekonomicznie. Potem nastawiłem się na serię F i tu sie teraz zastanawiam nad dwoma wersjami albo 9kW który przy -15 ma 5,9 i jeszcze wtedy teoretycznie pokrywał by mi zapotrzebowanie na ciepło bez grzałek albo na 7kW kóry juz przy -7 ma 5,15 i juz załaczały by się grzałki. Co wybrać? Czy "dziewiatka" majac przy temp wyzszych niz -7 wieksza moc nie bedzie zbyt mocno przewymiarowana? I jeszcze jedna sprawa - lepiej jednostke zewnetrzna powiesic na scianie czy na fundamencie ustawic na ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.07.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Inaczej się pali Barlinek z LM gdzie w paczce 10kg jest 10 kostek, a inaczej ten który ma 12 kostek. Ten bardziej zbity jest ok, ten rozpadający się śmieciuch potrafi czasem tylko dymić. Wg moich obserwacji warto wtedy rozpalać drewnem, nawet tym iglastym i potem wrzucać kostki. Przy tych porządnych nie ma takiej potrzeby. Co do cen to trzeba pilnować markety. Na początku mają zazwyczaj cenę po 5,60-5,80. Potem sukcesywnie dochodzą do prawie 8zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.07.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) Witam, wracam do tematu sprzed kilku stron - chodzi o dobór pompy - wczoraj dostałem od asolta OZC, wynika z niego zapotrzebowanie na ciepło 4,1kW oraz na CWU dla 4osób liczone srednio to 1,2kW - łaczne zapotrzebowanie na moc to 5,3kW. Tu pytanie - by łem nastawiony na Panasonica 9kw TCAP ze wzgledu na stała moc przy -15 - obecnie przy tych wyliczeniach jest to chyba nieuzasadnione ekonomicznie. Potem nastawiłem się na serię F i tu sie teraz zastanawiam nad dwoma wersjami albo 9kW który przy -15 ma 5,9 i jeszcze wtedy teoretycznie pokrywał by mi zapotrzebowanie na ciepło bez grzałek albo na 7kW kóry juz przy -7 ma 5,15 i juz załaczały by się grzałki. Co wybrać? Czy "dziewiatka" majac przy temp wyzszych niz -7 wieksza moc nie bedzie zbyt mocno przewymiarowana? I jeszcze jedna sprawa - lepiej jednostke zewnetrzna powiesic na scianie czy na fundamencie ustawic na ziemi? witam weź Panasonica LT 9kW - będzie droższa o ok. 1 tys. zł jeżeli pompa będzie wisieć zdala od okien i od ścian sypialni to możesz powiesić na ścianie ja klientom polecam na stelażu na fundamencie pozdrawiam Edytowane 14 Lipca 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.07.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 1 TYŚ -BRAŁBYM mocniejszązdaje się ze cwu nie grzeje się jednoczesnie z coja ze swojej przewymiarowanej jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts